Uteritt

Igår blev det en sväng till stallet och en ritt ute i skogen i den härliga solen. Blev lite trav och en kort galopp, det var härligt att komma ut, några skutt över en nedfallen granruska blev det också, Hampus klev mest, medan Joker först bröt ut tre gånger och sedan tog ett jättesprång. Såg väldigt roligt ut. Blir en sväng på lördag också är planen, då ska öven den första manklippningen inför tävlingen göras och jag tänker nog också rida igenom programmen någon gång på ridbanan. Inte traggla för mycket bra, kanske skritta ut en sväng efteråt beroende på hur tiden ser ut. Kanske ska ta en heldag i stallet för att slippa stressa, får se lite hur det blir. Sedan blir den genrep på onsdag och stor bad-, fix- och putsdag på fredag och nästa lördag bär det iväg till Vikbolandet. Så det börjar dra ihop sig. 

                                 

Fick skjuts in till stan sedan och så blev det myskväll med Johan <3

Det Positiva: Rida
Det Negativa: Träningsvärk

Vad du är söt min kära lilla ponny!

Over and Out


Kihon

Det blidde sig ett pass kendo igår också, idag är jag stel i axlarna, någon som spände sig lite kanske?

Det var ganska många som dök upp och jag fick hålla i uppvärmningen, första gången jag gjorde det på ett pass jag inte höll själv. Sedan så började vi med Dai ichi kihon, det gick rätt så bra, blev väldigt irriterad på mig själv när jag inte fick till Do-huggen bara. Det var mycket jag irriterade mig på detta pass med mig själv, men jag koncentrerade mig på att göra något åt det, kanske för mycket så att det blev ännu värre. Jag måste öva på att sträcka ut mer, tusan vet hur det ska gå till, mina armar känns väldigt korta. Öva på att skjuta fram höften och bli rakare och stabilare, det kändes lite bättre i allafall, jag kände känslan av hur rak jag ska vara i jämförelse mot hur sned jag är.

Sedan så fick vi göra fotarbete också och attacksteg, vilket är jättesvårt när man inte har någon att hugga på. Det tog sig väl med tiden och jag försökte tänka på att vänster ben ska ge kraft och att jag ska bli snabbare att samla ihop fötterna och INTE korsa dem. Tänkte för mycket och spände mig för mycket, men det är bara att jobba vidare. Vi hade även lite parövningar, gående Men och där försökte jag sträcka ut mer och ta ordentliga steg så att jag nådde fram, det blev också lite bättre på slutet. Sedan gjorde vi även gående kirikachi, där försökte jag koncentrera mig på att huggen skulle komma uppifrån och både det och tajmingen kändes rätt så bra. Vi fick också gör Do-kirikachi, den kändes sämre. Vi fick öva Do-docka också, jag körde mot James, det kändes väl sådär måste jag säga, det blev bättre på slutet, jag lutade shinaien lite långt bakåt så det blev väldigt jobbigt och så blev jag trött och långsam, men som sagt kändes det lite bättre mot slutet. Sista övningen för dagen var en ny variant, först gjorde mottagaren Men framåt och man högg vanlig Do, sedan högg mottagaren Men bakåt och medans så klev man över på andra sidan och högg den andra Do coh så fortsatte man så över salen och bytte roller när man kom till väggen. Kenpig, men jag tror att det blev rätt på slutet.

Mycket som ska tränas och tänkas på efter detta pass tycker jag, det gäller att jag kommer ihåg allt och inte slarvar på rustningspassen utan försöker få in tänket där också.

Det Positiva: Sol
Det Negativa: Is

Fly on the wings of love

Over and Out

Grundträning

Igår så var det ju då kendo igen, planeringen sa tre timmar, men jag stannade på 1,5. Stannade inte på nybörjarpasset eftersom James sa att han kunde stanna och de bara var två stycken, kändes skönt att komma hem tidigt på en söndagskväll och slappa lite innan veckan drar igång.

På träningen körde vi först lite kata, jag körde kata 1 hela tiden och det kändes bra för det mesta, ska träna på min jodan-kamai och tänka mycket på avståndet, kommer så nära hela tiden. Sedan körde vi också igenom bokkenövningarna också, allihopa lite snabbt, det gick ganska så bra.

Sedan var det på med rustning och mer grundträning, först stora Men där jag koncentrerade mig på att göra ordentligt och det kändes ganska så bra. Och så fick vi göra kirikachi också, först vanliga där jag förslkte tänka på mina sneda hugg, kändes helt okej. Sedan fick vi också göra en variant, tsuki in och sedan Do som sidohugg, det var svårt, men det gick sådär tillslut.

Tillslut fick vi också köra kakarigeiko och ji-geiko och jag var så glad att min första var mot Erik, jag blev lite för passiv och så måste jag fixa till mitt attacksteg, Anders sa att det såg ut som om jag tappade vänsterfoten och liksom inte kommer någonstans och det är väl det jag har märkt tidigare på nybörjarträningarna också. Så jag ska försöka bli mer framåt och nå längre. Och bli lite snabbare, för det kändes som om jag når väldigt bra till Men om jag tar ordentliga attacksteg, men sedan är jag för långsam så den som jag kör imot hinner upp och blocka/kontra. Några kote blev bra i allafall och Erik tyckte att vi blivit mycket snabbare och fått bättre hugg och det är ju alltid skönt att höra.

För övrigt gör jag nu nanameburi (?) rätt också, efter två års träning. Sedan så var vi några stycken som tränade också, blev lite trångt, några blev slagna i huvudet av misstag och en fick ett Do-hugg på knäet av en förbipasserande. Inte så kul, så en större lokal skulle inte vara helt fel. Någon som har en till övers?

Det Positiva: Snabbhet
Det Negativa: Olater

Like a lot

Over and Out

Iaido kata 9

Premiär för Iaidokategorin. Tänkte att jag skulle bli bättre på att avgränsa de båda sporterna. Troligtvis kommer de gå in en hel del i varandra, men när jag bara skriver om iaido så kommer det att hamna i denna kategori. Detta är i allafall en video på kata 9  som vi lärde oss i torsdags.
Japp, jag vet, det är ganska coolt.

Samurai style

Over and Out

Veckans planerade träning

Vecka 13

Måndag: Promenerande
Tisdag: Kendo 1,5 h
Onsdag: Rida 1 h
Torsdag: Iaido 1,5 h
Fredag: Vila
Lördag: Rida 1 h
Söndag Kendo 3 h

Denna vecka gick ganska bra, jag uppnådde stegmålet varje dag, på ett eller annat sätt. Det blev "bara" 1,5 h kendo på söndagen då jag skippade nybörjarpasset efteråt och James stannade kvar. Denna vecka är det ytterst tveksamt att det blir kendo på torsdagen, men jag ska känna efter, planerar inte för det i allafall.

Over and Out

Att klippa en fjording

Fjordhästen är ju en ras med ganska distinkt utseende, det hör i princip till att klippa stubbman för att framhäva deras tvåfärgade manar. Eftersom jag följer en hel del bloggar vars människor äger fjordhästar har jag sett olika frisyrer, för även om det är stubbman så kan man faktiskt variera sig mycket. Sist jag var i klippartagen så experimenterade jag lite med Joker, eftersom Hampus man är alldeles för maffig för det.

Här är lite exempel på hur man kan klippa:


Rak stubbman


Man låter det svarta vara lite längre och sticka upp som en kam.


Man klipper kammen så att det står upp små piggar.

Tidigare har Joker haft de två övre frisyrerna och den sista med piggarna är det första gången jag testade klippa när fotot togs. Det krävs nog en hel del övning innan det blir så bra att jag vill visa upp det på tvälingsplatserna, men annars så tycker jag att det är rätt så snyggt med den vanliga raka svarta kammen. Funderar på att klippa honom så till dressyren. Ska höra vad Jossan tycker också, den är ju lätt att klippa ner till vanlig stubb sedan i allafall.

Satsar på en första klippning nästa helg så får vi se vad det blir.

Det Positiva: Snyggt
Det Negativa: tar tid.

Knipps knapps.

Over and Out

Skogspromenad...

... med trevligt sällskap i form av lilla Bessy som jag lånade av en kompis. Trevligt med lite sällskap på promenaden som fick bli i Rydsskogen.


Söt som socker!

Det Positiva: Frisk luft.
Det Negativa: Fortfarande isigt i skogen

Hugs and kissies

Over and Out

Som klippt och skuren

Idag sken solen och jag såg verkligen fram imot att åka ut till hästarna. Väl där så började vi med att klippa Joker, pälsen föll i tjocka toffsar, jag satsar på att frisera manen nästa helg så kan jag putsa på dem fram till tävlingen om två veckor, är ju lite av en perfektionist när det kommer till manarna så det gäller att klippa ett tag innan de ska visas upp så man kan gå och småputsa lite då och då. Sedan var det Hampusens tur och det blev ganska bra det med, klippte efter senaste klippningen och han verkade tycka att det var skönt. Stod och vilade i stallgången.


Nyklippt ponny <3

Vi lyckades sedan ta oss ut i skogen för första gången på evigheter, riktigt skönt att komma ut och slippa isgatorna som varit den senaste månaden och slippa traggla på ridbanan också. Man behöver ju träna, men samtidigt finns det inget bättre än att trava fram i friskt tempo på en skogsväg och hästarna tjuvtävlar med varandra om vem som ska ha nosen främst. Joker verkade dock vara lite jobbig och stutsig, men skötte sig ganska bra ändå. Hampus var bäst som vanligt och jag tror att han har längtat ut i skogen en hel del i vinter. Han lyssnae bra på mina halvhalter även fast Joker hamnade före och sedan försökte han inte rusa så mycket i galoppen heller utan vi kunde hålla det i någorlunda tempo. Vi hittade ett nedfallet träd som vi skuttade över, Hampus fuskade lite och mer klev, men kul var det ändå. Efter att dressyren är avklarad så får vi se till att hoppträna lite också.

Apropå dressyren så är det bara två veckor kvar, får se till att lära mig dressyrprogrammen nu. Får också se om det blir två klasser med Hampus eller en med vardera, det blir spännande oavsett.

Nu blir det lunch och kanske en stund ute i solen, så skönt med en slapparhelg.

Det Positiva: Solsken
Det Negativa: Hästhår överallt.

When the sun shines we shine together.

Over and Out

Kendo+Iaido

Igår så var det dags för träning igen.

Vi började med Iaidon, kul att träffa Lollo igen som har haft semester. Efter lite uppvärmning och grund, som för övrigt höll på att döda min vad, delades gruppen upp. Vi som är nya fick köra kata 1,3 och 8 som vi har lärt oss tidigare.

Först så körde vi Mai, nummer ett ganska länge och noggrannt. Det kändes ganska bra, jag försökte att inte få för mycket pauser och lite mer flyt igenom. Sedan så körde vi kata nummer 3 som vi har gått igeonom nyligen och det gick också ganska bra, jag snubblade bara på hakaman en gång. Börjar få in rörelserna på den också, men den är lite mystisk. Så blev det kata 8 på slutet som det var ganska länge sedan jag tränade på, men det gick bra tillslut det också, ska tänka på att ha svärdet nära kroppen i vändningen bara och inte tappa balansen. Den kändes mycket bättre än tidigare gånger jag gjort den, vändningarna kändes mycket stabilare och jag vinglade inte alls lika mycket.

Sist så gick vi igenom en ny kata, nummer 9, scenariot var att man var ute och promenerade och någon attackerade en från sidan från en gränd så man hade inte så mycket plats. Den var lite knepig, bland annat skulle man göra ett "stick" med handen liggande på svärdet, svårt att fröklara, men ska leta upp en video och visa hur den går till.


Det blev så att jag stannade på kendon också, vilket jag nästan ångrade i efterhand, men ändå så är jag glad att jag gjorde det. Anledning är att vi körde en hel massa fokus på kirikachi, som är ett av momenten på kommande gradering. Vi körde mycket varierande tempo, långsamt framåt, snabbt bakåt och tvärt om och den allra sista vändan kändes riktigt bra med tajmingen i allafall. Sedan så ska jag tänka på att huggen ska komma mer uppifrån och inte från sidan. I princip hela passet körde vi på med kirikachi, men vi hann även med ett varv ji-geiko. Min första var mot James som kändes rätt så bra, förutom att jag ramlade omkull en gång och slog i knä och smalben (första orsaken till att ångra sig när man känner sig väldigt stel och sliten idag). Om jag minns rätt så gjorde jag en Do-attack som inte var så tokig. Den jag körde mot Lollo kändes också bra, även om jag fick en shinaispets inkörd i armen ett par gånger (andra orsaken till att ångra träningen, blåmärken som svider idag). Det är bra att träna hiki mot henne då vi är ungefär lika stora, men eftersom min favorit är hiki-Do och jag kör den ganska frekvent så lär hon ju sig att blocka där. Så istället vågade jag mig på att variera mig och köra Do på andra sidan, inte världens bästa träff, men får jag öva lite så blir det nog bra. Den sista kördej ag mot Andreas och jag försökte väl mest fokusera på att vara i mitten och ta de chanser jag fick, han är så lång så det blir svårt, kände att jag blev lite passiv. 

Efteråt blev det cykletur med tillhörande pratstund och sedan lite läsning i min budo-bok jag håller på med. Vågade inte börja med min nöjesläsning, var rädd att jag inte skulle kunna lägga ifrån mig den, nu blev det rätt så sent ändå. 

Det Positiva: Torsdag betyder att nästa dag är fredag
Det Negativa: ont

As if

Over and Out 

  

Poppohästarna

Onsdag är lika med hästdag. Idag så var det fint väder, men mycket blåsigt. Idag var Jossan på kryssning med sin pappa så inget sällskap, men istället fick jag rida två hästar. Det blev två pass på ridbanan, jag hade tur så stallet var redan gjort, annars hae jag nog inte hunnit med. Speciellt inte när båda hästarna var täckta av ett tjockt lerlager.


Hampus och jag

Jag började med Hampushästen, jag testade att sätta på honom en snodd för första gången och körde ett kort, men ganska intensivt pass. Lite skrittarbete och lite trav, försökte med volter och serpentiner, lite halter och övergångar. Sedan så körde vi igenom LC:2:an och det gick ganska bra. Skulle ha ridit igenom LC:1:an också, men den mindes jag inte riktigt så et blev inte så. Ska läsa på den till nästa gång och köra den då.


Joker och jag

Sedan blev det till att göra i ordning Joker och ta ut honom på ridbanan också. Lite orolig var jag eftersom det blåste till rätt så kraftigt ibland och presseningarna fladdrade, men han skötte sig utmärkt, låtsades bli rädd en gång, men jag var med och blev inte så överraskad. Det var kul att rida honom igen, men vingligt i början, speciellt i skritten, men vi jobbade på. Blev mycket voltarbete och serpentiner för honom också och lite halter. Han blev riktigt fin i traven tillslut och bitvis kunde jag sitta ner ordentligt också, sedan spände jag mig, hamnade ur takt och så blev det pannakaka av alltihop innan jag hittade tillbaka till takten för en stund. Testade också på några varv på volten i galopp, första fattningarna fungerade inte alls, men sedan kom vi igång ordentligt. Ganska så stadig har han blivit nu också så det är kul att sitta på honom, lite tråkigt att jag inte hann rida längre, men det kommer fler gånger.

Hann precis med bussen hem och nu är det lite Star Trek och lite myskväll på agendan.

Det Positiva: Ridning
Det Negativa: Lite tid

My little pony

Over and Out

Bokuto Ni Yoru Kendo Kihon-waza Keiko-ho

Dags för kendo igen. Närmare bestämt bokkenövningar, vilket jag såhär i efterhand, med två mycket spända muskelfästen i benen, är rätt så tacksam över. Den vi gjorde var en serie övningar som kallas för Bokuto Ni Yoru Kendo Kihon-waza Keiko-ho, grundläggane tekniker med bokken.

Först så gjorde vi "enkla" tekniker, Men, Kote, Do occh Tsuki, ett steg framåt och hugg, sedan tillbaka till kami och hugg nästa teknik. Nästa steg är två-stegstekniker och då gjorde vi Kote-Men. Nummer tre var harai-waza och då gjorde vi harai-Men, svepa undan motståndarens shinai och hugga Men. Nummer fyra var hiki-Waza, vi gjorde Men in, mottagaren blockade, man gick ner i tsubazeriai och så hiki-Do ut.

Nästa grupp av övningar hör till Oji-waza, kontringstekniker. Vi började med en nuki-teknik och gjorde Men-Nuki-Do. Sedan Kote-Suriage-Men, följt av debana-Kote, Men-Kaeshi-Do och avslutningsvis Do-uchiotoshi-Men. Det är de kontringstekniker som finns, men som man sedan varierar med olika hugg. Alla är lite olika, Nuki är till exempel undvika, då ska man gå åt sidan så att motståndaren missar sitt Men-hugg, samtidigt ska man hugga Do. I Suriage-tekinker så slår man undan motståndarens bokuto, om man får ett Kote-hugg mot sig så ska man, innan den andra hinner så långt ner att den blir för stark, slå undan svärdet, snett underifrån ungefär och hugga Men. Debana är en teknik när man ska attackera innan motståndaren hinner avsluta sin attack, i övningen så gjorde vi så att den som var mottagare antydde att den skulle hugga Men och då högg den andra Kote. Kaeshi-Do är till skillnad från Nuki-Do, en teknik där svärden har kontakt med varandra. Tanken är att man ska ta hjälp av kraften från den andres svärd i sin egen attack. Väldigt svårt att förklara och en teknik som jag inte riktigt har koll på, jag har väldigt svårt för den och fick den inte alls att stämma idag. Den sista tekniken Uchiotoshi-Men, innebär att man, när motståndaren hugger tar ett steg snett åt sidan, trycker till den andres bokuto och sedan tar ett steg framåt och hugger Men, den är ganska rolig tycker jag.

Efter detta hade hela passet gått och det blev lite huggcirkel som avslutning. Jag kände mig inte speciellt aktiv idag heller, lite trög liksom, ett par gånger såg jag något som jag ville rätta till, men innan jag hunnit reflektera på hur jag skulle förklara och vad jag skulle säga så var det redan tillrättat, men på sätt och vis var det ju också en bekräftelse på att jag börjar se saker och att det är rätt saker att se och påpeka.  

Det Positiva: Kendo
Det Negativa: Muskelvärk

Some say love it is a river...

Over and Out

Söndagskendo

Efter tre timmar kendo på söndagen är man alltid lite extra stel på måndagen. Idag har hälsenorna känts ovanligt spända och armarna vill inte riktigt sträcka sig ovanför huvudet. Ska försöka motverka det hela med en promenad och lite extra stretching så får vi se.

I allafall så var det Erik som höll i passet igår. Vi började som vanligt med lite uppvärmning, ganska mycket huggande och sedan 100 haiasuburi, i ett tempo som jag med nöd och näppe fick in, sackade jag efter lite så kom jag helt ur takt och fick börja om för att hitta den igen. Så man var lagom klibbig när man fick ta på sig Men. 

Vi körde lite grundhugg, Stora Men, Kote och Kote-Men om jag inte minns fel. Det kändes bra överlag, sedan körde vi kirikachi också, jag försökte verkligen koncentrera mig på att den skulle bli bra då graderingsdatum är satt till om tre veckor och det kändes helt okej, men tajmingen, speciellt bakåt kommer av sig ibland. Sedan körde vi en massa kakarigeiko och ji-geiko ett varv. Jag försökte koncentrara mig på mina attacker och inte på vad den jag mötte egentligen gjorde, vilket är svårt när någon plötsligt börjar med underligheter. Överlag kändes det bra, men det är svårt att köra mot dem som inte har tränat så länge, mycket svårare än mot någon som vet vad den håller på med. De mot Anders och Erik kändes till exempel mycket bättre än de jag körde mot förra terminens nybörjare, det är liksom lättare att köra sin egen kendo mot dem. Jag försökte träna på Men-hugg också, våga nå, våga satsa, det är svårt, men det gäller att jobba vidare på det. Mot Stina fick jag till några som kändes rätt så bra i allafall. 

I slutet av passet fick vi plocka av oss rustningen och köra lite styrka. Armhävningar, sip-ups och rygglyft och sedan ordentlig stretching på det. Mina innerlår har nog aldrig varit så utstretchade som de är nu, vi fick vara i par och trycka ut dem på varandra och fy tusan vad ont det gjorde, men idag känns det helt underbart. Sedan stannade jag kvar på nybörjarträningen också, en tapper nybörjare var det som dök upp så han fick privatundervisning av Kalle och jag var mottagare. Först så började vi med lite fotarbete dock, måste få in att den vänstra foten ska bli snabbare att samla ihop, även om jag är trött så ska det vara så automatiskt. Sedan övade vi också attacksteg och även där måste jag ta i ordentligt så att jag kommer någonstans. Det blev väldigt tydligt när vi lade shinaien på golvet och skulle hoppa dess längd, jag lyckades tillslut, men så ska ju attacksteget vara hela tiden. Ännu en övning som går att öva hemma, om man tar tag i sig själv och inte är så jäkla lat hela tiden. 

Jag fick sätta på mig rustning resten av lektionen och vara mottagare, inga nya blåmärken idag vad jag sett hittills och huggen blev bättre och bättre hela tiden. Det var en väldigt skillnad i slutet av passet jämfört med i början, så privatundervisning lönar sig. 

Hemma väntade en kaka på mig som jag glatt mumsade på medan jag fastnade för en film på tv:n, söndagskvällar är bra trevliga ändå. 

Det Positiva: Träna
Det Negativa: Sliten

Kaka!

Over and Out  

Veckans planerade träning

Vecka 12

Måndag: Promenad
Tisdag: Kendo 1,5 h
Onsdag: Rida 1 h
Torsdag: Iaido 1,5 h eventuellt Kendo 1,5 h
Fredag: Promenad
Lördag: Rida 1 h
Söndag: Kendo 3 h

Förra veckans planerade träning hölls rätt så bra. Blev lite promenader så som jag hade tänkt och en liten minivandring på lördagen. Ingen kendo i torsdags eftersom jag skulle upp så tidigt i fredags, men enna vecka hoppas jag att jag orkar och hinner, men det återstår att se.

Over and Out

Djuren <3

Lite bilder från mitt hemhemma-besök förra helgen.


Gustav <3


Wille


Spanar


Kasper


Glump <3

Over and Out

Kärna Mosse

Lördagen var full av solskensaktiviteter. Jag och Johan tog oss äntligen ut på en efterlängtad skogstur. Inte så långt, men mycket uppfriskande. Det vi gjorde var att promenera från Skäggetorp, förbi Glyttingebadet och vi en rätt så unanskymd cykelväg ta oss mot Malmslätt och naturreservatet Kärna Mosse.


Solen sken och det var en alldeles lagom tur, trots snön gick det att hitta stigarna i skogen och när vi kom fram till kärret åt vi nyponsoppa och ostmackor. Naturligtvis hade vi choklad med oss också.Det känns i ansiktet nu att man var ute hela dagen, solen tar mer än vad man tror.

Avslutade kvällen med att beställa flygbiljetter, köpa en ny dator, äta pizza och kolla på film.

Det Positiva: Årspremiär för vandringskängorna
Det Negativa: Glömde sitsen.

You and Me

Over and Out

Solskensritt

Det bar iväg till stallet imorse och en ridtur med Jossan och Joker. Solen sken, men planerna på att ta sig ut i skogen gick i stöpet då Joker höll på att dratta på ändan redan tjugo meter från stalldörren. Trots broddar fram. Det blev i stället en skrittur i skogshagen och över gärdet, genom trädgården och sedan så testade vi ridbanan också. Den hade bäst underlag så vi gjorde lite skrittarbete där.

Jossan visade en övning som hon lärt sig när hon gick på kurs i akademisk ridning, den kallades fjärilen och visade sig vara riktigt bra. Man red så att man gjorde en volt tillbaka, sedan ännu en volt tillbaka och sedan en volt, då är man tillbaka där man startade och började om igen.Volt tillbaka, volt tillbaka och volt. Grejen var sedan att man skulle variera sig varje varv, ha hästen innåtställt, rak eller utåtställd. Så varje volt man gjorde varje varv hade olika ställning. Mycket varierande för hästen och för den som sitter på också. Man måste rida mycket med benen och helst ska man göra det på en hand också, jag testade lite i slutet, men det var nog lite överkurs för mig. När man blir bra på det hela och hästen är tillräckligt stark ska man göra det i trav och galopp också.

Som det är nu så gjorde vi det i skritt och Hampus var riktigt duktig, kändes som om man kom åt hans stela sida lite bättre också och på slutet kändes han väldigt bra. Men som sagt gäller det att rida med mycket ben. Jossan föreslog att jag ska testa med en gummisnodd eller likanande och det är jag lite sugen på, kanske hinner med det innan tävlingen också, bara för att testa liksom.


Efteråt gjorde vi stallet, planerade diverse inköp och tvättade Hampus rumpa. Vi har storslagna planer nu, det känns som om det bara blir större och större för varje gång, men det är väldigt roligt.

Hampushästen sprang nästan över mig när jag släppte dem i hagen och han såg högarna med hö. Får skylla mig själv, jag stod ju i vägen.

Det Positiva: Ridning
Det Nagativa: Trök

Sunshine in my life

Over and Out

Blod och svärd

Det här är vad en tjejkväll med kendo- och iaidofolk innebär:Lägg till rätt så mycket gott godis och kattlek så är det ungefär vad min fredagskväll innebar. Plus lite bambo blade, man kan aldrig få för mycket att glittriga shinaier.

Det Positiva: Wuhu för tjejkväll!
Det Negativa: Lite lång dag

There will be blood

Over and Out

Iaidoträningsvärk

Iaido blev det igår i allafall, kendon fick jag, något motvilligt, skippa då jobbet kallade redan halv sex i morse. Ibland inser jag faktiskt att jag behöver sova för att orka med.

Men Iaido blev det som sagt och idag har jag träningsvärk i låren. Vi fortsatte med kata 3, som jag lärde mig förra gången. Det var många som inte var med förra gången alls så Mattias skulle gå igenom på nytt med dem och så skulle övriga köra igenom den ganska självständigt med Carro som stöd. Väldigt förvirrande i början, men det gick bättre och bättre, tillslut kunde jag göra några gånger när jag faktiskt inte pausade innan hugget. Och jag tror att jag lyckades hugga i rätt vinkel också, men noto är fortfarande konstig.

Vi fick också köra kata 1, Mai, som jag tycker är jättecool. Påfrestande för knäna, men man känner sig väldigt häftig när man gör den. Vi fick också öva på att vifta undan hakaman när man satte sig ned så man inte trasslar in sig i den, vilket är väldigt lätt hänt, flera gånger har det känts som om jag ska dratta på ändan. Sedan gjorde vi lite varianter av Mai med olika avstånd och extrasteg. Och på slutet visade Mattias en kata som jag verkligen inte lyckades göra sedan. Början var ungefär som Mai, men sedan när man hade hölstrat svärdet skulle man dra det igen och hugga bakåt på något vis som jag inte riktigt uppfattade. Den återkommer nog senare och gås igenom lite nogrannare. 

Det gick annars rätt så bra att gå upp i morse, tack och lov hade jag sett vädret på igår så jag var förberedd på vinterns återtåg, men ändå lite besviken då jag hade så fina vårplaner för helgen. Får se hur det går med dem nu. Ikväll blir det tjejkväll med kendo- och iaidosektionen så är det äntligen helg!

Det Positiva: Lite träning
Det Negativa: Vinterns åtekomst

Fly me to the moon

Over and Out  

Lerhästen

Igår bar det av i solen till stallet. Såg riktigt fram imot att komma ut och njuta lite. Det vill säga tills jag såg två hästar i hagen som inte längre var ljusgula utan mörkgrå, nästan svarta. Inte torkad lera är verkligen inte kul att ha och göra med. Lyckades dock få brot det värsta så att sadel och träns inte skulle riskera att skava och sedan kunde jag ta mig ut. Eftersom ridbanan såg bra ut så tog vi ett litet pass där, kändes rätt så bra att ha staket runt omkring sig som hjälp.

Vi började med skritt och lite halter, försökte mig också på skänkelvikningar, men det gick väl sådär. Det är nästan så att jag har glömt bort hur man gör. Vi får helt enkelt jobba vidare med det. I traven beslutade jag mig raskt för att här ska det sitstränas så stigbyglarna lade jag upp och så körde vi nedsittning för hela slanten. Det gick relativt bra, skumpade omkring lite och spände mig en hel del i början, men tillslut så lyckades jag lite med takten. Jobbade med lite volter med att ställa honom och det var kämpigt, men han flyttade sig rätt så bra när jag minskade och ökade volten. Måste komma ihåg att göra halvhalter och jobba mer med att han inte ska springa iväg. Några riktigt bra halter fick vi till i allafall.Gav oss sedan på att gloppera på volten, fortfarande utan stigbyglar och för första gången på väldigt länge kände jag att jag kom ner i sadeln och verkligen kunde rida galoppen. Reglera så mycket kunde jag inte, ännu en sak att jobba på. Men han galopperade på i båda varven och det är ju ett plus när man ska rida dressyrprogram.

Efteråt förskte jag få bort ännu mer lera, men det gick väl sådär, vill väldigt gärna klippa honom så att det blir mindre päls som kan kladda ihop sig.

I helgen hoppas jag på lika fint väder och en lite längre tur ute i skogen, förhoppningsvis så har det smält undan rätt så mycket så att man kan ta sig i lite högre fart på fina stigar.

Det Positiva: Solsken och ridbana
Det Negativa: Lera

Flying with the wind

Over and Out

 


The sun shines

Efter gårdagens kendo har jag en stor svullnad på höger hand. Jag måste verkligen lära mig att öppna, läs skydda, kote på rätt sätt. Annars så gör det ont, väldigt ont.

Det var ju nybörjarträning igår och jag, Lollo och James var sempai. Vi fick ha på oss full rustning och de fick slå på oss. De var sex stycken så Anders delade upp dem i grupper om två och så rullade vi på hela tiden. De såg rätt så trötta ut på slutet. Kan inte förstå varför.

Vi fick också träna lite imellanåt, men mest fick vi vara mottagare. Körde stora Men, stora Kote-Men, Kote-Do, Men-nuki-Do, kirikachi och kakarigeiko. Sedan körde vi en haiasuburi-ring på slutet, då märktes de att de kört lite hårdare och inte riktigt orkade.

Annars så har solen skinit, våren är på väg känns det som och vi har börjat spana när det går att springa i rydskogen igen, ambitionen är hör för våren kan man ju säga.

Det Positiva: Ambition
Det Negativa: Snor

Love is like the sun

Over and Out


Veckans planerade träning

Vecka 11

Måndag: Vila (eventuellt en uppiggande skogspromenad)
Tisdag: Kendo 1,5 h
Onsdag: Rida 1 h
Torsdag: Iaido 1,5 h eventuellt Kendo 1,5 h
Fredag: Promenad (antingen till/från jobbet eller i skogen)
Lördag: Rida 1 h eventuellt promenad i skogen
Söndag: Kendo 3 h eventuellt promenad i skogen

Den planerade träningen för veckan ser lite annorlunda ut än i vanliga fall. I praktiken kommer den förmodligen att se precis likadan ut som den gjort tidigare veckor, men jag tänkte sätta en något högre ambition i allafall. Dels har det att göra med att jag promenerade en hel del i helgen och tycker det är så skönt så jag ska försöka införa det lite mer regelbundet i min vardag och sedan känner jag hur stillasittande mitt jobb är så jag behöver komma ut mer i friska luften. Helgplanerna är ännu lite lösa eftersom vi inte vet vad vädret ska bli, men den preliminära planen är att ta sig till ett naturreservat i närheten, ha med sig lite matsäck och vandra omkring och njuta av, det förhoppningsvis, fina vårvädret. Blir det regn så får vi hitta på något annat.

Alla "eventuellt" är för att jag inte ska känna mig pressad utan mer känna efter vad jag orkar.

Förra veckans planering höll jag rätt så bra om jag får säga det själv.

Over and Out

Kendokväll

Efter en fyra timmar lång tågresa, som hör och häpna inte var ens en minut försenad, cyklade jag nästan direkt iväg till tre timmars träning. Kanske inte den bästa uppladdningen, men efter att ha sovit den sitsa tågbiten så kände jag att jag skulle orka i allafall.

Kalle var tillbaka med en bruten tå, men instruera skulle han göra ändå. När instruktören går bredvid och inte deltar i alal övningar så tenderar passet att bli mycket hårdare, eftersom man gärna glömmer bort hur jobbigt det är. Detta gjorde att jag var rätt så trött när passet närmade sig slutet, men jag är ändå ganska nöjd med min insats.

Vi började med många olika fotarbetesövningar. Dels så skulle vi göra zuriachi runt salen, först framåt sedan när vi kom fram till väggen åt sidan, vid nästa vägg bakåt och sedan åt sidan igen, runt, runt. Svårt att inte korsa fötterna, utan behålla kami, när man skulle åt sidan. Vi gjorde lite varianter av denna övning. Först vanliga Men framåt, enhands-Men åt sidan och sedan hiki-Men attack bakåt och vanliga Men åt sidan och så om igen. Så gjorde vi okänt antal haiasuburi också, kunde inte hålla takten alls där. Och detta var bara uppvämningen.

Efter att vi tagit på oss rustningen så övade vi lite grunder, stora Men, kote-Men, Men-nuki-Do. Jag försökte att göra så rätt jag bara kunde. Jag måste tänak mer på avstånden då jag gärna kommer för långt in på Men och så ska jag försöka få en mindre kote-träff på kote-Men då den fortfarande är lite tung och långsam. Vi övade också lite Ai-Men, som gick bra när man gick rakt och inte försökte snika in från sidan.

Sedan så var det dags för den första ji-geikon, innan så körde vi en kirikachi och sedan direkt ji-geiko. Den första var mot Anders och jag försökte väl mest strunta i vad han gjorde och koncentrera mig på vad jag gjorde, det gick väl sådär. Sedan så fortsatte vi vidare, istället för kirikachi körde vi tio kakarigeiko och sedan ji-geiko, i nästkommande omgångar ökades antalet kakarigeiko till 15 och 20. Min ji-geiko har jag nog inte så mycket att säga om, jag försökte koncentrara mig på vad jag skulle göra och köra på det, det gick väl mer eller mindre bra. Sista, efter 20 kakarigeiko, körde vi ippon. Det var nog den enda attacken på hela träningen som jag kommer ihåg.

Jag stannade på nybörjarträningen sedan också, men behövde inte antränga mig så mycket, mest bli slagen på. De fick öva sig att slå på rustning en hel del och även mycket fotarbete liknande det vi gjorde på fortsättarpasset.

Var ganska så trött efteråt, men blev bjuden på läsk och fick en banan och tillbringade en del tid i bastun så piggnade till så mycket att jag nästan inte kunde somna sedan. Mindre bra så här i efterhand.

Det Positiva: Träna
Det Negativa: På väg att bli sjuk

Cute (^_^)

Over and Out

Gamla vänner

Solsken är vad som har präglat helgen hittills, både bildligt och bokstavligt talat. Igå passade jag och pappa på att ta en eftermiddagpromenad, tanken var en timme ungefär, men sedan stötte vi naturligtvis på en bekant som var ute och fixade så då stannade vi till där och pratade. Han och pappa är gamla skogskompisar så när de väl kom igång så var det ingen hejd på historierna. Tillslut fick jag slämpa med mig pappa hem så att jag skulle hinna in till stan i tid.


Solsken inne och ute

På kvällen åtke jag in till stan och träffade gamla vänner från gymnasietiden. Riktigt trevligt var det att samlas och prata, höra vad alla hade haft för sig och skvallra om männsikor man kände då. Det är mycket som har förändrats på de här åren, men även fast man inte träffas så ofta så kommer man så lätt tillbaka till hur vi är mot varandra. Ibland önskar jag att det skulle blir oftare vi träffas än vad det är, men livet går ju vidare, jag är glad att jag har kontakt med så många som jag ändå har och det känns som om vi kommer att fortsätta träffas när möjligheterna ges.

Även idag sken solen och jag gav mig ut på promenad igen, denna gång till Glampihästen. Han stod och plirade mellan träden när jag kom. Jag fick en brödbit jag kunde muta honom med innan jag gick ut i hagen och tur var väl det, annars hade jag väl inte kommit i närheten. Han är så söt när han ska springa, men jag blir så orolig när det är halt och djup snö med skare, han är ju gammal och ska egentligen inte hålla på sådär som han gör. Tilllsut fick jag komma så nära att jag kunde ge honom brödbitar i handen och fick tillåtelse att klappa lite på huvudet medan han tuggade. Sedan sprang han lite igen och jag hade inte tid att stannna och leka.


Mitt hjärta <3

Efter en snabb dusch bar det av in till stan igen och fika med en gammal vän. Den enda som jag egentligen har kontakt med från Hedesunda och högstadietiden. Det var mycket trevligt, träffade även hennes nya pojkvän och vi fikade i ungefär två timmar innan vi hade pratat klart. Hon ska testa att bo i Örebrotrakten ett tag och då blir det ju lite närmare, så kanske kan ses lite oftare, har ju även en annan vän i Örebro som jag vill besöka snart.

Nu blir det kväll hemhemma och imorgon går tåget hem till Linköping igen, om allt går smidigt landar jag i tid för att sticka och träna också, men vi får väl se hur sj sköter sig.

Det Positiva: Vänner
Det Negativa: ständigt huvudvärk

In my heart you will live forever

Over and Out

Iaido, kata 3

Jag höll min planering! Igår tränade jag bara iaido och motstod impulsen att stanna kvar och slå diverse folk i huvudet på kendon.

På Iaidon fick vi lära oss en ny kata, nummer tre, det är väldigt förvirrande när man inte lär sig katorna i nummerordning, 1, 8, 3, vad kommer härnäst?

Den var svårast hittills tycker jag. Börja i sittande och sedan upp till stående, med fötterna ohyggligt nära varandra och så skulle man blocka och hugga. Dessutom hugga lite snett, med spetsen åt höger så att man skar igenom motståndaren. Sedan var det en jättekonstig noto, när man ska hölstra svärdet, jag ska inte ens försöka förklara den i text, men händerna skulle vara i en, för mig, välrigt onaturlig, position. Fick väl till rörelserna någorlunda på slutet i allafall.

Lägger en ett kort filmklipp på den, det går snabbt så man ser inte de enskilda momenten, men en idé får man i allafall. Det gäller att inte snubbla på sina egna fötter bara.
I övrigt har jag åkt tåg idag och varit hos tandläkaren, nu ska jag äta lite och njuta av solen.

Det Positiva: Budo
Det Negativa: Ont i huvudet

Stronger, faster, better

Over and Out

Pampusen

Hela förmiddagen igår när jag satt instängd på labbet sken solen som en galning utanför. Efter lunch och när det började närma sig eftermiddag mulnade det på och när jag går ut från jobbet och till busshållplatsen för att åka till stallet så småregnar det. Där hade jag suttit hela dagen och längtat efter en solskenstur, men tji fick jag. Man får väl se det positiva i det hela och om det regnar försvinner snön och man kan snart galoppera i skogen igen.

Planerna ändrades när jag kom till stallet och jag fick ge mig ut på ridtur själv. Så jag och Pampushästen tog oss ner på vallen. Om vi hade något tema så var det väl "Stanna när jag säger till och stå still" som gällde. Med Hampus gäller det verkligen att uppvärmningen blir så bra som möjligt annars skiter sig hela ridpasset. Dels måste man få igång honom så att han går framåt, men man måste också få honom att lyssna på förhållningar. Driver man för mycket får man en häst som är springig och stark och överhuvudtaget inte lyssnar på förhållningar. Driver man för lite får man en häst som blir lat och inte lyssnar framåt istället. En avvägning att rida, men om man gör det ordentligt med mycket skritt, halter och tempoväxlingar så brukar det bli ganska bra.

Så det var ungefär så jag lade upp ridpasset, som skedde på vallen. Skritt med mycket halter och varierande tempo, även lite försök till framdelsvändningar och skänkelvikningar gjorde vi, med lagom bra resultat. Gjorde sedan ungefär samma sak i traven, på vallen blir ett håll hemåt och där vill han gärna springa fort, där blev det nyttig träning att göra halter eller övergångar till skritt.

                                  
                                                                                 Vill ha!

När jag kände mig ganska nöjd så blev det lite voltarbete i skritt och trav också, även här med tempoväxlingar och övergångar. Sist så testade vi lite galopp på volten, som var ganska liten och det gick faktiskt bra. Jag måste tänka på att vända med ytterskänkeln så att han orkar bara. Avslutade med en galopp på raksträcka när han fick springa som han ville och sedan lite trav innan vi gick hem igen.

Nu får Hampus vila från mig i en vecka och sedan så kör vi på igen, ska försöka att åka minst två gånger i veckan fram till dressyrtävlingen.

Det Positiva: Vår i luften
Det Negativa: Ingen sol

My little pony

Over and Out


Sol och Vind

Klantig som jag är har jag nu även förstört min laptop. Det är inte smart att cykla med en laptop i en väska som sitter på pakethållaren. Den kan ramla i backen, med laptoppen underst och spräcka skärmen. Bara så ni vet.

Annars så var det kendo igår igen. Det var gansak få övningar, men många repetitioner på dem. Vi började med ett varv stora Men, vi var åtta stycken med Anders så det blev en hel del Men. När man körde mot Anders så var han mottagare hela tiden och gav en massa tips på vad man skulle göra. Jag lutade mig tillexpempel lite framåt så jag ska spänna magmusklerna, de som nu finns, och räta upp mig. Och så ska jag bli snabbare såklart. Och få till "kadoschet", det började ta sig i slutet av passet i allafall, men jag måste verkligen tänka på det varje gång och pressa mig själv. 

Efter alla Men tränade vi först zuriachi över salen, både fram och baklänges, nästa övning var nämligen också Men, men hiki-Men, bakåtteknik. Det tog sig också efter ett tag, ska försöka att tänka på att inte dippa shinaien för mycket bakom huvudet. Och så ska jag börja jobba på mitt stamp. Jag tycker det är lite konstigt, men när jag var på läger så var det betydligt lättare att få till attacksteget bakåt när vi gjorde hiki-Kote än när vi gjorde hiki-Men. 

Vi gjorde även några kirikachi, några bra för min del och några mindre bra. Kändes som om jag blev lite guppig där, speciellt bakåt, förmodligen för att jag var lite trött. Sist av allt hade vi tävling i "Do-docka" man står mitt imot varandra och slår Do varannan gång och byter sida för varje gång. Det är häftigt när det blir rätt, men gör förfärligt ont om det blir fel. Det var kul i allafall. 

Nu väntar en dag med jobb och sedan stallet. 

Det Positiva: Sol
Det Negativa: trasiga prylar. 

When it`s for real.

Over and Out
 

The last LegionFortsätter lite på samma filmtema. Kände att jag snöat in mig lite på riktiga tjejfilmer ett tag och nu var det dags att kompensera lite. Så då passade jag på att kompensera ordentligt istället, det här är ju trots allt den sorts filmer jag alltid har gillat mest. Så lite tanke så möjligt, så mycket action som möjligt.

I den första söndagsfilmen Legion var det mest skjutvapen, men i denna The last Legion, (japp, vi håller oss till titeltema här), var det svärd, svärd i massor och lite pilbågar också. Och en tjej som slogs med svärd, mycket uppskattat. Och svettiga skäggiga karlar i rustning. Det var trevligt det också. Och man behövde inte tänka, huvudsaken det. Jag ska se tänkande filmer också, herregud, jag ska se så många oscarsfilmer jag orkar med, men innan dess måste jag ladda upp med lite blodiga icke-tänkande filmer, för att orka liksom...

Over and Out


Veckans planerade träning

Vecka 10

Måndag: Vila
Tisdag: Kendo 1,5 h
Onsdag: Rida 1 h
Torsdag: Iaido 1,5 h
Fredag: Vila
Lördag: Vila
Söndag: Kendo 3 h

Denna vecka blir lite speciell då jag är bortrest på helgen, hoppas på fint väder då så jag kan njuta lite av skogen, men vi får se. Denna vecka ska jag se till att hålla schemat också, eftersom tåget går tidigt på fredagen så kanske det blir enklare att skippa kendon på torsdagen, men vi får väl se.

Over and Out

Söndagskendo

Träningen avklarad! Det var ett mycket trevlig pass idag tycker jag. Antalet människor som deltog var dock något mindre än "vanligt", "bara" 8 stycken, vilket förra terminen skulle räknas som många. Lite bättre plats får man i allafall. Joel som varit i Kina i ett halvår var och hälsade på så att vi fick slå honom lite i huvudet också.

Vi började med grundhugg, stora Men, kote-Men, som jag körde mot Lollo som kändes supersnabb idag, några av mina kändes också ganska snabba. Sedan körde vi också kote-Men, kote-Men utan uppehåll över salen och sedan när man bytte håll så bytte man också mottagare. Första gången när jag körde mot James så fungerade det inte riktigt för mig, kom på fel avstånd tror jag och så tror jag att jag tar för stora attacksteg, mindre och snabbare är nog bättre i den övningen. Vi körde en omgång till av dessa och då körde jag mot Anders, det gick lite bättre, ibland.


Sedan så fick vi köra kirikachi en omgång och så Ai-Men, det gick bra när vi såg till att lyfta samtidigt, det gick någon gång utan att vi lyfte samtidigt också, men då fick man liksom hugga ikapp, eftersom det var jag som var lite långsam där. Vi gjorde även en kontringsövning, Kote-suriagi-Men, som jag tycker är svår, alla tekniker när man ska peta undan den andras shinai när den gör en attack mot en är knepiga. Denna gick dock ganska bra idag.

Resten av passet körde vi ji-geiko, alla fick möta alla så sju stycken blev det. I början så körde vi med "seme-känsla" båda skulle känna in den andra, göra sina tekniker och sin egen kendo och man skulle inte blocka, såg man en attack komma kunde man kontra, men om man såg de försten så skulle man bara låta den passera. Bitvis så kändes det ganska bra, de jag hade mot Lollo och James kändes nog bäst. Jag tror jag måste hålla det i minnet och köra mer på min egen kendo och tro på den. Sedan så måste jag våga attackera mera och inte känna in för mycket heller. Jag kände mig inte speciellt trött idag heller, vilker förmodligen betyder att jag inte tog i tillräckligt, men jag kände mig heller inte lat. Jag försökte göra attacker, känna in lite, kontra när tillfället gavs. Försökte variera mig lite, vilket är svårt, jag gillar Kote för den är nära, Men är så jäkla långt bort, men jag måte börja våga sträcka mig ut och sikta in mig på Men också. Jag är inte rädd, jag kan flyga.

Efteråt hade vi tränarmöte också. Borde ha förberett mig och skrivit ner frågor som jag har funderat på, men icke, kändes bra att prata lite i allafall och tala om att jag börjar se saker som jag kan säga till om och höra att det faktiskt också tar tid att lära sig se.

Nu ska jag avsluta kvällen med en film, imorgon är det måndag och jobbet som gäller. Ser fram imot veckan, bara fyra arbetsdagar kvar!!

Det Positiva: Känsla
Det Negativa: Att inte våga

Let`s break a leg and win a bet

Over and Out


LegionTrevligt söndagsnöje :)

Nu ska jag äta paj och sedan blir det träning.

Det Positiva: Slappsöndag
Det Negativa: Lathet

Like an angel...

Over and Out

Sunny day

Solen har strålat idag och jag tillbringade större delen av dagen utomhus. Så härligt att ta sig ut till stallet utanför stan och verkligen njuta av det fina vädret. Började med att rida Hampus på gärdet idag. Försökte rida på framåt, vilket naturligtvis gjorde att han bev superstark och springig, så vi fick jobba lite på volt också så jag skulle få någon känsla för kontroll. Bitvis så mjuknade han lite, ställde sig lite inåt och började jobba på ett bra sätt, men sedan blev det mer "Spinga, springa fort!" Så nästa gång få det nog bli ett mer koncentrerat dressyrpass, om snön inte smälter undan och man kan ta sig ut i skogen vill säga för då röstar jag för uteritt. Härligt var att man kunde galoppera idag på gärdet också, så både jag och hästen blev rejält svettiga.


Dammsuger efter mat...

Sedan fodrade jag lunchhö till alla hästarna, Hampus fick sitt ute i hagen och Joker fick stå inne i stallet och äta. Under tiden som jag väntade på att han skulle bli klar så hittade jag mig en katt att mysa med. Skratchy var på råttjakt, men det var bra mycket roligare att sitta i Matildas knä och bli kliad bakom örat. Sedan såg det inte allt för dumt ut att ligga i höet och sola heller. Lekte lite med honom på stallplanen, med ett longerspö, han hoppade och jagade efter.


Got ya!

När Joker var färdigäten så satte jag på longergrejer och gick ut på ridbanan. Han var riktigt duktig idag. Försökte inte springa alls, vet inte om han var lite trött av all hård träning han gått igenom på sistone. En gång blev han lite rädd för en pressening, men hoppade bara åt sidan och när jag var med och sade till honom fortsatte han framåt på voltspåret. Vi tränade mest att han skulle sakta av och göra halt samt att byta varv. Tillslut fattade han alldeles själv att jag ville att han skulle vända på sig och inte backa. Jag filmade honom faktiskt, men det orkar jag inte lägga ut nu, ni får nöja er med en bild på snyggingen.För övrigt är det sååå skönt med helg.

Det Positiva: Sol!
Det Negativa: Dålig ridning

All I want for christmas...

Over and OutTrött...

Lång dag på jobbet som har gårr förvånansvärt snabbt. Lite roliga grejer hände det också, men mest jobbiga och tråkiga som tog en massa kraft.


Nya stjärnan

Blev riktigt, riktigt trött idag. Det har kommit till en punkt när jag bara tolererar och inte ens försöker gilla på något sätt. Jag har nog aldrig träffat en männsika som jag haft så svårt att sammarbeta med och lita på. När man måste dubbelkolla även de enklaste grejer, något av det första man får lära sig, orkar man inte tillslut. Det är ju inte så att man vill lämna över något viktigt jobb då, då gör jag det hellre själv eftersom jag vet att det blir gjort. Men man undrar ju hur man kan ha så liten självinsikt att man förväntar sig att få göra de roliga grejerna och lära sig de nya sakerna först när man inte kan göra ett bra jobb på det vi gör idag. Dessutom är det svårt att vara ung tjej och vikarie och ändå vara den som arbetat längst med sakerna. Jag vill inte vara någon som styr och ställer, jag vill att alla ska kunna vara med och ta för sig och ta ansvar för att jobbet fungerar. Tack och lov är det ju bara en person av flera som jag jobbar med, de andra är mycket bra och vill verkligen göra ett bra jobb.

En halvsorglig nyhet fick jag idag också. Vår nattjobbare (som jag tidigare jobbat dag med) har fått ett nytt jobb och ska sluta. Kommer att sakna henne även om vi inte träffas så mycket längre. Men det är kul att hon fått ett nytt, förhoppningsvis, spännande jobb.

Nu ska jag sluta tänka jobb, på måndag börjar veckan igen, bara fyra dagar också, känns bra.

Det Positiva: Fredag
Det Negativa: Klantighet

Svär inombods, biter ihop och försöker ordna upp.


Over and Out

KulKendo

Så sprack det igen, veckans träningsschema. Ännu en gång har jag tränat mer än planen var i början av veckan.

Började med den planerade Iaidon. Vi körde lite grunder, bland annat gick vi igenom noto, hur man hälstrar svärdet. När man ska föra in svärdet i skidan ska man den första tredjedelen av svärdet föra in med eggen åt sidan, den andra tredjedelen ska man rotera svärdet så att eggen hamnar uppåt och den sista tredjedelen fortsätter man hela vägen med eggen uppåt. Sedan fick vi köra den första katan om och om igen. Fick lite tips på hur jag skulle föra svärdet över huvudet när jag ska hugga. Sedan ska blicken också vara där den inbillade motståndaren är. Inte hela tiden rätt fram. Sedan gick vi också noggrant igenom på- och avhälsning. Det var mycket att tänka på, många små detaljer, man nu kan jag det nästan, tur att man får öva på det varje gång. I slutet fick vi göra några mystiska parövningar också.

Direkt efter blev det kendo också, jag kan komma med alla möjliga "ursäkter" till att jag stannade. Stina var där och hon har varit borta flera veckor, Lollo kom också och jag ville slå på någon. Men det var nog helt enkelt så att jag ville och det kändes roligt och det har jag längtat efter så länge. Dessutom är det så bra med iaidon som fokuserar mig, jag blir ju trött av den också, men den tar ju inte så mycket kondition och det är mest det jag saknar. Musklerna kan jag tvinga att hänga med, men om jag blir helt slut och inte kan andas så är det ju inte så bra.

Vi var delade upp oss i tre tregrupper och körde i dessa alla övningar vi skulle göra. Först lite stora Men, jag försökte slänga fram shinaien och få till "kadouch". Sedan fortsatte vi med kote-Men, kirikachi och kakarigeiko. Det blir lite som intervallträningen när man hela tiden roterar. Det kändes bra, jag försökte göra mitt bästa hela tiden och var fokuserad. Sedan körde vi ji-geiko (efte den skulle vi köra fem snabba kakarigeiko innan avhälsning). Min första var mot Lollo, längesedan vi körde så bra mot varandra tror jag. Jag kände mig väldigt fokuserad och pigg. Nästa var mot Anders, den kändes också bättre än vad det brukar, jagblev inte så förvirrad som jag brukar tror jag. Sedan mot Stina som också kändes helt okej, efter det mot Jimmy, lite stillastående kanske, men den kändes ändå bra. Efter efterlängtad vattenpaus mot Johanna, jag sprang in i hennes shinai några gånger. Nästa blev mot James där jag nästan blev nockad, men det kändes rätt så bra ändå. Naturligtvis va Andreas nästa och han brukar var lite att han springer över en, men inte så mycket idag tyckte jag. Lyckades, nästan, nästan hugga en Men, träffade inte riktigt bra, men nästan. Till min stora förvånging högg jag också en nuki-Do, då blev jag nöjd eftersom jag faktiskt fösökte variera mig. Jag åkte in i väggen en gång också, men inte så hårt. Sista blev mot Erik, det gick ganska bra också, så jag är nöjd med mitt kendopass. Får akta mig med min kamai bara, tydligen så öppnar jag kote ganska tydligt och det ska vi arbeta bort.

Nu är det långt över sängdags, imorgon är det äntligen fredag!

Det Positiva: Kul träning
Det Negativa: Rädd för överansträngning.

Fly me to the moon.

Over and Out


Vår i luften

Säkraste vårtecknet: Från Hampus faller det långa gulvita strån så fort han rör sig, fällningen har börjat! Det kanske hjälper till att kännas vårigt genom att solen skiner och temperaturen håller sig ovanför minusstrecket.


Sommardag

Vi tog oss ut på en tur idag och inte på vallen för ovanlighetens skull utan gärdet som de har, tur med människor med mycket mark som man kan rida på när man inte kan ta sig ut i skogen. Blev en liten skrittur i fårhagen först så de fick lite backträning. Sedan så blev det konditionspass. Stackars Joker höll på att smälla av. Va!? Trava mer? Och galoppera också? Det viktigaste för Hampus var att Joker inte skulle få försprång så han pinnade på rätt så bra och när vi kom till galoppen så försökte han med jämna mellanrum sticka, blev nog rätt så putt när han inte fick. Han blev också mycket upprörd när Joker fick springa före och han fick skritta efter. Men jag kände att jag hade koll på honom och han jobbade på bra även om det inte blev så mycket ställa och böja denna gång så kunde jag ju iallafall rida på lite framåt i traven och det var ett tag sedan. När Joker höll på att ramla ihop av trötthet skrittade vi hem igen, hästarna ångade och var blöta av svett, men vi bestämde glatt att det blir detta eller hård dressyrträning för dem framöver, när ridbanan kommer fram blir det hoppning också, men 9 april är första dressyrtävlingen så den siktar vi in oss på först. Beslutade också att vi måste klippa dem en omgång till så de torkar snabbare och förhoppningsvis bli lite piggare (om det nu skulle behövas) deras nya kraftfoder innehåller numera havre också så det kommer att blir, hur ska vi säga, intressant, att rida framöver.

Nu står matlagning på schemat och sedan lite mys hoppas jag.

Det Positiva: Solritt
Det Negativa: Hästhår i näsan

If I had you...

Over and Out

Lite Kendo

Seg och lång dag avslutades med kendoträning. Där dö det upp ett nytt ansikte (för mig i allafall) en tjej som tränat kendo för flera år sedan och som tillsammans med sin sambo ska göra lite comeback. Kul när folk återvänder!

I början, efter uppvärmningen fick vi gå och hugga, det kändes ganska bra, jag försökt fokusera på att gå först, hugga sedan och få rätt tajming och tenutch, kändes som om jag var rätt så snabb idag och fick till bra hugg som stannade ungefär när jag ville. Men kände att söndagens enhandsträning satt i rätt så rejält, dröjde inte länge innan jag var trött.


Vill, vill igen!

Idag fick de också (i och för sig bara en som var helt nyböjare) ha på sig Do och Tare (första gången denna termin), så efter att vi hade övat en del Men-hugg över salen blev det dags för lite Do. Vi övade först lite vanlig kirikachi och sedan kirikachi med Do för att få in huggen, det gick relativt bra kändes det som, den vändan jag körde mot James kändes huggen bra. Sedan missade jag lite halvt också, men Do är svårt. Sedan blev det lite övningar Seme-Kote-Men, Seme-Kote-Do, Men-Nuki-Do, Men-Kaichi-Do och Do-Ushiotochi (?)-Men. Mycket att hålla reda på och jag kan verkligen förstå att de blir förvirrade för det blir jag själv och jag har i allafall gjort övningarna några gånger innan. Avstånd är ruskitgt viktigt att tänka på och det är svårt att bedömma speciellt om man kör mot någon inte så erfaren. Då ska jag försöka komma på vad som gör att vi hamnar för nära eller för långt ifrån varandra och sedan undivika att göra det igen.

Ur sempai-synvinkel så är jag ganska nöjd med passet förutom ett par förvirrade ögonblick när Anders skulle förklara något och visa på mig och jag inte var så koncentrerad så jag uppfattade inte riktigt vad jag skulle göra. Men sedan kunde jag faktiskt ge några råd till någon och visa när de inte kom ihåg hur de skulle göra övningen. Jag blir så glad när jag ser saker och kan hjälpa till!

Nu blir det till att sova och ladda för morgondagens ridtur!

Det Positiva: Se saker
Det Negativa: Okoncentration

Give it your best shot!

Over and Out

RSS 2.0