Joker och jag

Eftersom inte så mycket annat hände idag tänkte avsluta den här serien (Mitt hästliv, Glampihästen, Skreppur och Hampushästen) med Joker.

Joker skiljer sig från de andra på många sätt, han var egentligen den första "unghästen" jag red ordentligt. Nog för att jag har uppfostrat åsneföl och suttit på vingliga 4-åringar, men ridit ordentligt eller regelbundet hade jag aldrig gjort tidigare på unghäst.


Jag kan nog inte säga att jag red honom regelbundet under den första tiden vi kände varandra heller, jag var inte så jätteförtjust i honom heller måste jag erkänna eftersom han var väldigt bebisaktig och tuggade på allt han kunde komma åt. Men då och då fick jag sitta upp som omväxling och lägga märke till allt som skett, hur allt Jossans jobb gav mer och mer resultat. Från att ha varit en vinglig och spinkig 3,5-åring när jag träffade honom till den stadiga 7-åring han är idag. Personlighetsmässigt så utvecklades han också och under det sista halvåret när jag lärde känna honom bättre och red honom regelbundet kom vi närmare varandra och min tillgivenhet för den hästen har växt något otroligt.


På många sätt är han raka motsatsen mot den hästtyp jag gillar och kommer mest överrens med, men han kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.


En av de allra första ridturerna vi hade tillsammans var kanske inte så lyckade. Vi gav oss ut i skogen med Jossan och Hampus som ankare. Jag lite osäker och spänd som jag lätt blir på nya och pigga hästar och Joker som var ute på sitt livs äventyr, ny väg, ny ryttare och massor med snö. Ute i skogen fick han naturligtvis syn på en älg och sprang för livet, i nedförsbacke och en förvånad ryttare i sadeln. Allt slutade väl och vi kunde stanna efter ett antal hundra meter och invänta de andra som kom efter i betydligt makligare takt.


Jag ramlade faktiskt aldrig av Joker (hittills i allafall), trots att han är betydligt mer avtrillningsvänlig än Hampus, jag var riktigt nära en gång, faktiskt under hösten som var och vi var ute och sprang i skogen, men jag kravlade mig tillbaka i sadeln, för så fort han kände att jag hängde på sniskan stannade han och väntade, det var en av de gånger jag själv fick uppleva att Joker har ett hjärta av guld. Jag såg det många gånger i hur han bar omkring på Jossan, med syrgastuber och utan, hur han gärna krånglade i halterna, men så fort hon hostade stod blickstilla, hur han saktade ner efter ett hinder för att hon skulle få hämta andan och tog nästa nästan stillastående.


Det sista halvåret på gården blev han lite mer av en vardagshäst för mig, innan dess var han mer en tränings- och tävlingshäst som jag fick förtroende att tävla ibland när vi ändå skulle iväg med båda och när Jossan på slutet inte orkade mer än en klass.

 

Han är en väldigt ambitös häst den lilla busen och jag har många fina tävlingsminnen med honom. Vi har startat en bruksridning tillsammans där vi fick ett U om jag minns rätt. Det började bra, men vid vattnet så stack han iväg lite och efter det var han så upphetsat att han bara stutsade sig igenom vändning i trångt utrymme, där vi hamnade lite utanför. Men kul hade vi ändå.


Det vi mest tävlade var dressyr, vi hann starta några LC och LB på ÖFF:s tävlingar och han är en riktigt rolig häst att rida på banan. Speciellt på slutet när vi började hitta varandra lite mer. Jag har nog aldrig satt så perfekta galoppfattningar som vi gjort tillsammans.

Joker löshoppar 1,20 meter
 
                                                        Joker och jag drar bom på ridbanan
Ett av de finaste minnen jag har kvar är vår senaste dressyrtävling tillsammans hösten 2011. Jossan hade börjat bli riktigt dålig och orkade inte rida, men jag var tävlingssugen och kände inte att jag och Maxim var redo ännu så jag frågade om jag fick ta med Joker och det fick jag! Jossan följde med som publik, med stränga order om att inte hjälpa till någonstans utan bara sitta på läktaren och titta. Johan var min hästskötare. Joker var relativt lugn och lättlastad och på framridningen bockade han bara i en galoppfattning. Vi började med en clear round LC där man fick olika färg på rosetten beroende på procent. Vi lyckades skrapa ihop en gul rosett, över 56% och var nöjda med oss själva. Sedan var det dags för LB också och nu var vi lite mer uppvärmda och min känsla var att jag red mer i den här klassen. Vi hamnade i mitten av startfältet bakom många duktiga hästar och inte alls långt ifrån poängmässigt. Han har kapacitet den hästen, vi hade verkligen inte tränat ordentligt och han gick lite imot bitvis, men fin var han. Efteråt kom Jossan och kramade mig, och även om jag redan var nöjd och glad över mina ritter, så värmde det extra mycket att hon också var nöjd med oss. Samtidigt var det sorgligt, för det var ju hon som skulle ha suttit i sadeln och fått njuta av allt hårt arbeta hon lagt ner.


När Jossan gick bort tror jag att Joker sörjde och undrade vad som egentligen hänt. Den sista gången jag såg dem tillsammans hade Jossan fått sin rullstol utrullad i stallet och Joker gick fram och böjde ner huvudet mot henne för att hon skulle nå att klappa honom. Jag gav upp hoppet och orken och bestämde mig för att flytta Maxim. Joker följde efter Hampus till Söderköping och har det bra, kommer ut i skogen och får galoppera, precis så som det ska vara. Precis som vanligt tar han minsta ursäkt att misstolka alla signaler till att de är galoppfattningar. Även honom var det kul att hälsa på och liksom Hampus ville han hälsa och verkade komma ihåg vem jag var.

Kärlek <3

Jag önskar Joker allt gott i livet. Han är en sprudlande glad häst med mycket bus i kroppen, samtidigt som han har ett hjärta av guld.

Det Positiva: En häst att utvecklas med
Det Negativa: Krutdurken

Still places to see

Over and Out


Syjunta

Ungefär en gång varannan månad tar vi oss samman på jobbet, några kollegor och några föredetta kollegor och har syjunta. Känner mig lite som en tant när jag nämner det för folk, men det är en riktigt bra uppfinning. Trots att vi 70% av tiden fikar, äter och skvallar så får man mycket gjort på den produktiva tiden. Jag har till exempel inte längre en hög med kläder som behöver lagas, in heller ligger det för långa gardiner som behöver klippas av och läggas upp och skräpar någon stans i lägenheten (de ligger nu uppsydda och skräpar bredvid min sykorg i väntan på strykning och upphängning). Deesutom har hushåller numera fått tillskott av fyra sprillans nya kuddfodral. Jag är mäkta stolt, men får nog tillskriva mycket av äran till min förre gruppchef som hade smarta knep att komma med i hur man syr ett kuddfodral på lättast sätt, annars hade nog Matilda hunnit klippa sönder hela tyget innan hon var klar och det är inte säkert att det blivit några kuddfodral alls.
 
Lite bilder på före och efter tänkte jag bjuda på trots att de blev lite suddiga.
 
Min sykorg

Kuddfodral färdigsydda och kuddfodral som väntar på att bytas ut.

Efter, två kuddar fick byta från den lilla soffan till den stora.


Jag är som sagt mycket nöjd över mig själv. Nu funderar jag på att göra en tenugi (huvudduk till kendoträningen) och kanske en liten bordsduk av det tyg som blev över. Vi få se om jag lyckas innan nästa syjunta eller som det blir den kvällens projekt.
 
I övrigt var det trevligt att träffa dem igen, men känner mig inte så pepp av att gå tillbaka till jobbet på måndag. Tror knappast att det blir en lugn igångsättning direkt. Efter ytterligare lite prat efter kendoträningen igår så kom jag också fram till att jag måste ta mig en rejäl funderare på hur jag vill ha det i framtiden egentligen. Men det är funderingar som stannar utanför bloggen så länge.
 
Det Positiva: Avslutade projekt
Det Negativa: Nedåtgående spiral.
 
One step forward, two steps back
 
Over and Out
 
 
 
 

Kontringsträning

Idag så var det dags för kendoträning igen. Kalle som höll i passet idag och fokus låg på kontringstekniker. Främst de-kote, men även lite nuki-do.

Började dock med en kirikachi som kändes hyffsad, försökte tänka på armarna. Sedan gjorde vi något så ovanligt som ji-geiko som start. För att få upp vår spirit tror jag att det var, lagom varma och uppeldade gick vi så på de-Kote.

Teknikern de-Kote och jag är inte riktigt överrens. tanken är att man, när motståndaren hugger en liten Men ska hinna med att ta dennes kote. Problemet är väl i grunden för mig att jag gärna vill vara lite för nära så att avståndet blir helt och hållet fel. Vi började med att köra de-Kote så som man ska, med sedan bröt vi ner det hela lite mer i delar och mottagaren (som hugger Men) stod stilla och bara hotade mot Men och först skulle man själv också stå stilla och bara göra hugget mot Kote, då gick det helt okej. Sedan gjorde mottagaren på samma sätt, hotade Men och man gjorde en full attack på Kote, fungerade också hyffsat och sedan så kändes väl några av de fullskaliga attackerna som vi gjorde efteråt ganska så bra också. Men det är en teknik som det nog tar ett tag att få kläm på.

Så gick vi över lite på nuki-Do, en av favoriterna. Gjorde bara några sådana och sedan kom Kalle på lite kombinationer. Få en Men i mot sig, göra nuki-Do och springa förbi och bli jagad, få en till Men imot sig och göra de-Kote. Sedan så blev det en annan kombination, göra de-Kote, vända jaga efter och hugga Men eller vad man ville och den andra skulle kontra på lämpligt sätt. Det var bra övningar där man fick vara lite kvick i huvudet och gå från att kontra till att attackera.

Lite ji-geiko blev det på slutet också, hade inte riktigt det fokus jag hade velat, men klarade det ganska bra. Till den sista mot Lollo där hon (som hon sa efteråt) försökte köra lite annorlunda kendo. Det var intressant, men jag är glad att det var den sista så jag slapp ta mig samman för ytterligare en.

Blev stretching och lite bastu efteråt också. En av kvällens positiva nyheter var att en tjej börjat plugga i stan som tidigare tränat kendo väldigt aktivt i stockholm. Kul med nya människor och för en gångs skulle någon som tränat flera år innan och kan en massa och kan bidra med en annan sorts kendo.

Nu är jag trött, ni får se mina mästerverka från syjuntan imorgon.

Det Positiva: Tom i huvudet
Det Negativa: Tankar som smyger sig på

Over and Out

Lenaträning

Så idag var det dags att träna lite mer seriöst efter en lång sommar, med både vila och lite försiktig igångsättning. Känner mig nu lite mer motiverad att träna och få ordning på alla grejer igen.
 
Tanken var att ta det lite lugnt idag och känna efter hur han var och det slutade med att vi gick igenom alla tre gångarter och allt som allt är jag supernöjd. Sedan har vi mycket jobb framför oss, han var väldigt motvillig till att böja sig, men både jag och Lena upplevde att han var mer jämn i båda varven nu än i våras. Nu var han ungefär lika trälig i både vänster och höger varv när vi började, sedan så släppte han till bättre i vänster varv i slutet.
 
Vi började lite i skirtten och tanken är att jag ska jobba vidare mycket själv i skritt för att sedan få det lättare i traven. Han bli gärna lite tung i munnen så det jag ska tänka på är att då och då lätta i innerhanden så att jag inte bär upp honom. På böjt spår ska jag också leda ut med yttertygeln så att han verkligen förstår var han ska, på med innerskänkel och lirka med innertygel. Lyssnar han inte på skänkel ska jag peta på lite med spöet på rumpan och vara med och bromsa upp på yttertygeln. Det är det som gäller framöver och verkligen befästa det i skritten, i traven är det ännu viktigare med broms på yttertygel eftersom han ännu hellre rinner iväg och hänger sig lite tungt i bettet.
 

Tjohej!

Det var kämpigt ett tag i traven och Lena tycker att jag är på rätt väg men inte tillräckligt bestämd, eller lite för snäll rättare sagt. Måste också tänka på att sänka händerna så det inte blir dragkamp och hellre släppa efter i innerhanden så han måste balansera upp sig själv. På slutet blev det bättre, speciellt i vänster varv och halsen var faktiskt rak på rakt spår där ett tag.
 
Dagens stora plus var faktiskt galoppen, eller galoppfattningarna rättare sagt. I vänster tog han fattningarna utan problem och i höger så tog han rätt galopp på andra försöket eftersom han inte var riktigt rak och jag behövde vägleda honom lite mer. Men fattningarna satt väldigt bra, bättre än på hela sommaren. Sedan försökte han låtsas bli rädd för lite saker också, som gräsklipparen, men det gick faktiskt ganska bra att reda ut.
 
Svettigt pass var det för oss båda, men jag är nöjd med lilla bebisen och jag tror att vi kan jobba oss igenom svårigheterna som finns. Nu ska vi ta ett pass själva och jobba vidare och så ska jag försöka boka in en till träning snart igen.
 
Det Positiva: Smart häst
Det Negativa: Lurig häst
 
We are a team!
 

Over and Out

Buck Brannaman

Jag måste bara tipsa om en dokumentär som man kan se HÄR på svtPlay. Hittade den tack vare den HÄR tjejen vars blogg jag kikar in på då och då. Tyckte att det var en väldigt fin dokumentär och han påminnde i sitt tänkande lite om Monty Roberts, vars böcker jag läst lite. Lite mer sympatisk var kanske denna man. Skulle vara himla kul att gå på någon sådan clinic/kurs. Det närmaste han kommer i år är dock Italien och det blir nog lite dyrt och tidskrävande i dagsläget.
 
 
 
Funderar på att få lite tips av en tjej i stallet som håller på med NH och håller i lite träningar också, får se om jag tar tag i det snart.
 
Over and Out

Smörstekta kantareller

Nu på kvällskvisten for jag och Johan ut i skogen på främst svampjakt. Hade också med lite burkar för bär. Det slutade med mer än en liter lingon och tillräckligt med kantareller för att steka och räcka till varsin svampmacka. Litet smakprov blåbär lyckades vi också få ihop. Fikade lite på en stock ute i skogen och njöt av kvällsolen och åkte sedan omkring på lite småvägar på sightsing. Lyckad kväll och på hemväg åkte vi förbi stallet så Maxim fick träffa husse och få lite kvällsmorötter.
 

Röda fina
Sykorgen fick rycka in som bärkorg

Skogens guld <3

Namnamnam!
 

Allt för idag!
 
Over and Out
 
 

Pass med tömkörning

Idag var det härligt väder så jag drog som planerat på Maxim tömkörningsgjorden och promenerade bort till utebanan. Underlager var faktiskt hyffsat idag trots att det regnar så jag hoppas att vädret håller i sig till imorgon då det är lektion för lena som gäller. För säkerhetsskull bokade jag ridhuset också, men skulle föredra utebanan. Längtar tills den nya banan börjar byggas och bli klar och att underlaget på den kommer klara vädrets makter lite bättre.
 

Tidiagre i sommar Foto: Frida Näslund
 
Åter till passet. Maxim lyssnade faktiskt superfint rakti igenom idag, han kändes inte speciellt stel heller, klart att det kändes skillnad i de båda varven, men han mjuknade lite snabbare än tidigare i vänster så det går åt rätt håll. Började med lite skrittarbete, först runt fyrkanten och sedan lade jag lite volter också. Hade också lagt ut tre bommar på ett voltspår som vi klev över, bra träning att lyfta fötterna. Över i trav så höll vi oss först på volt utan bommar i båda varven, lite övergångar gjorde vi, men fokuserade mest på att han skulle jobba på framåt. Avslutade med att trava över bommarna, några varv på volten i båda varven. Som sagt skötte han sig utmärkt hela tiden och i slutet över travbommarna var han riktigt lörgjord och trevlig. Sedan skrittade vi av medan jag plockade bort bommar och bajs.
 
Tillbaka i stallet blev det lite pyssel och lunch för Maximen, har lagt på lite på kraftfodret nu när vi börjat sätta igång och även börjat ge lite hösilage, funderar på om jag ska köra med bara hösilage i vinter eller om jag ska försöka köpa lite eget hö också, han gillar ju egentligen det bättre.
 
Det Positiva: Såren läker
Det Negativa: Knott
 
You lift me up where I can stand on mountains
 
Over and Out

Promenix

Så idag mådde både häst och matte tillräckligt bra för att röra på sig lite mer. Hade tänkt longera lite, men med värsta folksamlingen i stallet (har varit väldigt lugnt i sommar så man brukar vara glad om det är en bil på parkeringen, idag var det nog 7-8 stycken) så nöjde vi oss med promenad. Dock tog vi på träns och övade lite mer seriös ledträning. Maxim är en väldigt snäll häst, men han behöver påminnas ibland om att det inte är okej att tränga sig, gå iväg eller andra dumheter. Så vi övade på halter, på att backa och allmänt på att koncentrera sig på matte. Läskiga lastbilar stod parkerade vid vägen, traktorer som körde höbalar och självgående gräsklipparen såklart. Han skötte sig utmärkt hela turen och klampade på som vanligt så jag ska köra på nu, lite lugnt imorgon med lite lätt tömkörning och så en lektion med lena på tosdag. Ska be om att få ta det lugnt där också och berätta vad som hänt, men han behöver aktivera hjärnan och kroppen lite, matte också.
 


Annars så var det trevligt med lite liv och rörelse runt omkring sig igen. Gillar mitt stall, även om det blir många viljor ibland. Maxim trivs också tror jag och jag hoppas att det ska fortsätta så, blir lite nya hagkompisar i höst förmodligen och en ny hage, men håller tummarna att allt ska gå bra.
 
Det Positiva: Framsteg
Det Negativa: Kyla
 
Heat me up
 

Over and Out

Att se fram imot

Lite filmer som jag ser fram imot att se denna höst. Några har inte haft premiär ännu och några väntar jag på DVD:n.
 
 
Denna har jag velat se länge, men väntar man på något gott så kan man vänta ett tag. Har stora förhoppningar på den och hoppas på att få dem infriade snart.
 
Denna stötte jag på av en slump efter att ha surfat runt på IMDB en sen kväll (en av mina hobbys). Tyckte den verkade intressant och annorlunda och längtar verkligen tills den kommer ut, vet inte om den kommer på bio i Sverige, men man kan ju hoppas.
 
Är egentligen inte överförtjust i Bourne-filmerna, men denna verkar ha potential.
 
Ännu en film som jag längtar efter, tycker att Joseph Gordon-Levitt bara blir bättre och bättre, fick upp ögonen för honom lite i senaste Batman-filmen.
 
Lite blandat sådär, men det är så min filmsmak är.
 
Over and Out

Älsklingen

Min favoritbild för tillfället. Så mycket kärlek till den hästen <3

Lättnad

Idag mår båda matte och häst mycket bättre. Hade ont igår kväll i knäet så jag nästan inte kunde somna, men idag kan jag gå utan problem och det gör bara ont om jag klämer på det.
 

Maxim såg också mycket bättre ut idag. Till min glädje låg han ner i hagen när jag kom åkandes med bilen (om han ligger ner så har han förmodligen inte så ont att han inte kan resa sig upp tänker jag) och han följde glatt med in i stallet även om han nog gärna hade fortsatt sin förmiddagslur, han stod och gäspade en hel del i gången. Ägnade mig åt att borsta, frisera manen och pyssla lite extra om honom. Sedan blev det en sväng till spolspiltan, skölja av framknäna, tvätta med saltlösning och torka. Passade på att schamponera svansen och bakbenen när jag ändå var på plats. Tvättade mulen också och smörjde på salva, tillbaka till gången och supersalva på knäna, blev ännu bättre idag, lade sig som ett lager över såren och stelnade fint så inga flugor kommer åt. Lite mat fick han sedan och jag testade ett täcke som jag köpte för ett tag sedan, fleece-täcke med hals, passade ganska bra, ska bli hans transporttäcke är det tänkt. Vi gick sedan en sväng och käkade gräs och jag njöt av solen, även om vinden blåste rätt så friskt också. Maxim fick gå ut i hagen igen och jag fyllde lite vatten och mockade en kärra från hagen.

Känns bra att det redan ser bättre ut och att han går som han ska. Ska höra vad Lena tycker om träningen jag bokat på torsdag. Kanske kan vi koncentrera oss på skrittarbete, annars så får vi boka om till nästa vecka helt enkelt.

Det Positiva: Bättre häst
Det Negativa: Snuva

You make me stronger

Over and Out

Drömmar

Som jag skrivit tidigare är jag väldigt nöjd med den häst jag köpte för drygt ett år sedan och jag skulle aldrig vilja ha det ogjort. Men ibland drömmer jag lite om en till häst (trots att jag vet att jag inte har tid eller råd till det just nu). Ett sto skulle jag vilja ha, en lugn fin häst (som Johan kan rida på :D) med härstamning som man kan avla vidare på.
 
Igår hittade jag en annons på facebook på ett sto som jag genast ville ha. Fin härstamning, fina poäng på premeringar (diplom med råge) och när jag kollar på fotot så är det en mycket vacker häst jag får se. Tyvärr (eller vad man ska säga kanske tur ändå) är hon lika gammal som Maxim (4 år), inte inriden (mycket hanterad, tömkörd osv, men inte riden ännu), så Johans ridhäst kan hon ju inte bli (Johan vill hellre ha en större häst också, då han säger att han känner sig stor och klumpig på de gula, men jag ska nog kunna hitta en lämplig stor gul åt honom i sinom tid... eller en brun om den passar honom bättre). Så just den här drömmen får vila ett tag, även om jag spar namnet i mina arkiv och om chansen dyker upp om så där 5 år och livet ser lovande ut så kanske, kanske.
 
Det är kul att drömma i allafall och bygga upp olika framtider.
 
Over and Out

Iron Man

 
 Haft lite tema på filmerna senaste tiden, Marvel-tema. The Avengers, Iron Man och Iron Man 2, de sista två eftersom jag är lite seg och inte lyckats se dem tidigare. Bra allihopa måste jag säga, fart och fläkt!

Over and Out
 
 

Man ska aldrig ropa hej...

.. förrän man är över bäcken. Då ska vi ju se, torsdagen var ju en awsome dag, likaså fredagen, Maximen och jag tog en tur på vallen (fegade ur och red inte hela varvet runt) lite halt var det så vi höll oss till skritt och trav, tränade lite övergångar och han lyssnade hyffsat bra. Övade några steg bakåt också och det går bättre och bättre varje gång.
 
I gräskanten får man rida.
 

På lördagen blev det pyssel och lite gräsätande. Jag kände mig lite underligt slö, med huvudvärk av och till så det var nog lika bra. På kvällen åkte jag och Johan för födelesdagsfirande hos hans pappa, tre av syskonen fyller nämligen år nu i krokarna så de brukar fira tillsammans. Kul var det och första gången Johan träffade alla sedan han kom hem. Jättegod mat, champange, gott vin och efterrrätt. Riktigt trevlig kväll!
 
Så idag var det dasgs att rida igen. Hade inga bestämda planer, men i stallet blev jag tillfrågad om jag ville följa med rundan runt Brötjestad, det är en slinga som går på den lilla asfaltsvägen, förbi grisstallet och så vanliga vägen över åkrarna. Klump i magen (TRAFIK!), men jag beslutade mig för att vara modig. Trygga hästkompisen skulle ju vara med och jag vet ju att vi klarar det tillsammans. Så vi skrittar iväg, pratar lite om min klump i magen, skönt att ha någon annan med och förösker koncentrera mig på att andas när första bilen kommer. Mötet gick bra, sedan kom det bil bakifrån också, Maxim stannade och kollade bakåt, men lät den passera utan problem. Så mötte vi en transport, lite för mycker för Maxim som ville vända och springa, ingen panik dock utan jag fick stopp på honom och hoppade av pratade med de trevliga människorna som körde och fick gå förbi medan de stod stilla så han inte skulle bli mer rädd, gick bra, tyckte dock att transporten var läskig, Upp på ryggen igen och några fler bilmöten hann vi med innan vi svängde av. Så himla duktig häst!! Vi tog oss också förbi det läskiga grisstallet utan problem och testade inte att hoppa ut på någon åker alls.
 
Travade och galopperade lite på gräsvägen och det gick ockdå bra, sedan när vi kom ner från kullen så skulle vi trava en kort bit på grusvägen, nu är vi nästan hemma och jag är så glad över den perfekta turen och att jag kände mig lite mer säker med bilarna. Då snubblar Maxim och dyker på näsan, denna gången (han har snubblat förut klumpedunsen) rätar han inte upp sig utan vi går omkull, mitt knä kläms mellan 500 kg häst och grusväg, Maxim kom dock på benen igen ganska snabbt och började äta (naturligtvis) som om inget hänt. Blöder ganska mycker från skrapsår på båda knäna, skrapsår på mulen och ett jack ovanför ena ögat. Jag kunde gå (och kände inget egentligen förran jag kom hem och det började svullna upp ordentligt) och Maxim verkade inte riktigt fatta vad som hände utan klampar på. Leder hem, får hjälp av kunniga människor som ger mig råd om vad som ska göras. Spolar rent med vatten, koksaltslösning och så på med en slava som tydligen stelnar över såret och håller flugorna borta. Det ena såret på knäet var ganska djupt och köttigt så det är nog det som man får hålla mest koll på. Mulen rengjorde jag med min aloe vera spray och salva. Gick en sväng och betade gräs medan salvan torkade och sedan fick han vara ute i hagen igen. Hoppas han är lika pigg och att allt ser bra ut imorgon också. Ska försöka åka ut tidigt (Johan ska upp så jag får lite draghjälp). Tyvärr blir det nu ingen tävling på lördag, men vi får ladda om till bruksridningen istället.
 
Nu ska jag vila mitt knä och i stället för att träna kendo käka lite choklad och kolla på film,
 
Det Positiva: Trafikträning
Det Negativa: Blod
 
 

Awsomeness

Idag var det dags för lite förberedelse av de kommande dagarnas uppvisningar som Budoklubben anordnar. Jag ska vara med på Campus imorgon och delta med kendon så cyklade iväg extra tidigt till Dojon för repetition. Så nu har vi konstruerat något slags program i allafalll och så får vi köra järnet imorgon så vi lockar till oss lite nya nybörjare.

Sedan var det plötsligt dags för vår ordinarie träning också. Och oj vad med människor det dök upp, hela tio stycken var vi, varav hälften var dangraderade. Man bara kände av stämmningen i lokalen att det skulle bli ett helt awsome pass. Fokus för mig var fokus bestämde jag, ingen lathet med andra ord, så bra tekniker som möjligt varje gång. Tyckte själv att det gick rätt så bra. Vi började med lite stora tekniker, Men, Kote, Do och gjorde sedan desamma med små tekniker. Gjorde sedan lite kontringstekniker. Först så fick man Men imot sig och så fick man välja vad man skulle kontra (Nuki-Do, kaichi-Do, Ai-Men, De-Kote), sedan samma sak med Kote (nuki-Men, suriagi-Men). Det jag är mest nöjd med är att jag försökte mig på lite olika i allafall, visst favoriten är ju nuki-Men, men att i allafall försöka sig på någon annan är ju ett framsteg. Jag tror att jag var ganska nära på en de-Kote också, den kändes mer okej än vad det brukar.

Vi hade sedan lite vattenpaus och så gick vi på kirikachi, jag körde mot Lollo och gick in lite i graderingsmode, eller jag försökte i allafall. Koncentrerade mig mycket på huggen och på att få till dem bättre än jag brukar, tänkte mycket på att bara använda vänster hand när jag högg och bitvis kändes det rätt, föll tillbaka lite i gamla vanor ibland. Men ännu ett steg i rätt riktning.

Och så gick vi på ji-geiko, den första jag körde imot var jag väl inte helt fokuserad, men kom in i det mer och mer. Jag försökte bestämma mig för att (eftersom han inte tränat så länge) bara köra tvåstegs eller flerstegs tekniker. Jag fick inte gå på de öppningar han hade hela tiden. Även om det är frestande. Samma fokus i min andra ji-geiko och där gick det lite bättre även om jag snodde åt mig en kote någon gång. Kunde liksom inte låta bli, men en kote ska bli en kote-men eller kote-Do, så måste jag börja tänka nu. Sista ji-geikon körde jag mot Kalle. Och då bestämde jag mig att försöka vara lite galen och bara köra, inte ogenomtänkt, men mer framåt än jag normalt kör. Tänja lite på gränserna, vilket jag så väl vet att min kendo behöver. Mycket nöjd efteråt för jag höll inte tillbaka, visst jag blev trött, och visst han är mycket starkare än vad jag är, men jag försökte fortsätta. Naturligtvis försökte jag träffa också och några tekniker fungerade hyffsat, så jag var nöjd efteråt. Kände att passet var en liten skjuts framåt och lite egoboost.

Ska också tilläggas att vi hade en del regi som vi gick igenom också och det var roligt, det är ju en del av det vardagliga, men mycket detaljer som man kan slipa vidare på. Vi stretachade ordentligt med lite parövningar och lyckades klämma in lite fys också, blev "bara" tio armhävningar, situps (vanliga+sneda) och rygglyft (vanliga+sneda) idag, men bara man underhåller så, vi kör ju våra på tisdagar egentligen.

Cyklade sedan hem utan bastu, men jag är så nöjd med min dag ändå, idag var det roligt, idag var jag DÄR och försvann inte iväg någon del av passet, även om jag hade en underligt dimmig känsla vid några tillfällen, men det var bra dimma, koncentrerad dimma.

Idag älskade jag kendo och det kändes så himla bra. Jag tänker inte ens på mina stramande benhinnor och min stela hälsena.

Det Postiva: Zen-mode
Det Negativa: Benhinnor och hälsenor som krånglar

Togethewr we are awsome <3

Over and Out


Braveheart <3

Idag lyckades jag nästan med bedriften att inte bli blöt då jag åkte ut till stallet. "Vilodag" var inplanerad, men jag beslutade mig för att ta veckans skrittpromenad idag, vädret såg ändå hyffsat ut, så vi inte missade den helt på grund av hällregn. Vi fick lite stänk på oss alldeles i början, men sökte skydd under några träd alldeles i korsningen till asfaltsvägen, så på samma gång kunde vi spana på lite bilar som åkte förbi.

Maxim var på hugget, mycket blåst idag så mycket som rörde på sig. Dessutom var den hästätande monstergräsklipparen ute och åkte för sig själv. Vi stannade som sagt till vid korningen och spanade dels på den och dels på bilarna som for förbi, han höll sig ganska lugn, sedan så gick vi på asfalten och jag kunde fortsätta gå på vänster sida om honom, det vill säga, han gick närmast den "farliga" gräsklipparen. Han tittade lite, men då jag smackade lite så vända han uppmärksamheten på mig istället.

Sedan kom nästa test, vi kan kalla den "the corridor of doom"=grusvägen, ena sidan ridbanestaket, andra sidan väldigt många staplade ensilagebalar som vid blåst förvandlas till prasslande plastmonster. Nu är Maxim rätt så van vid dem då det finns sådana här staplar lite överallt, men ändå blir det lite tittigt nästan varje gång, bonden kommer ju och hämtar och lämnar med jämna mellanrum så det ser ofta lite olika ut. Vi fortsatte ett tag med Maxim närmast, men i slutet gick jag över på höger sidan och "skyddade" honom. Fortfarande vände han koncentrationen mot mig när jag smackade eller bad honom stanna, men den stannade inte på mig så länge. Nåja, klar förbättring i allafall. Vi fortsatte vår promenad utan incidenter och kunde njuta lite av värmen och solen, utforska och kliva i lite vattenpölar och njuta av livet.


På hemvägen sedan gick jag också i mitten av korridoren med Maxim på utsidan och nu gick det ännu bättre, kunde ha slakt grimskaft hela tiden utan att han stissade upp sig så mycket att jag behövde ta tag i honom, han stannade när jag stannade och tydde sig bra till mig tyckte jag. Då vi kom fram till korsningen väntade vi ganska nära asfaltsvägen på att en bil skulle få åka förbi, det var en täckt liten skåpbil (Maxim har en speciel avsky mot dessa) och den kom i ganska hög fart, så han tog ett halvt steg tillbaka och det kändes som om han ville stressa och fly, det är jag är mest nöjd med i den här situationen är att jag inte rycktes med utan lugnt stod kvar, inte sträckte grimskaftet utan bara pratade med honom och klappade på halsen. Han coolade ner och ingenting hände. Det är såhär jag vill att vi (=JAG) ska hantera liknande situationer oavsett var vi är, inte bara när jag känner mig trygg två meter bort på en avtagsväg från den väg där bilen åker. Stressar jag, så stressar han, så enkelt är det, lugn och fin ska jag vara. Han bli allra lugnast om jag pratar, klappar lite och han får titta och hålla koll på bilen som kommer, utan att jag håller hårdare i honom.

Jag ska verkligen försöka ta med mig den här promenaden nu och handskas på samma sätt med liknande situationer. Vi är långt ifrån reda för trafik ännu, mer än i sällskap av trygga hästkompisar, men vi ska nog klara av att ta oss runt vallen, som går vid sidan av lilla asfaltsvägen alldeles själva utan att jag ska få panik av det.

Det Positiva: Modiga matten och modiga hästen
Det Negativa: Skavsår

No answer

Over and Out

Ändrade planer

Eftersom det regnade och regnade idag så skippade jag uteritten och höll mig i ridhuset istället. Vi longerade lite i båda varven med lite inspänningstyglar, i alal tre gångarter. Höger varv är hans absolut bästa, men vi fick till det stundtals i vänster varv också. Vi får kämpa vidare helt enkelt och vara extra noga med att få igenom honom i vänster varv, med mer styrka som kommer det bara att gå bättre och bättre.


<3

Satte upp ett litet hinder med plankor sedan som han fick skutta. Han börjar bli riktigt bra på att komma rätt på hinder nu och hoppas fint över. Idag hoppade vi inte högt, 65 fick jag det till med mätstickan, men jag börjar bli sugen på att köra en riktigt löshoppning och se hur högt vi kan komma. Vi får se, vill ju inte förstöra det fina självförtroendet han visar just nu heller. Han var så söt efteråt kom fram när jag ropade på honom och var mycket nöjd när han fick klappar och beröm. Sedan hängde han efter och "hjälpte" till att bära undan hindret.

Hoppas på bättre väder i slutet av veckan nu så vi kommer ut och springer lite också.

Det Positiva: Hästen
Det Negativa: Snuva

Sunshine in the rain

Over and Out

Gifts!


Blommor som Johan fick när han kom hem <3

Blommor som jag fick av Johan när han kom hem <3

Oljelampor som Johan hade med sig hem <3

Over and Out

Läkare utan gränser.

Tänkte sprida vidare detta budskap till min lilla läsarkrets. Jag har länge varit en beundrare av den HÄR mannen. För det mesta gör han så att man ler lite extra efter att ha kikat in på hans blogg, men ibland skriver han också om saker som berör på andra sätt. Så gå gärna in på Läkare Utan Gränsers sida och skänk lite pengar till deras akutfond, jag tänker att många bäckar små kan göra mycket nytta.Over and Out

Green Grass

En liten sväng ut till hästisen blev det idag, borsta ordentligt, flugspray på och sedan ut och äta gräs. Ungefär vad som hände. Maxim verkade nöjd och glad över det hela. Om han bara visste vad som väntar. I nästa vecka hoppas jag på att kunna rida lektion för Lena igen för första gången på några månader, ska bli kul att se vad hon säger om hans utveckling. Idag håller jag också på att försöka hyra tränsport och när det är klart ska jag anmäla till två tävlingar. Lördag om en och en halv vecka är det KM för fjordhästföreningen, vi ska inte vara med i någon KM-klass, men tänkte starta ett LC:2 program. Blir bara en klass har jag bestämt, vi har hoppat alldeles för lite för att vara med på de höjder man kunde välja på och då är det bättre att inte stressa, hoppas kunna vara med på ÖFF:s hoppdag istället. Sedan är det ju första starten för terminen så blir nog lagom att starta med en klass.


Sedan ska jag i samma veva anmäla mig till Bruksridningstävling. Den går den 23 september och blir vår första tillsammans. Ska bli superkul att testa och jag hoppas att han kommer gilla det. Längre har jag inte kommit i planerna, helgen efter bruksridningen är det en premering, men dels krockar det med ett kendoläger och dels blir det ju ut och åk två helger i rad för Maximens del, så ska fundera lite till på det.

Känner mig peppad i allafall!

Det Positiva: Myshäst
Det Negativa: Mygg

On the other side

Over and Out

Best ever!

Okej, det bästa köpet på länge måste jag säga!


Hittills bara älskar jag den! Ytterligare inspiration från syster i Göteborg.

Over and Out

Home

Nu anländer Johan till Linköping! Äntligen hemma igen <3

<3

Over and Out


Pyssel

Idag så har jag ägnat en timme eller så åt en av mina favoritsysselsättningar. Pyssel. Det kommer ganska mycket i skymundan numera, men ända sedan jag var liten har jag gillat att pyssla. På lekis satt jag hellre vid bordet och pysslade med pärlplattor, klippte och klistrade eller lekter med lera än något annat.


Plockande

Förutsättningarna för dagens pyssel lades i helgen, lite musselplockande på västkustens klippor och lite fyndande i Hönös second hand butik. Det här är också delvis inspirerat från min systers lägenhet, men med lite egen tanke också.


Blåmusslor, utan behandling och behandlade med genomskinligt nagellack.

Ostronskal

Samlat på tallrik från loppis och med värmeljus, hösten kan komma!

Mycket nöjd med mig själv, nu ska bara den perfekta platsen i lägenheten hittas också.

Over and Out


Ridhuspass

Det blev ett pass på hästryggen ändå. Eftersom underlaget på utebanan inte är det bästa för tillfället så höll vi oss i ridhuset. Det var hyffsat där inne, relativt nyvattnat så det dammade inget. Sedan var det lite varmt och kvavt, men då vi bara höll på i en halvtimme så fungerade det ändå.

Värmde upp lite i skritt och var nogrann med hörnpasseringar som Lena pratade om, gjorde lite volter i hörnen för att få igenom dem ordentligt. Samma tänk i traven också. Tyckte faktiskt att han var väldigt duktig idag, lite ovillig i ena varvet som vanligt, men tyckte att vi redde ut det ganska bra. Han kändes starkare i kroppen på något sätt så han har nog växt på rätt ställen. Testade även lite galopp, det gick, men var vingligt, några fattningar fattade han bra i allafall. Nästa gång ska jag ha den andra sadeln (idag hade jag dressyrsadeln som glider omkring lite) och så ska vi försöka jobba mer seriöst i galoppen. Hoppas också hinna med en lektion för Lena, kanske redan i nästa vecka. Veckorna går fort nu, snart så är det dags för årest första start.


Efteråt så fick han bada lite i spolspiltan då han blev lite varm och så gick vi ut och torkade/käkade gräs innan det blev ut i hagen igen. Matte kunde inte riktigt slita sig från stallet utan mockade en kärra från hagen och krattade i ridhuset, hoppas att det ska göra mig lagom trött så jag kan sova ikväll i skaplig tid.

Det Positiva: Duktig pålle
Det Negativa: Hunger

Together we are stronger

Over and Out

Kata

Jomenvisst, dagen var inte slut där efter bilresan från Götet och stunden i stallet med ridning bar det direkt av till Dojon. Där blev det katapass för hela slanten. Fyra personer var vi, rekord! Jag, Lollo, Lars och Pär. Vi gick igenom kata 1-6 och körde rätt så intensivt (stackas Pär som inte kört mycket kata tidigare och Lars som haft uppehåll ett tag). Men det gick bra, lite ofokuserad kände jag mig, men hyffsat med. Höll mitten rätt så bra, men valsade i sidled (markant mycket mer när jag körde med Lollo, vi ska sätta tejp på golvet och tvinga oss själva att vara raka tror jag).

Det är bra att få tillfälle att instruera kata också för då får man verkligen tänka efter och pränta in hur katan ska utföras, ofta kör jag mycket på muskelminne och rutin, men att sätta ord på vad man gör hjälper faktiskt en hel del. Men visst blir man lite förvirrad ibland när man får frågor, men det gick bra, tillsammans kunde vi lösa det mesta.

Efteråt körde jag och Lollo sjuan (för att visa Pär som aldrig sett den (och lite för att träna också)) Lollo har strul med knäet så vi körde med mig som Shitachi två gånger så hon slapp, bra för mig också då jag är mycket osäkrare i den rollen. Det gick hyffsat bra, ska tänka på att börja med vänster fot när vi ska tillbaka till mitten.

Lite fys blev det också, armhävningar, sit-ups och rygglyft 10 x 3 och så stretching på det. En lång söndag som nu äntligen ska få sig ett slut. Ska bli skönt att krypa ner i sängen nu och sova. Förhoppningen är att jag ska få träffa Johan igen om inte allt för många timmar. Måndag, tisdag eller onsdag kommer han hem har han sagt. Jag hoppas på imorgon.

Det Positiva: Att tänka
Det Negativa: Att göra

One step forward making tow steps back

Over and Out

Friskt tempo

Maximen fick då vila i lördags eftersom jag var borta, för att fira det hela fick han naturligt vis för sig att busa och börja klättra på det nya stoet i hagen. Så typiskt när man är borta. Det hade dock lugnat ner sig och idag hade han varit totalt ointresserad trots brunst, svanslyst och kiss av den kärlekskranka damen. Hoppas nu att han vet att han är valack.

I allafall så red jag på fredagsmorgonen innan jag åkte och nu på söndageftermiddag då jag kom hem. I fredags tog vi halva varvet runt vallen (den bilfria delen) han var superglad och pigg, travade på med tryck (och lyssnade bra på förhållningarna) och sedan slog vi till och galopperade för första gången (med mening) sedan igångstättningen. Wiiie vad det gick! Och så glad han blev över att sträcka ut (jag också!) Trött liten häst fick gå ut i hegen igen och matte satte sig i bilen.


Idag blev det en tur över åkrarna och bort till stallet. Lekte lite med att flytta över vägen (åt ena hållet kan det nästan kallas för skänkelvikningar) och testade även att rygga några steg, då jag ska anmäla mig till bruksridningen denna vecka så kan det ju vara dags att öva lite, gjorde även framdelsvändning när vi vände. Blandade skritt och trav på bortvägen och sedan galopp och trav på hemvägen (uppför). Fattade båda galopperna och han tog fattningarna riktigt bra, väntade på mig och fattade så fint <3 Lugn och fin galopp (lite sömnig häst idag tror jag minsann).

Imorgon ska jag försöka ta mig dit tidigt och rida innan insekter och eventuell värme. Jag tror att vi ska ta ett pass på banan/i ridhuset, antingen rida eller tömköra har inte riktigt bestämt mig ännu. Sedan blir det vila tisdag, torsdag och lördag denna vecka, en av dagarna ska vi ta en skritt promenad av dessa tre. Och så rida ut på onsdag och fredag, hoppas få sällskap någon av dagarna, men det ska nog gå, stallet börjar fyllas upp nu efter sommaren. Söndag blir det nog återigen banan, eller vi får se, målet är två pass på bana och två uteritter denna vecka i allafall.

Det Positiva: Glad häst
Det Negativa: Trött matte

Lite none before

Over and Out

Systeryster helg i Götet

Mycket att skriva om nu känner jag, men vi börjar med helgen hos systeryster i Göteborg. Kom fram rätt så tidigt på fredag eftermiddag och spanade in lägenheten som syster bor i, jättefin och fick en hel del idéer på hur jag ska lösa vissa saker i vår lägenhet. Sedan åkte vi till Ikea och Coop och kollade runt. Shoppade lite fredagssnask och åkte hem igen. Kollade på rolig film, The boat that rocked, drack lite vin, käkade glass och hade det allmänt trevligt. Blev inte så sent, men somnade som en stock och sov superhårt och skönt i tio timmar.

Lite frukost på det och så var lördagen igång. Vi åkte ut mot havet och besökte Fotö, Hönö, Öckerö och Hälsö i tur och ordning. Käkade glass, god lunch och fika på olika mysiga ställen, spanade in lite loppis, plockade snäckor och bjönbär, andades in havsluften och njöt.


Jag gillar hav!

Björnbär!

Systrar <3

Hav <3

Plocka musselskal till hemligt pyssel

En pinne och björnbär, my precios...
Väl hemma igen däckade jag på soffan i en timme ungefär. Sedan var det dags att göra sig i ordning för kvällens festligheter. Vi tog oss in till stan och Göteborgskalaset som pågick för fullt. Började att lyssna på ett band som hette Caligola och efter lite mat (renskavs kebab, namnam) och promenerande lyssnade vi på ett göteborgsbans som hette Jävlar anamma. De sista var väl inte riktigt min stil, men lite kul var det allt och man kunde sjunga med lite. De första därimot gillade jag (och ett plus var att man fick dreggla lite över sångaren) och hoppas kunna lyssna lite mer på dem.


Godaste ever!

Party! Eller nått..

Redo!

Nya klänningen!

Dreggel-varning

Musik!

Sedan var vi trötta och for hem igen. Sov nio timmar, promenerade lite efter frukosten och sedan satte jag mig i bilen och styrde mot Linköping och syster satte sig på en buss och for upp till Smögen. Fin helg var det med fina syster <3

Over and Out

Rörigt till tusen.

Rörigt, rörigt. Improviserade bågot slags pass på kendon idag. Det gick väl hyffsat, men min fokus var ju inte med för fem öre. Jag kan uppenbarligen inte göra två saker samtidigt, det vill säga, hålla ett pass och hålla koll på min egen kendo. Tja, det är ju roligare när man är några stycken i allafall och denna torsdag var vi sex personer som tagit oss till Dojon. Hade mest teknikträning, Stora Men, Kote-Men, Do, Kote-Do, försökte mig på en variant av kakarigeiko med bara kote-Men och Kote-Do, kirikachi, kakarigeiko och ji-geiko. Fick lite tips av Erik om min kirikachi och mina kote-Men. Ta till sig och jobba vidare, fokusera och jobba vidare.

Det börjar bli på allvar nu en månad till sista anmälningsdag, drygt två till själva graderingen. Och jag har insett att jag vill lyckas med det här. Jag vill, jag vill, jag vill. Så mycket att jag funderar på att skippa en hästpremering med Maxim och åka på kendoläger i Jönköping. Det finns ju faktiskt fler premeringar att åka på och eftersom han är valack så är det mest en kul grej som vi kan uppleva tillsammans, hade det varit en bruksridning hade jag nog valt annorlunda, men nu lutar det åt Jönköping istället. Vi får se, ytterligare några dagar kan jag fundera.

Åter till passet och min kendo, bitvis kändes det bra, bitvis inte så bra. Bara jag slappnar av lite mer så och använder mig av vänsterhanden när jag hugger. Fokusera mer på huggen i kirikachi då de inte är jämna, de från vänster kommer mer från sidan, tänka mer rakt där tror jag. Mera fart i två-stegsteknikerna och bli bättre på att läsa av. Kote-Do kändes rätt så bra och de Kote-Men jag fick till mot Erik.

Vända och vrida kan man göra i en evighet, nu taggar vi kata på söndag, men först lite semester i Göteborg. Upp tidigt i morgon och rida Maximen sedan styra bilen västerut. Maxim ska ridas igen på söndag och så ska det tränas, får se hur jag ska hinna med, men ridkläder och träningskläder får bo i bilen i helgen, i värsta fall så får jag ta allt utan mellanlandning. Så dag att packa med andra ord.

Det Positiva: Träna
Det Negativa: Improvisera

You rise me up

Over and Out

Sällskapsritt

Vi fortsätter med ritter i solnedgången. Ägnade dagen åt att äta lunch med en kompis och sedan ligga på en filt med en bra bok och sola på eftermiddagen. Semester när den är som bäst.


Bästisarna <3 Foto: Frida Näslund

Mot kvällningen hade vi möte i stallet som jag var med på, sedan så blev det ridtur runt vallen tillsammans med den svarta frieserdamen och hennes matte. Maxim var mycket nöjd över sällskapet och skötte sig bra, ryckte till för en bil en gång, men annars gick det toppenbra. Sedan träffade vi på en hare, en älg och ett rådjur, allt inom tio minuter. Tack och liv inga vildsvin. Höll oss mest till skritt, men fick till en trevlig trav en liten sträcka också. Maxim låg på, men det var reglerbart, höll sig jämsides eller strax bakom sin svara vän. Härligt sval luft att rida i var det och även om knotten kom fram så blev hästarna inte jätteirriterade.

Imorgon blir det vila, men ska ut och fixa lite ändå och så kör vi ridtur på fredagmorgon igen.

Det Positiva: Sällskap
Det Negativa: Flygfän

You make me smile

Over and Out

Det stora Äventyret!

Eftersom vi nu har bokat biljetter så tänkte jag släppa nyheten här också. Om ganska exakt 8 månader kommer jag och Lollo att befinna oss på ett flygplan på väg mot Sydney Australien! I drygt sex veckor ska vi resa runt och ha semester, turista i Sydney, besöka stora Barriärrevet, dyk, snorkla, bada, besöka den stora röda klippan och mycket annat som kommer i vår väg. Framförallt ska vi får träffa våran fina vän James igen!Australien har jag velat besöka väldigt länge och det ska bli riktigt roligt att upptäcka landet tillsammans med Lollo. Vi får sedan se om tid och pengar räcker till en tripp till Nya Zeeland också, men det är ett senare problem. Just nu är flyg till och från Sydeny bokat i allafall så tar vi allt annat vart efter.

Det Positiva: Drömmar som slår in
Det Negativa: Långt kvar

Let the countdown begin!

Over and Out

Sundown

Det allra bästa som finns är en tur i den svala kvällsluften i ljuset av den härligt vackra kvällssolen.Ridning idag, skritt och trav på schemat. Maxim var på G, lite tveksam i början, men vi rätade ut det och fick igång skitten riktigt bra redan efter fem minuter. Tog hyffsat stöd på bettet bitvis också. Travade korta sträckor på bortvägen och det gick bra, även om han låg på lite. Sedan blandade matte in lite skänkelvikningar (eller mest flytta två steg åt sidan över vägen) och ryggningar (gick inte så bra som det brukar, men det tar nog ett tag för hjärnan att minnas alla kunskaper), på hemvägen blev det lite trav igen och då var det återigen som att sitta på en tickande bomb. "Men Matte, det är ju uppförsbacken. Den vi brukar springa i. Men Matte, springa!" men han fick gott hålla sig till trav denna gång, löshoppningen i förrgår fick han ju galoppera mycket på så någon måtta får det vara, han ska ju bara vara i igångsättning. Tänkte galoppera till helgen som kommer eller rättare sagt på fredag morgon eftersom jag åker en sväng till Göteborg fredag fm- söndag em. När vi skrittade hemåt stötte vi på sällskap av hagkompisen och matte som var ute på barbackatur så Maxim fick ta till älgskritten för att hänga med på hemvägen, men det är ju bara nyttigt.

Annars kommer jag nog promenera imorgon och rida på onsdag, sedan vil torsdag, rida fredag, vila lördag och rida/tömköra på söndagen.

Det Positiva: Semester
Det Negativa: Lathet

You shines!

Over and Out

Löshopp!

Fredag blev det vila för Maximen och på lördagen löshoppade vi, dessutom blev det frisereing och rengöring, inte för det hjälpte så mycket när han rullade sig både i ridhuset och i hagen efteråt. Svettigt i ett varmt ridhus, men det var en duktig häst som jobbade på bra. Började med att värma upp lite i trav över cavalettibommar, sedan fortsatte vi med lite travhoppning. Sedan tog vi galopp också, för en gångs skull hade jag försökt stega lite avstånd och tänka till så det blev rätt så bra redan från början, fick justera lite i början bara. Sedan flöt det på rätt så bra tycker jag. I slutet tog jag bort det ena hindret och höjde upp oxern lite och han flög över. Ska bli kul att hoppa med honom uppsuttet snart. När jag höll på att plocka undan hittade jag en pressening som jag lade ut och bästa brukshästen i hela värden blev väldigt intresserad. Nosa, skrapa lite och när jag bad om det promenera över, inga problem! Så himla duktig häst!Igår fick han vila då matte tog sovmorgon och sedan ägnade ca åtta timmar av dagen åt att städa och fixa i dojon innan terminsstart. Så vi kastade om dagarna lite och det blir ridtur idag istället. Han verkade rätt så nöjd med att bli ompysslad och käka lite extra gräs. Ska dock bli kul att rida i kväll!

Det Positiva: Glad hest!
Det Negativa: Damm

Flying high

Over and Out

Handboll i mitt hjärta

Den enda sport (förutom ridsport) som jag tycker är otroligt rolig att kolla på på tv är handboll. Kanske för att det är den enda bollsporten jag själv har gillat att utföra. Idrotten i skolan var egentligen inte kul förrän i gymnasiet (dp fick börja göra annat än fotboll, innebandy och annan bollsport) men jag minns att vi fick lära oss handboll en period i högstadiet och det gillade jag, kanske främst för att jag inte, av någon underlig anledning, var värdelöst på det. Jag har större delan av mitt liv varit väldigt bollrädd, fullständigt avskyr fotboll, en avsky som inte lättade förrän i gymnasiet där vi faktiskt fick lära oss lite på idrotten och inte bara spela match. Jag gillar fortfarande inte att titta på fotboll eller spela det, men jag kan stå ut. Att inte vara bollrädd i handboll kan ju tyckas underligt, det är ju faktiskt en hård sport och bollen ska ju naturligt vara närmare huvudet än i fotboll.

Och jag älskar att kolla på det på tv:n, det är sån fart och så spännande mest hela tiden. Jag är inte så pass intresserad att jag kollar på ligaspel och dyligt, men i mästerskap då, då är det riktigt spännande, vinna eller försvinna.

Det är såklart roligast när det går bra också, jag minns förra perioden då Sveriges landslag var på topp, med Lövgren, Ohlsson, Wislander, Vranjes, Lindgren och Pettersson. Jag glömmer aldrig de matcher när Ola Lindgren spelade med tejpat ansikte och tog smäll efter smälli försvaret.
Nu står Ohlsson och Lindgren vid sidan och styr istället. Det finns fortfarande namn jag känner igen sedan sist på planen, Källman, Larholm och Kim Andersson. Och nya stjärnor med Doder, Petersen, Ekdahl och Sjöstrand.

Och nu är de i OS-final igen. Fjärde gången gillt för Ohlsson/Lindgren? Finns nog inget bättre sätt att inleda semestern på, japp för nu är det Semester för min del.

Det Positiva: Spänning
Det Negativa: Ont i magen.

For all the times you made me smile

Over and Out

Some days..

Vissa dagar vill man bara inte gå hem från Dojon. Ännu svårare blir det när man typ inte träffat Lollo på en vecka och har massor att ta igen och på det dyker det upp gamla vänner. Kvällens överraskning var ändå att Erik kom och tränade efter mer än ett års uppehåll. Dessutom dök det upp lite gamla nybörjare så vi slog rekordet från förra veckan och var åtta personer! Stackars Kalle fick planera om sitt pass (som han trodde skulle innehålla honom, mig och Lollo och så mycket tvåstegstekniker vi kunde klämma in) och anpassa det för folk med graderingfokus, folk som aldrig kört ji-geiko, folk som inte tränat på evigheter och folk lite mitt i mellan.

Bra pass blev det, mördaruppvärmning och sedan lite grundtekniker med fokus på avslappning. Stora tekniker avslappnat varvat med små snabba och försöka behålla den avslappande känslan. Kirikachi också på samma sätt, gäller att börja nöta även det nu. I slutet körde vi Kote-Men-Do, små tekniker och snabbt, kändes rätt så bra, avslappnat på kote och men, något konstiga avstånd på do. Fick köra ji-geiko också, en mot Erik, fortfarande snabb som attan och jag kunde inte läsa honom för fem öre, bra träning inför graderingstillfället alltså.

Vi stretchade efteråt och så gjorde vi armhävningar, sit-ups och rygglyft. Sedan blev det prat, bastu, bastu-prat, prat, cykelprat, prat, korsningsprat. Härlig kväll med andra ord. Ännu en gång, jag älskar min klubb och människorna i den.

Det Positiva: Tekniker
Det Negativa: Dålig känsla

It changes me

Over and Out

Life is

Så här härligt kan livet vara för en fjordhäst ibland. I allafall en kvart om dagen.


Blev en kort skrittpromenad med mycket gäspande av herrn. Sedan kom hovslagaren och slog på tappskon, hoppas nu den sitter som sten till början av september. Hovis påstår att Maxim beter sig som ett fullblod och inte den guling han är. Men det går i allafall åt rätt håll. Efteråt blev det gräsätande och sedan tillbaka till kompisarna i hagen. Nu ska matte iväg och träna lite kendo.

För övrigt såg jag en fin bild på Johan med hatt idag på internet, fick mig att sakna honom lite extra, snart en vecka kvar.

Det Positiva: Sol
Det Negativa: Magont

Sunshine in my heart

Over and Out

New bed

Fortsatte med att komma i tid till jobbet på tisdagen och återigen försova mig idag. Inser hur pass sliten jag är, men måste hålla i två dagar till. Det värsta är ju att inte kunna somna, ligga och vrida sig timme efter timme och stressa ännu mer när klockan tickar närmare.

Igår blev det i allafall springning, ensam vilket inte är den bästa förutsättningen för mig. Men jag tog mig runt, ingen supertid, men bitvis kändes det bra. Eftersom jag hade värsta rumpträningsvärken (så går det tydligen när man håller fyspass för sig själv på söndagskvällarna och inte stretchar ordentligt) blev det inte så mycket fys, men gjorde sit-ups och rygglyft, även sit-ups åt sidorna. Så nöjd med min kväll igår.

Idag var det så dags för premiärtur efter 3,5 veckor från hästryggen. Börjar med att hämta hästen och flickvännen i hagen, tog sin lilla tid att komma in i stallet då det var mycket att kolla in enligt den lilla tjejen. Väl inne upptäcker jag att Maxim tappat en framsko. Surt sa räven, men då han har rätt så bra hovar och gått barfota större delen av sitt liv och dessutom inte ömmade alls bestämde jag mig för att rida på vallen, som är mjuk, ändå. Skulle ju enligt plan mest skritt och känna lite på traven. Så vi gav oss av, chansade utan regntäcke på och det höll rätt så bra tack och lov. I början gick det bra, i mitten helt okej och i slutet var det som att sitta på en tickande bomb ungefär. Härligt att han är glad i allafall. Sedan var det nog lite att han blev irriterad av myggen också, måste komma ihåg att spraya innan nästa tur. Efteråt blev det ordentlig borstning och lite betande innan han fick komma ut i hagen igen. Matte spånade upp boxen som nu är behandlad med nått bakteriedödande medel. Mysigt såg det ut, även om jag hoppas att vi inte behöver använda den så mycket den närmaste månaden, återstå att se hur sensommaren blir.


Mys!

Imorgon blir det enligt plan promenad och så kommer bästa hovslagaren och fixar skon. Sedan funderar jag på ett löshoppningspass i helgen, ska se om jag kan får med någon till på det också, man annars ska jag boka ridhuset imorgon ändå. Känns som om vi måste göra något lite ansträngande innan jag hoppar upp igen. Nästa uteritt, lite mera trav tänkte jag mig och då får han gärna vara lite avsprungen.

Det Positiva: Glad hest
Det Negativa: Myggbett

Smiles makes you happy

Over and Out

Usch och fy

Veckan började väl inte på bästa sätt, vaknar med ett ryck och kollar på klockan, elva. På förmiddagen. Jaha, så går det när man inte lyckas vända dygnet, så min första rejäla försovning någonsin blev det. Tur att det var lugnt på jobbet och inte mycket för mig att göra där ändå, nu blev halvdag en ganska bra start på jobbveckan tycker jag.

                                     

Efter jobbet åkte jag ut till stallet och var mycket tacksam för min medhavda matsäck, måste bli bättre på att ta med lite mellanmål så jag är pigg i huvudet. Maximen fick komma in från blötan och sedan satte jag på tömkörningsgjorden och så testade vi longering med lite inspänning idag. Inte mycket, men mest så han inte skulle köra upp huvudet så mycket. Krävde itne så mycket idag utan var mer kolla av i skritt och trav i båda varven, kolla så att han stannade och bytte gångart när jag ville. Han var duktig, trots regnet som smattrade och gjorde det svårt att höra vad jag sa kan jag tänka mig. På slutet tog jag av allt och så ställde vi upp ett litet hinder, han hoppade toppen på de höjde vi körde sist så jag sänkte ner och lade över regnjackan för att få lite mer "titt-hinder", då blev det livat kan jag säga. Fy tusan vad äckligt det var att hoppa tyckte Maxim. Han var mycket upprörd där ett tag, men duktig! Han fick hoppa en gång på slutet utan jackan också.

Nu hoppas vi på lite stabilare väder i veckan än vad vädersajterna utlovar. Vill så gärna rida ut på onsdag!

Det Positiva: Lydig häst
Det Negativa: Ridhusdamm

Det finns saker och så finns det saker

Over and Out

Spök-kata

Idag så var jag ensam på träningen. Oftast brukar det ju bara bara Lollo och jag på söndagarna (vårt påhitt med extrapass), men Lollo har semester denna helg och är bortrest. Cykladei allafall dit för att se om någon annan var träningssugen, men då ingen dök upp körde jag lite fysträning. Värmde upp med hopprep, sedan gjorde jag armhävningar, sit-ups, sit-ups åt sidan, rygglyft, rygglyft år sidan och så sådana bakvända armhävningar för triseps. Gjorde 3x10 på alla så var lagom nöjd med mig själv efteråt. Gjorde sedan några vändor med överstegshugg.


Jag, min vita gi och junior i bakgrunden

Gick sedan igenom alla katorna en gång i båda roller och kollade i spegeln. Lite speciellt är det att köra kata själv, men nyttigt också då man verkligen måste tänka efter vad man egentligen ska gör och inte bara reagera på det ens partner gör.

Efter att jag var nöjd så släpade jag fram junior och tog fram shinaien istället. Gjorde inte så mycket, men övade lite Do-hugg på båda sidorna, lite Men och någon kote-Men, men junior är lite svår att hugga på. Attacksteget fungerade rätt så bra ändå. Sammanlagt höll jag på en dryg timme och det var jag nöjd över, hoppas dock att fler dyker upp på torsdag.

Det Positiva: Fys
Det Negativa: Hugga på junior

We can all do it

Over and Out

Promenixande

Vaknade inte riktigt så tidigt som jag ville, alldeles för sent faktiskt, men vad ska man göra. Hoppas bara att jag kan sova ikväll.

Ibland får man ha luddgrimma på sig.


Kom i allafall ut till stallet på eftermiddagen och tog in Maximen i stallet. Borstade, smörjde hovar, hade på flugspray och smörjde några klisår som dykt upp, hoppas på att det ser bättre ut imorgon. Sedan gick vi ut på promenad, han skötte sig toppen idag. Svängde in en bil på smala grusvägen bakom oss, men den fick stanna kvar bakom ett tag (staket på ena sidan, stablade balar på andra och ingen möjligthet att kliva av) så fort vi fick chans gick vi åt sidan och kollade när den körde förbi. Toppenbil som tog det lugnt och Maxim var duktig, han sneglade lite när den var bakom, men stressade inte och när den körde förbi så blev han lite orolig, men lugnade sig snabbt när jag klappade honom, några steg bakåt tog han. Sedan fortsatte vi grusvägen fram och ut på traktorvägen över åkrarna. Promenerade på bra och var hemma igen efter en timme ungefär.

Tror att jag ska lägga upp veckan på följande sätt: Måndag: Tömkörning/Longering beroende på vad jag känner för. Tisdag: Vila Onsdag: Rida runt vallen skritt/lite trav eventuellt Torsdag: Promenad Fredag: Vila Lördag/Söndag: Rida ut, trava en del.

Känns bra att komma igång igen.

Det Poritiva: Modig häst
Det Negativa: Bromsar

Brave as a lion

Over and Out

Puss

När ens egen häst inte vill pussas (det värsta Maxim vet) får man passa på när en B sträcker fram mulen. Jobbig som få andra, men ändå på något vis charmig.Over and Out

Namnam


En bild som illustrerar hur mumsigt Maximen tyckte det var att käka gräs utanför hagen en stund på förmiddagen medan matte borstade och dränkte in med flugmedel. Blev ingen mer aktivitet än det idag, fick inte ens testa sina nya fina täcken som matte köpte på rea. Kan bero på att matte inte sovit på ett dygn nu, klockan fem i morse gav jag upp och gick upp och åt frukost istället för att ligga och vrida mig i sängen. Ibland får man erkänna sig besegrad och att vända tillbaka dygnet lite lugnt och försiktigt fungerar uppenbarligen inte denna gång. Därför blir det den hårda vägen, efter klockan tio ikväll får jag sova, så kanske vi hamnar någorlunda på rätt köl igen. Tvätttid är bokad så jag har att göra med det och städning som är mycket välbehövligt. Och kolla på Rurouni Kenshin såklart, icke att förglömma.

Over and Out

Rurouni Kenshin

I perioder får jag oerhörda beroenden. Ibland efter ätbara saker, choklad är min stora svaghet här i livet. Men ofta också ett stort beroende av diverse serier och ibland filmer.

Just nu heter beroendet Rurouri Kenshin. Tack och lov en överkomlig anime-serie med sina 95 avsnitt plus 3 filmer (eller OVA:s) och nu får jag veta att det ska göras en spelfilm med premiär 25 augusti, vilken tajming jag har! Jag är snart halvvägs in i serien och målet är att vara klar med den innan semestern om en och en halv vecka, annars allra senast innan Johan kommer hem igen.Trailern verkar då lovande i allafall. Jag hoppas att filmen mäter förväntningarna jag precis lagt på den.

Over and Out

Slut på semestern matte?

Idag skulle vi ta en promenad Maxim och jag, planen har ju varit att promenera två gånger i veckan under vilan för att i allafall hålla igång lite. Så det blev in i stallet för lite pyssel först och lite pellets. Sedan hade jag tänkt gå en bit runt vallen. Dock hade jag inte tänkt på att det regnat på förmiddagen och det hade växt upp lite mer gräs än vad jag hade tänkt, så mina bara ben och gympaskor blev mer och mer blöta, slutade med att vi var ute en kvar ungefär, men istället för att nöja oss med det gick vi in i ridhuset på hemvägen och lekte lite.


Övade lite på att följa efter mig, stanna och backa. Sedan fick han trava några varv i åt båda hållen och även galoppera. Han var lite busig och bockade en del när jag manade på honom. Släpade fram ett hinder för att se om han var sugen. Om han var! Han satte av i tokgalopp första gången och flög över, vadå avståndsbedömning? Han har ju inte hoppat mycket alls, så de första springen blev lite hipp som happ, men sedan fick han bättre kläm på det. Höjde krysset lite och samma igen tokgalopp och sedan tio meter efter stannar han, vänder och sätter av igen och ta hindret från andra hållet också. Underbara häst!
Gjorde sedan om till ett rättuppstående och så fick han hoppa det några gånger också, höjde lite också så det låg nog kring 70 på slutet, hoppade glatt varje gång och trots att han kom lite fel kravlade han sig över. Så fint att han tänker framåt, tidigare gånger när vi löshoppat lite mer seriöst har han varit mer osäker. Kanske de här gångerna när vi bara plockar fram ett hinder för skojs skull ger mer än vad jag tror. Så nöjd med honom efteråt och han var mäkta stolt när han kom in till mig efteråt och fick en massa beröm och klappar.

Vi ska ge oss på en längre promenad på söndag och sedan är semestern officiellt över, även om jag kanske inte hoppar upp i sadeln på måndagen så ska vi göra något mer seriöst.

Det Positiva: Glad häst
Det Negativa: Växthuseffekt i ridhuset

You make me smile

Over and Out

A little bit more.

Trots en vecka när närmast inget fungerat som jag velat i mitt liv lyckades jag ta mig till kendoträningen igår. Mycket mer hann jag inte med eftersom jag började med att sova lite mer än tänkt, elva timmer blev det så lagom pigg åt jag frukost klockan sex på kvällen. Inte den bästa uppladdningen då jag fortfarande var mosig i huvudet när i körde igång klockan åtta.

Blev lite piggare när det drösar in inte en, inte två, utan tre fler personer än vad som är vanligt nu på sommaren. Så totalt blev vi sex stycken, rekord! Vi började med uppvärmning i vanlig ordning och sedan suburi. Anders plcoakde fram den fruktade suburi-shinaien och vi körde huggcirkel. tjudo hugg sedan flyttade suburi-shinaien (som har åtta ribbor istället för de vanliga fyra, dubbelt så stor och tung) plats och så körde man tjugo på nästa person också, två varv körde vi så totalt 260 hugg då vi körde tjugo på slutet med vanlig shinai också. Armarna var möra efteråt. Sedan gjorde vi hundra haisuburi också, efter det fick vi tack och lov behövlig vattenpaus innan vi drog på oss Men.

Började med stora Men, avslappnat och kontrollerat. Sedan har jag glömt i vilken ordning vi gjorde de olika övningarna. Hade en hel del kombinationer. Vi körde kote-Men, sedan kote-Men-hiki-Men, kote-Men-hiki-Men-Do (förbi)-Men-Hiki-Kote. Sedan gjorde vi även en kontringsövning där man skulle hugga Kote och den andra kontra med Men. Uttröttande, men nyttigt.

Vi fick en mini-paus innan ji-geiko också, passade på att dricka vatten och blöta tenugi. Sedan fick vi en halv minut innan den första ji-geikon att tänka ut och fokusera på de mål vi skulle ha under denna. Vi fick sedan en kort stund inför varje ny ji.geiko och fokusera på målet och så kunde man ändra målet inför varje ny ji-geiko, men inte under den. Jag satte upp som mål att jag inte skulle blocka utan kontra istället och så försöka mig på tvåstegstekniker.

Tyckte det gick hyffsat bra i den första mot Lars och jag hängde med rätt så bra. Lyckades också i lite av vad jag företog mig. Mot nästa gick det hyffsat också, sedan mot Anders så gick det väl inte så bra, började bli lite trött också. Nästa mot Lollo gick lite bättre och eftersom vi körde lite liknande och mer graderingskendo så fick jag känna lite på teknikerna också vilket fungerade bra.

Sedan gick luften och orken ur mig lite och den sista mot Pär var väl ingen höjdare. Han är rätt så stark och snabb så jag behöver verkligen vara mer fokuserad för att få göra det jag vill. Blev stretching efteråt och lite prat innan jag tvingade iväg mig själv till jobbet. Tog imot oerhört, men nu dröjer den några veckor till nästa nattvecka i allafall. 

Det Positiva: Ta ut sig
Det Negativa: Tappa fokus

You make me stronger

Over and Out 


RSS 2.0