Iaido: Kata 10

Idag var det dags för iaidoträning igen, försökt sova hela dagen för att ladda inför den första jobbnatten, men det gick väl sådär, det är svårt att sova när solen skiner igenom persiennerna. Men nu ska jag snart ge mig iväg till jobbet och se hur det är att jobba natt.

Tillbaka till träningen, efter uppvärmningen så fick vi gå igenom alla kator vi lärt oss hittills, 1, 3, 5, 8 och 9. Det gick ganska bra, men blev lite slarvigt ibland och så var det lite svårt att komma ihåg vilka som vad vilka av katorna, ganska lätt att blanda ihop.

Sedan fick vi gå igenom en ny kata också, nummer tio.Den var rolig och häftig och jag minns faktiskt att jag typ gjort den en gång tidigare, men på en kendolektion med iaidoinspiration som Anders höll på en sommarträning. Minns den eftersom den första attacken är ganska speciel. Blev lite snurrig bara när man ska vända sig en massa, men tillslut så satt rörelserna ganska bra. Avslutade med att Mattias ropade ut katornas japanska namn och så skulle vi göra dem. Det var klurigt även fast vi gått igenom alla i början, men det gick ganska bra.

Stannade inte på kendon utan har istället förberett matsäck och ska om en timme sticka till jobbet, får se hur jag överlever. Vanligtvis ska jag börja kring tio på kvällen, men då Veronica jobbar sin sista natt har tiden förskjutits lite så att hon kan träffa alla imorgon och bjuda på avskedsfika. Nästa vecka blir det dock lite tidigare kvällar.

Det Positiva: Inget ont
Det Negativa: Redan trött

In an other life.

Over and Out

Ett lillfingers betydlese

Det är ingen bra idé att klippa sig i lillfingret med en industrisax när man egentligen ska klippa hästman. Det blöder en massa och man kan inte rida ordentligt med ett handikappat lillfinger. Men red gjorde jag ändå!

Började med Jokerhästen som fick gå på ridbana. Planen var ett ordentligt dressyrpass där vi skulle jobba på galoppfattningar och att jag skulle sitta ordentligt i traven. Började med att värma upp och jobba ordentligt i skritten och jobbade på att forma och böja och flytta lite. I LB:1 ingår mellanskritt och ökad skritt så jag försökte få till något sådant, det tog sig på slutet, men mer skrittarbete får det nog bli, om skritten är bra så får man så mycket mer på köpet.

Sedan gick vi över till lite värmning i trav också, volter och serpentiner, red delar av programmet och övade öven på att trava rätt upp utan att vingla omkring och sedan göra halt utan att stå snett eller vila på bakfötterna. Vi lyckades med bakfötterna och mindre vingligt blev det, men bakdelen sköt han ut till höger varje gång. Bara att träna vidare, kommer jag ner mer i sadeln så kanske det blir stadigare och mer rakt.

Och så var det ju galoppen kvar då och som vi fattade galopp idag. Fattningarna satt nästan klockrent varje gång! Sedan blev det lite hipp som happ med galoppen på volten, behöver nog ta ett renodlat galoppass och bara köra och känna och reglera hur han fungerar. Nu blev det lite rustningar, lite vingligt och lite volter som mer såg ut som päron, men ibland så blev det bra, måste bara lära mig att rida, fick till det i vissa stunder, men han behöver mycket support som jag inte riktigt har kommit på hur jag ska ge så ibland blev det lite för mycket av det ena eller andra.


Joker i solen

Slutligen skulle vi rida igenom programmet. Första gången glömde jag en serpentinbåge, men sedan så red jag rätt i allafall. Jag är nöjd med travdelen, han var stadig och serpentinerna blev relativt mjuka. Sedan så skulle det vara mellantrav också och det gick väl såsådär, satt ner gjorde jag och stutsade gjorde jag och spände mig och höll imot och då blir det ingen mellantrav så är det bara. Efter det så är det skritt, mellanskritt, snett igenom i ökad skritt och sedan mellanskritt igen. Efter halva snett igenom så blev det lite skillnad i steglängd kändes det som i allafall. Sedan var det dags för galopp på volt och sedan sentt igenom i mellangalopp, vi satsade på att hålla galoppen och det lyckades vi med i allafall. Mycket nöjd för att vara första gången!

Joker sprang nöjd och glad ut i hagen och rullade järnet medan sötnosen Hampus fick komma in och bli av med lite päls. Sedan gav vi oss iväg på mystur bara han och jag. Vi gick till andra sidan vägen och började med att trava ett par varv runt gärdet som finns där. Hampus klev försiktigt på med öronen framåt. Sedan gick vi på hoppstigen i skogen och skuttade nedfallna träd innan vi skrittade hem.


Sötöron <3

Han kändes så glad och positiv idag, hans små luddiga öron var riktade framåt hela tiden och han klev på över stock och sten. Det var länge sedan vi hade en mystur bara han och jag ute i skogen utan stress till buss att tänka på och utan att jag ställde några större krav på honom. Det är klart att jag älskar mysturer i skogen, men samtidigt är det inte det enda jag kan eller vill ha. Jag behöver rida ordentligt och utmana mig själv till att bli bättre och för att tycka att det är roligt. Hampus gör alltid sitt bästa när vi är på ridbanan och det är en utmaning att rida honom där, men han gör det för min skull, han gör det inte för att han tycker om att jobba på volter, utan han gör det för att jag ber honom. Och jag börjar undra hur mycket jag kan be om. Han är ändå 21 år nu, han förtjänar någon med mindre krav som han kan leva upp till och han förtjänar de mysturer vi tar. Vi har gjort en ordentlig resa under de här två åren, än finns det lite kvar att göra och uppnå, men innerst inne vet jag att det börjar bli dags att gå vidare, inte sluta, för mysturer på Hampus hoppas jag på att få ta i många år till, men med tävlingarna får vi se hur det blir efter hösten. Tanken på ett projekt, något eget, har växt sig starkare. När jag rider Joker och får till ögonblick av känsla, växer sig längtan starkare, en sån här vill jag också ha, som jag kan utveckas tillsammans med. Samtidigt vill jag ha någon som Hampus som gillar att mysa i skogen ibland och som blir glad när jag kommer för att hämta honom i hagen. Det är långt till nästa vår och jag har hela vintern på mig att leta, fundera och tänka över allt igen, men redan nu så drömmer jag.

Det Positiva: Rida!
Det Negativa: Skumpighet

Bästaste i hela världen

Over and Out

Dimma

Dagen kan beskrivas med ett ord: Dimma. Har känt mig väldigt luddig hela dagen, inte alls sugen på att jobba, sämre blev det när det bara var jobbiga saker på jobbet också. Sedan lyckades jag i allafall köpa mer allergitabletter så förhoppningsvis kan jag må lite bättre imorgon.

Iväg till träningen blev det i allafall, men även där kände jag mig ofokuserade, inte på min egen kendo speciellt, men på att titta efter vad de andra gjorde för fel och kommentera. Ganska oaktiv på den fronten idag, men jag fick säga till en att hugga lite hårdare Do i allafall. Själv måste jag sluta göra ett tjuvsteg när jag hugger Do, tusan, jag gör det både i Men och Do och det läskiga är att jag inte känner av det, det är så väl inövat.

Lite stel i benen är jag såhär efteråt, men inget ont i hälsenan ännu! (Peppar, peppar ta i trä)

Ska försöka sova lite nu så jag orkar upp tidigt imorgon och tar mig iväg till stallet på eftermiddagen, två hästar som ska ridas och ett stall att fixa.

Det Positva: Värme
Det Negativa: Seghet

Dreaming on

Over and Out

Veckans planerade träning

Vecka 17

Måndag: Springa 5 km
Tisdag: Kendo 1,5 h
Onsdag: Rida 1 h
Torsdag: Iaido 1,5 h
Fredag: Vila
Lördag: Ev cykla Roxen runt
Söndag: Kendo 3 h

Förra veckan planering gick då lite i stöpet då jag glömt bort att det var påsk, så söndagens kendoträningar var inställda. Sedan så var jag även och red ungefär en timme på lördagen och hann med och springa på fredagen så jag vägde nog upp de "förlorade" kendotimmarna ändå. Veckan har börjat bra i allafall, 5 km jogging idag och vi sprang hela vägen på 32 minuter. Får hoppas att veckan fortsätter på samma sätt.

Over and Out

Solskenstur

Idag blev det en tur i solen med Hampushästen och Jossan på Joker. Riktigt varmt, så delvis red jag i t-shirt! Våren är verkligen här nu. Red en runda som vi inte ridit på väldigt länge och det tyckte Hampus var kul, Joker gick mest och surade för att han var tvungen att skritta i Hampustakt hela tiden. Hotade med att bita av mig knäskålen varje gång de hade stannat och vi kom ifatt, men när han fick springa så blev han glad. Skogsvägen vi red på ligger ganska långt bort så först blev det en kvart skrittande på den lilla asfalterade landsvägen, alla bilar vi mötte denna dag var snälla och skötte sig vid möte eller omkörning, så skönt med bra bilförare. Skogsvägen går sedan i en slinga som man antingen kan rida tillbaka på till vägen man kom ifrån eller rida över en gård och ta en annan väg tillbaka till den asfalterade landsvägen. Idag valde vi att trava slingan i skogen, som för övrigt var jättefin efter vintern så där kan man absolut öva en massa galopperande i framtiden, sedan red vi över gården och tog den andra vägen där vi galopperade lite och travade. Hampus skötte sig naturligtvis exemplariskt, han försökte bara springa om några gånger. Ska absolut rida denna väg lite oftare, den är lite backigt och det är bra för hästmuskler.


Sedan råkade jag ge Hampus en stöt och då blev han ledsen så han fick lite maskrosblad som tröst, tror att han tyckte om mig igen då.

Nu är det dags att duscha och byta om och fara på påsklunch vid stångån.

 

Det Positiva: Ridtur

Det Negativa: Seghet

 

Vad du är söt min kära lilla ponny

 

Over and Out

 


The kings speech

Har lyckats se en ickeblodig film också, den var bra! Okej, den var faktiskt awsome!


I did not forget

Jag hade ju faktiskt en träning i torsdags som jag inte har skrivet en bokstav om. Det blev iaidoträning som planerat och vem dyker upp där om inte Kalle (kendotränaren) som enligt egen utsago inte tränat iaido på typ tio år, men där var han iaidoklädd och med ett iaito (svärd) i handen.

På träningen så hann vi gå igenom en hel del grunder och sedan kata 1 och 5 ordentligt. Det gjorde ont i mitt knä sedan, trots knäskydden, men jag tror delvis att det berodde på att jag stampade ner mitt vänstra knä i plattorna på uteplatsen här om dagen, ovanligt korkad sak att göra, men sådant som händer. Två saker att tänka på är att inte doppa svärdet för mycket (har även det problemet i kendon) och att när jag drar (i kata 5 fick jag denna kommentar, men jag tror att den ska användas generellt) ska jag se till att vänster hand (tumme och pekfinger) ska representera "baljan" som man drar ett riktigt iaito ifrån, när jag någon gång i framtiden går från bokken till iaito så kommer det att bli mycket lättare då. När jag tänkte på det så kändes draget väldigt mycket bättre också.

Det blev ingen kendo efteråt, trött och sliten och en ömmande hälsena som fick sig en massa stretching. Har även stretchat idag efter en lite springtur jag tog (5 km 34,5 min, tre korta gångpauser), så nu känns den ganska okej, men ska börja följa Kalles råd om att stretcha den ordentligt, minst 30 sekunder efter varje gång jag tränat, så får vi se om det hjälper, ska försöka dra ner lite också, men det kommer att bli svårt, maj blir en kendomånad med stort K.

Först ska jag nämligen iväg till Uppsala en helg och den planerade träningstiden ligger väl på ungefär 16 h på två dagar, Sumi Sensei är tillbaka i stan. Så HÄR skrev jag om förra årets läger. Helgen efter blir det Linköpings Taikai, hoppas på att det blir lika roligt som förra året, vi ska även ha ett miniläger på söndagen är det tänkt för huvuddomaren Bob Harris, så det blir en hel del kendo dessa två helger, får se om man överlever med alla muskler intakta och förståndet i behåll.

Längtar i allafall.

Det Positiva: Känsla
Det Negativa: Misstänkt överansträngning

If you have a sword, please let me see.

Over and Out

The Eagle

Svettiga, skäggiga karlar med svärd, ojä!


WickiedFavoritlåten tror jag minsann!

Over and Out

Let´s Dance

Okej, jag är rätt så förtjust i den här killen.Bara så ni vet.

Over and Out

Framtiden

Idag skrev jag på ett tillsvidare kontrakt på jobbet. Trygghet, löneförhöjning och ännu en tid i Linköping väntar med andra ord. Jag kommer fortsätta att se mig om, mest för att inte fastna alldeles i tryggheten, men jag kommer nog inte gå in på arbetsförmedligen varje vecka längre.

Jag kommer att börja jobba natt också den första tiden, sedan ska det till en schemaförändring är det tänkt och vi ska gå på rullande med nattjobb var 5:e/6:e vecka ungefär, men som sagt börjar jag med nattjobb. Har aldrig testat det tidigare, så det blir spännande, hoppas bara att det fungerar också, får helt enkelt se.

Denna kväll ska jag fira i myskläder och tv-tittande, men imorgon så är jag nog sugen på lite vin tror jag minsann, får se om jag orkar ut och leta upp lite.

Det Positiva: Jobb
Det Negativa: Morgon

Nice...

Over and Out

London april 2011

Så var man hemma igen då och njuter av vamr sol på uteplatsen. De här dagarna i London var helt underbara och även om jag är trött och sliten just nu (snitta själv 17000 steg om dagen på stregräknare i fyra dagar så förstår ni) vill jag bara göra om allt igen.

Vad gjorde vi då? Jo, vi hade en underbar semester, promenerad omkring en massa i parker och fotojagade ekorrar, tittade på blommor, gick på marknader, shoppade galet, fikade, kollade på gamla byggnader, gick på museeum, sova på hostel, promenerade lite till, åkte tåg och kollade på nollmeridianen, myste i parker, gick på musikal på West End, sov på flygplatsen och fick ryggsäcken scannad för explosiva ämnen (eller inte jag, jag gick igenom alla säkerhetskontroller utan problem, men Johan pep på ditvägen och blev visiterad och sedan såg hans väska ganska sprickfärdig ut på hemvägen så de scannade den med en mojäng som upptäckte explosiva ämnen).

En liten bildresume om vad vi var med om.


Första natten sov vi på hostel nära Kings Cross, fick för det första promenera dit
från Liverpool street mitt i natten eftersom tunnelbanan slutat gå och bussarna betedde
sig konstigt. Inte den roligaste starten på resan, men vi sov bra och kunde ta oss vidare nästa dag.


Första stoppet efter att ha fixat tunnelbanekort blev marknaden i Covent
Garden. Där var det väldigt trevligt och vi hittade bland annat...


... världens godaste kakor på Bens Cookies. Vi satt där i en halvtimme och bara njöt.


De hade också en väldigt god milkshake!


Efter lite om och men (jag läste kartan) hamnade vi i ChinaTown


I Hyde Park fastnade det en snygging på bild <3


Fina blommor


<3


Kikade förbi slottet, flaggan var uppe så drottningen var hemma!


Jag lyckades fota en ekorre!

Vi promenerade vidare.

Vårt Hostel för natt 2 och 3, mycket trevligt, med en pub på nedervåningen.


På Brittish Museum såg vi bland annat den japanska utställningen, jag fastnade vid svärden...

På måndagen åkte vi, förutom att vi shoppade choklad på Harrods, ut till Greenwich för att kolla in Royal Obervatory, här ät utsikten in mot London från kullen där observatoriet låg.


Sista kvällen var det musikal som gällde!


Den var awsome, ska man välja en sak att lägga pengar på i London så skulle mitt hetaste tips vara en bra musikal.

Nu ska jag försöka ladda om mina vader för ett träningspass ikväll, vi får se hur det går.

Det Positiva: Semester
Det Negativa: Vill tillbaka igen, nu!

It is just shoes...

Over and Out

Veckans planerade träning

Vecka 16

Måndag: Promenera i London
Tisdag: Kendo 1,5 h
Onsdag: Rida 1 h
Torsdag: Iaido 1,5 h (ev Kendo 1,5 h)
Fredag: Promenad, kanske springa, beror på
Lördag: Vila
Söndag: Kendo 3 h

Over and Out

Mot London!


Förra gången :)

Nu åker jag till London över helgen, ska bli så underbart med en liten semester, hoppas på sol och fint väder, men både solgrassögon och paraply är med.

Ha en fin helg allihopa!

Det Positiva: Semester
Det Negativa: Klantig på jobbet

An so, our journey begins

Over and Out

Iaido: Kata 5

Ny, vecka, ny iaidokata!Nummer 5 har vi kommit fram till, knepig, men rätt så cool tycker jag att den känns. Annars så tänkte jag inte skriva så mycket om dagens pass, vi körde grunder och kenpiga förflyttningar på knä innan vi körde igenom kata 1, 3, 8 och 9 och så lärde vi oss nummer 5. Jag inser att mina iaido och kendoinlägg skiljer sig rätt så mycket ifrån varandra, min kendo kan jag analysera hjälpligt, men i iaido gör jag mest än så länge och försöker få in alla rörlser, det är lite tråkigt att skriva om det så jag visar hellre videos på hur det ska se ut.

Imorgon åker jag till London förresten, så jag måste packa lite och diska vore nog också en bra idé.

Det Positiva: Semester nära
Det Negativa: Ont i ben

Framåt, bakåt? Stå stilla?

Over and Out

Löshoppning

Idag så var det löshoppning som stod på schemat. Hampus fick hoppa först, han var duktigt och tyckte nog att det var ganska kul även om han var lite mer intresserad av gräset som växte i kanden av ridbanan. Har tyvärr inga bilder på honom då både Jossan och jag behövdes för att hålla igång honom. När han kommit relativt rätt på hindren och hittat lite flyt så fick han gå in och äta, han behöver ju inte träna för att lära sig direkt.

Joker därimot ska lära sig på riktigt så han fick hoppa lite mer och lite högre. Han var riktigt duktig, i början så försökte han komma undan och svänga ifrån, men sedan fattade han vad han skulle göra och sprang runt, runt. Och som han hoppade, han var superduktig, tillslut var hindret uppe på 120 cm och han flög över utan problem, då fick han sluta och fick en massa beröm. Duktig häst!


120 cm hoppet!

Sedan fick han komma in och äta och bli ordentligt borstad, han såg rätt så nöjd ut med sig själv. Och vi har redan planer inför hösten.

Det Positiva: Duktiga hästar
Det Negativa: Allergi på G

Ibland går allt som på räls

Over and Out

Oh, please...

Ajaj, men allt blir bättre av stretching eller hur?

Idag var det då dags att träna igen och jag ångrar det inte, fast jag har ont, för det var ett så bra pass. Efter uppvärmningen så fick vi ta på oss Men på direkten och efter en vända med stora Men så låg fokus under passet på kirikachi. Vi började med den vanliga varianten med Men hugg, sedan gick vi över till Do-kirikachi och sedan 'ven kote-kirikachi, då går mottagaren omväxlande upp i jodan/ ner i shudan. Den var spännande för den har jag nog aldrig gjort förut, men det fungarade ganska bra om man var synkade. Sista varianten var väldigt underlig. Man skulle göra sneda Men-hugg som man gör i normal kirikachi, men mottagaren skulle göra Do-hugg samtidigt och här gällde det att tajma, det fungerade mer eller mindre bra, men det var roligt och man få verkligen tänkta på tajminen. Vi fick avsluta med några vanliga kirikcahi i tre andetag innan vi gick vidare.

Vi övade på små kote-Men och på att göra raka sådana, vi körde också en vända när vi gjorde kote-hugg, stanna efter attacksteget och se så att spetsen av shianien pekade mot tsuki-plattan, jag var lite väl ivrig där och ville inte stanna. Slutligen gjorde vi Do-hugg också och sedan kakari-geiko med stora attacker. Ett ganska hårt och intensivt pass för nybörjarna, men de klarade det bra.

Själv så ville mina ben döda mig i slutet och ville inte förstå varför de skulle träna, idag igen. Jag förstår dem, men imorgon så blir det nog lite mer vila, vi ska förmodligen löshoppa, så inte så mycket jobb för min del. Eller inte för mina bens del i allafall.

Det Positiva: Känsla
Det Negativa: Ont

When I close my eyes...

Over and Out

Veckans planerade träning

Vecka 15

Måndag: Springa
Tisdag: Kendo 1,5 h
Onsdag: Rida
Torsdag: Iaido 1,5 h (ev Kendo 1,5)
Fredag: Vila
Lördag: Vila (Promenera i London)
Söndag: Vila (Promenerar i London)

Oups, höll nästan på att glömma. Förra veckan har jag inte så mycket att kommentera om, planen hölls någorlunda och jag är nöjd med min insats.

Denna vecka har börjat ganska bra också, igår så var vi och gjorde ett tappert försök till att springa 5 km, det blev 2,5 och promenad 2,5, rätt så bra ändå med tanke på att alla tre tränat 4 h kendo på söndagen. Det blir annars en ganska lugn vecka ur träningssynpunkt, ska försöka orka med att träna kendo på torsdagen också sedan så åker jag på semester till London och där blir det nog ganska mycket promenerande, men mest semester, känns som om det behövs nu.

Over and Out

1 kyu

Kendo, kendo, kendo. Det var tur att jag gick och lade mig tidigt igår och sov över tolv timmar i min sköna säng, annars vet det tusan hur jag hade klarat av eftermiddagen, det var på håret ändå.

Denna söndag var det dags för mini-kendoläger i en stor sal tillsammans med folk från Huskvarna och Nyköping. Dessutom var det dags för gradering till 1 kyu för mig, Lollo, Stina och James.

Vi började med en grundlig uppvärmning, helt annan känsla att springa i en stor sal med många människor och skrika ramsa. Det ekade! Men var också ovanligt varmt och jobbigt. När vi hade uppvärmningshugg så kändes det cokså tungt och jobbigt och jag kände mig allmänt slö. Efter en del övningar med fotarbete och hugg av diverse slag så körde vi igång med Dai ichi kihon, jag klarade mig igenom de fösta övningarna sedan så började jag frysa och kallsvettas och det kändes som om jag skulle kräkas. Så jag bad om en vattenpaus, fick sitta ner en stund med en tröja över mig och hälla i mig lite vatten. Tack och lov gick det över och blev bättre, men det skulle vara intressant att veta vad de här "attackerna" beror på, de dyker upp ungefär två gånger per termin och hittills har jag inte sett något mönster i dem, vore ju bra att kunna motverka dem om det är något jag gör som framkallar dem. Vi körde i allafall färdigt med grunder och sedan så var det plötsligt dags för gradering!

Jag vaknade i morse med en stor klump av nervositet i magen, sedan gick jag in på facebook och såg att vår gamla tränare Nisse var i stan och skulle dyka upp och då blev jag jätteglad, men samtidigt ännu lite mer nervös.

Vi fick vänta till sist med graderingen och det var nog ganska bra för min del, kunde sitta och lugna ner mig lite och bara andas och koncentrera mig på ingenting. Det vi skulle göra var först en kirikachi och sedan graderings-ji-geiko och efter det av med rustningen och köra kata 1-3. Jag fick köra först mot Lollo och sedan mot James. Nu har jag ännu inte fått höra vad domarna hade för kommentarer om min kendo, eftersom det inte riktigt fanns tid till det efteråt, men det kändes helt okej, får väl erkänna att jag inte minns så mycket, men tajminen i kirikachen kändes helt okej och tja, ji-geikosarna kändes ungefär som de brukar göra. Katorna tyckte jag också kändes bra och eftersom jag klarade graderingen antar jag att det inte var helt fel det jag gjorde. Men det blir spännande att höra vad man ska jobba vidare på. Nästa gradering till shodan är i Stockholm i oktober, men det ska vi inte tänka på nu.

Efteråt så blev det fri ji-geiko! Jag hann köra mot en hel hög personer. Bland annat Nisse som jag inte har kört mot på evigheter, det var riktigt roligt, han är rysligt snabb. Sedan körde jag även mot Huskvarnas tränare Mattias som jag också tycker är rolig att köra mot, man lär sig något varje gång. Körde även mot Hannes som tillhör vår klubb, men som mest tränar Iaido, tror inte att jag har kört mot honom någon gång tidigare, han är lite läskig, men det var kul. Sedan hade jag tre till tror jag, en mot en okänd i Huskvarna, en mot James och en mot Pär. Pär fick in sin shinai under min Men och skrapade mig på halsen, det var obehagligt, men eftersom passet typ var slut så avbröt vi och drack lite vatten istället.

Då alla var hungriga som vargar så invarderade merparten av oss en pizzeria och glufsade i oss massor med mat. Tycker att den här fantastiska helgen inte kunde ha fått ett bättre avslut. Imorgon ska vi ut och springa igen, men det ska nog gå med lite vilja.

Det Positiva: Graderad
Det Negativa: Lite ont

It´s my life, it´s now or never

Over and Out

We are the champions

Vilken dag, solen skiner, ingen av hästarna hade kissat eller bajsat ner sig själva totalt (vi bortser från några kissfläckar som av misstag fastnat på Joker), Joker gick in utan protester och vi kom iväg från stallet på utsatt tid. Vi kommer fram med gott om tid kvar och får då reda på att det blir ridhus och dressyrstaket som vi ska tävla på och så framridning på deras stora utebana.

Första klassen var LC:1 där jag skulle starta med Hampus, det var en clear round så om man fick över 50% fick man med sig rosett hem och sedan hade rosetten olika färg beroende på i vilket procentintervall man hamnade i. Han var inte alldeles framåt idag på framridningen och jag fegred lite och ville inte trycka på eftersom han blir så stark och springig då. Fel tänkt av mig med andra ord. Sedan när vi kom in i ridhuset, där man fick vara i colekting ring när den innan startade så gick han mest och tittade och ropade på Joker som var utanför. Skulle ha tatt med mig dressyrspöet in för att väcka upp honom lite, återigen, jag som inte tänkte så mycket. Själva programmet är jag rätt så nöjd med, kunde ha tryckt på lite, vilket också domaren kommenterade, men han gjorde det han skulle, galoppen höll sig också rätt okej, vissa dagar får man vara glad att han över huvudtaget fattar. Högst poäng fick vi för den fria skritten där han var avslappnad och fin, jag är också nöjd med travdelen av programmet undantaget längningen, men det är sådant man får fila vidare på, resultatet blev i allafall 53% och en röd rosett!


Jag pch Hampus på banan <3


Finaste!

Jossan red på Joker i denna klass och han skötte sig fint. Tidigare har han alltid stressat upp sig i ridhuset och mest sprunigt med huvudet bland molnen. Men idag hade han bestämt sig för att vara vuxen. Jag såg inte själva programmet eftersom jag var ute på stallplan med Hampus, men de fick 54% och även Joker fick stolt bära en röd rosett.


Fina hästar!

Sedan så bytte vi lite hästar. Sanna satte sig på Hampusen och jag hoppade upp på Joker. Klassen som vi skulle rida var en LC:2, Sanna var först ut och de tog sig igenom på godkänd procent. Sedan var det då jag och Joker som skulle rida program. De som har koll på saker och ting vet att jag pch Joker inte känner varandra så där jättebra och jag har inte ridit honom speciellt mycket, det här var våran första tävling tillsammans. Vi börjar så smått förstå varandra, men på framridningen när han inte fattade galopp när jag tyckte så trodde jag att det skulle gå rätt dåligt på banan, målet var att göra alla moment på rätt ställe och i rätt gångart, framförallt få till galoppen så det inte blev slängtrav. Alldeles innan vi gick in på banan så kändes det lite bättre, han hade fattat båda galopperna en gång i allafall och kändes lugn och fin, skrek inget efter Hampus heller.


Innan start

Sedan var det bara fokus som gällde och det kändes bra mest hela tiden, en av övergångarna till skritt blev lite hastig, men förutom längningen i traven, så gick travprogrammet väldigt bra, i längningen så vinglade han ut mot höger och längde knappt på stegen, men jag ska öva på att komma mer ner i sadeln och kunna sitta ner i det momentet istället för att rida lätt tror jag. I halten så vilade han med bakbenet, avdrag på det också. Galopperade gjorde han minsann, den första fattningen var sådär, det är hans svåra galopp och volten blev lite hipp som happ. Den andra fattningen var helt klockren, så underbart! Sedan vinglade han lite till på uppridningen och stod snett i den sista halten, men det är saker man kan förbättra med lite jobb och träning. Jag var väldigt glad och nöjd efteråt och procenten vi fick var 58,2%, det var tre startande i den klassen och vi var bäst och fick en blågul rosett med oss hem.


Duktig!

Nästa gång det är dressyr så blir det LB:1 programmet, det blir spännande, har aldrig ridit det sedan de gjorde om. Men den närmaste tiden så fokuserar vi om lite och satsar på hoppning. Om fem veckor går ÖFF:s vårhoppning, själv ska jag inte vara med eftersom det är kendotävling den helgen, men Sanna ska rida Hampusen och Jossan Joker så vi ska börja med löshoppning och diverse övningar som träning. Blir kul med lite hoppning nu känner jag, även om jag är en fegis och inte vågar hoppa högt.

Det Positiva: Härliga hästar!
Det Negativa: Hungrig

Love to all

Over and Out

Valen vi gör...

... leder vidare till vad vi blir.

Jag funderar mycket på valen jag har gjort i mitt liv. Inte så mycket när jag gör dem, utan i efterhand. Vilka val var det som ledde fram till hur mitt liv ser ut idag? Vad hade hänt om jag valt annorlunda? Saken är ju att man aldrig kan veta, men det är roande att fundera.

Även om små val inte tycks ha så stor betydelse när det tas så kanske det kommer att ha en större inverkan på ditt liv än vad du tror.

Ett val som började föra mig mot den den männsika jag är idag var gymnasievalet. Inte själva valet om vilket program jag skulle välja, utan hur jag bestämde mig för att nu var det dags för en nystart, jag skulle våga prata med främmande människor, skaffa nya vänner, utveckla mig själv. Jag önskade att jag skulle hamna i en klass där jag inte kände någon utan skulle tvingas ta kontakt med nya människor. Självklart hamnade alla från min lilla ort som sökte samma linje och många från min högstadieskola i samma klass. Ödet ville inte göra det lätt för mig. Så det första dagarna, som var allmänt förvirrade försökte jag bara hänga med, hängde lite med det bekanta människorna, men sedan så tog jag tag i det hela med att träffa nya människor, det fanns ju i allafall 20 stycken i klassen som jag inte kände. Det var egentligen ganska enkelt det där första steget, jag var först in i klassrummet och satte mig helt enkelt vid ett bord, sedan så fylldes bordet på av andra människor. Klart, sedan att jag hamnade i en av de roligare gymnasieklasserna och träffade några av mina bästa vänner här i livet var nog en otrolig lyckträff.

Nästa stora val i livet blev betydligt svårare, i högstadiet trivdes jag nämligen inte så bra, hade någon vän som var lite närmare, men ingen som jag hängde speciellt mycket med, idag finns det bara en vän från högstadiet som jag har kontakt med, från gymnasiet är de betydligt fler. När jag tog studenten hade jag ett gäng kompisar som jag älskade att umgås med, jag hade en pojkvän och jag hade hästar i mitt liv som jag tivdes med. Även om jag kände att jag ville mer, något som jag inte kunde ta på så var det ändå svårt att bestäma sig för vad. De flesta av mina vänner siktade in sig på Uppsala, det gjorde även jag en tid, Uppsala är en trevlig stad, nära hemhem och livet där, mycket av det jag älskade i mitt liv skulle ha kunnat vara kvar på ett eller annat sätt. När jag letade utbildning att söka kollade jag på allt möjligt, men inget i Uppsala "talade" till mig. Sedan är jag hos studievägledaren för att få vägledning. Jag hade sagt att jag var intresserade av kemi och kriminologi bland annat. Och där var den plötsligt, Högskoleingenjör i Kemiska Analysteknik, utbildningen för mig. En nystartad utbildning som var förlagd till Linköping, en stad jag bestämt och tvärsäkert sagt att jag minsann aldrig skulle flytta till, varför minns jag inte längre, hade aldrig varit i Linköping innan jag sökte in till universitietet här. Men jag insåg att det här var för mig, jag skulle våga kasta mig ut i det okända och prova mina vingar. Lämna allt och börja om på nytt igen. Utmana mig själv, utveckla mig själv, nya utmaningar!

Så jag sökte och jag kom in och så flyttade jag och var ensam i en stad, 30 mil från alla i min familj och alla mina vänner. Inte en kotte kände jag här, men det var nog vad jag behövde. Jag grät varje kväll i en hel vecka, men sedan började jag trivdas så ortoligt bra, jag träffade människor jag hade ännu mer gemensamt med än de jag umgåtts med i gymnasitet. Jag träffade en människa som är en av mina närmaste vänner någonsin och som jag delat tre underbara år på utbildningen med, som fick mig att ta steget mot kendo och som ibland tänker samma sak som jag och sedan avslutar den tanke jag hade. Tack vare henne täffade jag också Johan som betyder så mycket för mig, som jag kan prata med som med ingen annan.

Och om jag inte hade vågat? Vad hade jag hamnat då? Vart hade livet fört mig? Det jag har lärt mig är i allafall att våga välja, för det kan bli så himla bra. Och om det inte blir det, ja, då får man välja igen, så mycket mer kan man inte göra.

Snart kanske det är dags att välja igen och denna gång kommer det att bli ännu svårare, för hur ska jag klara av att välja bort något av allt det underbara jag har i mitt liv mot något annat okänd. Men ibland kanske man bara måste ta ett djupt andetag och ta steget.

Over and Out


Tävlingsförberedelse

Idag är det dagen innan den stora tävlingspremiären. Efter en lång och ganska seg dag på jobbet så bar det av ut i solen och blåsten till stallet där lilla Hampushästen väntade på mig. Det blev lite generalrepetition på ridbanan, först lite uppvärmning där jag tryckte på lite väl mycket framåt så det blev lite starkt och springigt. Red sedan igenom programmet två gånger och blev rätt så nöjd, när han väl koncentrerar sig på vad han ska göra så blir det bra.

Sedan blev det tvätt av hästarna, försöka frächa till svansarna och klippa manarna. Putsa träns, rengöra sadel, sadelgjord och stigbyglar. Packa täcken, nummerlappar, extra grimma, spö, borstar och godis. Fläta svansarna och tala allvarligt om hur ledsen man blir imorgon bitti om någon av dem kissat ner svansarna eller legat i skit.Det känns rätt så bra inför imorgon, speciellt som världens bästa hästskötare och pojkvän ska följa med, det brukar alltid gå lite bättre då. Jag koncentrerar mig och Hampus känner att han måste visa upp sig.

Blir en tidig kväll för att orka imorgon, håll tummarna gott folk!

Det Positiva: Känsla
Det Negativa: Stress

Do it!

Over and Out

Dressyrpass

Igår så bar det av till stallet igen. Hela förmiddagen var det regn och rusk, men när slutet av dagen närmade sig kikade solen fram och det var riktigt härligt att komma ut. Kunde rida i bara tröjan och lämna jackan i stallet.

Det blev en genomkörare på ridbanan för mig och Joker. Jossan satt på en stol och kollade på oss och gav tips. Hampus blev riden efteråt av Sanna som också ska tävla honom på lördag, jag planerar att rida igenom mitt och Hampus program lite snabbt på fredag bara för att känna av, men Hampus vet jag ju rätt bra hur han fungerar. Joker har jag ju inte alls ridit så mycket och vi missförstår varandra rätt så ofta. Det började ta sig på slutet i allafall, han är ju lite mer framåt och jag blir gärna lite rädd för farten och bromsar alldeles för mycket, slutar tänka framåt och då stannade han också av. Dessutom har han mer steg så det är jobbigare för mig att slappna av och följa med, blir gärna lite skumpigt. Travarbetet kändes väl rätt så okej ändå och efter lite tips från Jossan satte vi några galoppfattningar på ett bra sätt också. Red sedan igenom programmet en gång och det gick väl sådär, han var inte tillräckligt mycket framme och jag var inte tillräckligt tydlig med vad jag ville. Andra gången så blev det betydligt bättre, då tänkte jag framåt redan från början i traven coh tryckte på lite, man kan säkerligen trycka på lite till, men det var en början i allafall och travdelen kändes riktigt bra, måste jobba med mina ytterhjälper bara. Han tog galoppfattningarna bra också och sedan sprang han iväg lite, måste lära mig att han kan gå i kortare galopp än Hampus utan att bryta av. Längningen i traven kände jag inte riktigt av, ska försöka att samla ihop traven lite till innan hörnet så kanske det blir lite mer skillnad.

                                 

Det blir spännande att tävla med honom, ska försöka att slappna av och bara rida, men det kommer att bli svårt. Tur att jag rider Hampus först så kanske jag är lite uppvärmd i allafall.

Det Positiva: Ridning
Det Negativa: Ringrostig

 Lilla fluffman

Over and Out

Grund

Jag lyckades få iväg mig själv till träningen igår. Veckan har börjat bra, först premiär för första springturen i Rydsskogen som gick bättre än vad jag trodde, efter ungefär 1,5 km kom jag ihåg hur man skulle andas och nu kendoträning igår. Det lutar dock åt att det inte blir någon träning alls på torsdag istället, dels ska ju datorn komma, men sedan är det hög tid att boka Londonhotell också och resten av veckans kvällar är uppbpkade av annat. Det börjar dra ihop sig nu, jag hoppas på fint väder så att vi kan vandra i parker och ha det allmänt mysigt.

Foten kände jag inte så jättemycket av i allafall, det gick att stå ut med. Vi började med ganska ordentlig uppvärmning och mycket huggteknik utan rustning. Som vanligt var jag inte helt nöjd med mig själv, jag spänner mig för mycket och då blir det inte bra. Några attacksteg kändes ganska okej i allafall.

Vi fick ta på oss full rustning sedan och fortsätta med grunder. Stora Men, Kirikachi, som kändes rätt så bra och så fick de även testa på små Men för första gången. Sedan körde vi även en form av kakarigeiko, men långsamt, över hela salen och med stora tekniker. Rustningsdelen av träningen kändes mycket bättre än grunden i början, så det är bara att kämpa vidare med det och med att hålla avstånden.

Det Positiva: Träna
Det Negativa: Tankar

Dream on

Over and Out

Fokuserad träning

Igår hade jag nog rätt inställning för träning i allafall, jag kände mig väldigt fokuserad. Kändes bra i foten innan också, inte känt något på hela helgen, men det gjorde tyvärr ont igen efter träningen, efter lite stretching var det bra igen, men i morse kändes det stelt och konstigt, ska ut och springa idag, får se om det gå eller inte, med en promenad som uppvärmning så ska det nog gå, men annars så får jag väl gå istället.

Tillbaka till träningen. Vi var hela tolv stycken som skulle träna och det är alltid kul, även om det blir trångt. Började med lite grunder, stora Men och små kote-Men, jag föröskte verkligen få det att bli rätt och det kändes rätt så bra, lite segt med kote-Men, men det är bara att jobba vidare. Ska försöka att slappna av bättre och inte bli så stel. Sedan gjorde vi Kote-suriagi-Men som kändes bättre än vad jag trodde, det brukar alltid ta ett tag för mig att få in tekniker som vi inte över på så ofta, men det gick förvånansvärt bra denna gång. Vi gjorde även Men-hiki-Men, Men-hiki-Kote, Men-hiki-Do, Men förbi-övningen, det kändes väl ganska så bra i allafall, men ska slappna av mer och tänka på avstånden.

Så var det dags för kirikachi och nu så fick alla paren ställa sig så nära som möjligt och göra bredvid varandra och så skulle man inte träffa något annat än sin mottagares shinai, detta för att få bort helikopter hugg. Nyttig övning eftersom man verkligen får tänka på sina hugg hela tiden. Det gick gansla bra det också, drämde inte till någon i huvudet. Fick även köra en normal kirikachi som kändes rätt så bra.

Sista halvtimmen var det ji-geiko, vi som snart ska gradera skulle tänka på att köra fina tekniker och mer graderingskendo. Så det körde jag ganska stenhårt på, första mot Stina kändes rätt så bra, jag försökte fokusera på att få till ordentliga attacksteg och ibland kändes det bra. Resten av ji-geikosarna kändes helt okej också, men inte lika bra som den första. Sista så fick jag vila och kunde se när Anders och Lollo bankade på varandra, det var rätt så kul.

Eftersom min fot inte kändes på topp kändes det rätt så bra att inte stanna på nybörjarträningen, bara en som dök upp och Stina ville stanna och träna så då stretchade jag ordentligt istället och cyklade hem.

Det Positiva: Fokus
Det Negativa: Hälsena/fot/muskler

Want to, need to

Over and Out

Veckans planerade träning

Vecka 14

Måndag: Springa
Tisdag: Kendo 1,5 h
Onsdag: Rida 1 h
Torsdag: Ev Iaido eller Kendo 1,5 h
Fredag: Ev Rida
Lördag: Ridtävling
Söndag: Kendo 4 h

Enda konstiga denna vecka är att jag väntar på en datorleverans på torsdagen, beroende på när den kommer så kanske jag inte hinner träna så vi får se helt enkelt. Får se hur det blir med ridningen på fredagen också, en liten tur i skogen kanske.

Over and Out

New Hope

Idag har jag varit ute och påtat i min lilla "trädgård" och mest donat omkring på eftermiddagen och naturligtvis lämnade jag mobilen inne. En vanlig dag brukar det inte hände någonting, men nu hade jag plötsligt tre sms i inkorgen. Två var från Malin på Östgötakatterna, lilla Nostippen har varit synlig i kolonin och nosat framme vid fällan tre gånger idag! Nu hoppas jag att hon vill göra mer än nosa imorgon och promenera in i den.


Kom in i värmen!

Håll tummarna gott folk!

Over and Out

Iaidoträning

Det blev lite iaidoträning i allafall, kendon stod jag över med rätt så stor lätthet, jag har haft ont i området kring hälsenan ett par dagar och det kändes väl inte direkt bättre efter iaidoträningen, så jag stretchade extra noga och åkte hem istället.

Vi gjorde först lite grunder, gå och hugga på iaidovis och det kändes ganska bra, lite ostabilt då och då, men jag övade på att skjuta fram höften och bli stabilare. Jag måste också försöka sträcka ut längre i huggen, någon som ser mönstret att det jag har problem med och jobbar på i kendon kommer tillbaka i iaidon? 

Sedan så tränade vi på kata 9 som vi lärde oss förra gången. Det kändes bättre och bättre, vi övade den även i par för att få en känsla för avstånden och det var jättebra. På slutet gick vi igenom alla kator vi har lärt oss hittills och tränade igenom dem. Jag kom typ ihåg alla stegen man skulle ta. Jag vet inte riktigt om jag har någon riktig favoritkata ännu, det känns som om jag är mest säker på 1:an och den är ganska rolig och häftig att göra, men
9:an är också rätt så häftig.

Efteråt blev det lite tv-tittande under filten i soffan, så otroligt skönt att det är fredag nu.

Det Positiva: Lite träning
Det Negativa: Ont

I do my best

Over and Out

RSS 2.0