Rutiner, rutiner, rutiner

Känns verkligen som om vi kommit in i rutiner nu som vi också följt något så när i många veckor. Jag kanske har slarvat lite med min egen träning tyvärr, men så är det ju ganska ofta när man har en häst. Att orka med dens träning är viktigare än ens egen. Men måndagsvilan och att jag då brukar passa på att vara i stallet på morgonen har gjort att vi skaffat oss en träningsrutin på måndagskvällen som består av simning. Jag har väl alltid gillat att simma rent generellt och som träningsform tycker jag att det är "lagom jobbigt". Det vill säga, det var, tills ens sambo som tävlingssimmat i tonåren tycker det är en bra idé att lära mig frisim och "ordentligt" bröstsim. Genast blev det mycket jobbigare. Men det är roligt också, så ska försöka kämpa på.
 
Vi var kanske inte helt i synk på tisdagskvällen i ridhuset, men det blev ändå okej mot slutet. Jobbade mest med att mjuka upp, på serpentinbågar i alla gångarter, är ju lite större ridhus att öva i hemma när vi tränar förvänd så kan ligga på en lite större volt/oval när vi övar vilket känns bra, så har vi Maritha som stöttning när det är lite trångt. Jobbade en del med övergångar också och att försöka få honom alert.
 
Redo för träning på onsdagen, i allafall hyffsat, även om jag hade lite av en pressad vecka på jobbet, så lyckades jag släppa det mesta och fokusera på vår träningstid. Han kändes överlag väldigt fin, men han blev trött och det märks att vi behöver bygga mer styrka. I traven övade vi tempoväxlingar och ibland fick vi till riktigt fina. Sådär att han går framåt mest för sitsen och tanken känns det som. Sedan gjorde han super skänkelvikningar också! Det börjar verkligen släppa nu och jag börjar få in tekniken och inte glömma hälften av hjälperna någon annanstans.
 
I galoppen jobbade vi på med tempoväxlingar, öka/minska och tillslut skrittövergång. Jag behöver känna av lite där, inte göra för länge och känna när det är läge för skritt. Supersvårt i vänstervarv och enkelt i höger. Och trött i musklerna blev han så det var jobbigt. Vi orkade lite förvänd galopp, men inte så mycket, sög nog ut en del av musklerna det där.
 
Torsdagspromenad och så longerade vi på fredagskvällen i ridhuset, han kändes ganska avslappnad och kunde gå avspänt i alla gångarter i båda varven.
Sedan bestod helgen av två uteritter, en i ensamhet och en i sällskap. Lugna båda två, mest bestående av skritt och joggingtrav. Maxim skötte sig fint båda dagarna.
 
Sedan blev det åter måndagsvila och så tisdagskväll i ridhuset, fick ha hela ridhuset för oss själva trots att det var ganska tidigt på kvällen. Lyx! Jag övar på att rida utan sporrar hemma och till min förvåning går det ganska bra. Vi jobbar på med känsligheten för hjälperna och det känns bra när det går framåt. Började med att mjuka upp i skritt och trav, serpentiner blandat med tiometersvolter. Sedan gick jag in på en volt i trav, testade lite tempoväxlingar så som Maritha instruerat och de börjar komma mer och mer och jag känner att han verkligen lyssnar framåt även utan mycket ben! I galoppen arbetade vi också med små tempoväxlingar så som vi fått i läxa och jag försökte tänka på att inte jobba och dra för mycket i innerhanden, tycker det blev lite bättre. Eftersom vi var ensamma passade jag också på att rida serpentiner/åttor i galopp och verkligen ta plats i den förvända galoppen. Han var superduktig! Sedan travade vi av, kände att vi inte helt mjukat upp oss i vänstervarvet jämfört med höger, men det fick vara så denna dag, ändå nöjd med oss båda och ett lyckat hemmapass!
 
En annan höst, ett annat liv <3
 
Onsdagsträningen blev det fokus på tempoväxlingar och så skänkelvikningar såklart. Han var ganska fin och framåt redan från början, men kändes väl inte helt tillfreds och lite tung i handen. Jag vet att jag inte får bli dragig då utan ska stämma av och lätta, det blev bättre allt eftersom tiden gick, bättre känsla i galoppen än i traven. Vi red lite skänkelvikningar i allafall, en ny övning med att vända rätt upp på medellinjen och sedan flytta åt ena hållet, sedan byta till andra och så avsluta åt det första hållet. Gick förvånansvärt bra, lite svårt att byta från vänster till höger, han blev lite stark och bogen stack iväg lite, men det blev bättre andra gången vi försökte. Sedan skulle vi göra dem på diagonalen som vanligt också, då fick nog inte jag till det riktigt, kom liksom inte in i den så bra som vi behöver så fick göra om några gånger innan vi blev nöjda. Hästen var duktig i allafall. Matten behöver sluta spänna kroppen och överhjälpa så fort det kommer till skänkelvikningarna.
 
Vi gick över på galoppen sedan, jobbade först med att få fram honom, men sedan kunde vi ganska snabbt gå in på den förvända galoppen, i höger gjorde han det jättebra, i vänster lite kämpigare, men det märks att han börjar bli starkare även där. Gick sedan in på volten och jobbade med de små tempoväxlingarna, behöver låta honom gå på friskt och sedan minska typ till den vanliga galoppen för att vi ska lära oss och det ska synas någon skillnad. Tycker det kändes bättre i båda varven än för baraen vecka sedan. Så kul när det går framåt. Sedan var tiden plötsligt slut och vi fick trava av lite, han kändes ganska mjuk åt båda hållen, fortfarande lite stel i vänster varv, men vi ska fortsätta jobba hemma och mjuka upp mer, blev ändå en ganska lugn vecka, med inte så mycket dressyrjobb.
 
En härlig promenad med pigg häst på torsdagsmorgonen och en trött matte blev det. Sedan tog vi jogging i ridhuset på fredagkvällen. Blev lite bråttom då jag missat att det skulle tömköras större delen av kvällen och ville gärna hinna rida innan dess. Maxim hann äta, men inte ta sin obligatoriska
"efter-maten-slappstund-i-hörnet". Det var inget fel på arbetsmoralen i ridhuset, men han var lite sur på mig före och efter när vi pysslade. I allafall kändes han helt okej, ganska mjuk, vi red våra serpentiner och jobbade med lite förvänd galopp. Vågade oss också på skänkelvikningar över meldellinjen som kändes och såg helt okej ut i spegeln.
 
Hade utsläpp igår morse så då passade jag på att sticka ut på långtur. Drygt två timmar var vi ute, Maxim var lite tråkig i början, men kom sedan igång fint. Fick galoppera på längre sträckor och jobba konditionen, sedan tog vi oss en upptäcksfärd också, tanken är att hitta en något längre runda som tillåter längre sammanhängande galoppsträcka och även bygger till en grusväg till rundan. Tanken var god och jag tror vi kommer lyckas med det, men kanske inte den vägen vi valde denna dag. Det går nog att bygga sig en Maximstig där vi gick, möjligen att någon ponny vill följa med på den också, men storhäst var den vägen inte riktigt anpassad till. Såg dock en annan möjlighet när vi var på hemväg så ska testa från andra hållet nästa gång så får vi se. En sådan där tur som påminner mig om varför jag älskar att hålla på med hästar så mycket. Det är verkligen det bästa sättet att komma ut i naturen på.
 
Avslutade veckan med en lugnare uteritt, skritt och lite joggingtrav och ganska nöjt ekipage där båda nog hade lite träningsvärk. Jag vet att matten i allafall har.
 
Det Positiva: Gul häst
Det Negativa: För mycket full fart
 
You, me and our yellow friend
 
Over and Out

Uppe på toppen igen

För att återgå till rutinerna blev det vila som start på denna vecka. Sedan hade vi ett pass i ridhuset på tisdagskvällen. Superfin känsla för första gången på ett tag och jag blev så glad. Vi gjorde inga konstigheter, hade bestämt mig för att bara mjuka upp i skritt och trav inför veckans träning så det gjorde vi. Jobbade en del i skritten först med lite serpentiner och skänkelvikningar och joggade igång i traven. Tyckte att han redan från början var med ganska så bra och kändes fin. Jobbade med serpentinbågar och tiometersvolter. Sedan gjorde vi även en del jobb med övergångar trav-skritt-trav. Han var väldigt uppmärksam och positiv hela tiden så jag vågade mig på ett par skänkelvikningar också några steg åt sidan, rakt fram och så flytta igen. Blev jättenöjd med honom så vi avslutade med att länga lite på halsen vilket han också gjorde fint. Så kul med fin känsla på hemmaplan.
 
Även träningen på onsdagen blev en fullträff, det är såhär det ska kännas tänkte jag efteråt. Han kändes ganska positiv och framåt redan från början även detta pass, vi fick jobba på stora mittvolten och från den göra tiometersvolter mot kortsidorna, blev mjuk och fin och så länge jag hade kolla på tygellängden kändes det riktigt bra. Vi galopperade sedan och värmde upp, fick gasa på långsidorna och sedan jobbade vi med åtta över hela ridhuset så det blev en stor volt i rättvänd och en i förvänd. Kunde rulla på ganska bra i höger, men lite motigare i vänster även om det inte var några stora problem fick jag stödja lite mer.
 
Börjar längta så smått
 
Skänkelvikningar på diagonalen var nästa övning och där gick det också bra. Åt höger gjorde vi halva och gjorde en volt till höger innan nästa halva. I vänster gjorde vi in till mitten och red sedan rakt fram. Han var verkligen superduktig och matten hittade båda sina skänklar och inte bara den sidförande, tror det hjälpte till lite.
 
Vi avslutade med lite enkla byten och matten hittade sina magmuskler någonstans där inne och kunde mestadels sitta kvar i sadeln och då blev det väldigt bra avbrott. Allra sist kände vi på ett par ryggningar som också gick bra! Maritha tyckte jag red väldigt bra där och reagerade på rätt sätt när han blev tveksam, villket stärkte mitt självförtroende lite gran.
 
Den numera obligatoriska morgonpromenaden blev av på torsdagen också. Sedan jobbade jag kort dag på fredagen (många förmåner med att jobba statligt) så vi hann ut i skogen, visserligen med reflexer på, men vi var ändå hemma till skymmningen och gav oss inte iväg i den som är det vanligaste.
 
På lördagen gick vi till stora sommarhegen och longerade lite, fick kliva över några bommar som låg ute också, men mest fokus på att lyssna på matten och springa avslappnat och inte med huvudet i vädret och kika på alla hundägare som var ute och promenerade med sina djur. Sedan red vi till sandbacken på söndagen och övade på tempoväxlingar i galopp. Inte så långt pass, men nyttigt, ganska lydig var han också. Nyttigt att jobba med minskning/ökning på ett ställe där han bara brukar få ösa, blir lite mer egen motor automatiskt då.
 
Det Positiva: när man känner förbättringen
Det Negativa: Orken ska räcka till så mycket.
 
You and me
 
Over and Out

RSS 2.0