När känslan uteblir

Så igår var en sån där dag när ridkänslan helt uteblev, men i efterhand när jag tänker tillbaka så var det inte så jäkla dåligt ändå. Det är mitt eget fel att det blev som det blev. Har man ingen egen plan för passet kan man inte förutsätta att hästen kan följa en heller.
 
Ge mig sol och värme
Nåja, ibland är det så helt enkelt. När vi kom till ridhuset hoppade en tjej där inne, mycket att titta på då, så Maxim. Vi värmde i allafall upp i skritt, blev redan där lite oplanerat och haffsigt, men jobbade lite med skänkelvikningar och volter mest. Travade igång med lite samma koncept, lite serpentinbågar blev det också och öppnatänk på långsidorna. När hopptjejen var klar och gick kom en islandshäst in som skulle longeras. Jag och Maxim fokuserade lite på galoppen och kämpade på med att ställa och böja åt rätt håll. Höger gick okej, vänster var stretig och i början vet jag inte riktigt vad som hände, för den kändes så hackig liksom och han backade av en hel del. Vi fick snurr på det hela tillslut i allafall och det började kännas okej. Vi övade sedan en hel del på fattningarna från skritt, som faktiskt fungerade väldigt bra åt båda hållen! Så där var det lite framsteg. Avslutade med trav och sitsträning för matten utan stigbyglar. Det kändes ju som det kändes liksom, dessutom började han bli trött. Men vi sprang runt lite och red lite skänkelvikningar igen, fick påminna honom om vad skänkeln faktiskt betyder ett par gånger, men det var liksom lite en sådan dag. Jag behövde ju påminna mig själv om vad den betyder också. I allafall kändes de bra när han väl tog skänkel.
 
Har bestämt mig för att testa tredelade på dressyrtränset igen, var ett tag sedan jag red på det seriöst. Har ridit i skogen och tömkört på det och i skogen har jag fått en väldigt bra känsla, eventuellt lite mindre häng i handen, så det ska testas i nästa vecka.
 
Det Positiva: Framsteg, även om de är små
Det Negativa: Oplanerat
 
Lift us up where we belong

Over and Out

Perfect storm

Blir galen när inläggen bara försvinner, fast man är övertygad om att man publicerat dem.
 
Då ska vi se vad som hänt sedan senast. Maxim fick vila fredag och måndag och så fick han promenader på lördagmorgon och söndag kväll. Vi åkte en tur till Linköping i helgen som var, umgicks med bästa Lollo och så träffade vi delar av Johans familj, inklusive nytillskottet på 4 månader. Men som sagt lite promenader blev det i allafall. I måndags var hovslagaren ut så jag var där på lunchen och fixade allt. Sedan behövde jag en kväll hemma kände jag, så åkte inte ut igen på kvällen.
 
<3
I tisdags var det en rastlös Maxim som undrade vad tusan de här "micropauserna" är för påhitt. Plockig, gick i vägen, buffades och var allmänt stökig. När han insåg att han skulle få jobba blev det dock annat ljud i skällan. Som ett ljus med spetsade öron. Ut i skogen for vi och fick ett härligt ridpass på mjuk grusväg i alla gångarter. Jobbade lite i skritten med att flytta över vägen, samma i traven. Sedan galopperade vi lite också och avslutade med tempoväxlingar i trav där jag försökte öva på att slappna av och hitta sitsen. Och det hände något där. En termins core verkar göra sin nytta, för jag har hittat det där magmusklerna det är tanken att man ska använda. Jag har som alla andra drillats i att använda magen när jag rider, men aldrig riktigt hittat känslan, kanske för att jag i alla år inte vetat hur man använder magmusklerna? Det är svårt att styra muskler som är så diffusa som de inre magmusklerna, men nu har jag börjat lära mig och plötsligt insåg jag hur jag kunde reglera tempot med dem också så det övade vi på. Mycket nöjd och glad häst som glatt frustade på hemvägen.
 
Igår var vi på tömkröningsrunda samma grusväg, första gången på evigheter jag tömkör utanför inhängnat område. Men vi måste ju öva. Höll oss till skritt och försökte mest mjuka upp lite lagom inför dagens ridhuspass (som jag berättar mer om imorgon. Han var duktig och lyssnade bra.
 
Det Positiva: Härligt tryck
Det Negativa: Sover så mycket, men kommer ändå inte upp på morgonen
 
Everything is not about me

Over and Out

Träningsplanering v. 9

Förra veckan gick ju relativt bra tycker jag. Även denna vecka blir lite lugnare, men sedan kör vi järnet igen.
 
Måndag: Vila
Tisdag: Uteritt
Onsdag: Uteritt/Tömkörning
Torsdag: Ridhus
Fredag: Uteritt/Tömkörning
Lördag: Vila/Promenad (om husse hinner)
Söndag: Uteritt/Tömkörning/Ridbana/Promenad (beroende på ridbanans skick och mattens pigghet)
 
Over and Out

Ridhuskväll

Vardagslyx är att ens häst springer på transporten, man kommer till ridhuset, är själv kan lägga fram några bommar och sätta på musiken och träna i sin ensamhet. Vi bortser från det faktum att det var ytterst nära att jag inte kom iväg alls, eftersom jag höll på att dratta på ändan på stallplan innan jag knappt hunnit ur bilen.
 
När jag kom till stallet stod Maxim och sov, ungefär som vanligt alltså, han gillar att vila efter middagen. Men när allt var klart och vi var redo att åka stod han med spetsade öron i dörren och väntade. Som sagt var vi ensamma, så tog fram tre travbommar och la ut, höjde upp den mittersta på sockerbitar. Skrittade fram först, jobbade lite i skritten med tempoväxlingar, korta upp några steg, länga ut några steg. Red också lite snett igenom som de brukar ligga i programmen och jobbade med lite mer ökad skritt. Gick också igenom lite skänkelvikningar och öppna. Travade igång och höll oss mest på fyrkanten med lite öppnatänk och på stora volter, avslutade med några serpentiner för att checka av. Sedan gjorde vi lite samma i galopp, fyrkantsspår och stora volter. Så härlig att kunna rida ordentligt runt fyrkanten i galoppen utan att behöva vara i vägen eller ha andra i vägen. Han kändes bra, så stor skillnad när han är mjuk nästan direkt även i galoppen, men denna gång skulle vi ju inte lägga fokuset där, utan efter en paus gick vi över till travjobbet.
 
 
Jobbade på stor volt med lite övergångar till skritt, tempoväxlingar i trav (tänka några steg bak några steg fram osv) och även minska/öka volten lite. Övade på några diagonaler också, några blev bra, andra inte så bra, men, men vi övar vidare. Vände upp några gånger också och gjorde halter på medellinjen, där har vi blivit lite bättre i alla fall. Vi avslutade med att vända upp, göra skänkelvikning ut till väggen och sedan ta bommarna innan vi travade av. Jobbigt sa Maxim och blev alldeles varm och svettig, speciellt i ansiktet där han har så mycket päls.
 
Det blev stretching n'r vi kom hem, lite mys och sedan god-mat i krubban innan jag kvällsfodrade. Jag gillar mina torsdagskvällar, även om de blir långa.
 
Det Positiva: Känsla
Det Negativa: Dålig sits
 
You will be missed in my dreams

Over and Out
 
 

Lätt som en plätt

Helgen gick som vanligt snabbt. Även om jag tyckte att jag inte gjorde så mycket. Det blir mer aktivitet följande helger som kommer, så ganska skönt ändå att ägna timmar åt att mysa i soffan med serier och filmer. Tid med Maxim också förstås. Vi hade sol både lördag och söndag så passade bra med uteritter.
 
På lördagen blev det backträning skogsvägen som går nästan bort till ridhuset. Inte lika bra underlag som förra helgen, men vi kunde trava och galoppera endel. Var ute 80 min mot förra veckans 60 så ganska stor skillnad på tempo. Maxim var lite stirrig och tittade på saker, funderar över om han kände lukter av djur i skogen och det var det han reagerade på, men svårt att veta. Annars var han bitvis väldigt fin och det känns att han blir starkare och starkare.
 
<3 Sol+snö+stubbman <3

 
Söndagen gick vi till vallen, där var ganska hårt i de upptrampade spåren så vi fick göra lite nya så att han inte snubblade så mycket, istället blev det ju jobbigt eftersom snön var rätt så djup och relativt hård. Tog stora varvet runt hela vallen några gånger i trav och sedan även i galopp åt båda hållen. Övade på att hålla i galoppen längre sträcka och jag övade på min lätta sits.
 
På måndagen lyckades vi longera på ridbanan, övade lite övergångar mellan skritt och trav som han lyssnade väldigt bra på, vi har blivit ganska duktiga på att longera måste jag säga. Han lyssnar bra, förmodligen för att jag fått in tekniken bättre. Vila och hussedag på tisdagen och ikväll var vi ute på mystur längs med järnvägen i mörkret. Han var fantastiskt fin faktiskt, körde skritt fram och tillbaka först vilket tar ca 20 minuter, sedan trav fram och tillbaka en gång. I skritten jobbade vi mycket med allt möjligt, skänkelvikningar, öppna, halter, tempoväxlingar, vilket han alltid blir himla fin av, så sedan var det bara att njuta i traven när han jobbade på i bra tempo och form, även på hemvägen gick det bra, han ökade lite, men jag kunde bromsa upp utan att han stretade imot i handen och han lyssnade så himla bra. Jättenöjd, blev ju inte så lång tur, men bra uppvärmning inför imorgon då ridhus är planerat. Där ska vi jobba mycket med trav tänkte jag, övergångar och tempoväxlingar och min sits ska vara fokus. Så hoppas vi bara att vi kommer iväg med transporten.
 
Det Positiva: När det känns så lätt
Det Negativa: När det inte finns någonstans att rida
 
Love me like you do

Over and Out

Träningsplanering v. 8

Fortsätter på temat "bättre sent än aldrig" så här kommer veckans planering. En liten lugnare vecka, vilket också nästa kommer att bli, men det är välbehövligt ibland. Tycker ändå att vi hållit igång bra, vilket börjar synas på Maxims kropp, mer muskler och mindre mage.
 
Måndag: Longering
Tisdag: Vila
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Ridhus
Fredag: Promenad
Lördag: Vila
Söndag: Ridbana/Ut/Promenad
 
Allt beror på underlag och denna helg också tid eftersom vi ska bort en sväng, vilket innebär tidig lördag morgon och senare söndag kväll för Maximaktiviteter.
 
Over and Out

Moving forward

Då ska vi se vart vi är någonstans. Förra fredagen blev en promenad och sedan vila på lördagen så vi var iväg och åkte skidor istället. Väldigt kul och jag ramlade betydligt mindre denna gång, två gånger i backen och två gånger ut ur liften (när jag skulle hoppa av).
 
På söndagen blev det många timmar i stallet på eftermiddagen, solen sken och vi tog en långtur nästan hela vägen bort till ridhuset. Underlaget var bra och vi kunde trava och galoppera massor i backarna på vägen dit och hem. Maxim tyckte det var superkul och jag också! Sedan var det såklart jobbigt också, men han orkade faktiskt hålla farten ganska bra även på de brantaste ställena. Nöjd med att jag tog chansen att rida för nu är det nog isigt igen. Det är som sagt en hel del backar, lite upp och ner hela tiden. Körde trav eller galopp uppför och så skritt nedför så blev det ganska bra intervaller. På slutet var han så i gasen att han ville springa fortare nedför också, men det tyckte jag var lite överdrivet. Smög också på ett par skidåkare som hamnade framför oss sista biten på hemvägen, han var väldigt konfunderad i början, men sedan insåg han nog att det bara var människor.
 
Måndagen blev longering i djupa snön på ridbanan vilket gick bra, han fick springa lite lös på slutet också, inte jättesugen var han, men när jag också försökte springa så hängde han med. På tisdagen hade vi vilodag och Johan åkte till stallet och fixade. Och på onsdagen red vi fram och tillbaka längs med järnvägen igen, två gånger. Skritt/trav dit, trav hem och så galopp fram och tillbaka. På bortvägen galopperade han lugnt och fint, jag kunde stå upp i lätt sits och bara njuta. På hemvägen galopperade han också fint, men det gick i lite för hög hastighet för mig så där satt jag mer ner i sadeln. Han är bra på att lyssna på förhållningar, men "glömmer" efter två språng och sätter fart igen. När vi kom hem travade vi fem minuter på ridbanan i lite volter och serpentiner bara för att ställa igenom lite.
 
Ikväll har vi varit i ridhuset. Och även om stallkvällen ofta blir längre än tre timmar lång dessa dagar så är det så värt det. Tyvärr var vi inte ensamma så ville inte ta fram bommar och leka med, men det gick bra ändå. Fokuserade mycket på galoppen vilket vi gjort på sista tiden, men det känns att det gör nytta och verkligen lossnar. Det kom och gick lite hästar och mitt i kom en häst lös, men Maxim höll fokus på mig ganska bra, var lite instängd i början och skulle kolla, men tror det var för det var en ny islandshäst (en fin fux) som han aldrig sett förut och som var lite i gasen.
 
<3<3<3<3
I allafall efter framskrittning både för hand och lite skrittjobb i sadeln och lite värmning i trav under lättridning och volter/serpentiner, gav vi oss på galoppen igen. Jobbade en hel del med volter, men försökte varva med lite fyrkantsspår och öppnatänk också eftersom det verkar hjälpa så bra. Sedan övade vi på fattningar från skritt också han var inte riktigt så framme som han borde, men vissa gånger blev det ändå riktigt bra och andra med mer fördröjning. Och nu plötsligt blev det tid över för lite lek också, tidigare har ju galopparbetet mest varit för att få honom mjuk, ställa sig och böja sig i sidorna, nu när han gör det efter lite uppvärmning och det finns krafter kvar kan man plötsligt börja jobba med annat också. Så vi testade förvänd galopp (som vi misslyckades kapitalt med på första Sussieträningen), började med snett igenom och sedan mest glida ut tidigare på fyrkantsspåret och hålla galoppen fram till hörnet (tänkte att kortsidan var lite överkurs denna gång) och det var ju inga som helst problem, så vi körde på med den väg som är i LA:1, man vänder halvt igenom i galopp och går ut på mitten av kortsidan och så håller man galoppen fram till hörnet. Jojo, tydligen gick det också bra, supernöjda med oss båda travade vi av och han var så otroligt fin, mjuk åt alla håll och kanter. Bästa hästen helt enkelt! För övrig knuffade han ner mig från rampen när vi skulle lasta och åka till ridhuset i sin iver att komma in. När vi åkte hem var det också bara att skicka in honom. Så otroligt tacksam och glad över att den tid och det arbete man lägger ner betalar sig. Han gör mitt liv så underbart roligt.

Det Positiva: Gula luddiga öron som lyssnar
Det Negativa: Is
 
Min favorit för alltid

Over and Out
 

Träningsplanering v. 7

Bättre sent än inte alls eller hur?
 
Mådag: Longering
Tisdag: Vila
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Ridhus
Fredag: Promenad/Skrittarbete
Lördag: Ut
Söndag: Ut
 
Over and Out

Att trotsa sin trötthet

Veckan hittills har planeringsmässigt gått ganska så bra. I måndags blev det rask promenad i mörker och på tisdagen körde vi tömkörning på ridbanan. Mycket snö var det och han fick ta i en del. Skrittade och travade runt på serpentiner och volter. Mot slutet släppte jag honom lös så att han skulle på chansen att galoppera lite om han ville. I början var han lite tveksam, men när han insåg att underlaget höll så for han omkring en bra stund och studsade i snön.
 
På onsdagskvällen gav vi oss ut i pannlampans sken och red fram och tillbaka längs med järnvägen två gånger. Lite lagom i djupsnön sådär, en halvtimme var vi väl ute ungefär i skritt och trav. Maxim hävdade att det var sjukt jobbigt, men pulsade lydigt på. I början travade han med god fart, men efter några vändor ut i det extra djupa (som inte blivit upptrampat av andra tidigare) lugnade han ner sig och skrittade mer än gärna när tillfälle gavs. Behövde nästan bara tänka avsaktning så var det skritt.
 
Egen stretching fungerar också...
Ikväll lyckades vi med att åka till ridhuset också. Var väl inte jättemotiverad när jag kom hem från jobbet, men skottade fram transporten och fixade i ordning allt så vi kunde fara iväg i kylan (stallhusse skottade min transportplats med traktorn medans jag var borta, lyxigt). Hade tur och var ensamma i ridhuset i början så jag släpade fram bommar och gjorde i ordning för oss. Tre travbommar på ena långsidan och fyra bommar på varje sida om volten uppe vid läktaren. Maxim hade lite koncentrationssvårigheter i början, hästar som gnäggade utanför och så. Men annars hade han rätt så bra fokus på mig när jag väl koncenterade mig på vad vi skulle göra. När vi värmt upp en del i skritt och försöka mjuka upp kroppen med lite serpentiner så gjorde vi lite samma jobb i trav och sprang också över alla bommar på lite olika sätt. Han blev ganska mjuk av det och uppmärksam. Galopperade sedan lite, började lite utan bommar och sedan smög jag in någon lite här och där i båda varven. Sjukt svårt och jobbigt tyckte han och det kändes lite som om vi glömt bort hur man gör. Det är ju tyvärr så att jag inte gärna tar fram bommar, speciellt inte galoppbommar i följd eftersom jag blir så osäker på avstånden. Dessutom rider jag ju oftast själv och har ingen som kan hjälpa mig ändra utan måste hoppa av och rätta till ifall vi rubbar dem eller de ligger helknasigt.
 
I allafall gav vi oss sedan på samtliga fyra bommar på volten, vilket jag inte trodde att han skulle klara av, men det gick faktiskt över förväntan. Det var nog inte vackert på något sätt, men vi höll galoppen och skuttade runt ett helt varv åt båda hållen efter några försök. Travade av sedan och då var han mjuk och fin. Sedan tog det en halv evighet att släpa in allt igen och mocka efter oss. När vi kom tillbaka hem fixade jag det sista, ryktade, masserade och stratchade innan det blev kvällsfodring av hela stallet. Jag kom ju hem innan tio i allafall, alltid något, men förhoppningsvis ska det gå att rida dressyr på ridbanan ganska okej nu, så då behöver jag inte åka iväg lika mycket på vardagar, för det tar mycket energi, det gör det.
 
Det Positiva: Gula öron
Det Negativa: Mattens sits har gått och gömt sig på okänd plats.
 
In the spring becomes the rose

Over and Out

Träningsplanering v. 6

Så ska vi då se hur veckans planering ser ut. Som vanligt i vintertider blir det flexibelt med tanke på underlaget, men jag hoppas vi får möjligthet att röra på oss mycket i veckan.
 
Måndag: Promenad
Tisdag: Tömkörning
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Ridhus
Fredag: Uteritt (ev klättring)
Lördag: Vila
Söndag: Uteritt (förhoppningsvi mängder med snö på vallen som man kan pulsa i)
 
Over and Out

Lycka med Gula prinsen på träning

Helgen gick förbi i ett nafs och matten blev ett år äldre. Man det känns inte så mycket, även om jag börjar bli lite nojig kanske. Födelsedagspresenten bestod i att Maxim förmodligen kommer se lite mer av sin husse och matten får en vilodag från stallet (jag gillar ju att vara där och umgås med min häst, men ibland vill man och behöver man göra annat också). Maxim fick en kort promenad på lördagen i snöyran, lämnade gården ganska lagom (högljudda tonåringar och tolkning på G) och kom tillbaka lagom tills det började lugna ner sig.
 
Idag gav vi oss iväg till ridhus och vår andra träning. Maxim betydligt lugnare inne i ridhuset denna gång och vi hade även sällskap nästan hela tiden, kom och gick hästar och han hade bra fokus på mig (gjorde sjukt bra reklam för fjordhästen och fick berömmande ord för hur fin han är vilket värmer). Lättare för mig att behålla fokus också när någon säger till mig vad jag ska göra. Han var bra med idag och kändes ganska mjuk redan från början. Fick jobba längs med fyrkanten och tänka bogen in för att mjuka upp mer och även vara mycket på volten och försöka få honom att inte tränga mot innerskänkel, vilket vi ska öva på mer. Vi diskuterade också att han behöver bli känsligare för skänkeln, så ska börja rida med sporrarna igen i allafall vid träning. Det är ju precis det vi jobbat med tidigare, men när ingen påminner mig så glömmer jag liksom hur det är tänkt att jag ska rida och harvar på i gamla hjulspår.
 
Sedan gjorde vi samma sak i galopp, med början i högervarvet vilket kändes bra, fick även testa att minska och öka volten lite, men annars samma fokus på att han ska böja sig och inte gå imot innerskänkel och tänka lite öppna på långsidorna. När vi gick över till vänstervarvet fick jag mig en överraskning, för vad bra det gick helt plötsligt, han släppte efter, gick i form och var inte alls så motsträvig som han varit, det var liksom inte den där stora skillnaden mellan varven längre. Den finns där, men nu känns det inte omjöligt längre. Stretchingen och massagen verkar hjälpa. Gjorde samma sak idag när vi kom hem och när jag gnuggade vid vänsterbogen så står han och ruskar på huvudet, gäspar och trycker sig mot mina händer. Känns som om jag är något på spåren, vi ska prova lite till själva, annars ska jag ta ut någon som är bra på muskler som kan klämma på honom. I allafall, världens mest nöjda matte. Tränaren var också nöjd, sa att hon suttit och funderat vad vi hade för problem för två veckor sedan, men inte kommit på vad det var och nu såg hon inga större problem längre (inget är ju på långa vägar perfekt, men hon såg inte megaproblemet vi hade i vänstergaloppen för två veckor sedan längre).
 
Nu ska vi kämpa på och försöka hinna rida ut i snön innan det försvinner, dessutom ska jag verkligen försöka släpa fram lite bommar nästa gång vi kommer till ridhuset, det är verkligen dags att ta tag i den biten igen också.
 
Det Positiva: Härliga känslan
Det Negativa: Halka är läskigt att köra i.
 
You lift me up so I can stand on mountains
 
Over and Out
 
 
 
 

RSS 2.0