Vild galopp och ridlektion

Fortsätter att skriva ikapp hästveckan lite.

Igår gav vi oss ut och galopperade av lite energi. Kände att det behövdes och det tyckte nog Maximen också. Blåste lite och så var vi ensamma så mycket fokus på det runt omkring, försökte jobba lite och träna halter också, gick hyffsat bra. Sedan så travade vi ner till grisstallet, där det stod en slaktbil så vi red inte så nära utan vände och galopperade upp för kullen, skrittade ner på andra sidan och så blev det galopp uppför igen, trava ner mog grisstallet ännu en gång och galoppera uppför. Avslutade med att trava lite.

Idag så var det då dags, ridpremiär för Lena! Maxim var pigg och glad, skrittade på långa tyglar medan vi väntade på Lena och han klampade på och småfrustade. Vi började lite i skritt och vara noggrann med vart han hade huvudet och baken, forma runt inner skänkel och titta inåt på böjt spår och hålla nacken rak på rakt spår. Fortsatte även med detta i trav, red lite ridvägar och lite på volt också. Vi fick också testa på galoppen i båda varven och tänk att han faktiskt fattade i båda, och rätt till råga på allt! Vi lyckades också hålla galoppen runt på fyrkantsspåret, heja oss! Nöjde oss där för denna gång, han behöver bli starkare för att orka mer, även om det nog var jag som var mest trött efter den här lektionen.


Vi pratade också lite om hur jag ska träna framöver och vad jag ska tänka på. Lena tycker att jag kan kräva mer, för han är väldigt stadig för sin ålder och redo för större uppgifter. Samtidigt ska jag tänka på att inte vilja allt på en gång. Hon föreslog två dagar i veckan i ridhus (precis som jag har tänkt) och när jag väl är där ska jag vara konsekvent och noggrann, men inte hålla på för länge så att han blir för trött (som den förra tömkörningen Lena hade). Fokusera på böjning och rakritning, blanda in lite bommar ibland och ha kul. Sedan ska han naturligtvis ut i skogen och ha skoj också, löshoppa lite och annat med inte så mycket krav i. Hon påminde mig också om att han bara är 4, han kan lätt vila flera dagar i rad och bara må bra av det, så jag ska försöka lägga in fler längre pauser och inte bara en dag i taget. Han fick mycket beröm också, för att han är av så fin modell, så arbetsvillig och framåt och hon tycker att han är väldigt stabil för sin ålder. Hon är riktigt förtjust i honom vilket är roligt, idag sa hon också att hon trodde att han skulle bli en bra hopphäst, nu har hon aldrig sett honom hoppa, men med tanke på hur han ser ut, rör sig och han huvud. Vi får väl se hur det blir, lite hoppa ska vi ju i allafall. Tror vi alla var nöjda efteråt. Ser redan fram i mot nästa gång hon kommer.

Det Positiva: Finhästen
Det Negativa: Träningsvärk

You and me

Over and Out

Tömkörning igen

Tröttishästen fick vila på måndagen, jag mockade och fixade mat på eftermiddagen och borstade av honom i hagen, sedan var jag där och fodrade kväll också.

Tisdagen blev tömkörningsdag istället. Fixade stallet först och sedan in med Maximen och borsta. Han var lugn fast han var själv i stallet. Inte så ofta man är helt själv i hela stallet, men det var vi denna dag. Vi gick ner till ridhuset, solen sken, men ridbanan är inte inhängnad ännu så vi håller oss till ridhuset. Ställde upp tre cavalettibommar i sockerbitar på mittvolten, längs med sagen, den i mitten höjde jag upp lite. Värmde upp i lite skritt runt fyrkanten och klev sedan lite över cavalettibommarna i skritt. Sedan gick vi in på volten och travade i båda varven och värmde upp. Superduktig var han såklart, försökte få lite fart på bakbenen och det börjar ta sig, lite muskler börjar han få också, man blir ju lite hemmablind, så kul när man ser. Vi fattade galopp också och denna gång var det inga utbrytningar, galopperade två varv gjorde han också, i båda varven!!!


Sommarbild

Nöjde mig där och gick över på mittvolten istället, var ju tvungen att testa cavalettin i trav också. Och där fick vi igång bakbensaktiviteten minsann! Fina, fina hästen! Avslutade med att skritta lite längs med spåret och sedan släppa lös honom. Ställde ut sockerbitshinder och han fick flyga över några gånger, vilket han gjorde med glädje, enkelhinder är kul säger han, men ställ dem inte på rad tack. Sedan plockade vi undan och mockade och skrittade av med att promenera rundan kring stallet. Så blev det avborstning och lite betande innan han fick gå i hagen igen.

Onsdagen var en uteritt planerad, men med regn och försovning (man blir extra trött av att jobba natt) så blev det en extra vilodag, kan nog behövas, vi laddar för fullt inför fredagens lektion och då vill jag att han ska ha lite extra energi.

Det Positiva: Framsteg
Det Negativa: Lera

Sunshine in the rain

Over and Out

ÖFF dressyr Ekängen Söderköping

Dressyrtävlingen var det ja. Trevlig dag som inte blev allt för lång faktiskt. Vi kom iväg och hämtade transporten i tid och hade bra med tid i stallet så vi hann både mocka och göra maten, allt för att vi inte skulle behöva göra så mycket på eftermiddagen. Maximen hade lite bajsfläckar på halsen, men de gick bra att åtgärda, skönt med täcke så det inte var mer. Han blev iklädd transportgrimman i läder, svansskydd och sitt snygga blå fleecetäcke och så lastade vi in och for iväg mot Söderköping. Hittade utan problem och hade även när vi kom fram gott om tid på oss. Vi var första startande i LD och gick in i ridhuset rätt så tidigt för att se oss omkring. Maxim spanade sig omkring och gnäggade när han såg si själv i spegeln, så gullig. När vi fick komma in på banan kollade vi på domaren och publiken i båda varv och spanade in genom fönstren för att kolla på människorna där. Annars så var det en dörr i sagen som var lite öppen som också var spännande i varje varv.


I första klassen LD:1 så gick det väldigt bra, skritt och trav bemästrar vi ju rätt så bra och även om han kollade utåt lite i hörnpasseringarna så lyssnade han bra. 58% blev det där. I nästa klass LC:1 så var han nog lite trött, vilket är fullt förståligt, nästa gång ska vi nog bara starta en LC och spara på krafterna. Men han kämpade på (och jag måste lära mig att sluta smacka!) och vi tog oss runt, han fattade faktiskt en av galopperna också, höll inte hela varvet, men bara att han fattade var ju bra. Domaren kommenterade att han gick lite felställd och även mycket bakom hand och så är det ju. Sedan måste jag komma ifrån att smacka också, pinsamt ju. 44% landade vi på och eftersom även denna klass var en clear round så fick vi vit rosett med oss hem. Jag tror att målet för detta år ska bli att rida en LC med över 50%, det känns ganska uppnåligt.


Vi stannade en stund och kollade på LB-klassen och umgicks lite i kafeterian, kul att träffa lite människor igen och att säsongen är igång.

Det Positiva: ÖFF
Det Negativa: Ont i magen

People be there

Over and Out

The one

Blir en "liten" sammanfattning av veckan som gick, har skrivit på det under veckan, men inte tagit mig tid att fixa bilder och publicera förrän nu. Dagens tävling kommer i separat inlägg.

Åh, jag vill bara fortsätta att ösa beröm över min häst. Han är så fantastisk! I söndags var det lite smygpremiär på tävlingskarriären. I stallet ordnades det clear round och vi anmälde oss till bombana och 30 cm. Tanken var att både Maxim, jag och Johan skulle öva inför tävlingen nu på söndag på bortaplan. Mest för att se hur Maximen reagerade bland lite mer röra än vad han är van vid, små barn, barnvagnar, hästar hit och dit, konstiga saker i ridhuset och så vidare. Han skötte sig himla bra, det enda som verkade svårt och konstigt i hans värld var prisutdelningen, så där var det svårt att stå stilla. Men allt annat, hästar, barn, publik i ridhuset och applåder tog han med ro. Hindren var ju också lite konstiga, första gången vi någonsin "hoppar" en hel bana, men det gick bra, vi tog det lugnt i trav och han svarade ganska bra framåt och jag försökte rida bra vägar. Vi fick två rosetter som belöning och sedan fick Maxim gå ut i hagen medan jag tittade på resten av höjderna och hjälpte till att höja lite mellan klasserna. Lång dag i stallet, men väl värd det.


Påskkycklings förberedelse

Påskkyckling!

Maxim mellan fjordtjejerna!

<3

I måndags var jag ledig eftersom jag jobbar lördag denna vecka, så hade bra med tid i stallet. Vädret var sådär så det blev tömkörning i ridhuset, satte upp målet att försöka galoppera på volten. Denna gång med lite mindre tröttande uppvärmning, tror att jag ska ha måndagar som tökörningsdag och sedan rida i ridhuset en av veckan andra dagar, typ torsdagar (LEna brukar komma på torsdagar också och det ska ju planeras in framöver). I allafall så gick det bra, började konsekent i höger varv, både i skritt och trav och sedan även i galopp. Första försöken i höger varv fattade han, men bröt ut lite (som han gjorde med Lena), men efter ungefär tre försök så lyckades jag stötta på rätt sätt och han höll galoppen varvet runt! Sedan lyckades vi galoppera ett varv till direkt efter det. Även i vänster varv kunde han galoppera fint och höll som mest två varv på volten och som minst ett och ett halvt, på tre försök. Så nöjd med honom, han fick skritta av lite lös (vilket innebär att han traskar efter mig när jag bär bort hjälpbommar eller parkerar sig själv vid ridhusdörren) och sedan, när jag borstat och pysslat lite, gick vi i tio minuter och betade också. När jag skulle fylla vatten i hagen med plastbag i skottkärra så försökte Maxim och kanske främst hagkompisen på 3 år hjälpa till, men de var mest i vägen. Söta i allafall!

Tisdagen var vilodag som vanligt, mockade, gjorde mat, hjälpte till med insläppet och sedan borstade jag lite medan han åt, sedan fick han vara ifred.

Onsdagen blev ritt runt vallen, eller halvvägs runt. Blev lite trav och en liten galopp (första ensamma på vallen), vi skulle också försöka gå över ett minidike till en gräsväg, diket var max en decimeter brett överst och kanske lika djup, med jättelite vatten i, men för Maximen förvandlades det till ett stup. Han kränglade en del och tog sedan sats och hoppade det högsta och längsta han kunde. På tillbakavägen hoppade jag av för jag tänkte att han skulle lära sig att gå, det han han ju gjort tidigare liksom, men han hoppade och hoppade, så tillslut gav jag upp, över kom vi ju i allafall. På väg hem mötte vi också ett arabsto som vi fick sällskap av och så blev vi nästan ikappridna av fyra hästar som Maxim blev lite rädd för när han fick syn på dem, bakskygg var det ja...

Torsdagen blev dressyrdag i ridhuset. Red igenom båda programmen jag ska starta. Tycker att det gick bra, ska träna mer på halter både från skritt och trav någon av ridturerna som är kvar innan söndag, men annars så fungerade det bra. Han går in en hel del bakom hand och jag känner att jag inte kommer ner ordentligt i sadeln, har ju inte ridit så mycket i nedsutten trav heller. Jag hoppas att Lena kommer i nästa vecka så vi kan börja träna och få hjälp ordentligt. Höger varv är ju svårast och där går han gärna utåtställd, men i vänster tycker jag att vi fick till ganska mjuka volter. Galoppdelen i LC:n har jag inga krav eller förhoppningar om, jag har väl lite som mål att han ska fatta galopp en av gångerna i allafall, men gör han inte det så är det ju så, ute tar han fattningar bättre än inne, men det är ju också en övningssak. Men han försöker verkligen förstå vad det är jag vill av honom hela tiden. Skrittade av honom ute och promenerade själv bredvid, han verkade nöjd med sin insats.

Fredagen blev det uteritt med min kusins flickvän som är medryttare på en häst i stallet, hon som tipsade mig om Naterstad, men vi har inte kunnat rida tillsammans förrän nu av olika orsaker. I allafall rider hon mamma arabsto så vi gav oss iväg över åkrarna förbi grisstallet, upp till torpet, via asfaltsvägen tillbaka till grisstallet och åkrarna hem. Maxim var på toppenhumör, eftersom vädret var uselt tidigare på dan så hade de fått komma in lite tidigare, Maxim var lite blöt och ynklig, men med ridtäcke på så torkade han snart. Klampade på med sin älgskritt på ett fint sätt och bitvis sökte han lite stöd också, så trevlig. Skrittade och travade när möjligheten fanns och tränade på att gå i vattenpölar, superhästen skötte sig fint, gick jämsides eller först och verkade trivas med båda. Stor gul traktor var lite läskig, men efter att ha stirrat lite så kom vi förbi. På asfaltsvägen gick vi bakom och två bilar kom och körde om, han stannade och höll koll på dem medan de passerade, men stressade inte upp sig, så duktig! Tillbaka vid grisstallet lät det som om någon spolade med högtryckstävtt inne i maskinhallen så jag ledde förbi, ingen där utan silon som lät tror jag, bra att veta till nästa gång. Sedan var det upp igen och trava över åkrarna och komma hem igen, tränade på att kolla på högljudda barn på vägen också, han tyckte de var lite opålitliga, men tittade lite nyfiket också. Hemma blev det avspolning av ben och lite mys.

Lördagen innebar jobb för min del och sedan kväll i stallet med att dels provrida i dressyrsadeln lite i ridhuset i en halvtimme ungefär. Sedan schamponera Maxim och försöka få svansen någorlunda ren. Glad och tacksam att sadeln var ren och jag bara hade ett träns att putsa efteråt. Maxim fick sova med täcke i natt för att undvika eventuella bajsfläckar.

Återkommer med video på hopprundorna och ett inlägg om dagens dressyrtävling lite senare ikväll.

Det Positiva: Vi
Det Negativa: Lera

The one and only

Over and Out

Sunshine

Jag inser att bloggen är en hästblogg för tillfället, men så ser mitt liv ut just nu. Eller ja, igår var jag inte så länge i stallet, bara en timme för att mocka, fixa mat och hjälpa till med insläppet, och så spolade jag av Maxims leriga ben också, så han inte skulle skita ner allt för mycket i sin nyströdda box. Kompenserade med att vara där i fyra timmar idag istället. Ägnade restan av min kväll med att glo på serier, men hur kul är det att skriva om?

Idag blev det som sagt mer stalltid. Först mocka och fixa mat och sedan bjöd jag på avtrillningsfika, trevligt att sitta i fikarummet en timme eller så och ha det gott. Sedan blev det till att hämta in Maximen och göra i ordning honom för en ridtur, vackert väder var det och vi gav oss iväg över åkrarna. Började trava ganska tidigt och försökte sätta lite mer tryck redan från början. Han svarade på bra, gick förbi alla läskiga hus och grisstall också, travade och galopperade på vägen upp till torpen och där vände vi och så blev det lite skritt tillbaka där jag försökte få igång bakdelen lite mer. Galopperade nästan hela gräsvägen hem han rullade på i en lugn fin galopp och det var bara att njuta. Ute i en timme var vi, men det kändes inte som det, tiden går fort när man har roligt. När vi var hemma igen fick han börja äta lite av insläppsmaten medan jag putsade sadel och träns, samt plockade fram schabrak och skydd till imorgon. Efter det blev det manklippning och ordentlig ryktning, han fäller fortfarande mycket så glänser gör han inte, men fin är han ändå. Så får vi se imorgon hur humöret är, Johan ska försöka filma när vi tar oss igenom banan.


<3

Det Positva: Solsken i livet
Det Negativa: Hov på handen

My choise

Over and Out

På töm med Maxim

Idag var det som sagt dags för tömkörningslektion igen. Lena var lite sen så vi hann värma upp lite själva i skritt och trav, övade lite på volten utan hjälpbommar och det gick hyffsat, sedan så körde vi lite ridvägar i skritt och tränade halter också. När Lena kom så tog hon över tömmarna och tömkörde hela lektionen, fick många tips och det var lärorikt att se någon som kan. Mycket stöd på yttertygeln ska man ha och jag måste våga trycka på honom mer. Hon sa allmänt att jag skulle försöka få mer tryck och jobba igång bakbenen och ha ett stadigt stöd i handen och våga hålla i det stödet, inga galppande tyglar. Hon öste också beröm över lilla hästen, tyckte att han var en trevlig modell som har lätt för att arbeta och att han är arbetsvillig och inte försöker smita undan. Han kändes också stabil i huvudet och var bra utvecklad för sin ålder. Vi pratade lite om vad jag vill uppnå och hur vi skulle lägga upp lektionen. Eftersom han var så duktig förra gången och det egentligen inte är några direkta problem i skritt och trav så bestämde vi att hon skulle testa att galoppera honom på volten. I vänster varv så gick det bra, men i hans svåra högervarv så blev det i och för sig några fattningar, men sedan så orkade han inte hela volten trots upprepade försök. Blev ju ett ganska långt pass det här, så avslutade med bra volter i höger varv i trav istället och ett varv i vänster galopp till. När jag testar själv ska jag börja i höger varv när orken finns. Hon tyckte absolut att han är mogen för lite mer krav från min sida och nästa gång hon kommer till stallet ska vi boka in en ridlektion istället och så jobbar jag på med tömkörningen själv ett tag. Mitt egna mål är att tömköra en gång i veckan framöver, första steget blir att trava på volt utan hjälpbommar och sedan att kunna galoppera i båda varven.


Raggmunken <3

Han var varm och svettig efteråt så blev en liten dusch i spolspiltan, torka lite under täcke medan jag mockade och gjorde i ordning mat samt packade undan alla grejer. Imorgon är han värd en vilodag, ska nog ta ut honom och beta lite gräs om vädret är fint.

Det Positiva: Bakbensaktivitet
Det Negativa: Lite tunn

Goaste!

Over and Out

Modiga Maximen

Vilken underbar härlig och stabil häst jag har i min ägo. Men idag var han trött när vi kom hem, mest i huvudet tror jag, men lite varm i kroppen var han allt också. Vi hängde på de två arabtjejerna (mor och dotter) och deras ryttare ut på tur. Det äldsta stoet är 20+ och dottern är 6 år, så Maximen var yngst i skaran som han brukar. Vi skulle btesta en (för oss ny) runda, första delen har vi gått tidigare, grusvägen bort och sedan gräsvägen över åkrarna ner till grisgården och sedan vidare förbi den läskiga plåtladan på fin gräsväg upp till torpen i skogen, i skogen svängde vi sedan in på skogsväg som delvis var sönderkörd, efter en halv evighet kommer man ut på grusväg som leder till kort bit på asfalterad väg och sedan grusväg igen och så över kullen på åkern och så är man hemma igen.


Kul med skogsridning var det! Vi travade en del på gräsvägen i början och sedan tog vi oss förbi alla farligheter utan större problem (kille som gjorde något vid plåtladan var spännande och läskig) hoppade av och ledde förbi, men sedan satt jag på resten av turen. Genom skogen var Maxim en stjärna och fick gå först genom allt vatten och lera och konstigheter som det lilla pigga stoet inte ville sätta sin fot i om inte Maxim klampat före och visat att det visst gick. Näst intill ingen tvekan var det heller, han valde vägar och hetsade inte upp sig om han råkade halka lite i leran. Stor guldstjärna! När vi kom ut på grusvägen hade vi nog varit ute i en timme ungefär och Maxim sackade lite, speciellt som det kom saker att titta på igen, hus och barnvagnar och en cyklist mötte vi till på köpet, han tog allt med stort lugn ändå och när vi travade igen höll vi oss 50 meter bakom de andra, med inga som helst ambitioner att komma ikapp. Trött häst. Korta biten på asfalten gick också bra, missade precis en buss (tack och lov), vi spanade på den i allafall, på ganska nära håll. Ytterligare lite trav blev det på sista grusvägen hemåt och då tjuvgalopperade vi lite bakom de andra som travade. När vi gick över vägen hemma vid stallet och förbi hagarna piggade han på sig och längde på stegen i skritt också, upptäckte väl att vi snart var framme.

Sedan fick han stå i gången medan jag mockade. Huvudet hängde och underläppen blev lååång. Lilla bebisen, han fick en extra morot och lite hö att tugga på i väntan på kvällsfodringen. Imorgon är det ju tökörningslektion, men sedan får det nog bli hel vilodag på fredag, stackaren är med om nya saker varje dag den här veckan.

Det Positiva: Skogsridning
Det Negativa: Tysta cyklister

Öronen framåt och nosen i backen <3

Over and Out

Lekstuga

Idag blev Maxim stora killen och fick skor på framtassarna. Han skötte sig hyffsat bra, men lite svårt är det ju att stå på tre ben. Dock skötte han sig bra när han fick stå och vänta i gången innan medan jag mockade och började packa mat. Hann med båda boxarna, allt kraftfoder och alla höpåsar utom en innan det var Maximens tur, dessutom fylla vatten i den andra hästens box. Jag är nog effektivare än vad jag tror.

Egentligen hade jag tänkt åka tillbak till jobbet och jobba ett par timmar till, men jag ville hellre vara med Maxim, så för att känna av nyheterna på fötterna släppte jag honom i ridhuset då vi var helt själva. Han for runt och flaschade lite i trav (Snygghästen <3) och så lekte vi lite och han galopperade och skuttade till och med lite. Vi blir allt bättre på att kommunicera. Sedan kunde jag såklart inte hålla mig utan släpade fram ett sockerbits-hinder, han bjöd friskt och hoppade STORT över och sedan drog han några varv till också. Så jag bar fram ett till så det blev lite stuts och när vi väl fått till avståndet så hoppade han jättefint över. I ena varvet hoppar han av sig själv, men i det andra vill han gärna bryta ut och springa vid sidan av så då sprang jag bredvid honom fram till hindret istället. Som om det inte var nog, när jag tog bort det ena hindret hittade jag en vattenmatta så den släpade jag tillbaka till sockerbitshindret och lade under. Maxim var fram och nosade och sedan så testade vi att hoppa, ingen tvekan nästan, men typ mitt i hoppet så insåg han att något var konstigt och kollade liksom ner på matten. Lustigt såg det ut, han fick springa över några gånger till och då blev hoppen lite mindre. Efter det så gav jag mig med hoppningen och tog bort hindret.


Kan fortfarande!

Istället släpade jag fram en lastpall med skivor på ena sidan som fick agera bro och så testade vi att ta upp frambenen på den (som han gjort tidigare i vintras också) och så promenerade vi även över vattenmattan (han klev över och ville inte sätta en hov på. Avslutade med att promenera omkring utan grimskaft och öva halter och ryggningar. Gick hyffsat bra. Mycket nöjd med min lilla bebishäst. I dagarna ska jag bestämma vad vi ska starta för dressyrklasser om två veckor. En LD:1 är bestämd, men sedan så velar jag om vi ska vara med i LC:1 också. Om jag intalar mig själv att vi bara ska fokusera på skritt och travdelen så kommer det nog att bli hyffsat och sedan kanske han kan fås att fatta galopp någonstans på volten, för galopp på volt har vi ju inte riktigt kommit till ännu. Det är ändå en bit att åka så det känns lite sådär att bara rida en klass. Hade det varit närmare så hade jag nog gjort så, men nu är det som sagt en dryg timmes transporttid. Ska bestämma mig i veckan i allafall.

Det Positiva: Stora killen
Det Negativa: Regn och rusk

Flying above

Over and Out

Motivation = White

Ibland måste man unna sig lite saker för att kicka igång motivationen igen. Denna här väntade på mig i Dojon idag och min vilja att inviga den på torsdag är ganska stor. Håller planerna och orken i sig så blir det av.Annars så var det andra passet med Men på. Övade stora Men-hugg och lite Kote-Men, både stora och små och kirikachi såklart! Min rygg gär ont, jag är allmänt stel och min massör är i indien så att stretcha gör otroligt ont för tillfället. Där får man för att man inte håller i stretchingen när hon väl löst upp alla knutar.

Jag tyckte att jag höll lagom fokus idag, lite på mig själv och lite på omgivningen så jag kunde ge lite råd och tips till och med. Min egen teknik kändes okej, ibland var shinaien iväg och viftade någon annanstans, men för det mesta gick det som jag ville. Kanske lite övertänd i slutet när vi körde renzuku-tekniker, råkade köra upp knytnävarna i en stackares Men-galler.

Skönt med lite Dojo-häng i allafall. Min förhoppning är ett torsdagspass i en bländande ny vit gi.

Det Positiva: Kendomänniskor
Det Negativa: Ont i svankryggen

You light up my life

Over and Out

Min bästa

Idag var det en perfekt hästdag om jag får säga det själv. Velade lite om jag skulle promenera eller tömköra. Tömköra vore ju bra inför lektionen på torsdag, men då han skötte sig så bra senast och han har känts lite matt så blev det promenad istället. Men först var det mocka och fixa mat till två hästar då en av tjejerna i stallet blivit sjuk så fixade åt hennes häst också, tog ungefär dubbelt så lång tid att mocka den boxen, ovan vid halmbädd som man är.


Sedan var det in med Maximen och borsta, myste lite extra också, han stod som ett ljus i stallgången idag. Och det såg ut som om han hade det bara skönt. Testade sedan att promenera en runda som innebär ganska lång sträcka, ca 500 meter, på den asfalterade vägen och sedan in på grusväg förbi grisstallet och sedan gräsvägen över åkern hem. Tog 45 minuter ungefär. Mötte två bilar och blev omkörda av en, han reagerade knappt, stannade och kollade på den som kom bakifrån, men när vi mötte lunkade han lugnt på och jag vågade ha slakt grimskaft. Förbi grisstallet blev det lite spänt, men han gick lugnt med mig när jag bad honom. Över åkern gick det som vanligt bra, när vi kom ner på nästa grusväg och förbi husen där var det läskiga saker igen. Grävmaskinen från tidigare veckan hade lämnat sin stillastående plats och satts i arbete på gården. När han såg den första gången och den lyfte skopan så kastade han sig bakåt lite, men sedan stannade han när jag pratade med honom, sedan bytte jag sida så att jag var i mellan och så tog vi oss förbi med några fnysningar och tvärhalter. Så himla duktig hela tiden <3
Han fick gå ut i hagen sedan eftersom det var mer än en timme till insläpp.

Imorgon kommer hovslagaren och då ska han få skor på framtassarna, så blir vila imorgon, sedan tar vi det lugnt på onsdag med en uteritt och ser hur det går. Tömkörning på torsdag för Lena, uteritter på fredag och lördag. På söndag ska vi ha hopptävling i stallet, "Stallmästerskap" och jag och Maxim ska såklart vara med. Bombana och 30 cm är vi anmälda till. Så får vi träna lite inför ÖFF:s tävlingar som också drar igång snart. Ska bli superkul!

Det Positiva: Finhästen
Det Negativa: Regn och rusk

Simply the best

Over and Out

Löshoppning på påskafton

Här kommer lite filmer, tog med dem när han faktiskt hoppar lite fint :) Ni kan ju bortse från mitt väldigt höga "BRAAA" i varje film, jag är inte så haj på att ta bort och lägga på ljud ännu.Sedan fick han vara lös när vi plockade bort hinder, då går det på detta viset, han gillar sin husse i allafall :)Over and Out

Häst = Bäst

Så härligt med ledighet är det! Har sovit i snitt 11 timmar per natt hittills och börjar känna mig lite utvilad.

Maxim är pigg och glad. Tisdagen blev som vanligt vila och på onsdagen hängde vi med på ett varv runt vallen i skritt och trav tillsammans med två ston och deras matte, ponnystoet gick som handhäst och det fungerade bra, Maxim blev lite väl springig på slutet och hade nog gärna velat följa med ett varv till i galopp, men jag kände att det fick räcka för denna gång, nästa gång ska vi nog våga oss på det också. Skötte bra gjorde han i allafall och inga fågelattacker denna dag.

Torsdagen blev det tömkörning igen och det fortsätter att gå super, bara ett par gånger när jag hamnade fel som han vände, men det var ju mest mitt fel. Tyckte att han jobbade på bra med bakbenen och han orkar mer och mer för varje gång. Har ytterligare en lektion inbokad med Lena nu, förmodligen på torsdag, hoppas få några nyttiga övningar med mig därifrån som vi kan jobba vidare med.

På torsdagen undrade nog Maxim vad som farit i mig, skulle vi ut? I skitvädret? Blev att ta fram ridtäcket och regnjackan och ge sig ut i snöstormen ändå, vill inte att han ska gå flera dagar i rad i ridhus så ut skulle vi. Blev en skrittur på en överpigg häst som tog ursäkter som läskig traktor (stillastående och avstängd) att få springa ut på åkern. Vi tog oss förbi i allafall och höll oss för det mesta i skritt under ridturen. Övade också halter och att stå stilla, mycket svårt, men det tog sig. Fick ett härligt gung i skritten ibland också.

Så igår var det dags för löshoppning, Johan följde med och kameran åkte fram så vi lyckades faktiskt filma lite, filmerna kommer upp i ett eget inlägg lite senare. Han var duktig, men blev trött och när det blev lite högre så tappade han lite självförtroende och vägrade, sedan när vi sänkte igen och kom med lite fart så blev det bra. Lite mitt fel att det blev så, man ska ju sluta när det går bra, men när han hoppade så fint första gången på den högre höjden (ca 80 cm) så ville jag att han skulle få nått språng till och så blev det lite fel helt enkelt, nästa gång ska jag sänka så fort det går bra, han behöver ju få lite självförtroende.


Hoppehäst!

Idag blev det uteritt och vi blev hela åtta ekipage som gav oss över 34:an och utforskade stigarna där. Riktig härlig skog att rida i och fina stigar. Maxim skötte sig fint, red första biten på lilla asfaltsvägen och vi mötte bilar och blev omkörda, men han höll sig superlugn, kändes nog tryggt med hästar både framför och bakom. När vi skulle över stora vägen hoppade jag av och ledde, sedan så ledda jag på cykelbanan bredvid stora vägen också, för säkerhetsskull, men han tittade kanppt på bilarna som susade förbi i 90 några meter bort. Sedan hoppade jag upp igen och så red vi omkring på stigarna ett tag, ingen som egentligen hittade jättebra, men en liten bild av vad som finns fick jag i allafall, finns potentiella klätterbackar där också så där ska vi försöka bygga muskler i sommar. Han blev rädd för en sten en gång och en cyklist var han lite misstänksam imot, men annars var han toppen att ha och göra med idag. Lyssnade hyffsat på förhållningar också. Dessutom blev han superkär i ett litet sött islandshäststo och i en vacker frieserdam, så han skulle pussar och hälsa och vara nära hela tiden. På hemvägen ledde jag längs med stora vägen igen och så ledde jag hela vägen hem, det gick bra med trafiken, mötte en bil med hästtransport och då blev han lite spänd, men annars gick det så himla bra, känns bra att han är så trygg med andra hästar, då blir vi ju ingen begränsning. Om vi måste rida på trafikfria vägar ett tag till när vi är själva ute så får det väl vara så, men känns skönt att kunna lita lite på att han är trygg om andra är med.

Det Postiva: Fina hästen
Det Negativa: Att inte vilja stå stilla.

You are my sunshine

Over and Out

Back to Kendo

Det blev en liten kendopaus. Välbehövlig sådan, men jag är inte helt tillbaka där jag vill vara så något Malmö och Sugo Cup blir det inte i år. Jag vill känna glädje först och som sagt, riktigt där är jag inte ännu.

Men, det blev en träning i söndags och en idag, vilket är tätare än vad jag tränat på hela våren känns det som.

I söndags var det mixpass, men inga nybörjare som dök upp så plötsligt stod vi där med ett fortsättarpass som Kalle skulle improvicera fram. Det gjorde han rätt så bra måste jag säga. Teknikmässigt hade jag koll på grejerna kändes det som. Hade ordentlig uppvärmning och sedan lite grundhugg. Gjorde sedan, Kote-Men-hiki-Men och sedan nuki-Do, fart och fläkt med andra ord och fick till det bra ibland. Körde också lite de-kote som var knepigt, men någon träff kändes okej. Sedan gick vi över till att köra matchträning med Kalle som enväldig domare.

Om jag minns rätt så blev det fyra matcher för mig, en mot alla och så en extra mot en av de andra som var med. Och det är klart att jag kände lite press och prestationsvilja, eftersom jag tränat lite mer än de andra och har lite högre grad så blir det lite så automatiskt. Jag brukar inte prestewra så bra under press, i allafall inte i kendon, det brukar låsa sig och bara bli dåligt. Men, det gick faktiskt vägen i alla matcher och jag kände mig rätt så bra och framförallt att min zanchin kanske var snäppet bättre än vad den brukar vara.

Kalle sa efteråt att det syntes att jag hade kontroll och att jag såg ut att veta vad jag gjorde och styrde motståndaren lite. Inget man kan göra mot personer som är högre graderade än en själv, men det är ju bra att börja någonstans, dessutom kändes det som om jag kommit en bit på väg med mitt långtgående mål om att ta mer intiativ utan att tänka och låsa in mig i situationer. En sak som jag ska tänka lite på i fortsättningen teknikmässigt är min häl som gärna blir lite hög och då blir attackstegen inte riktigt bra. Jag måste också börja tro lite mer på mig själv, okej, mycket mer. Jag kan, jag vill, jag vågar.

Upplyftande pass var det, vilket fick mig att vackla, men efter att noga ha tänkt igenom vad jag verkligen vill, så blir det som sagt inget Malmö i år.

Idag var det i allafall nybörjarpass med nybörjare. Det fick ha Men på sig för första gången! Så vi hade först lång uppvärmning med diverse skumma övningar och sedan ägnade vi en del tid för att sätta på Men och sedan så körde vi lite Stora Men, Kote-Men och kirikachi, måste tänka på att inte luta mig framåt. Sedan fick de också testa kakarigeiko för första gången, kul att de börjar komma någon vart.

Det Positiva: Lust
Det Negativa: Ork

I can do this

Over and Out

My prince

Idag var det planen tömkörning igen och tömkörning blev det minsann, kan inte påstå att det gick lika bra som när Lena stod bredvid, men bra gick det! Jag lade ut bommarna som vi gjorde på träningen för att ha hjälp, tror dock att jag lade dem lite för långt in, men de hjälpte lite i allafall. Han var väldigt uppmärksam och jobbade på bra, gick även bra med halterna, han gick i väg de första gångerna, men sedan väntade han snällt. Deesutom var det andra hästar i ridhuset och han kunde fortfarande lyssna på mig. Så den delen av passet är jag mycket nöjd med.


Snygg svans....

Det som bekymmrar mig lite är hans uppförande när han står uppställd i stallgången. Han har liksom ingen ro att stå stilla och så har det varit de senaste dagarna. Han kraffsar i golvet, flyttar sig från sida till sida och är allmänt orolig. Nu har det i och för sig inte varit så många andra hästar inne när jag har hållit på, så kanske bara beror på det, men tycker ändå att vi oavsett miljö inte ska vara i det läge att han trycker imot mig med rumpan, han ska ju respektera mitt område. Det är inga som helst problem att leda honom, rida eller som idag tömköra, men i själva uppställandet i gången och borsta är det som om han har myror i benen. Ja, ja, imorgon ska jag se om det är bättre med fler hästar inne och i påskhelgen med förhoppningsvis mycket ridhustid ledig ska jag öva lite mer från marken än vad jag hunnit på senaste tiden. Löshoppning står också på schemat och Johan ska följa med och fota/filma, hurra!Det Positiva: Tömkörning
Det Negativa: Stå uppbunden i gången

Flying without wings

Over and Out


Blåsigt värre

Jo, de senaste dagarna har det blåst rätt så rejält och eftersom stallet ligger mitt ute på slätten kommer man inte undan. Lagom kul att rida ut på pigg fjording när vinden viner, men så länge vi slipper snö och regn ska man väl inte klaga.

I fredags blev det vila för Maximen, han fick ju gå hela veckan, även om det inte var allt för hårda pass. Tror dock att han fick en del att tänka på efter tömkörningen på torsdagen. På lördagen ägnade jag fem timmar av min tid i Dojon och fixade shinaier och forslade bort ribbstolar. Sedan fick jag sällskap ut till stallet av Lollo som varit nyfiken på min häst ett tag och ville träffa honom. Vi mockade och gjorde mat och så gick vi ute och hämtade honom. Han tyckte det var underligt att bli borstad av två stycken samtidigt, men fann sig ganska bra i det hela. Sedan satte vi på träns och grimskaft och gav oss ut på promenad, stannade till på ridbanan och Lollo fotade oss lite, försökte få till lite uppställningsbilder så att man kan jämföra hur han förändras över tiden. Lite otålig häst, men blev några hyffsade bilder.Sedan gick vi ut på promenad över åkrarna, var ute en timme ungefär och det gick överlag bra, han ville låtsas bli rädd lite och hoppade undan för en plastpåse och för en brunn, han gillar inte brunnar. Lollo fick också promenera lite med honom och han skötte sig även då.Idag var det halv storm igen och Maxim var väldigt orolig i stallet och det kröp liksom i benen på honom, svårt att stå stilla då. Ingen som skulle rida ut just när jag var i stallet så vi gav oss iväg på en ensamtur. När jag väl kommit upp i sadeln så gick det bra. Red över åkrarna idag också, men bestämde mig för att inte rida vidare så långt som jag tänkt, istället red vi lite fram och tillbaka över en "kulle" så lite klättring fick vi till. Travade på rätt så bra gjorde han och vi galopperade också lite i lugn takt, måste våga börja rida på lite tror jag minsann. En incident hade vi, så vi gjorde lite väl mycket spår i en åker tyvärr, vet inte vad det var han reagerade på, men ut på åkern flög vi i allafall. Var ute i en dryg timme och han var knappt svettig, vet inte om det berodde på vädret kanske, för jag tyckte att vi höll god fart mest hela tiden.

Imorgon är planen tömkörningen i ridhuset. Tisdag vila eller promenad, onsdag rida ut, torsdag tömkörning i ridhuset, fredag rida ut, Lördag får vi se, har kvällsfodringen så kanske om det är tomt att jag släpper honom i ridhuset och tränar lite löst. Söndag och Måndag så blir det nog rida ut, förhoppningsvis finns det många påsklediga som man kan få sällskap av.

Det Positiva: Pigg hest
Det Negativa: Rastlös häst

Go forward

Over and Out

RSS 2.0