Lite till gott och blandat

Lördagen uteritt på grusvägarna bort mot ridhuset. Mest skritt och trav och koncentration på att mjuka upp sidorna med lite skänkelvikningar. Jobbigt i backarna hävdade Maxim, annars var han pigg och ganska energisk.
Söndagskvällen ägnades åt galoppträning på ängen, blev inte riktigt som tänkt eftersom vi snubblade omkull och for i gräset båda två när vi var halvvägs igenom och nästan klar med vänstervarvet. Det är helt klart mjukare att gå omkull på gräsäng jämfört med grusväg kan vi i allafall konstatera. Vi klarade oss undan allvarliga skador i alla fall, lite stelt i axeln och något finger. Mest lite omskakade. Satte upp igen när jag kollat igenom honom, skrittade och travade och då han kändes som vanligt så tog vi lite galopp åt höger, men ganska lugnt och försiktigt och inte i den kant vi gått omkull. Sedan gick vi hemåt på asfaltsvägen, ska ha det som rutin nu är det tänkt efter att ha ridit på vallen, lite underlagsbyte och så trafikträning på det, även om jag förmodligen aldrig kommer sitta på när vi rider där och är själva. Bilarna kör alldeles för fort för min smak. Hemma blev det stretching och liniment på och så hoppas vi att det inte dyker upp något de närmaste dagarna relaterat till kullerbyttan. Annars så kändes han någorlunda fin, jobbade på med rakare häst och galoppen kändes inte så värst kantig.
 

Eftersom vi nu är anmälda till brukstävling om två veckor (hjälp!) är det bara att ta tag i det hela och träna. Planerar att bygga en bana hemma under veckan, preliminärt på torsdag och så ska vi åka till mamma och pappa och bygga en bana under helgen. Där finns gott om plats som Maxim inte är så van vid, en vagn att träna bryggan på och om jag har tur en hel del sågspån att göra backning i vinkel och rutan av. Planen är om det går bra på tävlingen att ev åka till Katrineholm i slutet av september. Går det dåligt väntar vi och tränar på tills det dyker upp något på närmare håll. Men har vi ett kval så känner jag att jag nog vill åka ändå, trots avståndet. Att chansen finns att vara färdigkvalad i höst lockar ganska mycket.
 
Måndag, planerna ändras, så istället för markarbete blev det tömkörning längs med järnvägen, första gången jag går ut med honom hemma (testade ju några gånger vid sommarbetet så nu har vi blivit modiga). Två gånger fram och tillbaka gick vi, med ganska mycket trav och en mjuk häst i form, ivirg att springa på grund av all mygg, men lyssnade ganska bra på mig ändå. Mest matten som blev trött, ingen stelhet såg jag till och hemma igen gick vi in på ridbanan och gjorde några travvolter i båda varven. Imorgon blir det markarbetesträning med stallmatte igen!
 
Markarbete på tisdagen istället. Värmde upp i skritt och trav och försökte göra skänkelvikningar på långsidan med mer eller mindre lyckat resultat. Sedan gjorde vi samma bana som förra gången. Började nere på volten med två hinder denna gång, skulle trava och hoppa, absolut inte kliva över. Maxim fattade inte den grejen, fick höja rejält för att han skulle sluta kliva. Men sedan gick det ganska bra, vi gjorde i galopp också, fick väl inget riktigt flyt i det, men vi är inte tillräckligt bra ännu helt enkelt, vi måste båda träna teknik och styrka för att klara övningen bättre, men det blir bättre och bättre varje gång. Sedan gick vi upp och hoppade hindren som stod på långsidorna, började med att gå utanför bomserien på kortsidan som förra gången och sedan skulle vi gå innanför, snäv sväng, men där gick det mycket bättre än vad jag väntat mig, i alla fall sedan jag på inrådan av stallmatte ändrade vägen till första hindret och gick mer ut mot staketet och hoppade lite snett över det. Så duktig Maxim. Så dags för bomserien på kortsidan, där vi efter några försök faktiskt klarade den med rätt flyt i båda varven. Så duktig Maxim! (Kan inte upprepa det tillräckligt många gånger) Vi blev båda svettiga och trötta och behöver jobba på att orka mer och ha flyt i galoppen. Men vi kommer att komma dit tillslut. Var sedan med stallmatte när hon hoppade också och lade upp bommar och annat. Även där en stor förbättring sedan sist, så kul att göra saker tillsammans i stallet. Just nu kan jag inte bidra med lika mycket hjälp till henne som hon kan till mig, men jag hoppas att ju mer jag står på marken och tittar på, desto mer kan jag se tillslut.
 
 
 
Onsdagen vilade vi på och husse fick ta hand om stallet. Torsdagen byggde vi bruksbana hemma på ridbanan, vilket gick ganska bra. Maxim höll på att få panik över paraplyet jag ställt fram, men efter ett tag gick det bra. Presseningen var inga problem, "det här kan jag" sa han och travade glatt över. Backningen gick också bra och flytta saker gick bra när matte väl tog lite mod till sig. Fredagskvällen blev uteritt till klätterbackarna och så red vi lite på en vall också. Mycket skritt och trav och försöka jobba igenom kroppen, fin häst tillslut även om det tog ett tag. Han hade lite egen motor denna dag i alla fall, så det var positivt.
 
Lördagen red vi till vår vall igen. Blev mest trav där också eftersom jag inte vågade galoppera så mycket efter alla snubblingar. Men vi övade mycket övergångar och att samla oss lite i galoppen och inte ligga på så mycket. Fin häst som blev varm i eftermiddagssolen.
 
Söndagen var det äventyrsdags och efter frukost styrde vi transporten norrut till mina föräldrar igen. Allt gick bra och Maxim fick åter bekanta sig med fåren en stund medans vi fikade och hade det trevligt i solen. Johan lånade sedan en cykel och följde med oss ut i skogen. Maxim var lite lagom rolig och kändes lite trött. Han fick mest trava på skogsvägarna och så fick jag helt enkelt nöja mig med det. Han var modig ändå och gick fram överallt där jag ville. Hemma igen tränade vi med vagnen. Kolugna häst, men yberstressad matte. Så just nu är det jag som är problemet helt klart. Men jag började i alla fall att hoppa upp på vagnen och kliva på honom. Sedan lyckades jag tre gånger med att kliva av på vagnen och sedan på igen, den första fick Johan hålla i Maxim eftersom jag var väldigt uppstressad, Maxim var en stjärna och nu hoppas vi att det går lika bra på söndag. Kommer vara supernervös och Johan är upptagen så jag åker själv till råga på allt.
 
Det Positiva: På äventyr med mina killar
Det Negativa: Snubbligheten personifierad
 
Fyra ben är ibland svårare än två.
 
Over and Out
 

Gott och blandat

Vi for lite spontant till Linköping på lördagseftermiddagen, kvällen spenderades hos Johans pappa, söndagsförmiddagen åt att äta glass och eftermiddagen åt att hälsa på i Söderköping. Vi besökte Hampus och Joker (eller mest deras människor), trevliga timmar med mat och prat, saknar fjordhästvärlden i Östergötland så mycket ibland. Försökte också pussa på Hampus, men det tyckte han var en dålig idé, tror i alla fall att han kände igen mig, nosade lite som hälsning. Joker är bättre på att pussas.
 
Älskade Pampusen
Söndagen kvällspass på ridbanan, red igenom och försökte mjuka upp. Jobb i skritten först och sedan på samma sätt i traven. Serpentiner, öppna och skänkelvikningar. Vi  börjar så sakta ta oss någonstans kändes det som. I galoppen gjorde vi en del övergångar på volt trav-galopp-trav och några diagonaler där vi skulle "rida in i staketet" vilket också gick bra, vi har ju gott om plats på vår stora ridbana. Avslutade med lite tempoväxlingar på diagonalerna och några uppridningar med halt vid X. Och vad framme han var just då för skänkeln, tempoväxlingarna kändes mycket bättre än vad de gjort sista tiden.  
 
På måndagen blev det kvällsridning på vallen, pelhamet på och galoppera varv på varv på varv. En av grejerna vi ska införa är galopparbete en dag i veckan på vallen. Med pelhamet på blir jag säkrare och tjuvhåller inte på samma sätt. Vänstergaloppen kändes kantig som den brukar, medans han i höger känns mjukare i sprången, men där jag upptäckte att det istället är svårare att få honom rakare i kroppen så det jobbade vi med en hel del. Så ytterligare en sak att tänka på under hösten, raktiktning. Vallen är bra på det viset eftersom den är så pass lång, man känner väldigt tydligt och har också gott om tid att räta ut.
 
Tisdagen, min sista semesterdag och för att återgå till rutinerna hade jag morgon i stallet. Hade med mig frukost där och stannade hela förmiddagen, fixade allt med Maxim, städade foderlådan, tvättade två maskiner tvätt och allmänt fixade. Maxim blev longerad över lite upphöjda bommar. Duktig häst som lyfte på de små bakbenen ordentligt.
 
I onsdags var det dags att åka iväg till Maritha igen och dressyrträna. Något mindre självgående häst än förra gången, men fick en väldigt bra känsla ändå och jobbade en del med galoppen och den stela högersidan. Så i högervarvet skulle jag försöka hålla honom mestadels rakare eller lite vänsterställd och så korta stunder gå över till högerställning för att känna på den. Det gav mycket bra resultat och det kändes mycket trevligare att rida. Jag ska tänka samma i galoppen, börja ställa lite åt båda hållen oavsett galopp och även hålla honom rakare. Så jag var ju inne på rätt spår då tankarna gick efter galoppträningen. För att stärka upp ska vi också börja träna mer på förvänd galopp, helst då på en stor yta där man lätt kan gå över i "rätt" varv när det blir jobbigt. Så vallen it is helt enkelt. Vi fick också jobba en del med skänkelvikningarna vilka jag tycker går framåt, det kommer ta ett tag innan jag vill visa upp oss på en tävlingsbana med dem eftersom jag behöver träna upp min känsla, men jag tror att med hjälp och om tävlingarna i höst går bra (läs att vi tycker det är kul) så ska vi nog våga oss på LA nästa år. Men dit behöver vi ju den förvända också, så träna, träna i höst helt enkelt.
 
Svettleffe
Igår blev det också lite träning, men på hemmaplan. Nästan hela stallet körde markarbete på ridbanan. Stallmatte höll i det hela och höll koll på oss andra först och hjälpte oss genom bomserier och hinder, mycket bra. Vi har nog inte ridit så avancerade övningar sedan vi tränade för Lena i Linköping. Evigheter sedan alltså. På mitten av ena kortsidan hade vi bom, hinder, bom, med ca 2,5 m mellan. Fyra meter ut från detta ställde vi två hinder på vardera långsida. På den motsatta kortsidan lade vi två bommar på båge med 7,5 m från innerkant till innerkant. Så mycket bra galoppövningar som jag och Maxim inte är så bra på. Vi började på de två galoppbommarna och skulle försöka få tre språng mellan. Gick bra i ena varvet och mindre bra i andra som förväntat, men det gick! Sedan hoppade vi på en fyrkant uppe vid andra änden över de två hindren och slutligen varannan gång över hindren och varannan över galoppbom+hinder+galopp bom. Detta var svårast tyckte Maxim, bom framför fine, men bom även efter hindret svårare. Här orkade han inte riktigt i sitt sämre varv, men kämpade ändå på bra tycker jag.
 
Idag blev det promenad i kvällsolen och lite fredagsmys.
 
Det Positiva: När tiden flyger
Det Negativa: När tiden flyger
 
Always and forever
 
Over and Out

Uteritter och Pay&Jump

Hur kan det redan ha gått en vecka sedan jag skrev senast? Tiden går fort när man har semester helt enkelt. I allafall, efter träningen förra onsdagen blev det tömkörning på torsdagen en sväng bara för att mjuka upp lite och inte stelna till, han var fin och matten orkade väl springa med ungefär 100 meter i traven, konditionen är som sagt på en pinsamt låg nivå. Fredagen blev det vila eftersom jag inte kom upp som jag skulle och åkte en sväng till Stockholm efter lunch, lika bra så blev det en vilodag den veckan också.
 
Lördagen var vi ute på tur med stora svarta, red vår "runda" la in några streckor med trav, men skrittade annars mest, samt tränade på våra övergångar när vi behövde komma ikapp. Inte den bästa känslan, stelt och tråkigt helt enkelt, så fick jobba en del för att avsluta något så när. I söndags red vi hem till stallet, vilket gick bra mestadels, förutom när vi nästan började bråka. Han blir lite jobbig ibland när man inte gått så många gånger på en väg och ska stanna och "bli rädd" för saker som han normalt inte reagerar på. Kände att det började gå utför så ledde en bit förbi hästgården med nordsvenskar. Bara för att bryta tveksamheterna han höll på med. När vi kom hem red vi på ridbanan några varv i trav, fortfarande lite stel, men blev lite bättre i allafall.
 
Måndagen ställde jag upp några hinder och galoppbommar. Blev inte ett så strukturerat pass som jag hade velat, men det blev några skutt i allafall. Hade galoppbommar på mitten av långsitorna och så två rättuppstående ut på vardera diagonal. Jag måste verkligen ta tag i det här med hinder och bommar nu och träna under hösten, vi behöver galoppera, galoppera och åter galoppera känner jag. Det är mycket mycket bättre än tidigare, men ändå så fattas det, både styrka och rutin.
 
Tisdagen promenad med kompisarna i stallet eftersom jag var för trött för något annat upptäckte jag när jag kom till stallet. Igår blev det utflykt med nämnda kompisar, Almunge hade Pay and Jump så vi åkte och red två 50 cm rundor. Strategin var att visa långsidan med publik och strunta i hindren, naturligtvis ägnade vi då första rundan åt att kolla in hindren inför varje språng istället. Blev väldigt av och på, piloten lite före och lite efter i nästan varje språng, travinslag, morrningar när han funderade på att smita omkring, men runt kom vi, felfritt till råga på allt, ibland krånglar han sig över med benen på rätt sätt. Nästa runda, så mycket bättre, bättre fart, bättre galopp, bättre med över hindren. Det är ju då tusan att piloten ska sluta rida mitt över sista hindret, störa honom och så tappar han bakbenen och får med sig en bom. Men, mer träning behövs som sagt, vi tar det i vår takt och tar oss sakta uppåt, målet är att våga oss på 70 cm i slutet av hösten. Mer träning hemma och träna på fler hinder i följd är en av grejerna.
 
Det kommer blien rolig höst känns det som, mycket som vi ska göra, men så mycket roligheter, nu satsar vi, fullfart mot nästa sommar och målet då är FjordSM i Örebro.
 
Det Positiva: Min gula hoppehäst
Det Negativa: När man glömmer bort hur man rider
 
So many ways to go

Over and Out

Martihaträning

I onsdags åkte vi då iväg för att träna dressyr för första gången på 5-6 veckor. Fyra små flickor väntade vid hästhagen och villa hjälpa till med Maxim. Inte riktigt vad jag planerat då det var lite kort om tid och vi ju hade tider att passa, men det gick bra ändå, han står ju så snällt när de är i närheten och förstår att de inte tål så mycket. In i transporten och iväg, ladde runt lite utanfför ridhuset först och han var betydligt mindre tittig än tidigare gånger vi varit där. Gick in i ridhuset när det var 10-15 minuter innan träningsstart och började skritta fram. Hann jobba en del i skritten, lite skänkelvikningar och framdelsvändningar och han kändes ganska mjuk och jämn i båda sidorna.
 
När Maritha kom så satte vi igång i traven bara för att kolla lite form och tempo, han väldigt bra redan från början. Jag bad om skänkelvikningar och övergångar vilket vi också fick. Lite seg upp i traven så det fick vi öva lite på innan vi kom igång, gäller att jag rider in i skritten och upp i traven och inte låter honom bli seg, men han behöll formen bra hela tiden. Skänjkelvikningar längs med diagonalen gjorde vi också, här beror det lite på mig hur bra det går, han förstår nu att han ska gå åt sidan, men jag måste vara med och känna så det blir lagom mycket och inte för mycket tvärning, så ett stort steg framåt sedan förra gången vi var hos Maritha, hon berömde mig och sa att jag var på rätt väg och skulle fortsätta jobba på samma sätt, så kul att höra! Återigen blev jag medveten om hur mycket speglar är till hjälp, det ridhus jag brukar åka till på vintern som är närmast stallet är superbra, mer än 20x60, men det har inga speglar, vilket jag kan sakna när man tränar mycket själv, får se hur jag ska göra i höst. Förhoppningsvis kommer jag rida varannan vecka för Maritha så då kanske det inte blir lika nödvändigt, annars kanske jag någon gång får åka lite längre till ett ridhus med speglar istället. 
 
 
 
Fick också öva lite på öppna i trav, vilket gick framåt, inte perfekt på något vis, men vi är på rätt väg där också, behöver tänka på ytterhjälperna där så att han inte blir förböjd. Galoppen sedan gjorde vi inte så mycket i (jag höll på att dö nämligen av ansträngningen), vi tog i allafall lite volter och han var ganska med och mjuk, vänster lite kantigare än höger, men ganska god form. Fick öva några diagonaler och att rida ända fram till bokstaven, vilket vi ska öva med på hemma, vi har ju lång ridbana i stallet så då ska jag galoppera på en kortare diagonal och sedan fortsätta någora meter på långsidan i förvänd bara för att få bort tänket att bryta av innan väggen. Hon sa också att hans galopp är bra, men att jag måste rida fram i den mycket för att det ska visa sig. Eftersom vi hade tid över fick jag också visa uppridning på medellinjen och halt, vilket hon tyckte var jättebra och så försökte vi någon diagonal i trav också med lite längning, det gick väl sådär skulle jag säga, så ska lägga lite krut på det hemma också, anmäld till tävling i slutet av september så har en stund på oss att öva lite.
 
Alla var vi mycket nöjda när träningen var slut. Maritha berömde mig som sagt för jobbet vi gjort hemma sedan sista vi sågs, vilket nog var i maj någon gång. Hon tyckte att det var en helt annan häst, mycket stadigare och säkrare än tidigare. Och då har vi mest fokuserat på styrka i sommar, samt jobbat dressyr ute i skogen, ett vinnande koncept verkar det som för oss så det ska vi fortsätta med.
 
Sedan att hästen vilar sig i form och matten inte gör det är ju en annan sak. Sjöblöt av svett och svimfärdig efter, fick hjälp att skritta runt Maxim i ridhuset medans jag svalde ett par liter vatten innan jag såg klart igen. Det ska vi också göra något åt, inte bara hästen som kan vara i toppform ju.
 
Det Positiva: Bästa tränigen någonsin
Det Negativa: När kondition inte är något man kan associera med sig själv...
 
The brightest star ever to be born

Over and Out
 
 
 

Tiden som gått

Så fick jag då äntligen semester, för två veckor sedan närmare bestämt, direkt på kvällen den tisdagen satte vi oss på ett tåg med destination norr, men mer om det senare, tänkte börja med att berätta om Maxim och de pass vi hunnit med sedan jag kom hem igen. 
 
Vi kom hem tidigt på i torsdags så jag åkte till Maxim lagom tills han ätit upp sin frukost på förmiddagen. Ibland när man varit borta så blir han lite avvaktande och sur och undrar vad man vill när man dyker upp igen. Denna gång blev dock mitt mattehjärta varmt när jag ropar och två gula öron vänds mot mig längre bort i hagen. Sedan en bestämd skritt fram till grinden och mig och ner med mulen i min famn, "Är det verkligen du matte?" tycktes han säga. Ägnade ungefär en timme åt mys i stallgången, borstning och frisering av man. Sedan tömkörde vi lite på ridbanan i skritt och trav för att komma igång lite, stelt var det, men tillslut tycker jag att det började släppa.
 
Träning i juni hemma.
Fredagen blev longering över bommar i alla gångarter och sedan åka tillbaka till sommarhagen igen. Lördagen vila och lite klapp och gos från våra besökande gäster. Söndagen red vi ut med stora svarta på upptäcktsfärd, mycket nyttig skritt, med en hel del träning på övergångar till trav. På hemvägen blev det också lite galopp, raksträcka, stora svarta en bit framför och tydligen en Maxim som vilat sig i form, för så samlat tror jag aldrig han gått tidigare, lätt i munnen, mjuk i formen och jag behövde bara sitta där och njuta.
 
Måndagen egen tur, lite upptäcktsfärd, mutter över snubbel bland rötter och stenar, min häst är bland det klumpigaste jag stött på, men han höll oss på benen, mest skritt även denna dag, travade lite på fotbollsplanen i slutet av turen, kände på båda varven lite lätt bara. Igår åkte vi till ridbanan och tränade lite dressyr. Jobbade en del i skritten först för att göra det lättare för mig själv. Skänkelvikningar och fyrkantiga hörn på volterna. Trav med en del öka/minska volt och lite övergångar. Galopperade en snutt i båda varven också, nu har han bytt sida igen med vilken som känns med kantig och jobbig. Nöjda och glada efter en stund i allafall. Ikväll ska vi träna för Maritha så då blir det att ta tag i grejer ordentligt, med bra hjälp från marken.
 
Det Positiva: Kära återseendenfiins.blogg.se
Det Negativa: Nästa år blir det inget bete...
 
The best friend I will ever get

Over and Out
 

RSS 2.0