Bruksridning och fantastisk häst

Helgen bestod av mycket häst också, lite som vanligt. På lördagen åkte jag och Maxim till Almunge för bruksträning, invigning av den nya permanenta bron, samt lastbryggan de jobbat med. Så kul var det, träffa trevliga människor som nu börjar bli lite bekanta vilket känns jätteroligt! De hade byggt en bra bana tycker jag där det mesta ingick. Maxim fick en ny gul kompis som var moraliskt stöd när vi hade lite missöden med bryggan. Såklart det hinder där det absolut inte får hända något, både för mitt eget självförtroende och Maxims skull, precis där kommer det två grusbilar dundrande på vägen som går tio meter bort, tack och lov satt jag inte på eller var på väg på eller av denna gång. Han sprang inte så långt heller och väntade snällt på mig när jag gick efter, men sedan var det skönt med gul kompis som stöd när vi gick tillbaka. Vi tränade den utan problem sedan själva också och matten kravlade sig av på båda sidorna. I övrigt viftade han inte på öronen åt mycket, trampade till och med på brunslocket ett par gånger, där är det nog mest jag som måste få till ridningen lite, backade som den kung han är i vinkel och vände runt i rutan som om han aldrig gjort annat. Bron kikade han på första gången, sedan gick vi över den i både skritt och trav utan problem. Vi övade också på soptunnan, ännu har vi inte lyckats slänga soppåse i den, men nu står han stilla och jag kan öppna och stänga locket på ett bra sätt. Duktig häst som fick lunch i transporten medan jag åt korv och kaka tillsammans med de andra i solen. Det är så himla kul att träningarna blir av och att vi blir ett gäng varje gång, nu blir det nog inte igen förrän till våren, men vi stänge dörren om bruksridningen för hösten med gott självförtroende och hopp om att ta ett kval till i vår.
 
Bruksvännerna
Söndagen blev en lång och seg där, somnade lite på eftermiddagen innan jag orkade åka till stallet. Men hann rida ut till vallen innan mörkret föll helt. Fokus var lite kondition och fart, men ändå i hyffsad form. Travade 3-4 varv ungefär och fick till det ganska bra, sedan galopperade jag lite på långsidorna, stod i lätt sits och försökte slappna av, Maxim tog det lugnt och lyssnade super på min röst, förhoppningen är att jag med sällskap ska våga trycka på lite till, men vi får se hur det kommer gå. Han blev ännu finare i traven mellan galopperna och tryckte på bra, avslutade med några galopp och travvolter och även högervarvet kändes ganska mjukt faktiskt. Min fin herr gul, vissa dagar är han helt enkelt bäst i världen.
 
Nya snyggtäcket fick komma på också
 
Eftersom det är mycket på jobbet denna vecka blev det en lugn ridmåndag, en sväng i skritt längs järnvägen barbacka i månskenet, invirade i reflextäcke och myste. Idag jobb på ridbanan inför morgondagens dressyrträning, Maxim var på och ville komma ut ur boxen, tack och lov inte så uttråkad att han skulle hjälpa till och mocka (vilket innebär att han ställer sig så nära han kan, gärna mellan mig och skottkärran och tar tag i grepen med munnen). Vi gjorde vår skrittuppvärmning med svaga skänkelvikningar på diagonalerna och försökte se Marithas linje framför mig så vi tvärade lagom mycket. Travade igång med volter och fyrkansspår, mest tänka framåt, sedan galoppera några varv också, öka på långsidorna och det börjar bli skilnad nu, dels händer det saker framåt när jag ber om det, dels har han en annan styrka att hålla galoppen även på volterna och jag känner att jag inte behöver hjälpa till så mycket. När vi kände oss varma gjorde vi lite övergångar på volten mellan skritt och trav, kvickare reaktion och duktig tycker jag, får se var domen från Maritha blir imorgon. Skänkelvikningar i trav sedan och fokus på min sits och vad jag egentligen håller på med, Herr Gul pinnade på fint och hade bra energi, han fattar uppgiften nu och är så nöjd när han gör rätt. Lite mer galopp blev det efter det, började i svåra högervarvet och kämpade på på voltspåret, han blev mjukare allt eftersom, men det är fortfarande tydlig skillnad, när jag avslutade med en kort stund i vänster var han så mjuk och fin att jag mest kunde sitta och njuta innan avtravningen, så vi vet vad vi ska sträva efter i allafall.
 
Det Poistiva: Fina gula
Det Negativa: Deadlines
 
So we stray strong together
 
 
Over and Out

Superkonserten

Något icke hästrelaterat kan man ju klämma in med ibland på bloggen också. För en dryg vecka sedan var jag och Johan på konsert! Jajamen, där ser man vad man kan hitta på! Superkonsert var det, men nästa gång vi går (för ja, så fort de kommer till Sverige ska jag se dem igen) ska jag stå längre fram och ha min awsome öronproppar som jag har på jobbet. I allafall var vi på Walk off the Earth, vilket var precis så awsome som jag trodde. Fantastiskt på så många sätt, för dem som inte vet vilka de är (vilket det till min förvånging finns folk som inte gör, så länkar jag lite videos nedan. De är kanske än så länge mest kända för sin cover på Sombody that I used to know, men jag tycker deras egna låtar bara blir bättre och bättre. Nya favoriter just nu är Rule the world och Sing it all away, men det mesta de gör blir fantastiskt bra. Innan de började spela var den en annan kanadensare på scen, Scott Helman, honom gillade jag också, speciellt låten Machine som jag också länkar nedan.
 
 
 
 
 
 
 
Over and Out
 

Ännu en uppdatering

Efter ett uppehåll på en månad var det så dags igen för dressyrträning.
Det har väl känts lite upp och ner under den här tiden, men inte så bra som det kan.
Berättade om tävlingen och lite annat vi har haft för oss. Vi började med starter halt-galopp och att han skulle reagera kvickt på det, tog ett tag innan vi fick till det, men sedan gick det okej, ska fortsätta öva. Det jag tycker är bra och tillräckligt kvickt är inte Maritha nöjd med så där behöver jag tänka om lite. Övergångarna skritt-trav blev okej sedan när han vaknat till.
Visade skänkelvikningarna både i skritt och trav, skritten är han stark och med på vilken tvärning jag än väljer, men i traven måste jag lugna ner mig och ha mindre tvärning, fick rida med framdelen på en linje på diagonalen, en bokstavlig linje eftersom Maritha ritade ut spåret i sanden och känna hur jag skulle tänka. Vänster blev superbra då och i höger fick vi till det okej också, även om jag behöver vara lite mer stödjande på högertygeln där. Jag behöver också slappna av och inte vika mig åt diverse håll, han förstår vad jag menar nu så jag behöver låta honom göra sitt jobb och inte hindra honom. Galopp sedan och där jobbade vi mycket på en volt, vänster blev så himla fin, bra i form och mjuk, höger svårare där fick jag göra många "vändningar" och volter i volten, han blev bättre även där, men inte riktigt lika fin.
Sedan blev det lugn och ro i flera dagar, för Maxim i alla fall, jag flängde runt, konsert i Stockholm, släktkalas och kompisar i Linköping och så en intensiv vecka på jobbet ovanpå det. Börjar kännas lite slitigt nu, men det ska nog gå den här hösten också.
 
Söndagen lekte vi lite på ridbanan, på måndagen blev han först löshoppad av stallmatte och så hade i ett tömkörningspass i alla gångarter. Superfin häst med bra tramp under hovarna. Speciellt traven var rysligt fin att se från marken. Tisdagen klädde vi oss fulla med reflexer och red tillsammans med stallmatte och vita busponnyn till vallen i superpannlampans sken. Blev trav runt i gott tempo tre varv, Maxim lite snubblig, men fin. Spännande med mörker och att allt ser annorlunda ut då tyckte han. Onsdag dressyrpass på banan. Övade lite läxor, rivstarter från skritt till galopp och skänkelvikningar. Skänkelvikningarna kändes super i både skritt och trav, försökte visualisera linjen Marita ville att jag skulle rida efter. Försökte galoppera en del också, jobbade en del i högergaloppen och den känns lite bättre, men inte helt bra. I traven känner jag knappt någon skillnad på sidorna längre och det är ju positivt. 
 
Torsdagen så skulle vi skritta längs med järnvägen, men där stötte vi på en flock med vildsvin så istället gick vi till banan och övade över bommar. Fyra bommar på rad kan vi ta nu i galopp, det tar sig kan man säga. Sedan blev det vila på fredagen och idag bruksträning, men det är värt ett eget inlägg tycker jag.
 
Det Positiva: Mycket som händer
Det Negativa: Att inte hinna saker
 
Kan inte välja
 
Over and Out

Whats going on?

Mycket i livet och en hel del på jobbet och mindre lär det knappast bli fram till årsskiftet. Bita i och hålla ihop är mottot just nu. Och andas där i mellan.
 
Förra tisdagen skulle vi försöka oss på ritt på vallen, vilket väl gick sådär, hade tänkte galoppträna lite, men när vi travat fram ett varv t båda hållen och börjat galoppera i det ena så kom en traktor smygandes igen! Vi höll oss lite ner på volten, jobbade lite fattningar och övergångar innan vi gav oss och gick hem istället. Han kändes i alla fall fin och pigg.
 
Onsdagen dressyrpass på banan. Det var väl inte det bästa passet kan vi väl säga. Inte för att Maxim inte var duktig, för det var han. Jag var bara inte så mottaglig den kvällen så när folk säger till mig hur jag ska rida och vad jag ska göra blev jag lite putt och förstörde hela känslan. Slutade följa planen och ja, allt blev som det blev. I alla fall, innan allt blev kasst så värmde vi upp i skritt och trav, jobbade med skänkelvikningarna i båda och nu börjar han gå både framåt och åt sidan utan att tappa bjudningen allt för mycket. Han kändes hyffsat mjuk, men det börjar kännas att träningarna har uteblivit ett tag. Galoppen blev sådär, hade tänkt träna lite fattningar från skritt vilket gick bra, men formen gick det sämre med, men, men vi övar vidare, lite utanför vår bekvämlighetszon.
 
Torsdagen var hussedag, matten ägnade hela dagen åt att teamarbeta och äta god mat och fotsatte på kvällen med lite gott vin och umgänge med teamet, mycket trevligt.
 
Fredagen ägnades åt löshoppning av tre hästar. Hade hjälp av stallmattes dotter och det gick väldigt smidigt för dem alla. Maxim först ut, började med fyra galoppbommar bara för att träna lite sånt utan matte på ryggen, sedan byggde vi upp till två kryss som han tog på studs så bara att länga avståndet lite. Ändrade efter ett tag det andra hindret till ett rättuppstående och höjde i omgångar, sista riktigt bra på lite höjd så då nöjde vi oss med honom. Nästa ut vita busponnyn där vi återigen fick länga lite, full fart och ligga i kurvorna var lite hans grej, men hoppade duktigt också. Sist ut var varmblodstravaren, ännu mer gasten i botten och hissa upp fötterna i farten som gällde, skitkul tyckte han att det var.
 
 
Sommarmagen och piggöronen
 
Lördagen blev det uteritt på två timmar, de tra grabbarna grus och deras mattar. Mycket trevligt, bra väder och en helt härlig tur. Maxim hade okej med ork också tyckte jag, mest jag som blev trött. Vi red över stora vägen, bort förbi nordsvenskarna, över hygget och sedan grusvägen och stigarna runt sommarhagen. En hel del trav, men också mycket skritt, eftersom det är lite stigar och vi blev trötta efter ett tag. Såg i alla fall till att Maxim trampade på i skritten och tog i någorlunda.
 
Söndagen blev det också uteritt, försökte med vallen, men där var traktorn igen och höll på så vi red grusvägen och backtränade istället. Fyra gånger upp i galopp och en i skritt blev det, skritt på nervägen hela tiden. Flåsig, nyklippt Maxim som tyckte jag var väldigt krävande. Han var fin på hemvägen i alla fall där vi både galopperade och travade i ganska god form. Hade måndagsmorgon i stallet och fixade allt då så Maxim fick vilodag.
 
Idag förberedde vi oss inför morgondagens träning med ett pass på banan. Med tanke må mitt humör och dunkande huvudvärk satte jag målen till att träna läxan, övergångar och då nöja mig med skritt och trav. Vi skrittade fram och värmde upp med lite skänkelvikningar, fortsatte med dem även i traven när vi blivit lite varmare, hoppas Marita kan kika på dem imorgon också så jag vet hur långt på vägen vi kommit. Föröskte mjuka upp i traven, rakställa i högervarvet och försiktigt lirka över honom, han kändes ganska fin, försökte ockås tänka på att inte tjata, vara tydligt, mjuka händer, hälarna ner osv. Tja, allt på en gång ungefär. När vi gick in på övergångarna så höll vi oss mest på volten och växlade gångarter. Lite svårt med bromsen och blev tung i handen, men efter ett tag blev även det bättre. Framåt gick utan några större bekymmer. Nöjd travade vi serpentinbågar som avslutning och där kändes han mjuk i båda sidorna så någon nytta gjorde nog passet.
 
Det Positiva: Mitt liv
Det Negativa: Mitt liv
 
Love for everyone
 
Over and Out 
 
 

Terrängträning!

Terrängträningen hängde lite på en skör tråd trodde jag ett tag, men mitt reservdäck till bilen visade sig vara awsome så vi åkte ändå. Johan hängde också med så jag har hoppbilder att visa! Det ni.
 
Maxim lite stirrig när vi kom fram, men lugnade sig när kompisarna också var där. Han var inte vidare på får jag väl säga, men vi skrittade fram och travade samt galopperade lite. När vi så skulle börja hoppa fram var det en bil som backade i närheten, typ in på kanten av banan och hade sig, vilket störde mig och Maxim, jag borde ha kunnat ta mig förbi det bättre, men det blev sådär kan vi säga. Nåja, sedan fick vi öva tempoväxlingar och verkligen få fram honom. Tränaren hjälpte till och fick sig också ett motionspass, hon behövde peta till honom en gång i rumpan, sedan förstod han att han skulle springa snabbare om hon kom nära. Det behövdes verkligen kan vi säga, jag behöver känna vilken galopp som är bra och lita på att det inte går för fort, han ska också svara framåt kvickare och där är jag lite för snäll. Så vi fick öva mycket på det hela passet, även när vi "vilade" och skrittade runt, samma princip som Marita med andra ord. Och jag vet ju det här, men det är så svårt att efterleva ibland. Vi hoppade bank uppför sedan och det gjorde han super och så ett annat hinder också och rullade lite varannan gång på dessa och så tempoväxling mellan. Sedan hoppade vi stock in i skogen och stock ut ur skogen, med lite hjälp även här från tränaren så fick vi till det tillslut. Sedan gick vi ner och rullade på gren, häck och grav lite varannan gång här också och började få till lite fina språng innan vi var helt slut. Avslutade med trappan ner som vi testade förra gången, i trav och det gick lite bättre även om jag fortfarande är närmast skräckslagen. Svettig häst och svettig matte. Lite bilder blir det i detta inlägg, eventuellt något filmklipp i veckan, vi får se vad tiden säger.
 
Gul knubbis, vit fluffis och brun bebis
Framåt Matten, framåt!
 Någon gång kanske vi till och med vågar hoppa över svamparna, vem vet. 
 
Idag red vi längs järnvägen med hela gänget, skrittade bort och hem, travade bort och hem. Maxim hade gasen i, skulle skritttävla och vara först! Så nytta gjorde det, bibehålla och förbättra försöker vi fortsätt med.
 
Det Positiva: Glad häst
Det Negativa: Orkeslös matte
 
Så värt!
 
Over and Out
 
 

Vägen framåt

Fantastiskt höstväder denna vecka och på måndagen kunde jag faktiskt åka en halvtimme tidigare från jobbet och komma till stallet i skaplig tid. Inte oft man kan det, ändå har jag de senaste veckorna varit duktig och infunnit mig innan åtta varje dag, men inte ofta som sagt som jag kunnat ta fyrabussen hem. Men ibland har man flyt och kan sadla sin ädla springare för en tur på vallen i kvällssolen, tänkte jag mig i alla fall. Tji fick jag för på vallen åkte en traktor omkring och grejade, vi skrittade runt lite och jobbade skänkelvikningar och något som var början till bakdelsvändningar innan vi gav upp och red grusvägen istället. Mycket trav, en del övergångar, tänka på att vara lätt i handen och så lite galopp på det, trots läskiga stubbar och stenar att skygga för. Framåt, framåt, framåt, lite stretigt i mellanåt, men det blev bättre och på hemvägen skrittade han med sina långa steg och såg nöjd ut.
 
Tisdag trim på ridbanan inför Maritaträningen, jobba med skänkelvikningar i skritten först och sedan trava med inslag av volter, försökte tänka framåt, ner med hälarna och lätt i handen även här. Han var lite stel, men tycker att vi löste det på ett bra sätt, rakare ställning i högervarvet och att gå in på volter och ställa ofta. Vi gjorde även några skänkelvikningar åt båda hållen och åt vänster tycker jag att de börjar bli riktigt bra, han backar inte av på samma sätt som han gjort tidigare utan håller tempot bättre och det är mer tvärning på dem också. Så nöjd med att det går framåt. Vi jobbade sedan på vår läxa med övergångarna vilket gick med blandade resultat, denna dag var det bromsen som inte riktigt fungerade som jag ville, men även det blev bättre efter lite övning. Galoppen sedan och lät honom rulla på och försökte få ett bra tempo, ner med hälarna, slappna av i knäna, varvade fyrkant och volter ganska mycket. Högervarvet var stretigt och dant, men blev något bättre. Vänstervarvet som brukar vara kantigt blev tillslut riktigt, riktigt trevligt att rida i. Vi testade också förvända en gång, höger inga problem, vänster fick jag göra ett försök till, tror han började bli lite trätt där också, så vi travade av och myste med massage i stallgången istället.
 
Minnen från sommarkvällar
Onsdagen och Maritaträningen blev inställd för hon hade hjärnskakning stackaren. Bytte raskt om till longering på ridbanan istället, över två upphöjda bommar på en volt. Han fungerar så bra med longering nu och jag tyckte att han kämpade på fint. Jobbigt i galoppen, men vi klarade att hålla den i båda varven och ta oss över bommarna med någorlunda teknik. På torsdagen fick jag massage och Johan var i stallet och fixade, vilket var ett klokt beslut efter som jag däckade med huvudvärk och ömmande muskler när jag kom hem och inte rörde mig mycket från soffan under kvällen.
 
Blev lugnt även på fredagen, en promenad längs med hjärnvägen och sedan bus på ridbanan. Jobbade med den snabba galoppen och att han i allafall ska ta för sig när jag inte är i vägen. Sedan lekte vi lite följa john också och han var så fin, följsam och lyssnade på mig kroppspråk. Hjärtehästen nummer 1! Lördagen tog vi oss då till den nyslagna vallen och lallade runt där i trav och försökte få lite ordning på grejerna. Mot slutet blev han mjukare och mer avslappnad.
 
Det Positiva: Gula luddiga öron
Det Negativa: När hösttröttheten väller in
 
Together we are strong
 
Over and Out
 
 

RSS 2.0