Maximens vecka

Efter förra helgens bravader och en matte med trött kropp började vi veckan lugnt och fint.
 
Måndagen bjöd på promenad i kvällsol och snålblåst, hösten börjar göra intåg. Vi jobbade också på att gå igenom portalen, när ventilationen som torkar veten var i full gång, utan att springa över matten fullständigt. På tisdagen ägnade matten sig åt att laga kläder och ha trevligt på syjunta med arbetskamraterna och Maxim fick vila.
 
Onsdagen var planen uteritt och uteritt blev det, dock lite senare än tänkt, övertid är ju aldrig speciellt kul, och ännu tråkigare är det om det är för att instrumentet vägrar att sammarbeta. Det blev premiär för reflexerna och så tog vi ett varv runt vallen, skritt och trav. Kollade in traktorer som plöjde på grannåkrarna så lite spänt vad det, men vi hanterade det hela. Rensade tankarna ordentligt gjorde det i allafall, känns på något vis lite bra att få ta på sig mer kläder, tjockare vantar och använda pannband i stallet, nu ska det bara inhandlas ett par hela gummistövlar också så är vi riktigt rustade inför hösten.
 
Dagen efter på torsdagen, var det dags för Lenaträning. Vi var lite taggade båda två för veckan innan hade vi bestämt att vi skulle ha lite bommar och det fick vi också. Två på långsidan med sex galoppsprång imellan och sedan en på mitten av medellinjen och så två som låg när man svängde in på snett igenom så det blev som om de tra bommarna lite lite som i en båge. Maxim hade lite egen energi detta pass och gick ganska mycket framåt själv vilket var kul, galoppfattningarna, helt underbara och klockrena, fina, fina hästen!
 
Bommarna började vi med att trava över lite olika mönster vilket inte var något större problem, helt lösgjord var han inte, men han följde med ganska fint ändå när vi ändrade håll och styrde runt. I galoppen sedan gick det också över förväntan, vi lyckades till och med galoppera på en 10 meters volt och ta bommen som låg på medellinjen, i båda varven. Galopperade även bågen, vända in i trav från tex höger, fatta vänster galopp och ta de tre bommarna och sedan bryta av innan man fortsatte i höger varv, knepigt, men när jag väl styrde och gjorde rätt så var det inga problem. Himla nöjd med honom och nu är planen mer bommar och lite hinder imorgon och sedan ska vi rida programridning/dressyr för Lena nästa vecka på tisadg, tror det blir bra uppladdning inför tävlingen om två veckor.
 
 
 
På fredagen hade vi ett eget pass, kvällssol och ridbanan, 40 minuter varav i 30 jobbade vi med skritten och försökte verkligen få igenom båda sidorna, jobbade med att flytta, öka/minska volt och tja, det mesta. Han var spänd bitvis (blåst och mycket att hålla koll på) men när han väl slappnade av var det riktigt trevligt. Vi travade några minuter också, mest serpentiner och åttavolter, motsträvig i höger varv, men ibland fick vi till det.
 
Igår fick han vilodag medans jag ägnade mig åt vänbesök från norr, hann ut på förmiddagen och myste lite bara. Idag åkte vi ut en sväng på förmiddagen så att de fick hälsa på honom i hagen, passade på att ta av täcket då också. Kallt på nätterna så han har fått ha det för att jag tänker att han ligger ner och sover hellre då, men på dagarna blir det lite varmt. Åkte ut igen nu på eftermiddagen och red lite. Först lite på vallen, skritt och trav, lite springig i början, men sedan lugnade han ner sig. När vi ridit ett varv gick vi bort till åkervägen och galopperade lite också. Jättehärlig galopp, kunde stå och slappna av lite och lita på att han skulle springa fint och inte busa. Rätt så svettig blev han så klippning står på schemat i veckan, fick duscha av honom lite idag. Nu är de även installade, första natten inne blir idag så nu känns det verkligen att hösten är här. 
 
Det Positiva: Maxim
Det Negativa: Jobbiga instrument.
 
Sunshine in my heart

Over and Out
 

A lot

Anledningen till att det inte blir så mycket inlägg här numera är för att jag ingått ett avtal med mig själv att jag ska hålla min dator avstängd på vardagarna eftersom jag inte har diciplin nog att hålla mig borta från alla roliga filmer och serier som finns på den. Och att blogga från plattan och inte har tillgång till bilder är sådär, men lite ska jag försöka och så får helguppdateringarna bli desto bättre i stället. Nu håller jag det inte stenhårt, men gör mitt bästa.
 
I allafall, kendoträning har det blivit, både förra veckan på torsdagen och så igår.
 
Förra veckan blev det ju till och med träning två gånger och kroppen var rätt så sur och protesterade då jag skulle ta mig till dojon. Efter uppvärmningen kändes det lite bättre i allafall, men jag tror det är en höstförkylning på gång för mot slutet och efteråt var jag ganska så matt i kroppen och tror inte att det bara beror på dålig form.
 
Kallepass med flerstegstekniker stod på schemat. Det var kul och tekniken fungerade väl hyffsat för det mesta. Det kändes dock inte lika "lätt" som det brukar, kanske att jag spände mig lite för mycket, vem vet. Ska jag nu tävla på SKO så får jag nog ta och sluta analysera min kendo och bara hitta viljan att köra, för den finns inte där riktigt. Svårt att motivera mig själv i ji-geikon på slutet. Lite bättre mot Kalle (såklart) men även där kände jag mig liksom matt i huvudet och att jag inte riktigt gav allt jag skulle kunna. Mja, får försöka träna på nu en månad, åka på SKO och så får jag utvärdera efter. Det ska ju vara kul, men för att det ska vara kul måste jag känna att jag i allafall försöker att ge det mitt bästa, även om mitt bästa just nu inte är vad det var för ett år sedan.
 
Igår så höll jag i passet. Hade någon slags idé om att köra kontringstekniker, för det är ju bra både för tävling, gradering och i största allmänhet. Sedan fågade jag om det fanns några önskemål. Kirikachi kom som på beställning och så var det en som tyckte det var länge sedan han gick på ett "riktigt jobbigt pass", var befann sig han när Kalle håller passen egentligen? 
 
Nåväl, vi började med sedvanlig uppvärmning och sedan gjorde vi lite stora och små grundtekniker för att mjuka upp kroppen lite. Kontringsteknikerna vi körde sedan gjorde vi i två omgångar, först med stora tekniker och typ fokus på själva tekniken och nästa gång med små tekniker där den som attackerade verkligen skulle försöka sitt bästa för att träffa. Vi körde Men-nuki-Do, Kote-nuki-Men och Ai-Men, helt okej gick det, även om det är knepigt att svara på frågor ibland och jag inte riktigt har grottat ner mig i allt det tekniska utan kör på känsla, svårt att beskriva ibland.
 
När vi gått igenom några gånger så gick vi istället över på kirikachi och körde det, sedan lite kakarigeiko (det skulle ju vara ett jobbigt pass också) och därefter kirikachi + ji-geiko, tänkte att det kan ju vara bra, är ju så man kör på gradering. Efter sista ji-geikon körde vi två små Men var för att lugna ner det hela, jag gillar att avsluta passen så, för det mesta blir det bra hugg och man kan känna sig nöjd med något i allafall.
 
Jag tycker att min fokus var ganska bra under kontringsteknikerna, kroppen blev lite trött under kirikchen och kakarigeikon och i ji-geikon gick det väl sådär, hittade inte riktigt "min" kendo, men bara att fortsätta öva, mer ji-geiko, mer framåt tror jag.
 
Och han som ville ha ett jobbigt pass var nöjd efteråt och det var även en som sa att det var ett roligt pass, då blir man lite glad inombords.
 
Det Positiva: Träna
Det Negativa: Trött kropp
 
You lift me up

Over and Out
 
 

Brukstävling ÖFF

Lång dag går mot slutet. Trots gråmulet väder och regnstänk har dagen lysts upp av alla fina bruksekipage det här länet kan erbjuda.
 
Vi startade dagen med att komma ut till stallet precis till utsatt tid, sätta på transporten i ett nafs och sedan gå vidare till hästarna, medan Johan släppte ut Flora hann jag mocka hennes box och sedan kunde vi ägna resten av tiden åt Maxim. Jag fixade bajsfläckar som gått igenom det tunna täcket han fick på sig efter badet igår och Johan mockade hans box. Sedan var det inpacketering av häst och inlastande av saker. Maxim var på G, lite stökig i gången när jag skulle fixa svansen och binda upp den, men när han väl fick komma ut och såg att båda han och svarta hästdamen skulle ut och åka, väl i varsina transporter, så lugnade han ner sig något. Lastningen gick bra, sin numera sedvanliga utbackning gjorde han, men det är inte så att han kastar sig, mer backar ner från rampen tar ny sats och går in igen. Tycker att jag höll mig relativt lugn också.
 
Väl framme på plats var det nästan diekt att gå banan, rekordmånga starter i år, över 40 och de hade byggt en kort, kompakt bana, något färre hinder än vad det brukar kanske, men alla svårigheter var med som vanligt. Dock ingen brygga, vilket gjorde mig lättad och lite, lite besviken, vi har ju faktiskt försökt öva lite på den.
 
Banan då, först halt 20 sek i nedförsbacke, vidare ner till plattan och därefter direkt vändning i trångt utrymme, ut genom spånkorridoren över plattan igen och vidare till backningen som i år var byggt som ett S. Trav genom portar, den sista skulle man ta i galopp och sedan galoppera en sträcka och över tre hinder, vidare i galopp genom en sväng med lydnadshinder. Det hade ställt lite vägskyltar och klätt upp en docka som såg ut som en bärplockare, ner till trav, trava avsmalnande korridor och sedan genom vattnet, upp för backen, bryta till skritt och ta en halt på 30 sek i uppförsbacke och så skritt i mål. Gick banan en gång till med den andra tjejen från stallet som var med och sedan var det dags att ta ut Maxim och börja värma upp, jag var redan andra startande. Vi skrittade runt lite och gick sedan ner till ridbanan och värmde lite mer i trav och försökte oss på att hoppa över hindret som stod där. Kändes relativt okej ändå, han kollade sig omkring, men var inte hysterisk eller okontaktbar och lyssnade på mig när jag sa att saker var okej. 
 
Titta husse, jag kan!
 
Funktionskontrollen gick okej och sedan var vi iväg. Första halten superbra, det här kan jag sa Maxim och stod blickstilla. Vidare till plattan som han inte ville gå på och så hamnade vi utanför spånlinjerna så där fick vi med oss ett u, till att träna hemma! Vändningen gick bra, lite tramp utanför och en riven portmarkering, mycket nöjd. Backningen då, det blev lite överkurs och det var väl ungefär vad jag trodde innan också, vi klarar det hemma på en bra dag, men det är fortfarande inte helt befäst med backningen. Han försökte verkligen sitt bästa, men vi hamnade utanför spånet igen och fick u där med. Återigen träna! Jag har studerat just det hindret idag också (funktionär på eftermiddagen) och har fått mig en strategi som jag ska testa framöver så får vi se om vi kan lösa det. Portar i trav och där gick det ganska bra, två bollar som föll, inte alls illa. Sedan tog vi inte den sista i galopp så vi fick en del straff för fel gångart. Lite galopp blev det i allafall och så hindren som vi, tja, tog på vårt eget sätt. Första grånglade vi oss över på något märkligt vis, andra tog han från stillastående och det tredje puttade han ner med frambenen innan han gick över, öva hemma! Genom lydnadshindret kom vi också och på något mystigt sätt hade vi minst en hov innanför markeringarna hela tiden så lite straff, men inget u. Vattnet blev det lite tvekan med, sedan tyckte han att han skulle både dricka, plaska och bada. Upp därifrån tillslut och så den sista halten som satt precis lika bra som den första, finfina hästen!
 
<3

Blev lite avskrittning innan lastning, inga problem där, blev belönad med havre och hö i trailern och sedan gick vi och kollade lite. Så Joker ta sig igenom hela banan utan u (första kval till Fjor-SM i hamn!) och sedan även stallkamratens runda. Vid lunch åkte vi till stallet och lastade ur allt, Maxim passade på att strula lite i gången igen, tur att repen har halvsnören så de går av eftersom han ska envisas med att spraka med frambenen och pipa så fort han råkar nosa på sin nya boxgranne. Han verkade nöjd med att få gå ut i hagen igen i allafall.
 
 :D
Själv åkte vi tillbaka till tävlingsplatsen, Johan släppte av mig och jag var funktionär hela eftermiddagen. Riktigt fina rundor fick man se och är grymt imponerad och inspirerad, vi ska fortsätta öva, förhoppningsvis får vi med oss fler i stallet och till nästa år ska vi vara ännu bättre.
 
Det Positiva: Bruksridning
Det Negativa: Långa dagar, korta nätter
 
We can do anything

Over and Out
 
 

Höstens intåg

Torsdagen får stå som den dagen då hösten inleddes, även om det under fredagen var strålande sol så bjöd torsdagen på grått väder, frisk luft och skiftande färger på trädens löv. Uteritt stod på schemat och vi fick sällskap också, av brun arabtjej med matte. Vi hade en trevlig tur, lite på vallen, lite på grusväg och lite på gräsväg. Förbi highland cattle och möte av bilar, inget var för svårt för oss denna dag. En hel del galopp i lugnt tempo blev det också och så skönt att ha en hästrumpa framför och tryggheten av sällskap. Det jag tycker är extra bra är också att jag vanligtvis följer samma mönster när jag rider. På vissa ställen travar vi och på andra är det skritt, nu blev det lite annorlunda vilket vi kan behöva. Maxim var snäll, låg på lite i början, men sedan gick det i lagom tempo, kastade lite med huvudet i galoppen, men höll sig annars fin där också.
 
Fredagen bjöd som sagt på strålande sol och jag bestämde att vi skulle ta det lugnt och skritta ett varv runt vallen. Med det inte sagt att vi inte skulle jobba. Så första halvan av varvet jobbade vi med att trampa på och få igång bakbenen lite, gick bra och jag var mycket nöjd med hästen. Halvvägs så fick vi syn på brun arabtjej som kom från andra hållet, i litet annat tempo än vad vi hade. Maxim blev mycket upprörd, varför? varför fick hon springa och inte han? Så han spanade på henne, låẗsades bli rädd och stack lite, var märkbart upprörd när vi inte skulle rida tillsammans, försökte lura matte till snabbare gångart genom att gå i någon slags passagetrav, blev skitsur när jag bad honom skritta ordentligt och ställde sig att stampa med framhovarna och småresa sig. Lät en bil med släpvagn passera och vickade ytterst lite på öronen över skramlet. Blåvägrade att skritta ordentligt restan av vägen hem. Tokhästen! Vi kom hem tillslut i allafall, kul att han har lite åsikter ibland i allafall.
 
Idag så var jag inte ut förrän på kvällen hade kickoff med jobbet på eftermiddagen och hade både insläpp och kväll i stallet. Vi red i ridhuset och hade ett ordentligt jobbpass. Radio på och så körde vi galopparbete! Fina, fina hästen. Lite okoncentrerad ibland eftersom Flora gick ensam ute i hagen och ropade efter honom, men bitvis, så fin så fin. Började med lite uppvärmning först, i skritt blev det någon skänkelvikning halvt igenom och nogranna hönrpasseringar. I trav vämrde vi först runt fyrkanten med tempoväxlingar på långsidorna. Mjukade upp lite sedan med serpentiner, lite stelt och dant var det, men ett tag sedan vi jobbade ordentligt också.
 
Över till galoppen då, försökte sätta nogranna fattningar och tycker att han gjorde det bra, testade även några från skritt vilket gick bra också. Försökte rida lite olika ridvägar, mycket volter och försöka ställa honom ordentligt, det går bättre och bättre! Testade också att vända in på mitten och långsidan och fatta galopp vid medellinjen, varannan gång höger/vänster, börjar få kläm på det hela. Sedan avslutade vi med lite trav igen och då var han mjuk och fin och alldeles, alldeles underbar <3
 
 
 
Vi skrittade en sväng ute, mest för att vi skulle spana in traktorvagnen som stod uppsälld, lite för hög att kliva av på, men vi var fram och nosade och det verkade inte bekomma honom något. Sedan in i stallet och tvätta honom ordentligt och fläta svansen, kommer förmodligen att få gåra om det imorgon, men man kan ju i allafall försöka. Imorgon kör vi bruksridningstävling, Maxims andra i livet. Det enda jag har som mål är att vi ska ta oss runt utan att jag ramlar av.
 
Hade Flora idag också, vi var också i ridhuset. Hon blir finare och finare även om hon fortfarande börjar flåsa ganska så snabbt. I skritt och trav går hon bitvis väldigt fint i form, men det gäller att vara med med ytterhjälperna och stötta upp. Galoppen har vi inte riktigt kommit underfund med ännu, men det kommer nog vad det lider.
 
Efter att alla hästar fått mat och det mesta är förberett till i morgon så ska jag nu ta en liten dusch och sova. Det tär på krafterna det här hästlivet, men så värt det. Det finns inget jag hellre skulle göra. Ser fram i mot en dag med fina hästmänniskor imorgon och förhoppsningsvis många fina rundor på banan.
 
Det Positiva: Framsteg
Det Negativa: Kamp
 
You lift me up

Over and Out
 

Bruksträning

Idag hade vi bruksträning i stallet, jag har ju anmält mig till höstens tävling nu på söndag och med våra meriter i bruksridning (ramlat av ett antal gånger) kanske vi borde ha tränat lite mer och lite oftare, men, men det blir som det blir. Flera i stallet somvar intresserade så vi byggde upp en bana med några av hindren som brukar dyka upp. 
 
Bro, pressening, koner med bollar, backa i vinkel, gatubrunn, halt i backe, ruta, flytta saker och så lite allmänt läskiga saker, vattenslang och pilatesboll. Byggde en brygga avdiverse pallar och bänkar också. Blev riktigt bra måste jag säga, just det en grind av hinderstöd och longerlina blev det också. Fyra blev vi som red och jag tror att alla hade precis lika roligt, både hästar och ryttare. Slutade med att alla ska rida mer bruksridning i helgen, antingen clear round på lördagen eller tävlingen på söndagen, härligt!
 
Det ska börjas i tid, vintern när Maxim var 3 år
 
Maxim skötte sig bättre än vad jag trodde att han skulle. Halterna satt så bra och vi lyckades lugnt och försiktigt backa i vinkeln, vilket kändes som en stor seger. Bron och presseningen tog vi till och med i trav, men de har vi tränat en del innan. Flytta saker gick bra efter att han nosat lite och godkänt bomhållarna. Att gå av och på gick också bra, jag har en strategi på hur jagska göra nu, får se om det fungerar på söndag, är det en traktorvag så vet det tusan. 
 
Efteråt fikade vi och hade en trevlig stund i fikarummet, mycket bra kväll!
 
Det Positiva: brukshästen!
Det Negativa: damm
 
Together we can do anything

Over and Out

Fokus

Så, igår var det veckans första kendoträning. Nybörjarträning så jag var sempai och så var det mycket grund, mycket fotarbete och mycket fokus för egen del. Det är grymt nyttigt, men tja, inte så där jätteroligt och ganska så rejält jobbigt, i allafall om man försöker fokusera som om det vore ji-geiko när man ska gå över salen och hugga i luften. Men jag måste ta det på allvar om jag nu tänker försöka lite den här terminen och åka på tävlingar. Jag måste öva upp mitt fokus och min vilja och om jag då inte kommer mig iväg på rustningspassen så får jag öva på det i grundträningen också.
 
Det gick ganska så bra, Kalle introducerade zuriachi, de har ju inte kommit till attacksteg ännu, men jag smög in några ändå, i början inte medvetet utan de kom lite automatiskt. Tycker det mesta fungerade bra för egen del, tänkte en del på fötterna och på att inte spänna mig så mycket. Måndagens massage kanske hjälpte till lite också, har man muskler som gör ont så vill man göra så lite som möjligt med dem.
 
Skönt att andas lite kendo igen och ser fram i mot träningen på torsdag. Ännu skönare var det att inte behöva göra något hemma på kvällen och då kom jag i säng tidigt, vilket också gjorde att jag var upp, nästan före det andra alarmet, relativt pigg och på jobbet kvar över sju. Det går framåt, snart kanske jag har ordning på mitt liv igen.
 
Det Positiva: Träna
Det Negativa: Stress
 
Kendo in my mind

Over and Out

Tömkörning x2

Igår stod det två hästar på schemat, dessutom under tidspress så in i det längsta undrade jag om jag verkligen skulle hinna allt jag ville, men det gick faktiskt ganska så bra.
Började med att hämta in Maximen och göra i ordning honom, tömkörning var tanken så vi gick till ridhuset och körde en halvtimme. Upplägget 10 min skritt, 10 min trav och 10 min galopp. Han trampade på fint i skritten, jobbade en del på åttavolt och ställde om honom, jag börjar bli bättre på att få till det även på marken. Lite samma i traven också, även här trampade han bitvis på bra och kändes ganska så mjuk. Sedan till galoppen, började i vänster varv där vi klarar av lite mer. Han fick rulla några varv och så bröt jag av och gjorde ny fattning ibland, fungerade fint. Höger då, som är lite av vår akilleshäl, inte att få rätt galopp, fattningarna är till och med finare än i vänstervarvet, men att hålla galoppen genom vårt "utbrytarhörn" det går jättebra att galoppera längs med väggarna och svänga in på volten, men att fortsätta på den öppna delen av volten och sedan in på den stängda är knepigare. Just igår körde jag strategin med att galoppera på den stängda delen och bryta av till trav på den öppna och sedan förlänga galoppsträckan mer och mer, mest för att försöka komma förbi själva biten när han bryter iväg. Det gick bra, vi kommer sakta med säkert framåt. Lite avtravning på åttavolt som avslutning där han var så fin, traven blir himla mycket bättre när han kommit igång och galopperat lite, lite mer egen motor då.


<3

Ut med Maximen i hagen igen där han fick mumsa sitt kraftfoder och så in med lilla fröken Flora. Vi körde också en halvtimmes tömkörning, men med skritt och trav, hon gick på fint i skritten faktiskt, tycker att den har blivit väldigt mycket bättre än i början, kul att se! I traven blev det lite springit och starkt, fick dra ena tömmen genom bettringen och sätta den i gjorden för att få lite bättre kontakt, gillar inte riktigt att det blir slitigt och det känns som en kamp i hennes mun hela tiden. Så istället för att jag skulel behöva dra tog jag lite hjälp på detta sätt och behövde knappt hålla i innertömmen istället. Mot slutet började det bli bra och hon sökte sig nedåt, hon vill så himla mycket hela tiden och verkar verkligen längta efter berömmande ord, lilla söta hästen.

Så var det bara att säga hejdå till hästarna i hagen och åka vidare, hade massagetid som skulle passas, återigen ett tag sedan sist och det kändes, men nu ska jag försöka en boka en tid om bara några veckor, vi redde inte riktigt ut allt den här gången.

Idag vilar Maxim, men i morgon ska vi träna bruksridning tillsammans i ridhuset, några fler i stallet som ville testa på också, så det blir nog kul.

Det Positiva: Vackra hästar
Det Negativa: Stel rygg

Future

Over and Out

Maximens helg

I helgen så har det varit fullt upp, i allafall för min del. Maxim tog det ganska så lugnt. Tog en promenad på lördag förmiddag, gick lite på vallen, trafiktränade, vilket för övrigt gick super och sedan var matte hemskt jobbig och tvingade honom igenom en tunnel med läskiga ljud så man faktiskt var tvungen att fly lite gran och lämna matte åt sitt öde. Det är ju inte så att vi aldrig har gått igenom portalen när ventilationen är på, nej inte alls. Mycket upprörd häst lös på stallplan, oroliga stallkompisar som kom ut för att se vad som hänt och så jag som mest bara suckade. Hur mycket träning man än ägnar sig åt så hjälper det inte mot brummande ventilationstrummor. Fånga in lilla hästen som såklart stannat och nöjt börjat käka gräs och släpa tillbaka honom till portalen. "Nänä, sa han, det går jag inte på, det låter konstigt där, det ska inte vara så." Han är ju en häst som gillar rutiner och som avskyr när det är saker på fel plats (här om dagen ville han inte gå in i stallet eftersom någon fyllt den yttersta boxen full med spånbalar, "sådana har jag aldrig sett förut" hävdade han bestämt och kastade sig baklänges ut genom stalldörren med matten hängandes efter i grimskaftet). Med lite hjälp av en stallkompis och lite gräs så gick han fram till läskiga ljudet i allafall och då nöjde vi oss där, matte tog det säkra före det osäkra och virade grimskaftet ett varv runt nosen när vi skulle vända, vilket visade sig vara klokt för om matte vänder så måste det betyda att hon tänker fly från det otäcka och då kan man minsann hjälpa till och hoppa iväg ännu fortare. Men med rep om nosen och en beredd matte så får man finna sig i att gå långsamt. Tror minsann att det börjar bli lite mer höstpigg-häst.
 
Förra sommaren, Maxim och mormor har allvarligt samtal :)
 
På söndagen fick Maximen två besök av matte. Tror nog att Maxim var ganska nöjd med bara ett besök speciellt som han fick 100% uppmärksamhet under det första besöket på förmiddagen, av hela fyra människor också. Matte kom vandrandes med grimma, finkläder och morötter i fickan. Vid grinden väntade husse (som inte hade godis på sig denna dag, humpf!) och Maxims mormor och morfar, Maxim ville undersöka, bli kliad och gärna smaka lite på de främmande människorna som han träffar ungeför en gång om året. Morötter fick man också, då blev de ännu mer intressanta att undersöka, kanske hade de fler gömställen med godsaker, man vet ju aldrig liksom. Sedan åkte människorna iväg på äventyr under hela dagen och matte kom inte tillbaka förrän på kvällen för att rida lite.
 
Vi hade ett litet pass på ridbanan, det gick okej, ingen superkänsla, men inte så tokigt heller. Vi jobbade mycket i skritt och lite i trav. Övade lite framdelsvändningar, ryggningar och halter inför den stundande bruksridningen. Det enda målet med den tävlingen är att jag ska hålla mig kvar i sadeln, jag har mina betänkligheter om att jag kommer lyckas, men ett försök ska vi göra.
 
Det Positiva: Pigghäst
Det Negativa: Oflyt
 
Höst med stormsteg

Over and Out

Fredagsmys

Åh, nu är det dags för fredagsmys!
 
På dagens schema stod uteritt, Johan var med så vi fick sällskap av honom och Flora. Vi tog oss över stora vägen och sedan rundan där, 1,5 varv blev det, mycket trav och lite galopp. Supermysigt och så kul med sällskap av finaste människan i världen. Maxim skötte sig fint, lite upprörd då de hade fällt lite träd, "Meh, de har inte fått mitt godkännande för det här!" annars var det öronen framåt och ganska lagom pigg, lite mer galopp hade han nog gärna tagit, men nu blev det mest trav. Flora var också pigg, men på slutet kunde vi trava jämsides på grusvägen.
 
<3
 
Kom att tänka på ikväll att Johan faktiskt ridit alla de fjordingar som jag ridit. Hampus, Joker, Maxim och nu Flora. Lite kul tycker jag.
 
Det Positiva: Sällskap
Det Negativa: Spänhet
 
Moving forward

Over and Out

Hjärtehästen Nr 1

Efter lilla vilan värmde vi upp med tömkörning igår. Höll oss på ridbanan i kvällsolen och jobbade med lite bommar. Tre upphöjda i trav och så en galoppbom, det gick ganska bra, bakbenen jobbade på ibland, traven börjar vi får riktig koll på nu och snirklade oss runt i serpentiner och över bommar som om allt var lättast i världen. Galoppen, mja, lite att jobba med, men det är på G tror jag, jag börjar kunna tömköra honom i den också, men det är svårt när jag inte riktigt har koll på hur jag ska stötta hela tiden.
 
Idag då, idag hade vi Lenaträning, fick en sen tid så tyvärr missade jag veckans torsdagskendo, men herregud vad det var värt det. Idag var han oslagbar på så många sätt och så underbar. Det är aldrig så att man kan "åka häst" med honom, men jobbar man för det så kommer belöningen som på beställning.
 
Det som var himla kul är att han hade lite mer egen motor idag, det var svalt i ridhuset och kanske hjälpte det till en hel del, redan under uppvärmningen var han mer allert än vad han varit på länge. Vi värmde upp lite i skritt och trav tills Lena kom och då undrade hon vad vi skulle hitta på. Kändes som om det var lite fritt fram, ville inte direkt träna mer programridning och delar när det är en månad till nästa dressyrstart. Så hon föreslog lite svårigheter, eller rättare sagt saker vi inte egentligen kommit till i utbildningen. Eller vi har nosat på dem. Skänkelvikningar, ryggningar och förvänd galopp.
 
Vi har ju tränat lite på skänkelvikningar i skritt och jag har någon gång flyttat honom lite i trav utomhus, så vi testade i skritt först, gick bra så Lena tyckte att vi fortsatte i trav så det gjorde vi. Och hästen bara: "Jaha, åt sidan säger du, okej." Visst att jag fick vara med och ta förhållningar och stötta, men så stora framsteg! Ryggningarna gick också bra, vi har ju tränat en del sådant med tanke på bruksridningen och sakta och försiktigt trampar han på bakåt.
 
 
 
Varför traggla saker när det går bra? Över till förvänd galopp, som jag inte minns när jag tränade sist, många, många år sedan med hästar som var bra myckt äldre och mer skolade än Maxim. Först så var han lite frågande, "Va, är det här verkligen rätt?" men som vanligt, gör matten rätt så gör han snäll som han ska. Vi testade några gånger och sedan fortsatte vi med att fatta galopp på medellinjen, både att vända upp från kortsidan och långsidan. Mycket nyttigt och det gick bättre och bättre, de sista fattningarna riktigt fina, någon sådär magisk, jag tänker galopp och en millisekund innan jag ger hjälpen så fattar han. Travade lite på slutet också och han släppte till så fint i högersidan (som varit så svår), gjorde en ökning snett igenom och när jag tog tillbaka honom efter flöt han fram ett halv varv i ridhuset, tårarna började nästan rinna, så underbart kändes det. Vi slutade där och skrittade av, varken jag eller Lena kunde sluta berömma honom. Han gav mig verkligen allt idag och det finns ingen annan häst i hela världen som kan mäta sig med honom i mitt hjärta. Jag kan knappt tro att vi kommit så långt tillsammans, jag som aldrig utbildat en unghäst tidigare sitter nu på en häst som kommit så långt på så kort tid. Jag är väldigt stolta över oss båda och där vi är idag är väl vad jag hoppades att vi skulle vara säg nästa sommar.
 
Imorgon ska vi ut och busa i skogen med husse och Flora, vilken bättre start på helgen kan man få?
 
Det Positiva: Alltid Maxim, alltid!
Det Negativa: Mörker
 
My furture

Over and Out

Kendogrund

Det blev lite kendo i söndags också, inte så mycket träning eftersom det var gradering, jag satt med som domare och sedan åkte jag direkt när själva graderingen var färdig. Men ibland räcker det med att andas lite kendo och jag hann ju träna på torsdagen ändå.
 
Ikväll blev det desto mer träning, nybörjarträning med Kalle. Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit det tidigare, men det är bra att gå tillbaka till grunden ibland och bli påmind om hur det egentligen ska vara. Mycket sitter i ryggmärgen och musklerna, men de små detaljerna är lätta att tappa på vägen om man vara tränar i rustning. Så vi ägnade passet åt att stå i kamai, gå i kamai och hugga lite Men och Kote, både i luften och mot shinai. Fotställningen blir lite smalare än vad jag har tänkt så försökte rätta till det lite och ibland går jag in för långt med vänsterfoten, jobba, jobba. Huggen kändes ganska bra annars.
 
Hoppas att jag hinner träna på söndag, för på torsdag ser det ut som om det blir sen Lenaträning istället. Vi får se, blir fullt upp med annat i helgen också, föräldrarbesök och födelsedagsfirande med Johans släkt, så får se vad som hinns med.
 
Det Positiva: Träna
Det Negativa: Dålig balans
 
You lift me up where I belong

Over and Out

Sådan matten sådan häst

Snart halvvägs igenom veckan, som vanligt går tiden snabbt.
 
Söndagen blev det sovmorgon på, däckade på soffan när jag kom hem på lördagen så sömn behövdes verkligen. Åkte ut till stallet mitt på dagen och gick en promenad med Maximen runt vallen, solen sken och det kändes mer som sommar än tidig höst. Det kom bilar och motorcyklar och Maxim vickade knappt på öronen, vi tar oss framåt, glömde kanske berätta det, men på tävlingsplatsen var det dels en motorcykel som passerade på den lilla grusvägen när vi stod och väntade efter att vi ridit, staket på båda sidorna så man kunde inte gå undan så det var bara att stå och låta den passera, han blev lite spänd, men motorcykeln tog det så lugnt och fint att det gick bra. Vi fick också rida undan för en transport på samma grusväg så vi skrittade framför den tills vi kunde gå av på sidan och han höll sig betydligt lugnare än tidigare. Mest bara positiva erfarenheter på sistone, hurra!
 
Bra med sovvakt!
<3
 
Igår hade jag ledig förmiddag, vilket var välbehövligt, dels så fick jag ta en trip till Västerås och hämta Johan och hans cykel på söndagskvällen, så vi kom hem sent och sedan var det skönt att kunna åka ut till stallet och ta imot hovslagaren i lugn och ro. Maxim var så himla söt när jag kom. Han låg ner och vilade och Flora vaktade, han fortsätter ligga ner när jag kommer fram och när jag går fram och hälsar och kliar honom lite i öronen, lägger han sig raklång ner på marken. Så söt, gjord om samma sak när jag tagit på grimman, "Nej, matte, jag vill sova mera!" tyckte jag att han sa. Synd att vi hade tid att passa annars hade jag lätt slagit mig ner en stund i gräset och kliat honom mer. Hovslagarbesöket gick bra och hovarna blev lite bättre, fortfarande lite frasiga, men nu har jag kortat ner en vecka till nästa besök så det ska nog ordna upp sig. Maxim fick gå ut i hagen igen och jag åkte hem och bytte om för att starta jobbdagen efter lunch. Idag har vi vilat helt från varandra, men imorgon ska vi ta oss ut är tanken, får se om det blir vallen eller nya stigen och om vi får sällskap eller inte.
 
Det Positiva: Söthäst
Det Negativa: Höstförkylning
 
Sweet dreams

Over and Out

ÖFF KM LC:2 och LB:1

Lång dag är nu nästan till ända, det tar på krafterna med tävlingsdag, Dubbelt så mycket när man åker själv och det är ÖFF-tävling där det är lite mer runt omkring, sedan är det ju dubbelt så roligt som "vanlig" tävling också.
 
Började med att åka ut tidigt till stallet, hade morgonfodring och utsläpp med allt som hör till det. Åt min medhavda frukost tillsammans med hästarna. När jag släppt ut alla mockade jag Maxims och Floras box och sedan ryktade jag lite, han hade klarat natten bra, mest spån och inte så mycket bajs. Han fick gå ut en sväng i liten hage och beta lite. Packade och föreberedda allt annat och sedan var det dags för lastning. Det gick som det brukar numera, upp på rampen och nosa ett par gånger och sedan hela vägen inte, jag höll mig lugn och svettades något mindre än förra gången. Nu med egen transport ska vi träna mer lastning själva, målet är att kunna skicka in och ut honom lugnt och fint. Körde mot Brunnstorp och kom fram lagom tills att hoppningen började. Hälsade på lite folk och sedan kollade jag på hoppningen, hjälpte till att höja och bygga om banan lite till 80-klassen och stod lite med hjärtat i halsgropen när de hoppade sedan. Joker var med och hoppade jättefint, mycket krut som vanligt så han tog lite extraskutt mellan hindren också, felfri och till omhoppning, han slutade 4:a sedan, precis utanför placering. Det syntes så väl att han älskade att vara ute och ta sig an hindren, blir så glad av att se honom tillsammans med Josefin, de verkar ha superkul tillsammans.
 
Sedan var det dags att ta ut Maxim också, fick lite hjälp, men det blev en snabb urlastning ändå och en lös häst i någon halvminut innan ordningen var återställd, han kändes dock betydligt lugnare än tidigare tävlingar redan här, dock väldigt tacksam över att få hjälp att hålla honom medans jag tog av alla transportgrejer och sadlade.
 
Under framridningen till första klassen försökte jag tänka lite tempoväxlingar och lyckades i allafall ganska bra med att få fram honom, det där med att lyssna på förhållningar var det lite si och så med dock. När vi gick in på banan var det så klart mycket att kolla på igen, blev spänd för kortsidan med domartornet (hallå, det satt någon i den där orangea lådan!) och lite kollade han på människorna som satt runt omkring också. Vi kunde hantera det bättre än förra gången det hände i allafall och när vi väl startat programmet gick det ganska bra. Han fattade båda galopperna bra, dock blandade jag ihop bokstäverna lite, så fattade lite sent, men till nästa gång ska jag vara mer fokuserad. Tycker att jag red bättre än sist i allafall, jag var mer med och förberedde honom fler moment än förra gången. Mest nöjd är jag med en 7 för den förlängda steglängden, träningen lönar sig, ska bli kul att berätta för Lena sedan. Vi slutade på 59,3% och fick med oss en gul clear-round rosett hem!
 
Framridning
Vi skrittade lite, åt lite gräs och drack lite vatten och så var det dags för nästa klass. Så bara att fokusera om, det kändes bra inför denna klass och vi skärpte till oss och gjorde en bättre uppridning än den första, fick en 7:a där också, samt 7:a på serpentinerna annars var det blandade 5 och 6. Denna klass gick det bättre med kortsidan och publiken, men kom en transport och åkte förbi när vi höll på så då kollade han mer på den än något annat, men bra träning, det är ju sällan det är lugnt kring en tävlingsplats, han kollade mindre på de andra hästarna nu också (nu var ju nästan alla gula så allt var ju som det skulle i Maxims värld).  I allafall fick vi 58,276%, båda galopperna gick bra, fast där har vi mycket jobb framför oss så att vi båda orkar oss igenom volterna. Enrgin hade tagit lite slut nu också, men jag är så glad och nöjd över honom, vi behöver båda mer rutin på tävling och vi behöver båda får bättre styrka och kondis (okej, kondisen behöver bara jag) för att orka två klasser. Men med dagens resultat i bagaget känns det som rätt beslut att rida en LC:2 och en LB:1 i vår nästa lokala start, som om allt går i lås blir 13 oktober.
 
Nu var Maxim klar för dagen så jag ställde in honom i transporten, lugnt och sansat vid lastningen och så fick han hö och vatten igen, verkade mycket nöjd och han stod snällt kvar under den tid som var kvar av tävlingsdagen, hade verkligen parkerat bra, vi stod i änden av raden så även om jag hade dörren öppen så var det lugnt utanför (förutom när hoppningen pågick, men då kikade han mest lite nyfiket) vilket gjorde att jag vågade lämna honom och känna mig trygg med det.
 
Framridning
Vi hade ju precisionskörning kvar också, såg inte så mycket av det hela tyvärr. Satt i skuggan och försökte återhämta mig. Hjälpte till att göra i ordning dagens prisbord och åt lite korv. Efter prisutdelningen var det en trött Matilda som körde hemåt och så tacksam över att det var så kort bit att köra. När vi lastade ut hemma testade jag att ta lös honom innan jag gick back och öppande, även om han var ivrig och låg på bommen när jag öppnade så gick han snällt fram och väntade medans jag öppnade och backade ut bra, att göra det bra hemma är första steget mot att göra det bra borta, så även om jag föredrar en medhjälpare med så går det om det kniper sig.
<3

Annars så måste jag sy fast kavajknappar till nästa gången för de flög lite hit och dit. Känner jag mig själv rätt kommer det att fixas ungefär kvällen innan nästa tävling, men, men, ibland blir det som det blir. Väl hemma igen var Maxim myckt nöjd med att återförernas med sin tjej i hagen och få käka gräs igen. Jag gick omkring som en zombie och packade ur, slängde in lite i boxen som jag får ta hand om imorgon för jag orkade inte helt enkelt. Transporten tog jag bort bajset ur i allafall och parkerade på sin plats. Imorgon ska det gås promenad och smörjas läder, känns som en lagom ambition.
 
När jag väl kom hem till lägenheten somnade jag sött på soffan i ett par timmar så nu mår huvudet lite bättre i allafall. Får se om det blir något mer av denna kväll, känns lite tvivelaktigt just nu.
 
Det Positiva: Finhästen!
Det Negativa: Dunkande huvud
 
Framåt med stormsteg

Over and Out
 
 

Awsome stallkväll

Ganska awsome stallkväll denna fredag måste jag säga. Kommer till stallet efter lagom jobbig dag på jobbet, sticker in huvudet i fikarummet och upptäcker en hög med människor som ska fika. Raskt beslutade jag mig för att äta min mellanmålsmacka och sällskapa. Mycket trevligt, hästprat och annat prat, ibland glömmer jag bort att jag kan vara lite social i allafall.
 
Sedan var det dags att packa höpåsar och hämta häst nummer ett. Flora fick komma in och bli omskött, efter liten tankepaus blev det en uteritt för vår del. Börjar känna mig så pass säker med henne nu att jag tog mig över stora vägen och de fina stigarna där. Flora var pigg och glad och så fort det var bra underlag pinnade hon på rejält. Vi travade en hel del och för första gången fick vi till lite galopp också, stigen går lite upp och ner så det blev lite klättringsjobb också både i trav och galopp. Sedan när vi nästan hade ridit varvet runt så tvärstannar hon i skogen och står och fnyser, gissar på konstig lukt för jag varken hörde eller såg något. Bad henne gå framåt några gånger, men då fnös hon ännu mer och började backa, så det slutade med att jag hoppade av och med mig som skydd kunde vi gå förbi den farliga biten, sedan upp igen och iväg igenom skogen. Genomsvettiga kom vi hem välbehållna, riktigt nöjd med turen och med Florisen som verkligen var på bra humör. Hon fick en dusch och sedan gå ut en sväng för att torka i kvällsolen.
 
En regnig sommardag 2012 fota: Frida Näslund
 
Maximen var lagom imponerad över att få vänta i hagen, så han älgade på allt han hade in mot stallet, men han stannade snällt när jag ville och hade fokus på mig mest hela tiden. Vi började med ryktstund och sedan klippa manen, egentligen var planen att göra det tidigare i veckan, men tja, tiden har flugit iväg. Sedan på med sadel och träns (vi matchade tre färger idag, svart sadel, brunt träns och mörkbruna tyglar). När jag kom upp i sadeln var Maxim taggade och vi skrittade iväg med god fart. Red ett varv runt nya vallen, först längs med bilvägen och det gick toppenbra, träffade en bil. Travade en hel del och det var taggad häst som njöt av att vara ute, lyssnade ganska bra gjorde han på förhållningar också, vilket ju är en fördel. När vi kom hem red vi in en sväng i ridhuset (och skrämde andalusierstoet lite fast vi inte menade det) och så red vi igenom båda programmen en gång. Det gick bra, fick med mig energin in också vilket ju underlättar och bara vi kan fokusera imorgon har jag en plan om hur jag ska rida. Jag känner mig väl förberedd ridmässigt och det ska bli kul att komma ut imorgon.
 
Maxim fick sig ett bad och schamponering av svansen. Jag packade lite och smörjde läder och så fick alla hästar kvällsmat innan jag åkte därifrån. Fem timmar hinner man mycket på.
 
Nu ska jag leta reda på morgondagens kläder, duscha och krypa i säng. Förhoppningsvis kommer det vara helt awsome imorgon också.
 
Det Positiva: Taggad häst
Det Negativa: Blåsa i munnen
 
Love lift us up where we belong

Over and Out

Graderingskendo

Kendoträning, försöker hinna med så gott det går och idag kom jag iväg. På söndag är det gradering och vi hade lite fokus på detta under passet. Lollo som höll i passet och vi gick helt enkelt igenom alla moment som kommer på kyu-graderingar. Stora tekniker, renzuku, kirikachi, ji-geiko i rustning. Det gick bra, men lite trångt var det, hela tolv stycken vilket börjar bli vardagsmat. Mitt attacksteg börjar så sakterliga hitta hem igen och jag inser med bävan att jag måste börja tävlingsfokusera om det ska bli något av årets SKO, egentligen är jag inte så mycket för att tävla i kendo, men SKO brukar vara så mycket mer än en tävling och jag ser mycket fram i mot det. Sedan ska vi åka på SM i slutet av november också vilket jag också ser fram imot trots att det är ännu mer tävling, men jag känner för att satsa lite nu, göra mitt bästa och se hur det går. Och med det menar jag inte att jag förväntar mig bättre resultat än tidigare år, men jag vill göra det bästa av den kendo jag har nu i allafall, då är jag nöjd.
 
Men som sagt, idag var det gradering och grundträning. På slutet plockade vi av oss rustningen och körde kata. Jag tog hand om nybörjarna som körde bokken-kihon och Lollo körde kendokata med dem som skulle gradera lite högre. Vi drog över lite på tiden, men tror det var värt det och hoppas att alla känner sig lite mer förberedda inför söndag. Lite stretching och så var det kväller, börjar bli mörkt nu så då är det extra mysigt att cykla hem med sjal och kendotröja, lite höstkänsla och mycket nostalgi, vi har gjort det här i 4,5 år nu, jag och Lollo, tiden flyger och mycket minnen blir det.
 
Det Positiva: Hej attacksteg
Det Negativa: Tidsbrist
 
Forever strong

Over and Out

Programridning

Hemma från Lenaträning nu. En träning som bestod av programridning och delar av program, framförallt försökte vi öva lite extra på det vi har svårt för, tempoväxlingar, övergångar och att piloten inte ska smacka (utan driva med skänklarna istället) samt verkligen rida nyanserat och varje moment för sig.
 
Vi höll oss i ridhuset idag eftersom det är rätt mått där och bokstäver att följa, dock är det varmt och kvavt, men det gick ganska okej ändå. Okej, bitvis gick det mer än okej. Vi glimmar till båda två ibland bara vi koncentrerar oss på samma sak samtidigt. Det känns bra inför helgen och jag hoppas att jag ska kunna fokusera ordentligt och rida likadant inne på banan.
 
Började med att jogga runt och försöka väcka honom med lite tempoväxlingar, vi övade ganska mycket sådant i början, när vi kom igång lite mer körde vi snett igenom, jag skulle minska traven i hörnet och sedan verkligen skjuta iväg när han var rakriktad, hålla i handen och lirka och inte tappa kontaketen, några blev riktigt fina och vi började få kläm på det hela. Övergångarna till skritt blir bra så länge jag är med och planerar och rider så där är det mest mitt huvud som ska hänga med. Övade att svänga in på mitten av kortsidan också och göra halt vid X, några blev väldigt bra, men jag måste bli bättre på att hålla kolla på vart jag ska göra halt, axlarna vid bokstaven! Sedan vilar han väldigt gärna ena bakbenet i halten, vet inte riktigt varför. Uppridningarna som vi tränat en hel del på sitter nu riktigt bra, Lena säger att han är väldigt rak och fin och jag tror att det är för att jag tänker på att trampa ner lite extra åt vänser så att jag sitter rakare. Kul att träningen ger utdelning.
 
Vi red igenom LC:2 en gång sedan, det gick bra, första övergången var lite hastig, men annars blev det ganska så bra. Kände lite att det inte var riktigt så nyanserat som jag ville och att jag inte planerade som jag borde, men helt klart godkänt. Sista travlängningen kändes jättebra!
 
LB:1 sedan, första gången vi visar den för Lena och andra gången vi rider den. Det gick bra, serpentiner är ju något vi gillar och är ganska bra på, den ökningen i skritten blev också bra, tänkte på att korta upp innan så att det syntes lite skillnad, han har ju en fin skritt lilla pållen. Sedan galoppen då, volterna blev lite stora, men det får jag leva med. Mellangaloppen snett igenom gick bra, ska försöka komma ihåg att sikta lite framför bokstaven så att jag får mer hörn att passera efteråt. Fattningen i höger blev lite sådär, jag stressade lite för mycket, men när vi gjorde om den och koncentrerade oss på av vi skulle göra så blev den himla fin.
 
Nöjda alla tre så avslutade vi där, Maxim var så varm och svettig att det blev lite avsvampning i stallet och sedan käka lite i boxen innan han fick gå ut igenom. Imorgon natt får han sova inne, förhoppningsvis blir det lite extra energi då.
 
Det Positiva: Ögonblick
Det Negativa: Tomhet
 
Fields of gold

Over and Out

Grå pärla

Igår var det en stor dag i våra liv, innan jag åkte ut till stallet åkte jag nämligen och hämtade hem en alldeles egen transport. Jag har spanat nu i någon månad och varit iväg och kikat på några stycken. Till slut så lyckades jag hitta en inte alls långt härifrån till ett vettigt pris. Så igår åkte jag och hämtade hem den grå pärlan som jag döpt till Berit (min bil heter Bengt så tyckte det passade bra och ett namn måste man ju ha så det så). Det är en Thule från 2007 så inte jättegammal och  i fint skick, jag hoppas på att Maxim ska trivas med den, den har allt som den förra transporten hade så det kommer nog att bli bra.
 
Idag så var det strålande väder så jag passade på att för en gångs skull följa veckoplaneringen och ta cykeln! Vilket i och för sig resulterade i ännu en 13-timmars dag innan jag kunde sjunka ner i soffan igen, men, men ibland är det värt det.
 
 
Uteritt stod på schemat och vi höll oss på stubbåkern idag, travade en hel del och Maximen blev lite svettig, mig rann det om som vanligt. Fin kvällsol och relativt koncentrerad häst, ibland blir han lite distraherad av saker som händer långt bort i fjärran och jag når inte riktigt fram till honom, men bitvis gick han riktigt fint. Nu gjorde vi så att vi red fram till vägen och sedan vände vi och red tillbaka, blev lite längre på det viset och så utmanade vi inte ödet mer än nödvändigt, tänkte jag skulle promenera runt med honom på söndag efter tävlingen, kan nog vara lite lagom. När vi kom hem så fick han nosa på nya transporten, tror att han godkände den och sedan så gick vi över bron några gånger också.
 
 
Tjoho!
Han fick stå inne en stund och äta medans jag städa transporten och förberedde inför helgen och ställde in bommarna så han kan åka brett och så, blev mycket bra. Sedan blev jag kvar ytterligare en stund och gjorde rent vattenkaret i hagen och fixade lite i stallet. Vips så var det nästan mörkt och jag styrde cykeln hemåt med mamma i telefon. Snart blir det dags att gå och sova, ska försöka vara tidigt på jobbet imorgon.
 
Det Positiva: Härliga ridturer
Det Negativa: Dåligt med mat
 
Sunshine in my heart

Over and Out
 
 
 
 
 
 
 
 

Dressyrande

Ganska så bra dag på jobbet, med saker att göra mest hela tiden och sedan en lång kväll i stallet gör att man bli ganska så trött och sliten. Blir att lägga sig tidigt ikväll känner jag.
 
Maximen skulle få ett pass i ridhuset var det tänkt, planen jag hade var att rida de olika programdelarna som vi behöver träna på tills på lördag. Jag ville också försöka att få fram honom så mycket som möjligt och få lite energi. Testade att rida med sporrarna, vet inte riktigt om det hjälpte eller själpte. Tyckte allmänt att det var väldigt stretigt i början. Jag började med att mjuka upp lite i skritt och det gick helt okej, men sedan i traven fick jag inte tag i honom speciellt bra, det kändes mest som om jag bråkade med honom precis hela tiden. Inte så kul med andra ord. Sedan fick vi sällskap i ridhuset också, både av publik och annan häst, nyttig träning för han beter sig precis som han gör på tävling så jag får träna på hur jag ska hantera det.
 
Vi jobbade i allafall vidare med lite övergångar och de blev helt okej. Sedan galopperade vi lite också, lite slarviga fattningar för egen del, men några blev fina. Vi övade oss på att galoppera på volt också och det gick ganska bra, jobbade på att försöka ställa och få honom att i allafall snegla inåt, sakta men säkert är vi på väg ditåt. Sedan travade vi lite serpentiner igen och då började han lossna och jag kände att han gick så mycket bättre åt höger än vad han gjort på hela passet innan och han gjorde inte så att han kröp ihop så dant heller, inte jämfört med hur han brukar göra i allafall.
 
 
 
Vi avslutade med att rida igenom LB:1 en gång, bara för att få in den i huvudet. Det gick faktiskt ganska så bra, jag måste såklart rida bättre och var mer med och tänka före, men för att vara första gången var det helt okej. Det svåra kommer att bli den ökningen till mellantrav som man ska göra, vi har inte riktigt fått kläm på det hela och man får inte rida lätt i LB, men vi ska väl lösa det på något vis föreställer jag mig. Tror det bli bra att rida en LC först för då har han spanat in banan och förhoppningsvis är han lite, lite mjukare i kroppen, jag får se upp bara så att han orkar igenom och stötta honom på rätt ställen. Men nu är det ju första gången med nytt program och första gången vi rider två klasser. Travade av med lite serpentinbågar igen och han fortsatte vara fin. Verkligen ett pass med toppar och dalar. Blev ordentlig rykt efteråt och käka havre i boxen innan jag släppte ut honom, med flughuva denna kväll. Ögonen var okej när jag kom idag, men något hade ätit honom i öronen så vi fortsätter ett tag till med den.
 
För övrigt ska jag hämta hem liten en present till lilla Maximen imorgon, eller liten och liten, ganska så stor är den.
 
Det Positiva: Toppar
Det Negativa: Dalar
 
You raise me up

Over and Out
 
 
 
 

Grundkendo

Jag lyckades med ett kendopass denna vecka också, vilket var målet. Första gången jag såg några av terminens nya nybörjare, dessutom en hel del fortsättare också, känns som om vi är på väg uppåt nu medlemsmässigt, nu ska vi bara se till att folk vill stanna kvar och fortsätta.
 
Kroppen var inte riktigt med på det här med träning, men eftersom det var grunspass var det mest musklerna och inte konditionen som tog stryk. Varje gång jag tränar grund blir jag så ohyggligt medveten om mina brister, brister som jag borde jobba mer på, men som, när man väl kommer in i rustningsträningen, så lätt glömmer bort. Nåja, denna termin kommer jag försöka att träna på torsdagar och söndagar så jag får lite av båda delarna, vilket jag tror kommer vara nyttigt.
 
Vi koncentrerade oss mycket på fotarbete idag, fick lite över salen först, gick i par, högg lite på shinai och sedan gjorde vi även attacksteg. Har väl inte så mycket att säga om det hela. Tycker att attacksteget börjar hitta tillbaka i allafall. I slutet gjorde vi huggcirkel och kiaiövning, alla skulle göra sitt bästa Men-kiai och sedan var det en som räknade till tio hela tiden, 140 hugg, kändes okej, med huggen, kiaiet, mja, men jag känner inget i halsen så förhoppningsvis gjorde jag det på rätt sätt i allafall.
 
Då nybörjarnas pass var över så ägnade vi den sista halvtimmen åt bokkenövningar. Rättare sagt till Bokuto ni yoru kendo kihon-waza keiko-ho. Nio bokkenkator som kommer komma på kyugraderingen nästa vecka, både jag och Lollo kände att vi ville ha lite bättre koll på dem om vi nu ska vara domare nästa söndag så vi var med. Det kom tillbaka ganska snabbt även om jag förmodligen har gjort dem på ett bättre sätt tidigare. De nio katorna är:
 
Kihon 1 – Ippon uchi no waza: Shomen. Kote. Do (hidari). Tsuki
Kihon 2- ni-san dan no waza: Kote-men
Kihon 3 – Harai-waza: Harai-men
Kihon 4 – Hiki-waza: Hiki-do
Kihon 5 – Nuki-waza : men nuki-do
Kihon 6 – Suriage-waza: kote suriage-men
Kihon 7 – Debana-waza: debana-kote
Kihon 8 – Kaeshi-waza: men kaeshi-do
Kihon 9 – Uchiotoshi-waza: do uchiotoshi-men
 
Tekniker som vi använder i princip hela tiden (okej, inte den sista då), men som man väldigt sällan gör på detta vis. Lite stretching efteråt och sedan cykla hem i den mörka kvällen, burr för höst, måste börja ta på mig mer kläder när jag cyklar, i och för sig mysigt med stickade koftor och sjalar.
 
Det Positiva: Någon sorts teknik
Det Negativa: Trött kropp
 
You don´t see me

Over and Out
 

Höstritt

En typisk höstdag idag kändes det som. Strålande sol, vilket var ett stort plus, men till det ganska mycket blåst. Planerad uteritt var det och så blev det också, även om jag var lite tveksam till all vind som brukar göra herr Gul lite smått upprörd.
 
 
Nåja, vi tog på fina blå mössan och hoppades på det bästa helt enkelt. Som jag trodde blev det ganska spänt redan från början, mycket var helt fel i Maxims värld denna dag kan vi säga. Folk hade plockat fram saker på sina gräsmattor som absolut inte skulle vara där, många som var ute och pysslade i söndagssolen också så mycket man kunde bli upprörd över. Vi tog oss förbi det mesta utan större problem, skritt och trav grusvägen bort. Hoppade av då det kom en bil bakom oss, den är bra den vägen för att det finns många bra platser att ställa sig på sidan om och låta bilarna passera, inga problem. Vi promenerade en bit sedan, hade ändå planerat att gå på asfaltsvägen och vi var ganska nära den ändå. Travade lite sedan på en till grusväg och undersökte sedan om den lilla hoppstigen var framkomlig, men tyvärr var större delen ett kalhygge numera. Tråkigt, men sådant är livet, tur att det förhoppningsvis ska bli en ny hoppstig närmare stallet snart, bara jag tar mig dit och fixar lite grenar så.
Sedan vi red hemåt igen, tog en avstickare på gräsvägen och travade lite mer och kom tillslut hem välbehållna. Ganska skönt när man få bra turer, trots spändhet och bilar så tog vi oss igenom det och jag tycker att jag hanterade det hela relativt bra.
 
Maximen fick gå ut i blåsten igen och slippa flughuvan för första gången på flera månader, förhoppningsvis har han inte allt för svullna ögon när jag kommer imorgon, men det får vi se. Jag åkte hem och satt på tv:n och fick se fälttävlanslaget ta EM-silver i lag, mycket kul, såg terrängen igår också och det var mycket spännande, så kul att de direktsänder kan jag bara säga. Vettiga tider så man har en möjlighet att se också.
 
Det Positiva: Sol
Det Negativa: Trötthet
 
Going on
 
Over and Out
 

When you tell the world you are mine

Börjar så sakta återhämta mig från en av de längsta veckorna på länge. Krasslig hela veckan och knaprat lite tabletter har jag gjort för att fungera. Nu verkar det som om det går åt rätt håll i allafall.
 
Maxim orkade jag longera på onsdagen, vilket väl gick sådär, det är inte riktigt våran grej tror jag och brukar undvika det, men vill/kan man inte röra sig så mycket så är det ju det bästa alternativet om nu hästen ska röra på sig.
 
Torsdagen orkade jag rida på iallafall, hade ju en lektion inbokad med Lena. Hopplektion till råga på allt. Fick en liten släng av panik-höjdrädsla, men vi fick hålla oss på de höjder jag kände mig bekväm med, tror vi tog oss över 50 cm i allafall, men är så nöjd med mitt beslut att vänta med hopptävlandet för det hade jag garanterat inte klarat av. Maxim tyckte nog att det var lite kul, men förvirrad av pilotens osäkerhet. Med Lenas coaching så gick det ändå ganska bra, vi tog oss över med mer smidighet än vad vi brukar, men måste tänka mer framåt. Hon tyckte att han såg fin ut när han hoppade i allafall och några språng när vi båda var relativt med fick vi till.
 
Nästa veckas lektion blir det programridning för jag anmälde oss till LC och LB på ÖFF KM nästa helg, jag tänkte att det var ett bra tillfälle att testa två program och göra debut i LB, efter den helgen ska jag anmäla till nästa lokala, beroende på hur det känns med två klasser så får vi se vilket/vilka program det blir. Ser mycket fram i mot det hela.
 
Om man slipper släpa på matte kan man hoppa finare och högre.
När jag kom ut till stallet på fredagskvällen så var det två som skulle ut och inviga den nya rundan runt vallen så jag skyndade mig att hämta hästar i hagen och så hängde jag och Maxim på. Det skulle vara en lugn runda så vi skrittade mest, Maxim tyckte nog att det var lite tråkigt, han klampade på och försökte hänga med varmblodet framför så gott han kunde. Kändes fint att han var glad i allafall och han kändes fylld av energi, vilket kanske svämmade över lite. Dessutom hade han en tendens till att titta lite väl mycket på vad hästen framför gjorde och sedan härma lite. Halmbalar som skulle passeras kunde det ju gömma sig monster bakom, vem vet liksom. Det gick dock bra, vi körde med taktiken, gå ett steg, spana, gå ett till steg, stanna och spana, tills vi var förbi. Sista biten går åkern längs med vägen, så trafikträning blev det också. Återigen sneglade han lite mycket på hästen framför och bilarna kom körde om gick då tydligen hur bra som helst, han stannade och kikade, men stod snällt när de passerade, istället så var det bilarna vi mötte som utgjorde ett litet problem, eller ja, hästen framför kastade sig och då tyckte Maxim att det var okej att han gjorde likadant. Första gången fick vi snurra ett varv, men den andra blev det bara ett snabbt steg åt sidan, endå okej, första gången på ny runda och med ny kompis vi aldrig varit ute med tidigare. Kommer nog bli bra att kunna trafikträna lite mer där sedan.
 
Stubbman och stubbåker <3
Maxim fick gå in i boxen och jag som hade Floradag gjorde i ordning nästa häst. Flora var pigg och glad vilket var superkul. Hon fick också gå nya vallen, men vi travade lite mer, eller ja, en hel del mer, konditionsträningen helt enkelt. Öronen spikrakt framåt och rätt så bra med fart fick vi till. Hon tyckte dock att det var onödigt att galoppera, vi får fortsätta jobba med det hon och jag. Traven blevi alalfall riktigt fin i slutet och vi kom hem nöjda och glada, precis när vi svänger in på stallplan börjar regnet ösa ner så det var bra tajming verkligen.
 
Igår tömkörde jag Maxim, vädret var sådär, så vi var lite ute i början, men sedan inne i ridhuset, travade över några bommar på voltspåret och bitvis gick det bra. Inget speciellt med passet annars. Nu ska jag snart ge mig ut till stallet och rida ut en sväng. Fint väder, så får se om jag lyckas ragga lite sällskap också, annars ska vi vara modiga och ge oss iväg lite längre själva.
 
Det Positiva: Tillfriskning
Det Negativa: Slem i halsen
 
You know you are eveything

Over and Out
 
Dessutom har jag två kvällar denna vecka varit ute på äventyr på den östgötska slätten och spanat present till Maximen (och mig själv). Vill inget säga förrän det är helt klart, men ser ut som om vårt liv kommer bli lite roligare och smidigare framöver.

RSS 2.0