Bokuto Ni Yoru Kendo Kihon-waza Keiko-ho

Dags för kendo igen. Närmare bestämt bokkenövningar, vilket jag såhär i efterhand, med två mycket spända muskelfästen i benen, är rätt så tacksam över. Den vi gjorde var en serie övningar som kallas för Bokuto Ni Yoru Kendo Kihon-waza Keiko-ho, grundläggane tekniker med bokken.

Först så gjorde vi "enkla" tekniker, Men, Kote, Do occh Tsuki, ett steg framåt och hugg, sedan tillbaka till kami och hugg nästa teknik. Nästa steg är två-stegstekniker och då gjorde vi Kote-Men. Nummer tre var harai-waza och då gjorde vi harai-Men, svepa undan motståndarens shinai och hugga Men. Nummer fyra var hiki-Waza, vi gjorde Men in, mottagaren blockade, man gick ner i tsubazeriai och så hiki-Do ut.

Nästa grupp av övningar hör till Oji-waza, kontringstekniker. Vi började med en nuki-teknik och gjorde Men-Nuki-Do. Sedan Kote-Suriage-Men, följt av debana-Kote, Men-Kaeshi-Do och avslutningsvis Do-uchiotoshi-Men. Det är de kontringstekniker som finns, men som man sedan varierar med olika hugg. Alla är lite olika, Nuki är till exempel undvika, då ska man gå åt sidan så att motståndaren missar sitt Men-hugg, samtidigt ska man hugga Do. I Suriage-tekinker så slår man undan motståndarens bokuto, om man får ett Kote-hugg mot sig så ska man, innan den andra hinner så långt ner att den blir för stark, slå undan svärdet, snett underifrån ungefär och hugga Men. Debana är en teknik när man ska attackera innan motståndaren hinner avsluta sin attack, i övningen så gjorde vi så att den som var mottagare antydde att den skulle hugga Men och då högg den andra Kote. Kaeshi-Do är till skillnad från Nuki-Do, en teknik där svärden har kontakt med varandra. Tanken är att man ska ta hjälp av kraften från den andres svärd i sin egen attack. Väldigt svårt att förklara och en teknik som jag inte riktigt har koll på, jag har väldigt svårt för den och fick den inte alls att stämma idag. Den sista tekniken Uchiotoshi-Men, innebär att man, när motståndaren hugger tar ett steg snett åt sidan, trycker till den andres bokuto och sedan tar ett steg framåt och hugger Men, den är ganska rolig tycker jag.

Efter detta hade hela passet gått och det blev lite huggcirkel som avslutning. Jag kände mig inte speciellt aktiv idag heller, lite trög liksom, ett par gånger såg jag något som jag ville rätta till, men innan jag hunnit reflektera på hur jag skulle förklara och vad jag skulle säga så var det redan tillrättat, men på sätt och vis var det ju också en bekräftelse på att jag börjar se saker och att det är rätt saker att se och påpeka.  

Det Positiva: Kendo
Det Negativa: Muskelvärk

Some say love it is a river...

Over and Out

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0