Mot hösttävlingarna

Förra veckans Marithaträning var väldigt fin, fortfarande något lite krångel med vänstergaloppen, men jag tror vi fick verktyg för att hålla oss borta från krångel framöver. I övrigt var han superfin i galoppen, förvända var inget problem, matten behöver bara sluta titta ner på de gula fina öronen och kolla var hon ska istället så kommer vi att lösa det. Halt och ryggning så behöver matten återigen ge förutsättningar för en bra halt, något skrittsteg och inte tvärstopp från traven. Ryggningen gjorde han jättefint så vi hoppas det håller i sig till på lördag.
 
I traven jobbade vi lite med tempoväxlingarna och med skänkelvikningarna, där känner jag verkligen att jag har börjat hitta linjen så de gick faktiskt superbra. Överlag kändes han som sagt fin och ganska pigg och på. På slutet släppte vi allt vad program hette och övade bakdelsvändningar. Betydligt svårare för matten än för hästen. Åt vänster (dvs undan höger skänkel) gick det utan problem, vi kunde göra våra små kvartar, men åt höger så var det jäkligt svårt, mest, visade det sig för att matten halkade över åt vänster, måste trampa över ordentligt åt höger, samla upp och så ytterskänkeln lite bakåt och båda händerna åt höger. Då fick vi till det tillslut. Tur att vi har vintern på oss att öva vidare.
 
Sedan blev det promenad i mörkret på torsdagskvällen, efter att ha friserat man och diverse annat ludd samt genomfört höstens första klippning. Som vanligt tryckte sig Maxim mot maskinen och undrade om inte matten kunde klia mer i öronen också? Härliga häst, samtidigt som hästen i boxen på andra sidan gången stod upptryckt mot motsatt vägg och tyckte det var det värsta han varit med om. Återigen ett tillfälle att älska och berömma sin häst lite extra.
Blev uteritt för Maxim på fredagen med medryttaren och då hade det kommit en ko-flock galopperande mot dem. Spänd häst som ändå inte stack iväg så ingen skada skedd.
 
På lördagen blev det heldag för matten, fick i allafall lite sovmorgon, fördelen med att starta dagens sista klass. Kom till stallet vid halv tio och började fixa iordning och tog in Maxim så han fick ladda lite utan gräs innan vi skulle åka. Kände mig ändå lite stressad, så nästa tävling ska vi förbereda allt runt omkring bättre dagen innan. Vi kom i allafall iväg bra, 1,5 h tog det att köra lite drygt och vi kom fram 1,5 h innan start. Vilket gjorde att vi i lugn och ro kunde genomföra våra förberedelserutiner. Först får Maxim lite hö och ha öppen dörr till transporten, sedan spanar matten in tävlingsplatsen och banan där hon försöker se sig själv rida programmet. Sedan letar hon upp ett dass och eventuellt äter något lätt, denna gång hade jag gjort smoothe som jag hade med väldigt bra! En timme innan start är det dags att lasta ur Maxim, leda runt och hitta en lämplig plätt med gräs där han kan kissa innan vi borstar och sadlar. 40 minuter innan start börjar jag med framskritt 10 minuter för hand, sitter upp och jobbar i skritten ca 10 min, sedan trav under lättridning, lite olika vägar, börjar kolla att gasen fungerar och samma i galoppen, både rättvänd och förvänd. Sedan försöker jag hinna med någon skänkelvikning åt båda hållen så som de ligger i programmet samt något ryggning. Allt detta med skrittpauser mellan och finns tid kvar blir det ofta lite övergångsjobb skritt-trav-skritt bara för att få igång kommunikationen.
 
In på banan som man fick rida runt, jag brukar försöka trava igång så fort som möjligt och håller mig då till lättridning, detta eftersom jag inbillar mig att jag är mer avslappnad då om han skulle titta till för något. Försöker rida förbi där domaren sitter från båda hållen, brukar bli skritt för han vill titta, då får han titta första vändan och så försöker jag jobba skritten mer övriga vändor. När vi får startsignal så ser vi till att komma i höger varv och fatta galopp så långt ner på långsdian som möjligt så vi får igång den innan inridning.
 
Så programmet då i lördags, hur gick det? Vi hade två missar, vänster galoppfattning blev sen pga att jag blev osäker och ville vara övertydlig med vilken galopp det skulle fattas, sedan fick vi avbrott i vänster förvända då jag helt enkelt inte orkade driva och han då inte bjöd vidare bra själv. Genomgående så var det lite sirapskänsla genom programmet, det blev lite tungt underlag, men ändå inte så tungt som det blivit tidigare. Men i övrigt så gjorde vi alla momenten, mellangångarterna blev det inte mycket med och ryggningen blev tyvärr inte alls lika bra som på träningen ("ovillig"). Vi fick tre 7:or (mellanskritt+högerfattning, höger galoppvolt och avslutande halten) ett gäng 6,5:or. Totalt 58.889% ynka 4 poäng från ett kval. Surt såklart, men jag väljer att se de bra bitarna och jobba vidare, vi är så nära nu att jag nästan kan ta på det. Slutkommentar från domaren: "Trevlig uppvisning på en för dagen "lite trött" pålle. Väl kämpat. Blir lågt med anledning av att han inte är riktigt framme för skänkeln idag. Träna på! :)" (Hon syftade då på punkterna 2 och 4 under allmänt intryck framåtbjudning och ryttarens sits). Så jag är taggad på nästa tävling som är redan på lördag.
 
Jag fick åka själv på denna tävling, husse var iväg på sin egen hobby, syster jobbade och föräldrarna var ute i lingonskogen med mormor och morfar. Men jag hade en mysig dag ändå med bästa gula. Som strössel på tårtan kom det en transport och ställde sig bredvid oss, när de hoppade ut hälsade de och sa: "Vi ställde oss bredvid dig för vi har också en gul där bak". Så kul! Vi pratade lite och jag stannade kvar och tittade på dem och pratade lite efteråt också. Då jag inte är jättepratsugen innan min egen start. Fin häst var det, de hade inte varit ute så mycket, men satsade också på SM nästa år, hoppas att vi kan ta oss dit tillsammans! De hade lite otur och hennes häst tyckte också att det blev tungt. Kul nog hade hon haft sin häst från 3 år också, men den var några år yngre än Maxim.  
 
 
På söndagen skrittade vi en timme över stock och sten i skogen, inspekterade bärplockare och gick lite off-road. Nöjt frustande Maxim och förkyld-trött matte. Och så vila på måndagen som vanligt och matten försökte sova bort sin förkylning istället.
 
Tisdagen blev jogging i ridhuset, han kändes så fin och lätt att ha och göra med. Mjukade upp i skritt och trav, lekte lite med tempoväxlingar framåt och fick iböand så rysligt bra känsla. Sedan tog vi lite galopp också, mest för att han blir så mjuk av att bara rulla förvänd runt fyrkanten.
 
Träningen på onsdagen var både på topp och i bott. Krånglet med vänsterfattningarna fortsätter tyvärr, men vi får kämpa vidare och försöka lösa det allt eftersom. Annars var han toppenfin med allt, speciellt i traven, i skänkelvikningarna satt jag bara och log, han gick framåt av sig själv, vi höll linjen och det bara flöt! Så kul! Galoppen var också fin, när vi väl kom in i den, och vi kände oss nog båda ganska laddade inför tävling.
 
På torsdagen hade han varit spänd på uteritt med medryttaren, men slappnat av allt eftersom. Och på fredagen laddade vi upp med framskritt ute och så en kort sväng i ridhuset i trav och galopp. Hade missat att det var inbokade träningar så blev kanske inte exakt det upplägg jag tänkt, men jag får ha lite bättre koll på kalendern nästa gång. Vi behöver ju träna på att rida med andra också, men just när det är träning är det ibland, beroende på tränaren, lite knepigt, nu gick det bra i allafall, hon varierade övningarna ganska mycket och pratade tydligt vilka linjer de använde så jag kunde anpassa mina egna vägval efter det.
 
Lördagen och lite mindre stressigt än föregående tävling, lite senare start, men också närmre att åka. Samma upplägg som tidigare och kom fram 1,5 h innan start, kikade runt och hittade toan, tog ut Maxim och kissade honom innan vi borstade och gjorde i ordning. Det var en liten, liten klass denna gång, slutade med tre startande. Var nämligen lite kaos på framridningen med en häst som två gånger drog iväg i en bockserie och höll på att kasta av ryttaren, otroligt att hon satt kvar tycker jag! Själv hoppade jag av Maxim för säkerhetsskull, den kom båda gångerna mot oss och rätt så nära så kändes säkrast.
 
Vi följde i allafall vår plan för framridningen, han kändes rätt så bra, inte superenergi och så började det regna precis innan klassen skulle starta också. Lite tittig inne på banan, travade runt nere vid domaren i båda varven och försökte få honom avslappnad. Vi fick till en ganska bra uppridning, lyckades inte prick medellinjen riktigt, kom igång ganska okej i travprogrammet, i första längningen kände jag faktiskt att han svarade framåt en bit i allafall, 5,5 på den är bättre än 5 tänker jag, sakta men säkert, poäng för poäng är vårt motto! Skänkelvikningarna kändes lite lojare än vad vi får till på träning, men vi fick 6 på båda och det är jag ganska okej med, har ju varit sämre. Skirtten fick jag till bättre energi på, men skulle försöka länga mer, men det var inte en sådan dag helt enkelt, fick sämre än vad vi kan på längningen av formen i traven också och ryggningen var ovillig såklart.... Där har vi en hel del arbete kvar att lägga. Tyckte högerfattningen från skritt var lite seg, men vi fick till det, sedan hade inte galoppen samma energi som förra tävlingen så lite lägre poäng generellt, dock fick vi högre på det allmäna intrycket som förmodligen vägde upp att det var mer lojt denna start. Klarade höger halvt igenom och förvänd, sedan kom vi till vänster och där hade jag ju gett mig sjutton på att han inte skulle bryta av, han blev öppen i formen istället så 5.5 där, men bättre än 4 för ett avbrott. Sedan kom väl "missen", han tittar till i övergången på något och jag får inte ut honom i hörnet så vi hamnar inte på spåret i högerfattningen så där drog det ner också och ingen längning. Hämtade upp lite med en 7:a på uppridningen och en 6.5 på halten i slutet, men vi har ju inte råd med missar helt enkelt om vi ska klara kvalgränsen, denna gång blev det 59.167% Men som sagt, en poäng i taget så kanske det rullar in kval i vår eller något sådant...
 
Nästa tävling är vi i dagsläget 11:e reserv på så osäkert på om vi kommer med, har också anmält till en LA:3 i början av november. Får diskutera om vi är redo för det, men jag vill få in minst en tävling till innan vintern... Jag räknar väl inte med att klara ett kval i LA:3 men då har vi i allafall testat på programmet innan vinterträningen.
 
Men nu väntar några "lugnare" veckor innan nästa tävlingsomgång.
 
Det Positiva: Den bästa hästen att åka med
Det Negativa: Stolpe ut
 
Kan inte önska mig bättre vän att åka på äventyr med.
 
Over and Out 

I raketfart

Ännu en vecka har flugit förbi, knappt har man blinkat och så är det höstigt i luften. Jag älskar ju hösten så egentligen är det inte så farligt, mest att man känner att snart har ännu ett år gått utan att man riktigt vetat vart det tagit vägen.
 
Vi körde som vanligt vilomåndag och så ridhus på tisdagen, jogga runt i alla gångarter och jobba med att bli mjuka, som vanligt kan man väl säga.
 
Veckans träning var väl i halvtid så bra man någonsin kunnat önska sig och så andra halvan kanske vi ska glömma bort helt och hållet. Eller nej, det ska vi inte för vi lärde oss nog båda två av det också. Första delen ägnade vi åt skänkelvikningar och att matten ska hitta linjen, på en ny diagonal och hålla den. Annars tvärar hon för mycket och allt blir fel... Det gick i allafall superbra, bra flyt och fin tvärning så vi var supernöjda. Sedan gav vi oss på galoppen och där har vi ju haft lite problem senaste veckorna med vänsterfattningarna. Vilket vi också fick denna gång, så fick ägna ganska mycket tid åt att reda ut det ordentligt. Han kändes fin när vi väl fick rätt galopp och höger var som vanligt en dröm att rida. Men vi ska fortsätta vara noggranna med att jag gör rätt och att det blir rätt.
 
 
 
Torsdagen blev promenad i skogen och så uteritt på fredagen med medryttaren där han enligt uppgift varit fin. På lördagen hade matten utsläpp och sedan var det arbetsdag. Skönt nog hann jag rida Maxim en sväng i ridhuset på morgonen innan arbetet startade. Vi jobbade på våra skänkelvikningar, några linjer ur programmet vi ska tävla snart med ryggningen och så jobbade i galoppen med att vända upp på medellinjen några gånger. Samt ganska mycket med den förvända galoppen, han blir så mjuk och fin av det jobbet. På söndagen red vi ut i blåsten och galopperade en hel del, han var fin och inga problem att fatta vänster även på rakt spår så kanske har problemet löst upp sig.
 
Måndag vila igen och idag blev det morgonridning i ridhuset, lite lugnare pass, mjukade upp i skritt och trav med serpentiner och små volter, sedan gjorde vi några försök till tempoökningar på sina ställen och några skänkelvikningar, samt även delar av travprogrammet i LA:1. På lördag är det dags för höstens första tävling!
 
Det Positiva: Höst
Det Negativa: Mörker
 
Kan vi bara stanna upp och tänka till lite...
 
Over and Out

Längre turer styrker själen

Så förra veckan kom vi in i lite rutiner igen kändes det som. Vila på måndagen och så dressyr i ridhuset på tisdagen, bara försöka mjuka upp och förbereda oss. Försökte väl mest jobba på att han skulle gå framåt, lite med tempoväxlingar och lite öppnor/slutor på medellinjen. Var en träning samtidigt och det var ganska varmt och jag var inte superpepp direkt, men alla pass kan inte vara på topp. Han kändes ganska mjuk i slutet i allafall.
 
Veckans Marithaträning kändes i allafall bra. Fick jobba på med skänkelvikningarna, tänka på att ha honom rak och på vilken väg vi skulle rida. Jag har en tendens att försöka tvära för mycket och kommer ut för tidigt. Maritha hjälpte till genom att dra en linje på diagonalen som frambenen skulle hålla sig på. Vilket, återigen, fick mig att inse att jag behöver rida med framåt, inte lika mycket åt sidan... Kändes i allafall bra och något vi ska jobba vidare med. Sedan jobbade vi med galoppen, fortsätter att krångla lite i vänsterfattningen, vet inte om jag är för snabb, för sne eller om det är något annat. Fick trava på 10-meters volt och fatta ur den och ska jobba vidare med det hemma också. Han var fin i galoppen och jobbade på bra, får ibland till tempoväxlingarna riktigt bra nu, men det är mycket styrkan som fattas fortfarande.
 
På torsdagen blev det promenad i skogen på morgonen och på fredagen hade han och medryttaren ridit ut, själv var jag en sväng till Linköping och mös <3
Hade morgonfodring på lördagen, kom upp bra och var där och fodrade strax efter 6, hann fixa maten och vattnet tills Maxim ätit upp och gjorde sedan i ordning för att ge oss iväg vid 7. I ensamt majistät denna gång, brukar köra varannan gång på den här längre vändan med sällskap och utan, för ärligt talat, ibland vill man bara umgås med sin häst. Två timmar var vi ute och avverkade 12 km (testade en ny app). Fick till några längre sträckor med trav och galopp, hann före de flesta bär/svampplockare och lurade morgontrafiken vid överfarten av stora vägen. Tog oss också igenom skogen, dock inte med matten på hela tiden, så nästa gång vi är själv ska jag testa från andra hållet och se om jag kan få till en bättre stid i ena änden.
 
På söndagen var vi i ridhuset, mest försöka få igång och gå på framåt och jobba på med skänkelvikningarna, de blir ju inte lika bra när vi kör själva, men tycker jag börjar få lite mer självförtroende. Öppnorna i trav jobbade vi också med och han blev väldigt fin och trevlig i slutet när vi travade av så det är nog bra lösgörande jobb för oss.
 
 
Denna vecka blev det sedan vila på måndagen, på tisdagen tog vi ridhuset, jobbade med våra läxor med att hitta linjen på diagonalen och allmänt lösgörande jobb. Han var fin och duktig, ingen superkänsla, men helt okej. På onsdagen blidde det ingen träning då bilen behövde en sväng på verkstad innan man vågade köra igen. Så istället blev det reflex-västpremiär och jogging i skogen. En härlig tur, så höstigt som det kan bli. På torsdagen var jag där på morgonen och då blev det lite lätt longering över några travbommar, matten är ju kass på avståndsbedömning, men när hon väl fick till det så blev det lite lättare för hästen att ta sig över. På fredagen ägnade sig matten åt att sitta på ett stallmöte medan medryttaren och Maxim var ute och härjade i skogen. Det hade blivit lite dramatiskt då en lösspringande pudel, som slutade lyssna på sin husse, hade angripit dem. Hon har ju ridit Maxim några gånger nu, men var orolig att han skulle sticka, han har ju gjort några försök om man säger så och blivit "rädd" för saker. Men när det väl finns någon legetim orsak att bli rädd och springa, är han hur lugn som helst och sparkar mot hunden då den börjar hoppa mot svansen (utan att träffa, men hunden sprang iväg...). Ja, se hästar, aldrig blir man riktigt klok på dem.
 
Jag ägnade helgen åt morgonridning, först i ridhuset på lördagen, lite styv och tråkig i början, men jag försökte andas, jobba på med den sortens övningar jag vet hjälper (serpentin i trav varvat med 10-metersvolter, samt förvänd galopp) och då mjukade han upp sig rätt så snabbt och blev väldigt trevlig. Sedan åkte jag hemhem för en dag i svampskogen med föräldrarna, välbehövligt, även om det var lite segt att åka kommunalt.
 
Idag hade jag morgonfodring och utsläpp och en riddejt planerad, så vid 8 kom vi iväg på långtur med ganska mycket galoppsträckor. Maxim fick träna på att gå först och ta ansvar, då vågar man inte springa så fort hälsar han, eller så maskar man för att man kan... Väldigt härligt var det i allafall. Men behöver ta mig tid att klippa lite päls snart, hoppas på att få tid nästa helg.
 
Det Positiva: Höst
Det Negativa: Trasiga bilar
 
Gult är aldrig fult
 
Over and Out

RSS 2.0