Bus i snö

Vädret går ju som bekant lite upp och ner, varmt i förra veckan, så att ridbanan var lite halvtinad och i alla fall dög till lite lösgalopp. "Pigg som en spigg"- Maxim behövde inte mycket övertalan utan susade runt mer eller mindre efter anvisning i en kvart, med blandade bocksprång, galoppombyten och rusningar, och sedan gick vi hem igen.
 
Vi ägnade förra helgen åt att galoppera i snö. Trevlig tur på lördagsmorgonen i käck snöyra, men som ändå gick att rida i, när vi kommit hem tilltog det och snöade väl i princip konstant fram till söndag. Då blev det en eftermiddagstur i skymmning med en exemplarisk herre som klarade blinkande traktorer och snöplogar. Hur det var med den där översnöade stenen som gjorde att vi nästan krachade in i ett träd i full galopp kan vi ju tala lite tystare om. Matten var inte riktigt med i matchen, men han tog så fint hand om mig trots någon slags begynnande febertrötthet. Mycket galopp blev det och i annat fall trav, han blev riktigt på mot slutet, vilket är trevligt.  
 
 
Veckan gick sedan i vilans tecken. Mest för att matten blivit gammal och faktiskt inte orkar rida när hon har feber. Eller vi gjorde ett pass på tisdagen inför onsdagsträningen, eftersom jag då inte gett upp tanken på den, men så blev den inställd när både pilot och tränare blivit sjuka. Tisdagens pass var i alla fall fint, förvirrad matte, men Maxim tog saken i egna hovar och glänste runt ridhuset med lite framåtbjudning. Vila sedan onsdag och torsdag och så longerade vi lite lagom på fredagen.
 
Lördagsförmiddagen ägnade vi åt skrittjobb i skogen, Maxim ville mer, men skrittade tillslut på så som bara han kan med sina långa steg. Och sedan avslutade vi med att galopp-klättra på söndagen och försöka att inte fly från skogs-joggaren som anföll från vänster. Fin Maxim på pelhambett som jobbade bra i båda galopperna.
 
Sedan har veckan fram till jul bestått av vila. Välbehövligt för matten med bara ett par promenader tillsammans med gulingen. Maxim börjar väl bli lite otålig, men efter julhelgen ska vi igång igen innan matten åker på skid-semester och lämnar över prinsen till systern som sagt att hon vill rasta honom några dagar över nyår. Början av januari kommer gå på halvfart, men sedan ska vi kicka igång det nya året är det tänkt!
 
Det Positiva: Ännu ett år till handlingarna
Det Negativa: Att känna att man blir äldre
 
You got me
 
Over and Out

Dressyr och hårda vägar

Helgen som gick då, hade morgonen på lördagen, så fixade och donade allt då, plus lite till, hemma till tio och långfrukost (som jag inte hann med innan eftersom jag försov mig...) sedan slappa lite och tillbaka på eftermiddagen och gå en längre promenad i vintersolen med Maximen, som var pigg och glad. Hann knappt hem, sedan tillbaka till stallet för då fick jag tillbaka sadlarna, lade på dem, pratade lite och sedan kunde jag åka hem och slappa ännu mer.
 
 
På söndagen gav vi oss ut på upptäcktsfärd, hittade en väg som nog kan bli riktigt bra, beroende på hur nära järnvägen man vågar sig. Ska gå där själv först innan vi ger oss av dit tillsammans igen. Hårt i marken är det ju överallt nu, så det blev skritt för hela slanten, men med lite jobb då och då.
 
Veckan började med vila, för det är bara att inse att matten är i en svacka och måndagar är den jobbigaste dagen på hela veckan. Men igår så fick vi till ett pass i ridhuset, mestadels själv, bara sällskap av stallkompis i början. Maxim var så så fin! Jobbade på bra, vi gjorde inget avancerat i traven, men han trampade på bra, bjöd till lite i tempoväxlingarna i slutet till och med! Galoppen var också ruggigt trevlig, matten behövde hjälpa till en del i vänster varv, men i höger kunde jag njuta faktiskt! Vi gjorde förvända galopper på bågar och på diagonaler i båda varven! Skänkelvikningarna i trav fick vänta då jag hade vanliga bettet.
 
Igår så var det Marithaträning igen! Jag fick inte riktigt samma känsla av framåtbjudning som på tisdagen, men han var ändå väldigt fin. Vi kämpade på med våra skänkelvikningar som hela tiden går små steg framåt, men jag behöver vara kvickare i mina hjälper, ge sidförande hjälper, sluta med det och möta upp på ytterhjälperna för att bogen inte ska orma iväg, när jag hinner med så blir det några steg som är riktigt bra, men sedan tappar hjärnan förbindelsen med kroppen och så blir det ormigt igen. Vår förvända galopp har i alla fall tagit steg framåt, i höger gjorde vi bågar, diagonaler och en kortsida!!! I fin bärig galopp utan att han försökte bryta av. I vänster gjorde vi fina bågar, någon diagonal som var hel okej och sedan övade vi på att skära av hörnen och fatta förvänd vänster galopp och galoppera långsidan ner. Svårt tyckte vi båda, men det blev också bra tillslut. Vi ska öva på att våga testa detta på egen hand hemma också.
 
Vila ikväll igen, eftersom matten hade aw med teamet efter jobbet och kom sent till stallet. Så här i slutet av hösten är jag lättövertalad till det mesta.
 
Det Positiva: Att utforska
Det Negativa: den sneda kroppen
 
Straight up!
 
Over and Out

Efter toppen kommer dalen

Träningvärk och ett core-pass tog udden av min energi på fredagen så det blev vila så och så även på lördagen, jag ägnar mest helgerna åt att sova nu för tiden och energin vill inte riktigt infinna sig. En vecka med extra vitaminer senare så kanske det är på väg att vända. Kommande helg får utvisa det.
 
I alla fall kom vi ut på söndagen och red en ensamtur i skogen, nya stallet bjuder inte på så många sällskapsturer ser det ut som. Vi hade trevligt i alla fall och travade en del med bra känsla och jobbade på stigarna.
 
Måndagen återigen vila tyvärr, men sedan gick vi till ridhuset på tisdagen. En tränare där så jag fick väl inte gjort riktigt det jag tänkt, men det gick okej ändå och han kändes mjuk i alla fall. Jag blir lite arg på mig själv när det blir så här. Jag behöver lära mig att rida bland folk, men jag har också upptäckt att det är skillnad på folk och folk. Vissa gånger kan det vara otroligt svårt att rida samtidigt som någon annan tränar, en annan gång är det lätt. Ibland strular det ihop sig när man är två ekipage i ridhuset och ibland fungerar det perfekt när man är fem. Jag vet själv att jag kan glömma hålla koll på omgivningen ibland när jag fokuserar på Maxim, men jag skrittar aldrig konstant på spåret medan andra rider i snabbare gångarter. Jag kan blanda ihop vem som har företräde över volt och fyrkantsspår, men jag håller i alla fall till höger vid möte. Jag har i princip varje gång jag varit i ridhuset råkat ut för detta, speciellt det här med att skritta på spåret som verkar vara en favorit... Första gången vi var till ridhuset hade jag läst in mig på reglerna eftersom man inte vill göra bort sig när man kommer utifrån liksom, och jag hade min syster med som moraliskt stöd också. Jag blev oerhört förvånad över att se alla de här reglerna som jag uppfattade som ganska strikta brytas lite här och där. Vilket gjorde att jag blev osäker och förvirrad av det milda kaos som rådde. Trodde det kanske mest var jag och min nervositet som talade, men syster verkade också förvånad över det hela när vi gick därifrån. Två gånger har jag också varit där när det varit träningar, första gången gick det inte så bra, andra mycket bättre (två olika tränare), tror det var så att den andra tränaren utnyttjade hela ridhuset mycket mer vilket gjorde att jag hela tiden kunde förflytta mig över hela ridhuset också och variera mig, den första höll sig mest på volter och då vill jag inte vara så nära och störa, vilket gör att ridhuset blir lite mindre.  
 
I alla fall sedan hade vi då Marithaträning som gav en ganska blandad känsla. Inte så att vi var dåliga, men jag kände inte heller att jag kunde njuta av känslan när den väl var bra. Dock så fick vi rida förvänd galopp på båge längs långsidan och det klarade han galant! Jag har lite funderingar med det här om träning och tränare också, men jag har inte riktigt formulerat tankarna ännu, så det får vänta.
 
Har för mig att det blev vila på torsdagen också, svårt med minnet just nu ytterligare ett tecken på att allt kanske inte är så som det ska. Men på fredagen gick vi till ridbanan och skulle longera, i början blev det mer "sluta slita sig från matten övningar" går ju rätt mycket trafik alldeles bredvid och lastbilar låter ju en del. Så vi lösgalopperade för att få ner energinivån och sedan kunde vi jobba rätt så fint i linan.
 
Helgen bestod av två fina uteritter, på lördagen hamnade vi mitt i värsta blåsten (Maximen vägrade gå och ställde sig med nedböjt huvud och rumpan mot vinden), men annars en fin tur, med försök att jobba i form och trava fint. På söndagen red vi tidigt och undvek värsta snöfallet, kunde galoppera en del och försöka ta oss över mitt mentala hinder att springa fort på platser vi inte brukar göra detta på.
 
 
 
Började sedan denna vecka med vila på måndagen och ridhuset på tisdagen. Han kändes pigg på vägen dit och efter lite strulig början gick det riktigt bra om jag får säga det själv. Vi övade på lite skänkelvikningar, men jag försökte att variera mig och inte tråka ut honom, ett av tipsen jag fick. Han kändes fin i skritt och trav. Även i höger galopp kändes det bra och vi gjorde fina bågar på långsidan. I vänster där i mot var det något som inte stämde. Tyckte det tog i mot mycket, han bröt av och det kändes knaggligt, som om något satt fast någonstans eller han var stel eller hade ont. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det, dock släppte det lite efter ett tag så jag gissade på stelhet. När jag travade av kändes han bra och även skritten hem var fin. Kände att han var lite varmare i vänster bak hemma i stallet så jag vet inte om han slagit i eller sträckt sig. Linimenterade på kvällen och på morgenen kändes han jämnvarm över bakbenen, mer liniment på i alla fall.
 
Och vi åkte iväg till Maritha på kvällen. Om det nu syns något som jag varken känner eller ser så är ju hon rätt person att upptäcka det. Tack och lov tyckte hon att han såg fint och ren ut (och han kändes mycket bättre!) Ett tag såg det ut som om jag behövde ställa in träningen, min och bilens historia är lång och krokig, men denna gång räddade mina kära föräldrar mig. Det ställer alltid upp om de har möjlighet, vilket jag är så tacksam över. Jag har också stallkamrater som lånar ut sin bil när jag kommer till stallet och inser att nyckeln till transporten ligger i vår bil på verkstaden tillsammans med avbitartången, så snabbt in med Maxim för lite mat, speeda hem i lånad bil och hämta nyckeln (tacksamt kort avstånd) och så tillbaka, försöka arrangera halmen i transporten så Maxim också får plats, fixa Maxim och hans höpåsar, brukar bli så trött efter träningen så skönt att ha det gjort, mockat hade jag gjort på morgonen. Sedan kom pappa inrullandes på stallplan, på med transport, in med Maxim, som tog längre tid än vanligt såklart eftersom han skulle inspektera halmen. Iväg i relativt god tid faktiskt så vi hann skritta fram lite innan träningen drog igång.
 
Maritha hade bett mig sätta på pelhambettet för att se om vi fick någon hejd i skänkelvikningarna. Tidigare har jag tyckt att han blir för ostadig i munnen av detta bett och att jag inte får riktigt kontakt, även om den är en bra handbroms. Det kändes bättre denna gång och mer stabilt, vi fick också lite mer hejd på det hela, jag kunde tillslut efter mycket tragglande rida några steg åt sidan och sedan fram för att flytta åt sidan igen några steg till, utan att han böjde på halsen och gick sin egen väg... Vi gjorde också förvända galopper både halvt igenom och med bågarna på långsidan, kunde nästa gå ända in till medellinjen, tillslut också i vänstergaloppen! Så duktig häst!
 
 
Torsdagen blev det koll av sadlarna eftersom han återigen fått skav, vi kom fram till att hon ska fluffa till dem, men att skavet framförallt kommer av att hoppsadeln, mest, rör sig så att schabraket skaver bakom sadeln. Förhoppningsvis ska de ligga lite mer stilla och så ska jag försöka få tag på ett renskinn och kanske i alla fall förhindra mer skav.
 
Det Positiva: Gul häst
Det Negativa: Ond kropp
 
Can not live like this all the time
 
 
Over and Out
 

RSS 2.0