Komma i form

Blivit många mornar i stallet denna vecka, helt enkelt för att få ihop livet lite bättre. Startade med en promenad på måndagen på ishala vägar, matten drattade omkull en gång, men slog sig inte allt för mycket. På tisdagen tog vi oss ner i ridhuset och släpade fram tre bommar och tre sockerbitar så jag kunde höja upp dem lite. Höll oss till skritt och gick över dem så han fick lyfta ordentligt på fötterna och försöka hålla ryggen rörlig och förhindra att låsningen kom tillbaka.
 
Även onsdag och torsdag var jag i stallet på morgonen innan jobbet, på onsdagen blev det en kort tömkörningsrunda i ridhuset, skritt och trav i ca 30 minuter, mest försöka jogga igång honom lite.
På torsdagsmorgone fick vi till en uteritt i morgonljuset, pigg häst med bra energi, travade på ganska ordentligt och någon kort galoppsträcka blev det också.
 
Fredag hade vi hovslagare, så hela dagen gick åt till stallet kan man säga. Blir ju lite extra tid som går åt när man ska få fram transporten, komma in i den (fick tina upp lite men det gick) och inte har varit ute och åkt på ett tag. Sedan efter hovslagarbesöket skulle tåbrodd och sulor på igen (vill inte transportera honom med tåbrodd i), alla sysslor skulle fixas, Maxim fick en tömkörningsrunda i ridhuset igen, försökte trava på ordentligt och mjuka upp lite, ganska så fin var han, men mattens teknik hade väl lite övrigt att önska om man säger så. Blev lite lösgaloppering också, han var inte jättepå, men i vänstervarvet sprang han fint på en volt runt mig <3
 
Lördagen blev det ut i skogen på hyperhäst. Lite väl mycket energi för fegismatten, även om han är otroligt lydig så kändes det som en dålig idé att tokgaloppera, men vi travade på ganska mycket i fin form och hittade även lite branta backar med snö att pulsa upp för, så vi var nöjda båda två när vi vände hem igen.
Och på söndagen fick han göra av med överskottsenergin och vi hade ett fantastiskt pass i ridhuset. Vi har ofta okej pass på hemmaplan, men ibland kommer även den där känslan vi kan på träningarna fram och då blir jag riktigt glad. Det var ändå 5-6 veckor sedan vi hade träning och att då kunna hitta känslan själv hemma känns otroligt bra. Vi gjorde inget jättekomplicerat, men lade lite mer krut på galoppdelen, jobbade förvänd på olika linjer och tempoväxlingar i trav. Han hade energi och bjöd till lite extra själv också, vilket är lite av en förutsättning för att det ska kännas bra. Kände lite på skänkelvikningarna också.
 
 
Startade denna vecka med vila på måndagen och så ridhuset på tisdagen. Ångrade mig att jag inte gick upp ordentligt på morgonen så jag hann rida då för på kvällen var det fullt upp med många ekipage och pågående träning. Och så hade vi stallmöte så många som passade in ridningen innan dess. Får se hur det ser ut framöver och det är ju nyttigt att ha andra runt omkring, men ibland är jag inte jättepepp på det. Planen var ändå bara att mjuka upp och känna på alla gångarter innan terminens första onsdagsträning och det lyckades vi med.
 
Och så har vi då dragit igång med träningsterminen igen! Så efterlängtat! Från oss alla tre inblandade tror jag också. Lite orutinerad kände jag mig med packning och allt som ska fixas innan och lite motigt att ge sig ut i mörkret, men det är bara att göra och vi kom fram i god tid. Maxim kändes fin redan från början, inte stel och ganska pigg, så vi startade med bra förutsättningar. Fin energi i traven, gjorde mjuka serpentiner och jag kunde koncentrera mig på att sitta fint och njuta lite. Skänkelvikningarna gick bra åt båda hållen, även om jag känner mig mer ansträngd för den undan höger skänkel och den är svårare för mig att rida. I galoppen jobbade checkade vi av den förvända runt fyrkantsspåret och lite olika linjer. Höger gick sjukt bra, i vänster måste jag få fram honom mer, men när jag väl fick det så gick det bra. Fick i läxa att öva tempoökningar på diagonalen från förvänd till rättvänd för att verkligen få in att ökningen ska se på hela diagonalen och utan ett avbrott som kommer och förstör.
 
Bakdelsvändningar blev det lite sedan, hjärnan blandade ihop det hela lite ibland, men vissa gånger fick vi till det. Då lade Maritha till att vi skulle skritta - göra bakdelsvändning - fatta galopp. Gick okej får jag säga, matten är ju inte den snabbaste med att ställa om sina hjälper, men vissa gånger var ända goskänt och han gjorde fina avsaktningar från galopp till skritt. Som avslutning kände vi på lite öppna på medellinjen i trav, jag måste vara supernoga med att komma in i den rätt så blir det några steg som blir bra. Sedan orkar varken han eller jag så mycket mer för tillfället, men ska öva lite på det hemma själv. Så positiv till hela passet och en fantastisk start på terminen, Maritha såg stor skillnad på honom och tyckte vi skulle fortsätta på samma spår, kanske ta ut equiteraputen igen och fortsätta massera själv också, för det hjälper uppenbarligen.
 
Sedan avslutade vi veckan med promenad på torsdagen och vila på fredagen. En härlig tur med frustande häst i vinterlandskapet på lördagen, lite på gränsen för pigg, men jag lyckades rida på energin och fick mycket gratis. Så härlig att trava i friskt tempo, inget i handen och nöjt frustande häst. Sedan galopperade vi även en del och där kunde jag också sitta och bara använda sätet och inte ha något i handen och han bara var där och lyssnade så himla bra, små, små tempoväxlingar och så så nöjd med den känslan.
Avslutade sedan veckan i ridhuset, lite halvkänsla på passet, var en träning samtidigt och det är lite olika hur bra det går att rida då, vill ju hålla mig ur vägen så gott det går, men beroende på vilka övningar de gör så blir det ju olika mycket plats kvar. Fick en mjuk häst i allafall och det var huvudsaken, red mest basic i alla gångarter och det kändes hyffsat bra.
 
Det Positiva: Vinter, vinter, vinter!
Det Negativa: Vill inte, vill inte bli sjuk
 
Going forward
 
Over and Out

En ny början

Vi avslutade 2018 med ganska mycket vila för både matten och Maxim. Efter julhelgen började jag sätta igång honom igen, longerade en del och promenerade i skogen som mjukstart. Känslan när hästen med god energi går att löslongeras i galopp på en volt runt en är ganska så oslagbar. Har dock försökt bygga upp kraven lite succisivt, inte för att det var länge han bara stod, men jag gick ner på lite lågenergi under ledigheten också. Efter nyår blev det barmark men hårt, gick inte att rida någonstans utomhus i en snabbare gångart än skritt, så har försök varva med varannan dag ridhus och jobba i alla gångarter och varannan dag skritt ute i skogen, antingen med mig bredvid eller uppepå. Han börjar kännas ganska okej igen, går snabbare och snabbare att få honom mjuk, dock tappar jag själv snabbt allt vad heter sits och teknik utan Marithas ögon på oss, men, men, vi får vänta några veckor till på det.
Vi har haft några fin ensampass i ridhuset och några mer eller mindre kaosiga pass med sällskap. Det är bra för oss att öva att ha många andra runt omkring och följa vår plan ändå, men ibland är det svårt. Maxim blev till och med lite mötesrädd vid något tillfälle vilket inte är jättevanligt. Nåja, ta djupa andetag, lugna den hetsiga rösten inombords som vill kalla alla runt omkring för idioter som inte tar hänsyn.  
 
En plan för vårens tävlingar har jag också skissat på, lite i valet och kvalet hur vi ska lägga upp det och hur vi ska tänka, men i första hand ska vi försöka ta oss i väg på 3-4 tävlingar i LA, mellan april och juni, sedan är frågan om vi ska ge oss på en LB först i slutet av mars eller om vi ska skippa det. Ska också början kamma internetet på pay and ride nu i början av året så vi i allafall kan komma ut på någon sådan.
 
Så denna vecka är väl första veckan vi försöker kamma till oss och rida på riktigt igen, samt att försöka komma in i rutinerna.
Därför blev det måndagsmorgon och en skorgspromenad som vi startade veckan med. Bråttom, bråttom sa Maxim, skynda, skynda matte. Matten halkade efter och var allmänt morgontrött/sur. Nåja, känns iallafall bra att vi kom ut en sväng. Sedan blev det tisdagskväll i ridhuset med inte allt för mycket sällskap, så vi kunde jobba på med lite galoppjobb, förvänd galopp runt fyrkantsspåret, lite sitsträning utan stigbyglar och övergångar mellan galopp och trav/skritt. Skruvade i snösulorna för andra gången denna vinter efter passet för på onsdagsmorgonen skulle vi ta oss ut hade jag bestämt. Upptagen på kvällen med kurs, så det gäller att ta sig i kragen och komma upp. Vilket jag inte gjorde när jag tänkt, så fick stressa lite, en halvtimmes försening var ändå okej och vi fick oss en morgontur i alla gångarter under 40 minuter. Alldeles lagom, hoppas på att snön ligger kvar lite så vi kan ta oss en längre tur med mer galopp framöver. Saknar det.
 
 
Eftersom jag missar träning för Maritha två onsdagar nu i början av året så passade jag på att boka in mig på en markarbetesträning i ridhuset då det fanns plats på torsdagen. Så vi tog väl ett skutt över ett sockerbitshinder i september typ senast, mellan då och nu har han gått över bommar någon enstaka gång i longerlinan. Men jag försökte tänka positivt och framförallt inte bli nervös över höjder och så, jag vet ju att jag egentligen inte behöver oroa mig, Mia som håller i träningarna är väldigt bra på att anpassa efter vilken nivå ekipaget är på. Vi fick i allafall starta med lite uppmjuknande övningar, skänkelvikningar in och ut från kvartslinjen och tempoväxlingar i galopp, fyra fram, fyra tillbaka. Han blev lite stark och jag hade svårt att få tillbaka honom, annars tyckte jag att han kändes ganska pigg och framåt. Travbommar sedan som blev lite plockepinn innan han började lyfta lite mer på fötterna, tråkigt när det är lågt hälsar Maxim. Galoppserie med fem språng, där tre var upphöjda, vilket vi båda har svårt för. Men vi försökte och försökte och någon gång gick det riktigt bra, även jag måste ju få in tekniken. Sedan hade vi även lite travbommar på en linje där vi skulle ta sikte och vara noga med blicken, det gick okej också. Fick avslut med en liten bana, trav in över bommarna på diagonalen, ut över travbommar, fatta galopp och ta serien, fortsätta i galopp, ta ett räcke som stod på medellinjen, byta galopp över det och ta ett till räcke på medellinjen så det blev som en serpentin och byta galopp över det också. Blev lite struligt i serien, men jag smackade på så vi tog oss igenom och räckena på medellinjen tog han superfint, första var från höger till vänster och där bytte han supersnyggt, över nästa från vänster till höger fick vi inte till det lika bra, men det kändes kul att lyckas en gång. Nöjd med oss! Han blev väldigt trött och vi är båda väldigt ringrostiga så vi får helt enkelt försöka blanda in lite bommar oftare själv.
 
På fredagskvällen red vi ut i kvällsmörkret, dock var det lite månljus och vitt på marken så kunde ändå ta oss fram. Sedan går ridvägen parallellt med ett elljusspår delar av vägen så där gick det fint att trava också. Han kändes inte speciellt trött, men vi tog det lugnt, skrittade större delen av vägen och jogg-travade några kortare sträckor. Sedan blev det ridhus på lördagskvällen då jag hade intaget så det passade ganska bra. Större delen fick vi vara själva också, vilket var skönt! Värmde upp med lite serpentiner och lättridning, några diagonaler med tempoväxlingar. Sedan kände vi på några skänkelvikningar också så vi inte helt glömmer bort hur man gör. Känns skönare att träna dem när man är själv också så man kan ta sin plats lite mer. I galoppen rullade vi mest på, varvad volter och fyrkantsspår och så körde vi lite åttor så det blev lite förävnd galopp också. Han kändes rätt så fin och mjuk faktiskt, vi börjar komma på rätt spår igen.
 
Avslutade helgen med en lugnare uteritt på glad häst. Turboskritt i början, men när han även fått trava lite så lugnade han ner sig. Tanken var att han skulle vara lagom uppvärmd för sedan kom equiterapeuten och Maxim fick sig en genomgång. Han får ju inte direkt regelbundna kollar, men det har nog blivit ett par gånger om året nu det senaste, gillar den vi hittat hon känns vettig och att det är en vettig behandlingsform. Maxim var inte supertaggad på att få nålar i ländryggen, han var mycket spändare i högersidan denna gång med en liten låsning, mot för vänster som det varit tidigare gånger (positivt att det flyttar på sig!), sedan var han spänd i muskulaturen även i bogarna och sade väldigt tydligt till att hon gärna fick lasra på lite extra där. Han är så gullig och tydlig med när det är skönt. Han var också lite påverkad i vänster knä så hon föreslog att jag skulle använda liniment där när vi jobbat för att underhålla det lite nu efter behandlingen så det ska vi göra. Ska försöka bli bättre på att massera själv också så kanske vi kan släppa lite på muskelspänningarna.
 
Det Positiva: Att komma igång
Det Negativa: Att redan behöva kämpa för att behålla lugnet
 
Fly fly away
 
Over and Out 
 
 

Mål 2019 och måluppfyllnad

En genomgång av förra årets mål först och så tar vi målen inför året längre ner i inlägget. Året har mest genererat fina minnen med Maxim och vår utveckling tillsammans går stadigt framåt. 
 
Mål 2018
Bruksridning
Vi är nu redan kvalade för FjordSM 2018, om vi ska åka är inte helt klart ännu, det kommer vara i Skövde vilket är nästan lika långt som Vetlanda, det kostar både en hel del tid och pengar. Ska hålla span på programmet och så om det är vettigt upplagt för just oss. Annars är målet en tävling under våren och så DM i höst och där i mellan klämma in träningar för Camilla som hjälpt oss så långt på vägen. Försöka få till stabila rundor och jobba vidare med våra "spöken".
Något SM blev det inte i år, jag hittade inte motivationen att satsa mot det helt enkelt och det var en hel del saker som kom i mellan. Det blev bara en tävling under året, en träning i JUFs regi och en träning på hemmaplan där jag byggde lite och några stallkompisar var med och testade. Den tävling som blev av var DMet som jag är otroligt stolt över, trots en del nya hinder på banan mot föregående år så lyckades vi hålla huvudena tillräckligt kalla och vi slutade på en fin fin 3:e plats och fick vår första lilla pokal. 
 
Dressyr
Fortsätta vår regelbundna träning för Maritha och bli ännu starkare, förbättra skänkelvikningar och förvänd galopp, förstå vad skolorna innebär. Om tid och möjlighet försöka vara med på en av träningshelgerna med SUFF. Tävlingsmässigt kolla ut lämpliga tävlingar och försöka åka på ett par stycken. Jag vill ju fortfarande försöka starta LA, men vi får se lite vad vi hittar på.
Träningen har vi legat i med, inga träningshelg, men väl regelbundna veckoträningar för bästa Maritha. Skolorna blir vi båda fortfarande lite förvirrade av, men poletten kommer nog trilla ner där snart också, så som den gjort med skänkelvikningarna och den förvända galoppen. Fortfarande en hel del att jobba med, men så, så mycket bättre. Vi har varit på fyra pay and rides om jag räknar rätt alla i LA:1 där vi fått mellan 57-64% gång för gång blev det bättre och bättre. Vår debut på LA-nivå skedde i Dannemora i maj och det är den grej jag absolut minns bäst från hela året. Vi får strax över 62% och slutar tvåa! Vår första lokala dressyrrosett fick vi med oss hem. Två till lokala starter blev det, med inte riktigt lika bra resultat, drygt 53% i dem båda, men vi kommer att kämpa oss vidare, tror jag vet vad problemet blev båda gångerna, så bara att lära sig och göra om, göra rätt. 
 
Hoppning
Mer regelbunden träning för Maxim hoppas jag på. Orken hos matten finns tyvärr inte, men förhoppningsvis kommer medryttaren komma igång mer under våren. Kanske kan det bli någon terrängträning för dem också.
Blev bara någon enstaka träning i markarbete och en terrängträning, sedan har medryttaren varit skadad. 
 
Övrigt
Vi ska hålla oss friska och starka, vill helst hitta någon att rida ut med regelbundet som gärna hänger med på längre rundor i lite högre tempo. Annars hoppas jag få till en långtur med gamla stallgänget som nu är lite utspridda över bygden. Vi har pratat om det, men hittills har det inte blivit av. Åka en tur med Maxim Hemhem i sommar och njuta av ridvägarna där.
Någon speciell att rida ut med har vi inte, men vi lyckas pricka in stallkompisar lite då och då vilket alltid är trevligt. Långturen och att åka hemhem blev inte heller av detta år.
Allt som allt får jag ändå vara nöjd med vad vi åstakommit och att jag orkat med så pass mycket som jag gjort.
 
Världens mest lyckliga matte <3
 
Målen 2019
Bruksridning
Det är ganska ofta ett projekt att träna bruksridning, ett projekt som jag ska försöka bli bättre på. Många som uppskattade att jag byggde en liten bana i ridhuset och bjöd in dem att testa så jag ska försöka göra det igen, kanske en gång på våren och en på hösten. Det enda tävlingsmålet är att delta på DM efter sommaren. Vi är kvalade till FjordSMet, men andra faktorer kommer väga in om vi åker eller inte och så får jag se hur det känns om vi vill vara med på bruksen eller inte.
 
Dressyr
Hålla i vår träning, lägga upp en bra planering under våren och vårt största mål detta år är att ta oss till FjordSM i dressyr. För det krävs ett till kval över 60% i LA. Därför ska vi komma ut på tävlingsbanan lite mer under våren än förra året. Jag har kikat lite på tävlingar och försökt lägga upp en plan så får vi se hur bra det kommer gå.
 
Hoppning
Jag ska försöka att lägga in bommar lite oftare, speciellt under longering/tömkörning, om rutinerna håller i sig och jag kan vara i stallet så pass många vardagsmornar som jag kunnat i höst bör det bli lite lättare med det. 
 
Övrigt
För att målen ovan ska kunna nås så kommer vi behöva hålla oss friska vilket nog är lättare för Maxim än matten. Nu i början av året kommer jag förhoppningsvis få avsluta en behandling för min sköldskötel som pågått i över ett år och jag har ärligt talat ingen aning om hur det kommer påverka mig. Att jag fått till så bra rutiner i höst och orkat hålla i trots stor belastning på jobbet och ett intensivt schema i övrigt tillskriver jag till stor del att vi tillslut fick koll på medicineringsdosen jag skulle ta. Kommer den att sköta sig så hoppas jag på att få må bra och ha ork, annars blir det ytterligare behandlingar som av erfarenhet kommer ta mycket energi i anspråk och då får man helt enkelt lyssna på kroppen och inte pressa på för mycket.
 
 

RSS 2.0