Fjord-SM 2016

Ja i helgen som var gick årets favorithändelse av stapeln, Fjord-SM. Som 2011 var platsen Karlslund i Örebro, mitt första SM och sedan dess har jag bara missat ett helt och hållet. Ganska lite i jämförelse med många andra. Tyvärr har jag inga bilder som minne därifrån eftersom kameran dog då helgen var över och alla bilder försvann. Dock väcktes många av dem till liv igen när jag åkte dit över fredagen för att titta och heja.
 
Joker e. Furubäcks Io 210 u. Hera 3263 ue. Tölve 201
Joker och Josefin var kvalade till bruksridning och SM-dressyr, samt hoppade en klass på söndagen. Jag velade länge över om jag skulle åka på fredagen eller lördagen, bruks eller dressyr, men tillslut blev det dressyr. När jag kom fram så letade jag upp Ulla på läktaren och hann se några ekipage innan det var J&J:s tur. Hade sett filmen från föregående dag då han bytte i förvända galoppen och hade lite annat skoj för sig, men denna dag så såg de stensäkra ut i den förvända och fick bra poäng på den. Tyckte det mesta såg bra ut och inga direkta missar, förutom en felridning och lite trav innan enkla bytet. Han har blivit väldigt fin och potentialen han har börjar verkligen komma till sin rätt. Tror det kommer vara ännu ett snäpp högre upp nästa år. Hoppas så och ska kämpa hårt för att Maxim också ska få följa med då. Efter ritten så följde jag med till stallet och sedan till husvagnen där vi fikade lite tillsammans med Jokers och Maxims uppfödare och hade det trevligt i solen. Lite brukskörning blev det sedan och så utställning på det. Där gick och sprang de till sig riktigt fina poäng, 8 för skritt och 9 för trav! 38 poäng sammanlagt.
 
Kronos 287 e. Kim Hero 221 u. Dalie 2951 ur. Dalar 154
 
Stolplyckans Lucidor e. Furubäcks Io 210 u. Magda Unik 3331 ue. Dalar 154

Stolplyckans Lucidor e. Furubäcks Io 210 u. Magda Unik 3331 ue. Dalar 154
Finslands Ringo 281 e. Leirdals Odin 260 u. Finslands Norigo N01-2708
Såg så många fina hästar som visade upp sig. Faktiskt gick två av mina favoriter till BIS-final. Finslands Ringo förälskade jag mig i när han var nyinförskaffad till Stuteri Unik, då på Vikbolandet, när han var bara 3-4 år gammal, rödblack, stor lugg och så vacker. Och så Stolplyckans Lucidor, också han så vacker med sin mörkare färg och som alltid ser så pigg och glad ut.
 
Huak Thun 222 e. Lyngheims Grane u. Villbin Thuna (Maxims farfar :))
Vi tittade också på lite prisutdelningar, 22 år gammal och 18!!! SM-guld totalt Torps Gusten, fortfarande på topp i Brukskörning. Helt klart en krutgubbe.
 Torps Gusten 197 e. Gjöstein 171 u. Tulla 1989 ue. Loke 78
Cheen Femtio 207 e. Kämpagårdens Lavin 153 u. Cherry 2981 ue. Vilja 175 (Flora pappan!)
 
Mycket trevlig dag, som jag såhär i efterhand kanske borde ha förlängt även över lördagen, för på lördagen då går Josefin och Joker in och kniper en fjärdeplats i Bruksridningen på SM! Jag har ju vetat att han har talang som han allt för ofta har struntat i och kört sitt eget race, om det så är att vägra backa eller bocka bort sig, men nu hade allt stämt och då går det så himla bra! Så glad för deras skull och allt jobb som Josefin lagt ner på det lilla busfröet. Tio år har han hunnit bli nu, stor skillnad från när jag först träffade honom som tanig 3,5-åring. Fortfarande full av bus, fortfarande med ett hjärta sv guld och pussar över även till någon som han inte träffar speciellt ofta och kanske inte helt känner igen längre. 
 
Och visst var dagen fylld av minnen och prat även om en annan Jossan, hon lade grunden till det här och är nog väldigt nöjd med hur det utvecklade sig, även om inte hon kunde vara med på resan. Hon ville att han skulle vara tävlingshäst, att talangen och potentialen hon såg skulle tas tillvara. Och det gör den verkligen, till 100%
Tack för att jag fortfarande får vara med på ett hörn! Nästa år går SM i Vetlanda, hösten och våren kommer inriktas på att ta sig dit tillsammans med Maxim.
 
Det Positiva: Bästa ekipaget!!!
Det Negativa: Solbränna....
 
Kärleken till alla gula hästar och deras människor
 
Over and Out
 
 
 
 

Maxim paxi

Efter vår senaste träning, för nu drygt två veckor sedan. Så fikc Maxim först lite minisemester över helgen, vila i hagen och lite promenader blev det, matten åkte till bästa vännen i Linköping lördag-söndag och firade in början av sin semester där. C kom och red en gång också, matten försökte hjälpa till, men det gick väl inte alldeles strålande, de pedagogiska talangerna lyste inte direkt, om de nu någonsin gjort det. Matten och Maxim har hunnit med lite uteritter, både egna och någon tillsammans med stallgänget, vilket är spännande då precis allt kan hända.
 
Igår så försökte vi kamma till oss och tömköra lite, vilket gick förvånansvärt bra, både skritt och trav ute längs med järnvägen och matten fick sig lite springning också, konditionen ska upp, för motivationen att bli bättre är återigen på topp, en helg bland sveriges finaste fjordhäst-ekipage kan göra det, merom det i ett eget inlägg. I morse var vi ute tidigt och red till sjön där man kan bada. Stax innan åtta var ingen annan där så vi hade stranden för oss själva jag och Maxim, som jag föredrar det med andra ord. Lite doppa benen och mulen blev det, samt leka lite med vattnet. Får se om jag ska vara lite mer förutseende och ta med mig egna grejer till nästa gång så kanske vi vågar oss ut längre, vill gärna ha sällska då också, kanske Johan kan tänka sig ett morgondopp. Imorgon ska vi också hitta på något, det lutar åt löshoppning eller uteritt, vi får se hur andan faller på. Jag och Johan beger oss ut på äventyr en vecka sedan, så då blir det lite semester för Maximen innan träningar och höstens planer drar igång.
 
Det Positiva: Bästa gula hästen i stallet
Det Negativa: När magen växer så fort grästet är grönt
 
När det bästa man har är något som aldrig sviker
 
Over and Out
 
 

On the way

Jaha och vad har hänt sedan sist då. Let me see...
Vi red hem från sommarhagen på fredagen, trött och seg häst som väl inte tyckte det var en så bra idé.
Vila på lördagen, C skulle ha ridit, men åska och störtregn ställde sig i vägen.
Vi red sedan ut själva på söndagen, till backarna som var ganska så perfekta efter regnet. Galopperade en hel del och övade dels på fattningar och dels på lite förvänd i kurvorna, men mest på att gå framåt. Sedan ägnades eftermiddagen åt att bygga sommarhage på nytt ställe.
 
C red sedan på måndagen utan mig, men hade fått lite hjälp av stallmatten som är betydligt mer pedagogisk än jag. På tisdagden jobbade jag en monsterdag och Maxim fick ny kompis i hagen, vi borstade och gick en promenad eftersom jag kom dig så sent och var så trött. Igår så red vi på ridbanan inför träningen, det gick väl helt okej, men när det är en vecka sedan ordentlig ridning så blir det lite stretigt och tungt i handen. Tycker dock att vi redde upp det hela på ganska bra sätt. Blir lite träningsuppehåll nu några vecka under min semester, ska såklart rida, men ska koncentrera mig på långa uteritter och mest ha trevligt, tror båda våras huvuden mår bra av det.
 

Till träningen då, varmt och solen sken, så lite sega båda två skulle jag säga. Det gick lite snabbare denna gång att få igång motorerna i alla fall, tänka som förra gången några steg tillbaka och kvickt fram igen och så jobba på det ett tag. Sedan skulle vi flytta rumpa, på voltspåret, både inåt och utåt. Hjärnan var väl inte helt med på det, men vi lyckades väl någorlunda tillslut. Vi gjorde detta i alla gångarter och trots min inre förvirring gick det okej även i galoppen även om vi blev trötta av det båda två. Vi red skänkelvikningar sedan i trav, först vända upp på medellinjen och flytta ut till långsidan, sedan vända in på diagonalen och flytta in till medellinjen. Det gick väl inte så bra som jag hoppades på och jag vet att vi kan bättre, men återigen höll jag på och spände mig och vred kroppen på diverse sätt och skänklarna for omkring, drivande skänkel ska inte vara uppe på schabraktet och vifta Matilda, den gör ingen nytta där överhuvudtaget. Nåja, även här fick vi till det hyffsat tillslut. Jag skulle säga att det var ett helt godkänt pass allt som allt. Vi är på väg mot något nytt just nu och bitvis är vi där innan det faller isär för att det är nytt och ingen av oss riktigt orkar. Det känns i alla fall bra att jag börjar få koll på hur det ska kännas och vet jag vad jag sträva efter. Genom åren och utbildningen vi gått igenom har det ju hela tiden varit nya nivåer att vänja sig vid och nu är vi snart på ytterligare en. Ser mycket fram i mot att framöver befästa allt det här och bli ännu bättre. 

Vi avslutade med lite galoppfattningar och övergångar till skritt/trav, ska tänka på att bryta mer för yttertygeln och testa hur det går, han gjorde ett par riktigt bra, men vi behöver öva på att gå framåt efter också oavsett om det är skritt eller trav. Trött och svettig häst plus matte höll på att tappa sadeln på väg till transporten, men körningen gick bra och sedan fick han vila lite i boxen och äta saltsten. När vi gått till hagen tömde jag boxen på spån, planen är att tvätta i helgen så den är torr och ren, samt redo att ströas upp i början av nästa vecka.   
 
Det Positiva: svåra saker
Det Negativa: flugor 

Stor gul < 3 

Over and Out 

Stefanträning

Lägligt i Marithas semester lades det in två torsdagar med träning för Stefan istället. Superkul då jag gärna vill hålla i den uppåtgående trenden och han inte alls känns speciellt trött eller sliten, det kommer att komma pauser i träningen ändå i alla fall tre tillfällen som jag redan vet framöver, varav den första kommer redan om några veckor då jag och Johan ska ut och paddla. Vi får se vad planen för Maxim blir då.
 
I alla fall flexade jag ut från jobbet och styrde bilen mot Knivsta, åkte den smidiga vägen denna gång och det tog ca 40-45 minuter, så inte så farligt. Vi skrittade fram lite, han kändes väl inte helt med och lite spänd, inte som förra veckan för Maritha när han var med hela tiden. Men tror han kände igen sig i alla fall för det var ändå mycket bättre än tidigare gånger. Vi fick öva mycket på att korta några steg och kvickt länga ut igen, där behöver jag bli snabbare och släppa fram honom, det känns lite som om jag ger hjälperna i slowmotion. Han blev väldigt fin av det jobbet i skritten och även i traven fick vi bitvis till den där känslan när han tar i ända bakifrån bakhovarna och är med på vad han ska göra. Fick sedan jobba på samma sätt i skritt igen och när vi kortat upp och skulle fram så var det galopp som gällde. Några riktigt fina fattningar blev det och sedan jobbade vi i galoppen med att ställa utåt och inåt om vart annat. Han var inte riktigt så fin som han kan kännas, men kämpade på bra ändå tycker jag.
 
 It is a long way to go but we will get there
 
Sedan den förvända då som vi skulle rida på en för oss ny linje, en linje som finns i LA:2 där man går in på en båge längs med långsidan, en i mitt tycke lite för tvär båge. Så jag fuskade lite med vägen i början, men sedan lyckades vi faktiskt i båda galopperna!! Han bröt inte av något heller, kanske för att det är en stor ridbana och vi inte red direkt mot något hörn, men ändå, framsteg!! Avslutade med lite travlängningar på diagonalerna, där var han trött men gjorde så gott han kunde, det kommer sakta med säkert. Och så travade vi av lite, totalnöjda! Jag behöver verkligen jobba med min vänsterhand och att den inte ska över på högersidan om halsen utan ut istället. Ska försöka göra mig av med ovanan genom att vila den lite mer mot låret, tills jag vant mig vid att den kan vara där ute ibland. Trötta var vi efteråt, men ser redan fram i mot nästa vecka. Samt vad all denna träning för två så bra personer kommer leda till. Båda peppar mig till att vi kan mer och att vi kan visa upp det och kanske faktiskt kvala någon gång framöver. Målet att starta La i höst känns inte jätteavlägset i alla fall. De har lite samma tankar också, men olika sätt att säga det på och olika övningar för att nå fram till samma mål. Vilket jag tycker är superbra!     
 
Det Positiva: När folk tänker lika med säger det på olika sätt
Det Negativa: Den evinerliga tröttheten
 
Mot målen
 
Over and Out

Min egen stjärnhäst

Då ska vi se, en vecka efter igen. Allt går i ett nu och de senaste veckorna har en trötthet infunnit sig som också är en liten varningssignal till mig själ att jag måste lugna ner mig lite. Ett råd jag är väldigt dålig på att följa, i alla fall vad gäller Maxim och jobbet. Jobbet är lite lättare kanske, men jag vill ju gärna hinna allt jag tänkt innan semestern är här. Vi får se hur det kommer gå helt enkelt.
 
Maxim då i alla fall, han fick åka till sommarhagen direkt efter träningen i förra veckan och bo där några dagar. När jag kom på torsdagen och skulle rida sa han att han var trött och somnade nästan med huvudet i min famn. När han vaknat till och rest sig efter den mysstunden gick vi en skogspromenad och utforskade lite stigar. På fredagen blev det sedan lite vila.
 
Lördag morgon tog vi rundan som jag nu mätt till dryga 7 km på en timme, ganska högt tempo, försöka galoppera så långa sträckor som möjligt och i övrigt trava i friskt tempo. Duggregn var ju inte superkul, men underlaget blev i det närmaste perfekt. Glad häst och glad ryttare som övade galoppfattningar från skritt på slutet och skrämde fram lite harar ur gräset. I söndags red vi hem till stallet igen, jobbade en del i skritten och travade någon snutt, men inte så ansträngande.
 
My star!
 
Och i måndags var C och red igen, gick mycket bättre än första gången och Maxim var på gott humör. Försökte hjälpa till så gott jag kunde med tips, men min pedagogik kommer nog aldrig att få några priser. Red själv på ridbanan igår och då gick det som det så ofta går nu för tiden, så himla bra! Visst att han väldigt ofta gått bra på träning, men hemma har vi kämpat och stönat och haft lite små konflikter som vi inte kunnat lösa på ett harmoniskt sätt. Men nu, nu går det som på dans och det är mest att njuta. Vad det beror på är ju svårt att säga, men jag tror det är en kombination att vi hittat en rutin vi trivs med på ridbanan och att vi fått verktyg att jobba igenom partierna där det kan komma knepigheter. I alla fall övade vi på våra skänkelvikningar och lite längningar, stallkompisarna var imponerade så något måste ha hänt nu under våren. I övrigt försöka att inte förstöra för honom och hålla ett piggt grundtempot. Mycket, mycket nöjd!! 
Idag tog vi en skrittsväng och utforskade lite, lekte terrängtraktor genom blåbärsskogar och över hyggen. Han är bra till det också hästen, även om det gärna snubblar på släta grusvägar istället. Imorgon vankas dressyrträning i Knivsta med delar av fjordgänget!!
 
Det Positiva: När det är roligt!
Det Negativa: När man inte hinner vila
 
Tillsammans är vi starka
 
Over and Out
 
 

RSS 2.0