Tre veckor, inklusive dressyrtävling!

Så låg jag plötsligt tre veckor efter med detta bloggande, trodde faktiskt att det inte var riktigt så illa, men vi gör väl ett försök till sammanfattning tänkte jag.
 
Förrförra veckan blev det vila på måndagen och ridhus på tisdagen inför Marithaträningen. Där var han stel, men blev finare mot slutet och vi jobbade mycket med övergångar och att vara kvick för skänkeln.
Fick bli promenad på torsdagsmorgoen och försöka samla lite energi och på fredagen kombinerade vi en skrittur i skogen med en snabbis i ridhuset bara för att hålla oss mjuka och frächa inför lördagen. Vi hade ju anmält oss till ytterligare en LA:1, denna gång i Österfärnebo. Hussen hängde med och även mattens föräldrar hade lovat att dyka upp med lite fika. Kom iväg i bra tid och kom fram när matten hade tänkt. Sedan gick allt enligt plan, i allafall tills matten trodde vi skulle in på banan, men de tydligen låg ett ekipage efter. Dåligt av matten som inte lyssnar på hussen när han undrar om man ska kolla att de ligger i tid innan man lastar ut hästen... Nya lärdomar, för lång framridning och som på beställning blev det soppa torsk på banan. Positivt att ta med sig var att han inte kändes tittig, bara trött. Det blev en hel del 5:or, någon 4:a och dryga 53% igen... Slutkommentar: Du får verkligen till det så bra som det går idag och om du kan få till mera framåtbjudning, tempo o energi hos Maxim så blir det riktigt bra. Form o eftergift sitter ju där redan. Lycka till!" Ändå positivt känner jag och vi får försöka ta med oss det. Men visst blir det en besvikelse, inte på samma sätt som tidigare eftersom jag tror mig veta förklaringen (min egen klantighet), men ändå vill man ju lyckas när man vet att man kan bättre. Det blir inga fler tävlingar i höst som det ser ut nu, vi satsar på några programträningar och så ska vi gå in mot höst och vinterträning. Jobba oss tillbaka i formen och komma ännu starkare i vår. 
 
 
Fick bli två lugna dagar efter tävlingen, promenad på söndagen och vila på måndagen, sedan rullade veckan på ungefär som vanligt. Tisdagskväll i ridhuset blev det inför träningen såklart, otroligt stel häst i högervarvarvet. Fick jobba mycket på olika vägar och försöka mjuka upp efter bästa förmåga. Ställa utåt och inåt, mjukt och försiktigt och mot slutet släppte det lite. Efteråt fick han lite massage med massageborsten och då hittade jag ett stelt ställe på vänster sida hals/bog, mycket gäsp och uttryck att matten skulle göra mer och hårdare tack! Så något är det som inte rikgrik är i form där.
 
Förra veckans Marithaträning fokuserade vi en hel del på traven och skänkelvikningar, på lite "nya" linjer som vi inte jobbar så ofta med. En hel del jobbade vi längs med långsidorna och att flytta in rumpan och verkligen träna på att jobba med bakbenen och flytta dem. Effektivt för oss som ekipage då jag tydligt kan både se och känna när det bli rätt eftersom det finns speglar att hålla koll i. Även bra att kunna öva ensam och vara helt säker på när det blir rätt, för det kan jag ha problem med annars. Jobbade mycket med travarbetet denna lektion och bara kort i galopp, men hade en fin känsla rakt igenom och en pigg häst från början.
 
 
Sedan blev det vila på torsdagen och bara lite morgonmys i hagen. Hjärtat värmer när hästen kommer och vill bli kliad och mysa, då blir det några minuter extra fast man ska passa tider till jobbet. Blev ensamturer både fredag och lördag. Fredag skritt och travjogging och på lördagen lite mer galoppjobb, fina turer båda två och speciellt fredagskvällar är det härligt att ta ensamturer tycker jag, då försvinner arbetsveckan i ett nafs och huvudet blir så mycket lugnare.
 
Avslutade med en riktigt härlig tur på söndagen, hade morgonfodring och utsläpp. Planen var att fixa allt och sedan ta en tur i skogen. Sedan råkade det vara så att när vi började närma oss att bli redo var även en stallkamrat det så vi tog sällskap bort till sandvägarna. 1 h och 45 min var vi ute, blev en hel del galopp och Maxim skötte sig fint, blev inte allt för uppeldad av att gå bakom och vi kunde hålla lagom avstånd till de andra, samt att de även hade samma idé om tempo som jag har vilket var skönt. Trött blev jag av den stallmorgonen/förmiddagen så hände inte så mycket mer för mig resten av dagen.
 
 
Började veckan med ett morgonpass med longerlina på måndagen, bara jogga bort lite efter allt galoppande på söndagen tänkte jag, samt att jag inte var i form att rida. Sedan var matten en sväng till Blekinge så det blev vila på tisdagen denna vecka.
 
Veckans Marithaträning gick bra, mycket jobb för matten, men tyckte Maxim var med bra på noterna och inte var speciellt stel. Jobbade en hel del med glaoppen eftersom vi nu har bytt dressyrprogram att fokusera på, jag kommer fortsätta tävla/träningstävla LA:1 i höst, men på träningarna kommer vi lägga in mer moment från LA:2 som är lite knepigare, då kommer vi ju lite framåt samtidigt. Eftersom jag tyckte galoppdelen var knepigast jobbade vi en del med den. Dels tycker jag det är knepigt att lägga 10-metersvolter på kortsidan, eftersom jag inte riktigt förstått vilka riktmärken jag ska ta och hur jag ska rida. Så det övade vi på, jag behöver tänka på att svänga lite hela tiden kan vi säga och använda ytterhjälperna. Sedan är det också en övergång till skritt och fatta ny galopp på diagonalen. Vi började med att öva på volten, öka/minska tempo några språng och sedan ner till skritt. Hur bra det blir beror till stor del på mig, lättar jag det minsta i sitsen så blir det pannkaka, så vi övade på att jag skulle sitta kvar och använda rösten som hjälp. Blev några bra, sedan gick vi in på diagonalen och började om.... På slutet övade vi lite på skänkelvikningarna så som de ligger på diagonalen, men vi fick också öva på långsidan och flytta in bakdelen innanför spåret, här behöver jag vara strängare och verkligen be honom flytta, för nu kan han och jag måste inse det och inte nöja mig med för lite. Så det fick vi i läxa att öva på, bra övning att få till känslan och även se i spegeln när han flyttar ordentligt. Måste dock tänka på att det ska vara några steg och sedan rakt fram, inte nöta hela långsidan. Avslutade med att trava av och försöka länga formen och där var han jätteduktig! Längde verkligen ut direkt när jag bad honom och var så mjuk och fin.
 
Vi tog en ensamtur på torsdagsmorgonen i blåsten, men med härligt morgonljus, Maxim var på G, men ändå blev det en hyffsad avslappnad tur vilket gav en bra start på dagen. 40 minuter var vi ute i skritt och trav, jobbade lite i skritten med tempo och form varvat med långa tyglar. Sedan jobbade vi i lite längre form i traven, kändes som ett lagom pass efter galopparbetet på träningen.
 
 
Även fredagen bjöd på uteritt, nu mer lite mer galoppinslag, men ändå en hyffsat lugn tur. Sedan hade vi arbetsdag på lördagen i stallet. Jag lyckades pallra mig upp och rida i ridhuset på morgonen innan, jobbade lite med skänkelvikningarna på långsidan, men det var en hel del andra vi samsades med så ibland svårt att ta plats och göra de övningar jag tänkt, nåja, ganska mjuk och trevlig kändes han i allafall.
 
Vi avslutade veckan med skritt på långa tyglar över stock och sten, lite off road och upptäcksfärd och bara mysa tillsammans.
 
Det Positiva: Mysstunder
Det Negativa: Detta höstgräs alltså...
 
Vad du är söt min kära lilla ponny
 
Over and Out

DM Bruksridning Uppsala län 2018

Så var det då dags för årets DM, fjärde året för oss nu när jag räknar efter. 2014 när vi flyttade hit var vi anmälda, men fick ställa in pga Maxims förstoppningskolik och operation. 2015 flöt allt på ganska bra tills jag red fel väg och 2016 tror jag att vi hoppade av lydnadshindret bland annat så vi slutade på ca 400 straff och två u. Förra året lyckades vi desto bättre, då hade vi ju tränat på rätt så bra eftersom vi äntligen lyckats skrapa ihop våra kval och deltog på FjordSM tidigare på sommaren. 4:e placering på 122 straff och en ganska stabil runda. 
 
I år har vi då inte lagt speciellt med fokus på bruksen, vi kom iväg på en träning för ett par veckor sedan och så tränade vi hemma i ridhuset i lördags, mest för att matten ville testa sin nya vita pressening och att hoppa några skutt eftersom vi inte gjort det tillsammans på evigheter heller. Så om vi hade något som mål var det att göra en bra runda utan u och se hur långt det räcker. Kände mig ganska så lugn och med gott självförtroende när jag åkte ut på morgonen och skulle gå banan. Hade bestämt mig för att lämna Maxim hemma eftersom jag hade ganska sent startnummer och jag får dåligt samvete över att han missar så mycket hagtid. Så planen var att åka ut och gå banan, sedan hem och hämta Maxim lagom till start och så fick han hänga med kompisarna i skogen på eftermiddagen, då blev det ändå bara en halvdag han behövde sköta sig uppbunden i ett träd. Så kommer jag fram och de har såklart pimpat banan med lite nyheter. Vilket såklart är jättebra, men min hjärna började blinka med varningsljusen såklart. En ny brygga hade de fixat fram, tack och lov inte så hög, men ändå en nyhet, dessutom skulle man sitta av och på från "fel" håll vilket matten är otroligt klumpig på. En sådan där grej som är lätt att öva, men som jag aldrig gör. Ändring på det ska det bli nu. Sedan var det också någon vägskylt vilket inte oroade mig lika mycket, de brukar finnas i området vi rör oss i ibland så vi är lite mer vana. Vid den problematiska mattan hade de även ställt upp ett par stora reklamskyltar med människor på som jag var lite fundersam över. Gick banan gemensamt, sedan två gånger själv och memorerade den i huvudet, sedan for jag hem och hämtade herr Gul som välkomnade med en bajsfläck på rumpan. Donade i ordning, flätade svansen och åkte sedan iväg, kom fram när jag tänkt, men de var lite snabbare i år så fick inte riktigt så lång framridning som jag velat kanske. Ordentligt framskrittad var han i allafall när vi gick in i funktionskontrollen och sedan kunde vi trava och ta någon galoppfattning när vi genomför den. 
 
 
Funktionskontroll var inga större problem, han försökte äta en gång, men tror jag hann på honom för vi fick 0 straff där. Första hindret var flytta föremål, de två första gick bra, det sista började jag fumla med i slutet och han blev lite spänd så jag typ kastade det på plats och då blev det inte helt rätt placerat så 30 straff där. Vidare till gatubrunnen som han glatt gått på två veckor innan och klinkat så fint i, nu gick han över med stora steg utan att nudda... 30 straff igen. Trav och portar, blev lite spänd eftersom en av portarna stod nära ett terränghinder, matten var lite yvig och hade inte 100% koll på styrningen, men vi fixade det ändå, 0 straff. Sedan kom vi ner till den "farliga" delen av banan med lydnadshindret, vänder upp mot det, han tvekar och stannar till, men går sedan över med lite uppmuntran 10 straff och så superduktig! Ner i vattnet sedan med liten halvhalt för att kolla in plastankorna, men 0 straff där, blev tyvärr inte så mycket trav genom vattnet som jag hoppades på. Sedan tog han galopskänkeln jättebra och höll en fin galopp över banan, avbrott när vi vände upp mot hindren, men jag manade på och då blev det galopp igen och så tog han de tre hindren helt klockrent! 0 straff där. Ner till skritt fint, in i rutan, ett par tramp för att matten fortfarande inte får till tekniken helt så 10 straff. Bryggan sedan där matten nästan fick ett nervsammanbrott men lyckades samla ihop sig, kravla sig av, vända runt Maxim och efter några omflyttningar kravla sig på igen, 0 straff och nog det jag var mest nöjd med att klara av. Inte det vackraste, men jag besegrade några spöken. Ryggningen gick också super med 0 straff och likaså skrittbommarna. Sedan var det bara de tre halterna kvar och de gjorde han som den stjärna han är, 0 straff även där och vi skrittade i mål, mycket nöjda med vår runda. Vi fick 12 straff på bedömning under ridning vilket är betydligt lägre än tidigare, höll gångarterna bra, blev ju några straff där när vi skirttade och travade då det skulle vara trav eller galopp, men jag försökte vara snabb med att rätta. 92 straff totalt och om jag inte är helt ute och cyklar är det nog första gången under 100! Kommentar från domaren: Mycket välridet - samspelt ekipage. 
 
Lite nervös väntan sedan, men det slutade med en 3:e placering och vi fick diplom och en liten pokal! Så stolt över min lilla gula, som fick en hel del fina kommentarer. Kul också att träffa så många människor jag numera känner igen och stämningen var på topp! Pratade också en del med en tjej som har fjordning i grannstallet som vi brukar rida förbi ibland. Vetat vem hon är sedan innan, men nog egentligen inte pratat med henne ordenligt tidigare, så det kändes kul, bra att lära känna folk i närheten av där man bor också. Lång dag avslutades med att Maxim hann gå lite i hagen medans jag mockade och fixade stallet. Sedan fick han komma in och käka och jag åkte och hämtade kraftfoder innan jag äntligen fick åka hem och vila mig i soffan. 
 
 
Så i år ska jag ansöka om prestationsmedalj i bruksridning, båda brons och silver, har skjutit upp det så länge, men nu är det dags! I och med denna ritt är vi också kvalade till FjordSM nästa år, jag är tveksam till att det blir en start där, men man ska aldrig säga aldrig. Prioritet ett är i allafall att fortsätta fokusera på dressyren och försöka kvala till den. 
 
Det Positiva: Att få till det när det gäller
Det Negativa: Tröttheten som följer
 
You make my dreams come true
 
Over and Out

När verkligheten närmar sig

Då ska vi se, tänkte sammanfatta de senaste två veckorna med Maxim lite. Vi börjar så sakta komma in i rutinerna igen, med våra vilodagar på måndagar, ridhus på tisdagar och Marithaträningar på onsdagar. 
 
Förra veckans träning åkte vi till vårt vanliga träningsridhus igen, lite mindre än det andra, men Maxim gillar underlaget där, liknar det vi har i hemmaridhuset. Maxim kändes ganska så pigg redan från början och mjuk också, överlag känns han fin mest hela tiden nu, vilket såklart höjer motivationen. Vi jobbade en hel del i traven med att öka och minska volten och att jag ska ta det stegvis. Minska in eller öka ut en meter i taget, då blir det bättre översteg och bättre kvalite helt enkelt. Han blev fin av jobbet i allafall och verkade nöjd med att vara tillbaka till rutinerna med rätt ridhus. 
 
 
På torsdagen blev det morgonpromenad och på fredagen red vi ut, lite jogging i trav blev det och att försöka hålla oss avslappnade, han har varit lite tittig och så på sistone, inget som inte är hanterbart, men ändå ett litet irritationsmoment. Ganska så fin kändes han i allafall, vi tog någon kort galopp också, även där försöka hitta avslappningen. Lördagen blev det ridhus och öva på ställning åt båda hållen i galopp, oavsett om det var rättvänd eller förvänd vi jobbade i. Samt att vi gjorde några försök i trav till att öka/minska volt, såklart blir det inte lika bra som på träningen, men ännu en övning och ett verktyg att jobba vidare med. Medryttaren red ut i skogen på söndagen.  
 
Vila som vanligt på måndagen denna vecka och ridhuspass på tisdagen, då kändes han ganska så pigg och framåt, matten satt dock snett på något vis och fick öva på att fatta vänster galopp några gånger så det blev rätt. Annars kändes han mjuk och fin som sagt. Jobbade mest med lite övergångar och att rulla på runt fyrkant och ibland gå in på volter och mjuka upp. 
 
Denna veckas träning då, jo, kanske hade jag inte samma avslappnade känsla som jag skulle ha velat, men det blir lätt så när man mest fokuserar på sig själv, sin egen position och stits och alla de där ovanorna man har. Vi fick värma upp med ganska mycket tempoväxlingar, rida på en oval i galopp och öka/minska på kort/långsida, i höger kunde vi ganska bra, men i vänster var det svårare, jag måste vara jättenoga med min hand och inte bli fast/viftig med den. Inte det lättaste. Vi red sedan lite skänkelvikningar och så red vi igenom La:1, dags för tävling nästa helg! Så kände atrt vi behövde rida programmet och få lite kolla på vad vi behöver lägga krut på. Blev jättenöjd med travprogrammet, dock fick vi till en dålig halt-ryggning, fick inte riktigt igång skritten så som jag vill och galoppen gick helt okej. Blev lite dålig ridning i vänster galoppvolt, men annars fick vi till det fint. Uppridningen i början blev bra, den i slutet något sämre, hinner inte riktigt med att få tillbaka mig själv efter avbrottet från galopp, men får öva på att bli snabbare helt enkelt. Vi övade några gånger på halt-ryggning och har kommit fram till att vi får öva på hemma lite varje dag så vi får in känslan igen. Gjorde också om vänster galoppvolt och nu red jag bättre, samt gjorde den kanske en meter större, vilket vi ska satsa på framöver ett tag så vi bygger upp styrkan. Hellre en kommentar om för stor volt än att det blir pannkaka av galoppen är vår strategi. Kändes ändå ganska så bra och är laddade till tävlingen. 
 
Bästa hovis!
 
Torsdagen blev det vila då medryttaren fick förhinder, sedan hade matten lånat en häst i stallet på fredagen och så red vi ut tillsammans med mattens syster. Blev en hel del trav och så övade vi lite långsam galopp bakom dem också. Var ute ganska länge och det blev en riktigt bra tur tycker jag. 
 
Idag byggde jag fram lite brukshinder i ridhuset, vit pressening att gå över, fladdrande avspärrningsband, paraply i en burk, backning i vinkel och ett sockerbitshinder. Har ju inte tagit något skutt med Maxim, förutom småpinnar i skogen, på evigheter. Bjöd in restan av stallet som ville testa på också, så det var fyra andra hästar som kom förbi och testade lite. Kul! och Maxim skötte sig fint hela tiden och jobbade på bra även utanför hindren även om jag inte begärde så mycket mer än att han skulle gå på framåt. Lite trött kändes han kanske, ev börjar en tjockare päls komma fram, velar lite om det är dags för klippning redan nu eller om jag ska vänta lite. 
 
Det Positiva: Träna, träna, träna!
Det Negativa: Ont, ont, ont
 
You know me
 
Over and Out

RSS 2.0