När hjärtat säger en annan sak än hjärnan

Träning på onsdagen blev det också. Det gäller att hålla i när motivationen och orken tillåter helt enkelt. Blev lite uppvärmning i egen regi medans nybörjar passet avslutades och så hade vi gemensam på/av-hälsning. Vi som skulle börja träna fick sätta på oss Men direkt och börjar värma upp med kirikachi medans instruktören avslutade nybörjarpasset utanför hallen. Efter några omgångar och rotationer delades vi upp i tre-grupper och körde ippon, med den som vilade som domare (vilket min grupp inte uppfattade i början, men insåg efter några matcher när vi tittade på hur de andra gjorde). I början körde jag mot ett par duktiga juniorer, sedan blev det lite rotation också och fick köra mot ett par andra. Jag var väl inte så där väldigt pigg på det hela, även om jag inte lade av och blev lat på det vis jag kan bli. Försökte att testa lite olika saker, men hade nog inte riktigt kommit igång ännu. Blev lite irriterad och arg ett par gånger också, mest på mig själv som inte kan hantera vissa situationer så som jag vill. Jag tycker att efter fem år, borde jag, trots dålig träning på sistone, kunna läsa av lite bättre och hantera viss sorts kendo bättre. Framförallt borde jag kunna blocka med shinaien och kontra, istället för att blocka med kroppen och få blåmärken.
 
Över till ji-geiko sedan. Första mot instruktören, är lite besviken på mig själv över att jag inte körde bättre. Jag måste anstränga mig mer helt enkelt. Körde även mot en tjej som körde jodan, vilket var spännande, men knepigt. Hur gör man för att attackera liksom. Blev lite försiktig. Inför sista ji-geikon roterade vi runt lite och jag fick köra en riktigt rolig ji-geiko. Det kändes som om jag hittade ytterligare en bit av den kendo som jag gömt undan. I början körde jag väl ungefär som jag brukar, testade lite, men så kom jag på att det var en teknik som jag tränat ganska mycket på för länge sedan och som inte är så vanlig. Kote-Do, som jag kämpade med att göra den bra inför nidan-graderingen och nötte, nötte, nötte. Så jag testade och visst satt den där den skulle! Nöjd! High-five på den med instruktören som råkade titta i rätt ögonblick. Vi körde vidare och satte en till lite sämre kote-Do och även den jag körde mot satte en på mig. Man ska inte glömma tekniker så där, måste variera mera. Fast jag tror att det inte är någon hemlighet direkt att jag gillar Do.  Körde en ippon på slutet också och fick en kote. Avslutade med en kirikachi, fyra vändor innan avhälsning.
 
Så passet som började sådär och övergick till mja, slutade riktigt bra och en boost för självförtroendet. Funderar över om jag ska försöka hinna förnya mitt tävlingskort och anmäla mig till SKO ändå. Men samtidigt känns det lite konstigt. Att byta klubb är väldigt lätt att göra på pappret, att göra det i huvudet och framförallt i hjärtat är betydligt svårare. Och det som gjort att jag velat tävla, följt med och tävlat, tidigare är den kärlek som finns där för LBK. Jag ska åka till Stockholm, Lollo ska gradera på söndagen. Men frågan jag ställer mig är om jag ska åka även på lördagen och titta på tävlingen också. Eller åka på lördagen och tävla? Det tåls att klura vidare på. Men en höst utan SKO blir det inte.
 
Det Positiva: kendolivet
Det Negativa: det finns delar av mitt liv som fattas
 
När vinden blåser norrut
 
Over and Out

En ny rutin

Maxims och mitt liv är ju inte sådär väldans spännande nu för tiden. Förutom för oss själva då, i tisdags kom en veterinär ut och skulle ta stygnen. Misstänksam Maxim som nog kände på lukten vilken sorts människa det var. "Jag hatar er! Låt mig va!" sa han bestämt när de skulle sticka honom med lugnande. "Jag är frisk nu!" Sedan däckade han såklart, med halva normaldosen av lugnande i kroppen. Jag gillar egentligen inte att han fått så mycket lugnande på sistone. Och nu tror jag att han hade varit betydligt lugnare utan, speciellt som hon inte kunde hitta några stygn att ta bort heller. Suck, det har läkt väldigt fint, med mycket sårskorpor som hon inte ville pilla bort och så har ju pälsen börjat växa ut också. Så jag ska hålla koll och om jag ser några svarta trådar som dyker upp får jag ringa igen. Blodprov tog de också, och här kanske det var befogat med den lugnande sprutan. Provsvaren visade på normala värden på 2 av 3 parametrar, hon skickade de vidare till veterinären som hade hand om Maxim på kliniken och han har inte hört av sig ännu, så förhoppningsvis var det inget att höja på ögonbrynen över.
 
Annars så går vi morgon och kväll, i onsdags när jag ville iväg och träna kendo var Johan ute och gick med honom. Enligt rapport hade han "låtsats" bli rädd för diverse saker och varit lite allmänt stirrig.  
 
Han är rätt så lugn i boxen och verkar ha accepterat det hela. Vant sig vid de nya rutinerna helt enkelt. Själv har jag inte riktigt vant mig än, även om det har sin tjusning att vara i stallet om morgonen så saknar jag snoose-möjligheten. Ska jag hinna är det i princip direkt upp som gäller. I alla fall om jag inte vill dra på mig ännu mer minusflex. Sedan är det direkt ut till stallet efter jobbet och så kommer jag hem kanske 19.30-20 varje kväll. Då ska det helst ätas något och lagas matlåda. Sedan stupar jag i säng strax mellan tio och elva och hoppas på att hinna sova liite mer denna natt än den förra.
 
På söndag ska jag troligtvis rida i alla fall. Inte på liten gul då, utan på större brun. Får se hur det går, kul ska det bli i alla fall. Även om jag inser hur länge sedan det är jag red något annat än fjording (eller halvfjording).
 
Det Positiva: piggelin häst
Det Negativa: häst som trängs
 
You make me feel every day
 
Over and Out

Sumi-Läger

Denna helg har till stor del ägnats åt saker jag älskar. Maxim, kendo och fina vänner, både nya och gamla. 
 
I helgen var det nämligen träningsläger i Uppsala med Sumi-sensei, 8dan hanchi. Dessutom firade kendo i Sverige 50 år så vi hade lite party på lördagskvällen med riktigt god mat. Trots att jag bara tränade hälften av passen (pga Maxim och att jag hjälpte till med lite förberedelser) tycker jag att jag fått ut väldigt mycket. En hel del feedback att jobba vidare på. 
 
Började med lördagens förmiddagspass, först grund utan rustning, mycket kontringstekniker av alla de slag. Vilket ju är nyttigt, vi gjorde till exempel kaichi på båda sidorom shinaien, suriagi också. Jag kände mig väldigt, väldigt otränad och ur form. Tyckte inte att jag kunde göra attacksteg överhuvudtaget. Efter två timmars träning kändes det lite bättre, men inte speciellt mycket. Jag åkte hem på lunchen och hoppade första eftermiddagspasset, till det andra hade jag tänkt träna, men så blev det lite ändringar och några av oss gick iväg för att förbereda kvällens middagsdukning. Där blev det lite kaos, men vi hann som tur var precis bli färdiga i tid. Sedan hade vi en trevlig middag, satt tillsammans med fina LBK-vänner som jag saknat en hel del,och en del folk från Huskvarna och Uppsala runt omkring också. Många skratt och jag ville väl inte riktigt gå därifrån. Jag insåg hur mycket jag faktiskt saknar dem och hur tomt det kan kännas när man inser vilken stor del av ens liv som plötsligt inte finns i närheten längre. En om två veckor är Lollo i närheten igen och vi ska se till att träffas. Och om tre veckor är det dags för årets SKO. Tänkte närvara på något sätt, om jag lyckas träna lite kan det bli tävlingsstart.
 
På söndagen åkte jag in till passet som startade efter lunch. Det började med lite grunder med bokken samt lite kata. Ringrostig är ju ett ord och pinsamt när sensei kom fram och talade om att man hade fel position på fötterna. Sedan fick vi ta på oss rustning och 3dan och uppåt var mottagare. Vi andra fick gå runt när någon var ledig och köra kirikachi. Fem omgångar och så fick man feedback och så avsluta med två omgångar. Det jag fick var dels lyfta mer på armarna över huvudet, inte lyfta så mycket på högerfoten i attacksteget. Sedan byttes övningen till Men-hiki-Men, Men-hiki-Kote, Men-hiki-Do, feedback, samma igen och sedan en omgång med kote-men in istället för Men. Här fick jag lite kommentarer om att jag ska sträcka ut armarna mer,  efter attack förbi ska jag också ta tillbaka shinaien till kamai-position.  Blev sedan närmare en timme med fri keiko. Jag körde fyra stycken. Först mot Nisse och Lollo för seriöst, man måste ju passa på. Och även om en del av lägret går ut på att lära känna och köra mot nya människor, så kunde jag inte riktigt med det denna gång. Jag håller på och lär känna nya människor hela tiden i Uppsala. Denna helg ägnade jag mycket tid åt att umgås människor jag känner väl och som varit vänner i flera år. Sedan körde jag två till keikos, båda roliga mot duktiga människor. Jag känner att den finns där, den där kendon jag vill köra och som jag vet att jag kan när jag är lite mer i form än nu.
 
Nu ska jag bara lyckas hålla i det här under hösten som kommer. Så får vi se hur långt det tar mig.
 
Det Positiva: Vänner och blåmärken
Det Negativa: Träningsvärk, precis överallt.
 
Det finns saker som aldrig kan ersättas. Aldrig glömmas bort och som aldrig försvinner.
 

Over and Out

Min gula prins <3

Så sedan i torsdags är han då hemma igen. Min fina söta gula prins. Pigg som en mört och tycker det är enormt orättvist att han måste stanna i sin box när jag säger till honom. Vi får se hur det hela kommer gå. Vi har tre veckor framför oss nu med boxvila och två promenader per dag på 20-30 minuter. Planen är att jag åker ut på morgonen innan jobbet, promenerar medans övriga hästar släpps ut i hagen, mockar, myser lite och ger honom mat. Om ingen annan ska ut lunchtid åker jag ut då också och ger lunch. Annars åker jag dit efter jobbet, promenerar, mockar, fixar höpåsar, myser mer och har daglig skötsel. Tar tempen både morgon och kväll nu i början också, samt håller koll på såret så det inte blir smutsigt eller svullnar upp ännu mer.
 
Jag tror inte det kommer bli direkt kul de här veckorna, han är pigg och väldigt sällskaplig. Men det är för hans eget bästa och så länge han inte blir helt sjövild får det gå. Alternativet då är en minisjukhage ute med de andra, men veterinären verkade inte så pigg på det och tyckte att det var nödlösning. Och i dagsläget vågar jag inte ha honom så heller. Tänk om de andra blir rädda och börjar springa, vad gör han då? Tänk om han försöker ta sig ut eller någon annan ta sig in? Det är så himla mycket som kan hända.
 
I vått och torrt
Det har ändå gått bra tycker jag, de här dagarna som varit. Han har lugnat ner sig lite och verkar acceptera sin lott. Tror att han är en tillräckligt klok häst som förstår att det är något som är bra i längden. Och tillbaka till Ultuna vill han nog inte igen. När vi kom och skulle hämta honom hade han en hög med hö att äta på, men så fort vi kom in slutade han och hela tiden medans vi gick igenom papper med tjejen som skrev ut honom gick han fram och tillbaka och stirrade uppfodrande på oss. "Hörrni, skynda på, jag vill inte vara här längre!" När vi väl kom ut var det långa kliv mot transporten och ett otåligt väntande medans husse fällde ner luckan och han äntligen fick gå på, rätt in och inga tveksamheter. "Jag vill hem nu!" sa han mycket bestämt. Sedan var han lite ostyrig hemma och det var väl knappt att hans egen box var en uppgradering från den han stått i 10 dygn på Ultuna. Det uttrycktes lite tveksamheter om att han skulle klara tre veckor på box, men jag måste tro på min häst och på att vi tillsammans kan ta oss igenom den här perioden, jag måste i allafall försöka. Vi tog i allafall en promenad tillsammans med en av stallkompisarna, vilket gick bra, han lyssnade fint på mig.
 
Det har han fortsatt att göra på alla promenader vi tagit och jag inser vilken enrom fördel det är att vi gått mycket tillsammans tidigare och faktiskt aktivt tränat ledarskap vid hand. Vi har våra signaler för att stanna, för att backa. Vilket idag på kvällen visade sig med stor tydlighet. Han vill ju gärna ut ur boxen och idag när jag skulle snabbmocka på kvällen körde jag inte in skottkärran i boxen och stängde dörren som jag vanligtvis gör utan ställde den i dörren som var halvöppen. Maxim blockerar glatt hela öppningen och går så långt ut han kan för skottkärrans del. Där stod han och filurade på hur han kunde ta sig förbi det här nya hindret, samtidigt som han försökte att låtsas vara oskyldig och nosa efter mat i kärran. Och jag stod inne i boxen och kom inte fram framför honom. Men när jag morrade och gjorde vår backa-smackning klev han faktiskt bakåt och lät mig komma fram till kärran. Ofta så går vi våra promenader längs med järnvägen till Länna (20 minuter) eller så går vi grusvägen bort med Marieberg (30 minuter). I början av veckan som kommer ska veterinären komma och ta bort stygn. Ska höra mig för lite då om det är okej att traska i skogen också och lyfta lite mer på fötterna för då blir det lite mer slingor man kan variera med.
 
Det Positiva: Vi rör oss framåt
Det Negativa: Kroppstemperaturer som rör sig lite upp och ner.
 
I will do anything
 
Over and Out
 

Verklighet

Det finns mycket man vill ibland med sin kendo. Vilja som känns bra och vilja som känns dåligt. Några kloka ord från dagens tränare var att man aldrig ska älta det som går dåligt. Missade ett hugg? Fine, gå vidare till nästa och försök sätta det denna gång istället. Samt att kendo ska vara roligt, men också fokuserat. Han har kanske två träningspass i  veckan han har möjlighet att gå på och dem vill han ska betyda något för hans kendo. Kvalitet inte kvantitet. Något jag varit inne på för egen del också. 
 
Dagens pass, uppvärmning och sedan tränade vi kaichi-do både utan och i rustning. Den teknik jag har absolut svårast att komma överrens med. Vi började med att stå två och två, den ena högg Men och den andra skulle blockera och hugga Do. Sedan gjorde vi det i lite olika steg och byggde hela tiden upp mot den fulla attacken. Men i början skulle i t.ex. stå jämt med fötterna, stilla och kontra varannan gång på höger och varannan gång på vänster, i nästa steg fick vi stiga lite åt sidan i huggen och nästa var attacksteg och förbi. Det gick inte helt smärtfritt, men i vissa studner fick jag något av en känsla för det hela i allafall. Vi körde sedan i rustning vilket gick sämre, men jag tror jag inte hade fokus på rätt ställe riktigt. Några ji-geikos, någon var kul även om orken tröt,någon var mindre kul med hårda hugg och förmodade blåmärken som följd. Men med stor tillfredställelse när man biter ihop och inser att man kan vara snabbare och hantera det hela. 
 
För övrigt var idag dagen då LBK-zekken åkte av och min nya från Uppsala träddes på. En underlig känsla, men okej. Jag betalade även terminsavgiften igår så nu är det verklighet. Men visst känns det konstigt att läsa sitt namn i deltagarlistor till helgens läger och det inte står vad det alltid har stått efter. Men sådant är livet, ibland behöver man gå framåt.
 
Det Positiva: prata med Lollo i telefon
Det Negativa: hårda hugg i huvudet
 
Inspiration i stor mängd
 
Over and Out

Lycka av mini-motion

En mysstund med Maxim blev det idag också. Pratade med veterinären innan, allt såg lovande ut, droppet hade de fasat ut under natten och antibiotikan ska de också sluta med. Blivit av med bandaget hade han också blivit, tydligen kunde man inte kissa bekvämt med det på ansåg Maxim. Blev en lång rykt och klistund, hade med mig bästa magic bruch borsten som jag glömde igår och den kan man klia lääänge med i ansiktet och öronen. När jag började bli klar kom hästskötaren och undrade om jag ville gå minipromenad med honom, några minuter i solen och så var det dags för liten rutinundersökning sedan. Såklart jag ville! Vi gick fem minuter ungefär och sedan lyssnade hon på honomoch allt verkade som det skulle. Maxim tyckte "ÄVENTYR" och försökte leka ånglok, men det gick bra ändå. Förhoppningsvis fortsätter det se bra ut så han får komma hem denna vecka.
 
 
Over and Out

När ljuset glimmar i vissa hörn

Idag när jag anlände till Ultuna var det en bestämd häst som krävde mat som mötte mig. Till min glädje kan sägas. Under helgen hade han fått glukos-dropp för att motverka de dåliga levervärderna och höga blodfett-nivåerna. Idag var provresultaten tillbaka på normalläge och aptiten med den. Så skönt att se. Ägnade en timme åt att borsta bort massor med päls och försöka få honom att glänsa i guld igen, samtidigt som jag mellan varven stack till honom morötter och tussar med hö. Han var mycket nöjd, även om han tyckte att maten kunde ha kommit både oftare och i större mängd. Så imorgon ska jag lämna en bal av hans eget hö, känns bättre att han kan äta det även där, för om han får problem med invänjningen så är han hos experterna. Börjar kännas bra i magen nu, men ännu är han inte hemma och ännu är han inte rehabiliterad.
 
Vad jag vill att vi ska vara tillbaka igen <3
 
Annars är ju det här en hästblogg och jag är så ivinnerligt trött på politik ändå efter veckor av en feed på facebook som jag bara blev tröttare och tröttare på (både från höger och vänster kan tilläggas). Men något kanske man måste säga? För vart är vi på väg? Inte för att jag är speciellt förvånad över resultatet, nedstämd, men inte förvånad. Precis som jag inte är speciellt förvånad över att gå in och se statistiken för de två valkretsar som täcker den ort/trakt jag är uppväxt i. Runt 25% fick SD där och är andra största parti. Och en del av mig kan inte förstå, hur man kan välja bort något så grundläggande? Något så viktigt som medmänsklighet, att tänka utanför sig själv. Men det är lätt för mig att tänka, lätt för mig att säga. Jag är ung, frisk, högskoleutbildad, har i princip aldrig varit arbetslös (även om jag haft osäkrare anställningar än jag haft idag) jag har alla förutsättningar. Det är det inte alla som är, alla som har. Och det är så lätt att skylla på "något annat", så lätt att tänka "vi och dem" så lätt att dra igång något som tillslut inte går att stoppa. Nu hoppas jag bara att övriga partier, oavsett färg tar tag i det hela och faktiskt gör något. Inte bara blundar, räknar till tio och hoppas att de där läskiga typerna försvinner, för uppenbarligen fungerar det inte. Och nej, jag vet inte vad som behöver göras för att få en bättre integration, jag tycker att det är politikernas uppgift att ta reda på sånt och göra något åt det så att alla kan få det bättre. Och jag tycker inte att det vore så farligt att ta debatten. Högt och tydligt, fram med faktan i ljuset, för fram den andra sidan av kakan och visa att det finns russin där också. Och så tycker jag att vi skippar det här med blockpolitik och kör regnbågens alla färger istället, lite mer mittimellanläge, det borde ju passa de flesta.
 
I övrigt kan tilläggas att jag också är trött på skulbeläggning från alla och ingen (politiker, media, bloggar, you name it). Nu ser det ut som det gör, gilla läget och ägna de kommande fyra åren åt att göra något åt det, tillsammans, för tillsammans är enda sättet, det är jag fullkomligt övertygad om. För får det fortsätta i samma takt i fyra år till, vem tusan vet hur det slutar då?
 
Nu blev det visst lika mycket politik som häst, men, men, tänker lämna det hela nu och ägna restan av kvällen åt något avkopplande. Kanske vika tvätt.
 
Det bor banne mig troll överallt, inte bara i skogen.
 
Over and Out
 

När avgrunden öppnar sig

Det här är något jag började skriva på i tisdagskväll, men som jag inte orkat publicera förrän nu. Det sammanfattar läget lite kan man säga.
 
Ibland dyker den upp, den där avgrunden framför en och det enda man ser är mörker. Oavsett vad människor runt omkring säger.
 
Igår kväll/natt var en av de värsta i mitt liv hittills och jag hoppas att jag aldrig behöver uppleva något liknande igen. Nu ser det ut som vi kommer ut på andra sidan igen, men så nära det kändes och vad livet är skört.
 
Fick ett samtal vid sex på kvällen, hade precis ätit min lilla middag och skulle åka mot stallet och enligt plan rida Maxim lite och träna på ridbanan, hade planerat ett pass med lite bommar för det brukar han gilla. Det var stallmatte som ringde och sa att Maxim verkade ha ont i magen och bara stod och skrapade i backen med frambenen. Så jag skyndade mig ut och vi gav oss ut på promenad han och jag, han följde snällt med, gick som vanligt, men han kändes inte som sig själv, mer inåtvänd liksom. Han bajsade några gånger och det kom muller från magen så jag hoppades att det hela skulle lösa sig själv. Men samtidigt blev han svettigare och svettigare i ansiktet, näsborrarna vidgade sig och vi kunde inte stå stilla många sekunder innan han ville lägga sig ner. Hemma igen efter ca 30 minuter fortsatte vi gå omkring på ridbanan. Stallmatte ringde veterinären (andra samtalet den dagen, men det är en annan historia om häst i damm och brandkår och hela cirkusen) som skulle komma ut, så vi gick ytterligare 45 minuter. Johan kom ut också och så tillslut veterinären. Maxim ville fortfarande bara lägga sig ner så han fick efter lite krångel i sig lugnade och smärtlindring så hon kunde undersöka honom ordentligt. Sedan minns jag inte riktigt i vilken ordning allt hände, men hon försökte upprepade gånger få ner en sond så att vad det än var som satt fast skulle kunna lossna med lite hjälp. Det gick inte så bra så hon remitterade oss in till Ultuna. Han var ganska smärtfri och gick på transporten utan större bekymmer med lite stöd bakifrån av husse och en av tjejerna istallet. Hon och stallmatte körde oss sedan in till hästkliniken, jag stod i transporten med Maxim så han inte skulle få för sig att lägga sig ned och Johan åkte i vår bil bakom. Han var väldigt lugn och verkade inte ha ont just då så smärtlindringen satt i.
 
Framme var det ännu en veterinär som undersökte honom, han fick dropp, mer tramavslappnande och tja, mer av det mesta. Blev trött och groggy, mer försök med sonden, blod i näsborrarna, han tyckte det var obehagligt att få en slang uppkörd i näsan och det kan man ju förstå, men han var så tapper och kämpade på. Veterinären beslutade att låta honom vila i en box en stund för nya försök med sonden. Jag och Johan följde med och höll honom sällskap. Han fick mer och mer ont när smärtlindringen släppte, försökte lägga sig ner och tillslut kunde vi inte hindra honom längre. Det är nog den värsta stunden från natten när han ligger där, är trött, har ont och andas ansträngt. Då trodde jag att vår tid tillsammas skulle ta slut den här natten. Men efter en stund reste han sig igen på vingliga ben och stod med nosen ner i golvet och snark/snörvlade. Nytt försök med sonden blev det, men inte heller det gick vägen så vi fick besluta om operation.
 
Tidigare i mitt hästliv har jag intalat mig själv att jag i en situation som denna skulle kunna tänka rationellt, tänka på ekonomi och på hur återhämtning ser ut för ett större ingrepp. Men det kan jag ju lugnt säga att jag inte alls gjorde, gör vad ni kan för att rädda min häst, var det enda som fanns i mitt huvud. Nu är han ju försäkrad, jag har en stadig inkomst (och en stöttande familj när det kniper) och alla provsvar de tagit under kvällen såg bra ut, dessutom är han sex år gammal och i övrigt fullt frisk (och har aldrig haft kolik tidigare). Inga av dessa saker vägde dock in, han är min älskade bebishäst helt enkelt, jag skulle ha kunnat gått igenom eld för honom just då. Jag tror dock inte att veterinären hade rekommenderat operation om det inte såg ljust ut. Så nu följde ytterligare lite väntan. När narkosläkaren kom gick vi iväg med honom, tillsammans med sköterskan, han vägdes 540 kg, vilket jag kanske tycker är lite i överkant, men det får bli en senare fråga) och medans de bytte om och förberedde gick vi med honom i "hovgången". Då knallade han på ordentligt, inte helt med kontroll över benen eller omgivningen, men det kändes lite hoppfullt i allafall, förutom när han pep till av smärta ibland och det skar i mattes hjärta. Han försökte också stanna ibland, vilket vi ju inte alls ville eftersom han velat lägga sig ner så mycket tidigare, men precis när de var klara att ta imot honom blev det en längre paus ståendes och då visade det sig att han inte alls ville lägga sig ner (inte mest av allt i allafall) utan kissa. Han hade gått och hållt sig ovanpå allt, lille gubben. Sedan var det dags att säga hejdå och dörrarna till operationssalen stängdes kl 2 på natten. Jag och Johan åkte hem och försökte få i oss lite sömn, en väldigt orolig sömn blev det.
 
Vid halv sju vaknade jag av att mobilen ringde. Sköterskan berättade att Maxim nu vaknat till, stod upp i boxen, slickade på boxgallret och tiggde mat. Inte alls samma häst som kom in kvällen innan. Och det lät precis som honom, vilken enrom lättnad det var! Jag skakade lite i kroppen och kunde äntligen slappna av lite igen. Hon berättade vidare att de när de öppnat hittat ett stopp i tunntarmen, men de behövde aldrig in och skära i tarmarna utan kunde massera ut stoppet så det släppte. Det känns lovande, ju mindre de behöver skära desto bättre.
 
Idag på eftermiddagen ringde de igen (de ringer en gång per dygn som policy (om hästen inte blir sämre i vilket fall de ringer så mycket som det krävs utefter situationen) så samtalet på morgonen var extra), denna gång en veterinär. Hon berättade att han hade lite förhöjd temperatur, snörvlig i näsborrarna (pga av alla sond-försök) så han andades lite rossligt eller vad man ska säga. Det fanns också risk för lunginflamation eftersom innehållit i magsäcken (då de inte kunde tömma allt med sonden innan operation) kan ha runnit ner i lungorna. Tarmarna hade heller inte kommit igång ännu, det hördes lite ljud, men de väntade fortfarande på att han skulle bajsa. Han var uppmärksam på omgivningen, kollade ut genom fönstret, var intresserad av att nappa åt sig höstrån och kolla när andra hästar gick förbi. Men vi var inte på den säkra sidan ännu, var hon noga med att poängtera. Så jag håller tummarna för att inte få något samtal förrän imorgon eftermiddag och då med besked om bajs och en piggare häst. Det är svårt att inte få vara där med honom, samtidigt som jag förstår att det blir jobbigt om alla hästar ska ha en människa som hänger över axeln. Det är förmodligen bättre för alla att de får läka i lugn och ro och ha kunnigt folk omkring sig som inte bara gråter och klappar på halsen. Och jag är så otroligt tacksam över att ha så pass nära till ett bra djursjukhus, med folk som vet vad de håller på med.
Har i allafall talat med försäkringsbolaget på eftermiddagen och fått klarheter i försäkringen (eftersom det aktuella försäkringsbrevet såklart ligger på något smart ställe i en flyttlåda med viktiga papper). Nu kommer jag aldrig kunna uppfärsäkra honom mot just kolik, men jag ska verkligen sätta mig ner och gå igenom ordentligt vad jag kan förbättra i hans skydd framöver. Vi har varit väldigt förskonade under våra tre år tillsammans, men man ska aldrig ta något för givet. Det är också något jag kommer att ha i åtanke för framtida hästar. Man lär sig den hårda vägen. Och nu är inte Maxim dåligt försäkrad, men nu har jag bättre koll på vad det kostar också och på vad jag är villig att kosta på min häst.
 
Även pratat med min pappa för att få ännu lite trygghet, så bara Maxim tar sig igenom det här och kommer hem igen blir jag världens lyckligaste. Sedan hoppas jag såklart att läkningen går så pass bra den bara kan och att han ska bli sitt vanliga jag igen, men det är att gå händelserna i förväg, en dag i taget, en dag i taget.
 
 

Det fortsatte sedan med eftermiddags-samtal under veckan. Lite upp och ner, han är inte riktigt så pigg på att äta som de vill och han har haft lite oregelbundna tarmljud. Dock har han på promenaderna väldigt gärna velat äta gräs. På fredagen visade det sig att de visst hade besökstider (måste ha stått i något av pappren jag fyllde i, men egentligen inte läste då på natten) så jag och Johan hängde på låset klockan fem för att komma in och hälsa på honom. Han blev nog lite glad tror jag, njöt av att bli kliad i ansiktet och öronen och åt glatt morötter som vi bjöd på (veterinären sa att det var ett helt okej sätt att få honom att vilja äta) och verkade tycka det var kul att det hände något. Vi försökte gömma morätter i höet och han åt faktiskt lite medans vi tittade på, sedan myste vi lite till och när han började äta igen så lämnade vi honom. På helgen är det inga besökstider, men nu har jag precis kommit från stallet och tagit med mig lite borstar som jag ska ha med till imorgon och göra honom fin, tänker utnyttja de två timmarna maximalt om man säger så.
 
Over and Out

I badrummet...

... luktar det kendo igen!
 
Så idag var det dags att kliva in i dojon i Uppsala igen. En dojo som jag inte ser som min riktigt ännu, jag har varken tränat speciellt mycket eller regelbundet där ännu. Men ändå kändes det fint att gå in genom dörrarna och ta på sig gi och hakama för första gången på drygt sex veckor. Jag har känt mig ganska så bra de senaste veckorna och jag hade faktiskt med mig träningkläderna förra onsdagen, men efter jobbet då var jag otroligt trött så det blev att åka hemåt istället. Om det är något jag lärt mig är det att lyssna på kroppen och i dagsläget inte pressa den. Pratade lite med en av killarna i klubben som jag tror är läkare eller i allafall jobbar på sjukhus. Han sa att om jag kände något överhuvudtaget som kändes fel eller konstigt så skulle jag avbryta direkt.
 
Var redigt nervös när vi efter uppvärmningen tagit på oss men och skulle göra de första övningarna. Men till min lättnad och glädje kändes det helt okej. Jag fick några smällar också, men inget hugg som landade jätteilla och det kändes bra. Vi började med kote x3 men x3 och tsuki x3, tsuki är ju knepigt och läskigt på många vis och inget jag är van vid att träna och jag vågar inte riktigt ta i heller som jag inser att jag måste göra för att själva träffen blir bättre, men jag hoppas och tror att det är något som kommer återkomma regelbundet framöver så jag får chans att öva. Efter det kirikachi, fokus skulle, liksom i den tidigare övningen ligga på att högerfoten skulle börja leda attacken. Jag hade några jag var nöjd med och några där jag helt tappade rytm och känsla. Dessutom började jag bli trött på riktigt också, kondition vad är det? 
 
Sedan blev det ett gäng ji-geiko och ippon shobu på slutet. Jag kan väl inte säga att jag var på topp, mem hyffsat med efter uppehållet ändå. Och jäklar vad inspirerande det är att köra ibland. Jag får uppenbarelser ibland "aha, det är så här man ska göra" sedan kanske jag inte kan applicera dem själv, men insikten finns där. Så just nu finns det en längtan om att bli bättre på kendo igen, så som det ser ut kommer jag försöka träna på onsdagar och hålla i det i höst så får vi se hur det går. Söndagar kommer bli extra bonus om jag kan träna. Är ju mycket hästaktiviteter på helger och då gärna på söndagar. Och lördag morgon är inte riktigt realistiskt ur någon synvinkel.
 
Nu är kroppen och huvudet trött och vill sova, så ska göra dem till viljes.
 
Det Positiva: Att känna lukten av kendo igen.
Det Negativa: Dålig kondition
 
Jobba vidare och nå längre.

Over and Out
 

Platt fall

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt och trott. Och jag börjar bli trött på att inte få till det på tävling. Det kan kännas så jäkla fantastiskt hemma och på träningar också för den delen. Men på tävling blir det sällan så bra som jag ser i min vision innan. Visst kan delar av programmen blänka till, men hur gör man för att rida på samma sätt, få det att stämma även på tävling?

Nåja, helgens tävling var det mycket som strulade och gick fel redan från början, så såhär i efterhand när jag tänkt igenom och analyserat höll vi ihop det hela ganska så bra. Det började nämligen redan hemma i stallet. Numer är Maxim van vid att få sitt kraftfoder i krubban inne och sedan gå direkt ut till höet som väntar i hagen. Han är en rutinhäst så när han fick hö inne och alla andra fick gå ut visste han naturligtvis att något var på gång, när jag tog av pyamasen och borstade honom och sedan satte på transportskydd vandrade han runt runt i boxen och kändes allmänt upphetsad/stressad. Lastningen krånglade också, eftersom jag blivit stressad av hans beteende. Tillslut var vi iallafall inne och kunde åka iväg. Hittade fram gjorde vi också och fick parkering längs bort så jag kunde i lugn och ro ha transportdörren öppen så han kunde se ut och sedan även göra i ordning honom på den sidan transporten och ha honom bunden då jag var själv denna gång. Ledde fram honom ute på en ridväg vilket var skönt, han var lugn och verkade ta det hela med ro. Sedan hade vi sönder tränset lite, men det gick tack och lov att laga, men ytterligare ett stressmoment att hantera där i några minuter.
 
Började rida fram lite på ridbanan, han kändes bra och rätt så mjuk redan från början. Här har jag i efterhand insett att jag inte ska nöja mig med bra, utan även om han går bra fram på framridningen måste jag rida på ännu mer och väcka honom ännu mer. Nu nöjde jag mig med att vara nöjd och då blir han inte framme ordentligt för skänkeln helt enkelt. Tiden var ändå ganska bra disponerad denna gång, han kändes bra även i collectingring och inne på banan spanade han inte speciellt mycket, blommorna var okej och även domarbordet, spanade lite på läktaren då några reste sig där.
 
Programmet var LB:2 vilket vi ridit förut. Känslan efteråt var ganska neutral. Han gjorde allt han skulle, lite tidiga avbrott bara och jag hade svårt att hålla igång honom ibland. Tror att även jag var lite loj i min ridning för dagen. Men energin saknades ganska så rejält, återigen, vilket för med sig att han hamnar bakom lod och hela ritten blir liksom mjäää. 54% blev det, vilket kändes rent ut sagt skitdåligt. Dock verkade domare rätt så sträng för vi slutade ändå 18 av 27 startande, eller sträng och sträng, fler på vår nivå kanske man ska säga. Verkade, av det lilla jag såg en hel del som var ute med sina yngre hästar, vissa blev spända inne på banan och vissa ville som Maxim inte gå fram ordentligt.
 
<3

Nåja, nu är premiären gjord på de uppländska tävlingsbanorna, nu är det bara att fortsätta. Kände ju ingen på tävlingsbanan (förutom en funktionär som är medryttare på Maxims boxgranne), men fick höra från flera håll hur söt min fjording var. Vilket ju är kul, men jag vill ju helst att han ska vara mer än söt... Fick också en imponerad blick av en äldre man då jag efter inpackande av Maxim (vilket gick på 5 sekunder, rätt in bara) och hämtning av protokoll skulle ta mig från parkeringen och var tvungen att backa rätt så långt i s-form. Och om jag får säga det själv gjorde det hela ganska bra, fick krångla lite i början, men när jag väl knixat ut transporten och bara skulle backa båkåt och svänga in på en sidoväg för att vända runt, var det lätt som en plätt. Börjar även få koll på hur jag ska köra för att parkera in transporten på bästa sätt på dess plats vid stallet. Nu laddar vi om istället. Ska verkligen försöka boka in någon dressyrträning innan nästa tävling som är om en månad. Förhoppningsvis blir känslan lite bättre där.
 
Idag så tog jag mod till mig och anmälde till brukstävlingen om två veckor också. DM för Uppland, men det var okej att jag var med också, även om jag fortfarande tillhör Östergötland tror jag. Vi får väl se, ska bli spännande att se hur de bygger här. Håller just nu förtvivlat på att leta saker man kan träna brygga med. Blev överlycklig när jag kommer in på stallplanen ikväll och där står en stor grön monster-gödselvagn. Man kunde inte kliva av och på på den, men väl gå väldigt nära och i Maxims fall misstänksamt nosa på den. Attackerade också en del soptunnor och sandlådor (sådana där plastboxar med sand som står längs med vägarna ibland) för att han i allafall ska vara okej med att gå fram till konstiga saker. Om jag kommer av och på från en konstig sak är ju ett annat problem. Annars så hade vi mys-måndag, rykt i boxen knaprandes på hö och en långpromenad. Tror vi var ute närmare en timme på upptäcktsfärd. Maxim suckade nog lite inombords när jag drog ut honom i skogen och skulle hitta stigar som inte fanns, men följde snällt med, även om han i sitt tycke inte alls fick äta så mycket som han hade önskat. Tror vi kommer kunna göra en riktigt fin liten runda efter mina upptäcker idag i allafall, en sådan där lagom vardagsrunda, i princip utan trafik. 
 
Det Positiva: Min hjärtehäst oavsett
Det Negativa: Lär dig rida för tusan!
 
You still make me smile every day

Over and Out
 

RSS 2.0