Tisdagskata, söndagsgrund och tisdagskata igen

Med ny lokal och fortfarande tillgång till den gamla så öppnar det upp lite möjligheter för att ha extrapass. Så det hade vi förra tisdagagen och så även idag. Jag och Lollo är lite intiativtagare, men det är inte speciellt organiserat, vi har satt kravet att man ska ha kört kata innan och ha koll på 1-3 i allafall, då brukar det lösa sig på något sätt. I tisdags dök även Anders upp och höll lite i passet (så även ikväll). Vi var sex stycken, de flesta med bra koll på kata så det var inga större problem. Jag fick köra mot Lollo först när vi hade lite fri träning. Vi tränade igenom 1-7 två gånger i båda rollerna. Sedan gick vi över till kortsvärdskatorna och körde dem 3-4 gånger i båda rollerna. Kändes bra att repetera ordentligt och ha Anders där som stöd ifall det skulle krisa. Men rörelserna börjar sitta lite mer nu och de är lite mer bekväma att köra, nu är det detaljarbete som gäller.
 
Efter rotation lärde Anders ut kortsvärdskata. Började med 1:an, bytte roller sinsimellan, rotation igen och så samma med tvåan och så en sista rotation och 3:an. Känner att 2:an gick ganska bra denna gång, blocken känns inte lika onaturlig längre. 3:an ska jag försöka att när jag ha kotachi vänta in huggen som kommer och med tachi ska jag hugga ordentligt, framförallt på Do. Körde den sista mot Anders, därför jag har lite mer specifika detaljer att jobba med där, men han sa att det började se bra ut, vilket ju är positivt.
 
Men som sagt, det svåra är inte katan i sig utan att ta sig så pass långt att man får visa upp den... Back to work med andra ord.
 
Fick även iväg mig själv på träning i söndags, en hel del grund (fotarbete Matilda, fotarbete) och det är nyttigt, ack så nyttigt att nöta stora tekniker och koncentrera sig på att själva tekniken ska bli bra. Jag vet att det kanske inte är det fokus jag borde ha (inför en gradering) för att förbättra min kendo tillräckligt, men jag gillar det att bara gå tillbaka till något som man tror att man kan någorlunda och slipa på detaljer. Men det är en lång väg att vandra, tanken är väl att försöka dra igång med träningen lite mer fokuserat snart, även om jag vet att resten av livet kommer lägga sig i, men jag tror jag behöver den här våren till att hitta fokus och glädje i kendon. Vi jobbade för övrigt en del med kirikachi och även med Do, kirikachi kändes väl sådär, medans jag hade något av en Do-dag.
 
Idag blev det som sagt kata igen, fem denna gång. Började med att köra igenom kata 1-7 i båda rollerna tillsammans med Lollo och det andra paret gjorde lika medans Anders övervakade. Det kändes väldigt bra första gångerna vi körde, fokuserat och jag var med på vad jag höll på med. Sedan skulle vi gå över till att tänja lite gränser och göra katorna snabbare, utan paus och därefter på ett andetag (läs, försök till ett andetag). Inget kändes väl speciellt bra då teknikst sätt, men det är nog nyttigt för att bryta invanda mönster.
 
Vi körde kortsvärd sedan, roterade i en tregrupp blev det då, jag har i princip bara kört mot Lollo tidigare och plötsligt, när jag hade någon annan att köra mot så blev allt bakvänt och svårt. Det är svårt annars också, men nu kändes det ungefär som att gå in ett par nya skor, det är ju lite så med kata, man kör som bäst mot någon som man känner ordentligt. Fick någorlunda kolla på det hela tillslut i allafall även om det strulade ordentligt ett tag. På slutet körde vi i par igen och jag körde mot Lollo. Detaljer att tänka på som jag fick påpekat är att jag som shitachi i 3:an ska tänka på att göra min egen rörelse när jag går från att hugga Men till att hugga Do så att jag inte styrs för mycket av uchitachi. Som uchitachi (också i trean) ska jag vrida mig mer åt sidan medans jag fångar upp Do-hugget. Låter förmodligen helt obegripligt, men kendoinläggen är ju mest för att jag ska kunna minnas och gå tillbaka till. 
 
Efteråt blev det kakätande och pratstund, graderingstänk, träningstänk, planer och småsaker, välhövligt. Siktar på att träna på torsdag igen, lite mer full fart framåt är tanken då.
 
 
Det Positiva: Kendovänner
Det Negativa: Hosta
 
Och snart kanske alla planer kastas omkull och inget blir som tänkt.
 

Over and Out

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0