Galopp och löshoppning

Åh, vilken underbart fin långhelg jag har haft! Berättar mer om den senare.
Igår kom vi hem i rätt skaplig tid så jag skickade iväg ett sms till Jossan och så åkte jag ut till stallet och träffade Maxim. Fina hästen kom fram till grinden och ville in när jag ropade på honom.

Eftersom det var varmt så bestämde vi oss för en kort ridtur. Jag testade det nyinhandlade tränset och bettet, båda passade bra. Vi red sedan ner till sjön, först skritt på grässtigen bakom hagarna, över den alfalterade vägen och sedan blir det nedförsbacke som planar ut ner mot sjön, en fin gräsväg är det också. Men, det sitter en vägbom i början, en bom man på något sätt måste ta sig förbi. Detta brukar vi lösa genom att gå över diket, ut på vallen runt bommen och över diket igen och upp på vägen. Det är inte världens största dike, varken djupt eller brett, men då det regnat en del så var det lite blött och lerigt på botten. Maxim tyckte det var läskigt, men efter att ha ålat sig lite framåt och bakåt och misstänksamt luktat så tog vi oss över, sedan skulle vi över på andra sidan bommen och det gick också.

Han var pigg och glad och kollade på allt det nya som fanns längs med vägen, vinglade in lite i Joker när han såg några plåtar (jag är glad att rådjuren hann försvinna innan vi kom nära, det räcker med lite saker i taget). När det blev lite planare så travade vi och då ville han springa fortare, han är ju lite större än Joker så vi hamnade lite före så jag fick hålla in lite, träna på att gå först kan vi göra när vi känner varandra lite mer och inte första gången vi rider en ny väg. Han lyssnade bra och saktade in lite. På tillbakavägen så skulle vi galoppera (gräsväg+uppförsbacke=hur härligt som helst), förra gången gick det ju inte så bra, men denna gång så tog han galoppskänkel och sprang snällt efter Joker. Vi höll oss snett bakom hela vägen och det var inga problem att reglera farten lite när vi kom för nära. Saktade av snällt gjorde han också. Det här var ju första gången jag kände mer hur galoppen var och den kändes mjuk och fin. Över diket kom vi också, med matte halvt på sned sista gången då han tog ett lite större kliv än vad jag trodde. Alla var mycket nöjda med ridturen, jag tror att den lilla semestern var bra för honom, han kändes mycket piggare och gladare än innan. Han har kommit in mer i "gänget" också, alla tre går och betar tillsammans, igår när jag åkte stod Maxim i mitten. Joker verkar vara den stora idolen, Jossan säger att han brukar stå vid ridbanan när hon rider och sticka in huvudet och vill vara med han också. Han pratar en del med dem också, när man kommer in med någon av dem i stallet eller i hagen så hälsar han alltid.


Hej matte, var har du hållit hus?

Idag så började jag dagen med att handla torv till boxen. När jag sedan kom ut till stallet fick alla hästar komma in i svalkan och jag började med Hampusen. Igår så friserade jag man och skötte om ett svullet öga på honom. Ögat såg mycket bättre ut idag så vi gav oss ut på tur han och jag! Först så red vi den fina vägen upp till dammarna och sedan passade vi även på att rida ner vägen till sjön. Båda är hans favoritet, mjukt för fötterna är det bästa som finns. I början så skulle han testa mig lite och försöka vända (hmm, lite dressyr snart kanske?) men sedan blev han positiv och allt var som vanligt. Vi travade upp till dammarna och plaskade igenom dem alla, Hampus åt lite vass också. Två av dem såg riktigt fina ut, inte speciellt igenväxta och man kan nog göra om till vattenhinder om man vill. Sedan galopperade vi vägen tillbaka, skrittade på asfalten, travade ner till sjön och galopperade uppför tillbaka. Hampus var lite flåsig och svettig men mycket nöjd med sig själv, gick och frustade och såg allmänt glad ut.

Sedan så klippte jag Jokers man (en häst om dagen är lagom att frisera, imorgon är det Maxims tur) och när Jossan kom hem så byggde vi hinder. Löshoppning stod nämligen på schemat. Maxim fick börja, ledde honom över bommarna i skritt först och sedan fick han trava några varv innan vi började bygga upp lite mer. Han var duktig, första gången han skulle hoppa var det lite dåligt med fart så han stannade och förstod inte riktigt, men sedan blev det bättre, jag blev lite bättre på att stå på rätt ställe så att jag drev istället för att bromsa också. När han hade tagit de två små hindren i galopp så tyckte vi att det räckte och han fick komma in. Joker fick komma ut istället och hoppa lite högre. Eller ja, först fick han värma upp och han lyssnade faktiskt bra, lite förvånad var jag, även om Jossan berättat att han blivit bättre. Han travade till och med när det var bommar och toksprang inte. Inga större problem att stanna honom heller. Han fick hoppa lite mer ordentligt och skötte sig bra, vi slutade när oxern låg på 1 meter, då hade han varit så duktig. Tyvärr blev det inga bilder, både Jossan och jag behövdes för att driva och styra, förhoppningsvis kan jag muta någon att följa med nästa gång det är dags.

Vi avslutade stalldagen med att rensa avloppet, mindre frächt, men nu är det fint.

Det Positiva: Springa
Det Negativa: Bromsbett som svullnar

Vad du är söt min kära lilla ponny!

Over and Out

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0