Tre veckor, inklusive dressyrtävling!

Så låg jag plötsligt tre veckor efter med detta bloggande, trodde faktiskt att det inte var riktigt så illa, men vi gör väl ett försök till sammanfattning tänkte jag.
 
Förrförra veckan blev det vila på måndagen och ridhus på tisdagen inför Marithaträningen. Där var han stel, men blev finare mot slutet och vi jobbade mycket med övergångar och att vara kvick för skänkeln.
Fick bli promenad på torsdagsmorgoen och försöka samla lite energi och på fredagen kombinerade vi en skrittur i skogen med en snabbis i ridhuset bara för att hålla oss mjuka och frächa inför lördagen. Vi hade ju anmält oss till ytterligare en LA:1, denna gång i Österfärnebo. Hussen hängde med och även mattens föräldrar hade lovat att dyka upp med lite fika. Kom iväg i bra tid och kom fram när matten hade tänkt. Sedan gick allt enligt plan, i allafall tills matten trodde vi skulle in på banan, men de tydligen låg ett ekipage efter. Dåligt av matten som inte lyssnar på hussen när han undrar om man ska kolla att de ligger i tid innan man lastar ut hästen... Nya lärdomar, för lång framridning och som på beställning blev det soppa torsk på banan. Positivt att ta med sig var att han inte kändes tittig, bara trött. Det blev en hel del 5:or, någon 4:a och dryga 53% igen... Slutkommentar: Du får verkligen till det så bra som det går idag och om du kan få till mera framåtbjudning, tempo o energi hos Maxim så blir det riktigt bra. Form o eftergift sitter ju där redan. Lycka till!" Ändå positivt känner jag och vi får försöka ta med oss det. Men visst blir det en besvikelse, inte på samma sätt som tidigare eftersom jag tror mig veta förklaringen (min egen klantighet), men ändå vill man ju lyckas när man vet att man kan bättre. Det blir inga fler tävlingar i höst som det ser ut nu, vi satsar på några programträningar och så ska vi gå in mot höst och vinterträning. Jobba oss tillbaka i formen och komma ännu starkare i vår. 
 
 
Fick bli två lugna dagar efter tävlingen, promenad på söndagen och vila på måndagen, sedan rullade veckan på ungefär som vanligt. Tisdagskväll i ridhuset blev det inför träningen såklart, otroligt stel häst i högervarvarvet. Fick jobba mycket på olika vägar och försöka mjuka upp efter bästa förmåga. Ställa utåt och inåt, mjukt och försiktigt och mot slutet släppte det lite. Efteråt fick han lite massage med massageborsten och då hittade jag ett stelt ställe på vänster sida hals/bog, mycket gäsp och uttryck att matten skulle göra mer och hårdare tack! Så något är det som inte rikgrik är i form där.
 
Förra veckans Marithaträning fokuserade vi en hel del på traven och skänkelvikningar, på lite "nya" linjer som vi inte jobbar så ofta med. En hel del jobbade vi längs med långsidorna och att flytta in rumpan och verkligen träna på att jobba med bakbenen och flytta dem. Effektivt för oss som ekipage då jag tydligt kan både se och känna när det bli rätt eftersom det finns speglar att hålla koll i. Även bra att kunna öva ensam och vara helt säker på när det blir rätt, för det kan jag ha problem med annars. Jobbade mycket med travarbetet denna lektion och bara kort i galopp, men hade en fin känsla rakt igenom och en pigg häst från början.
 
 
Sedan blev det vila på torsdagen och bara lite morgonmys i hagen. Hjärtat värmer när hästen kommer och vill bli kliad och mysa, då blir det några minuter extra fast man ska passa tider till jobbet. Blev ensamturer både fredag och lördag. Fredag skritt och travjogging och på lördagen lite mer galoppjobb, fina turer båda två och speciellt fredagskvällar är det härligt att ta ensamturer tycker jag, då försvinner arbetsveckan i ett nafs och huvudet blir så mycket lugnare.
 
Avslutade med en riktigt härlig tur på söndagen, hade morgonfodring och utsläpp. Planen var att fixa allt och sedan ta en tur i skogen. Sedan råkade det vara så att när vi började närma oss att bli redo var även en stallkamrat det så vi tog sällskap bort till sandvägarna. 1 h och 45 min var vi ute, blev en hel del galopp och Maxim skötte sig fint, blev inte allt för uppeldad av att gå bakom och vi kunde hålla lagom avstånd till de andra, samt att de även hade samma idé om tempo som jag har vilket var skönt. Trött blev jag av den stallmorgonen/förmiddagen så hände inte så mycket mer för mig resten av dagen.
 
 
Började veckan med ett morgonpass med longerlina på måndagen, bara jogga bort lite efter allt galoppande på söndagen tänkte jag, samt att jag inte var i form att rida. Sedan var matten en sväng till Blekinge så det blev vila på tisdagen denna vecka.
 
Veckans Marithaträning gick bra, mycket jobb för matten, men tyckte Maxim var med bra på noterna och inte var speciellt stel. Jobbade en hel del med glaoppen eftersom vi nu har bytt dressyrprogram att fokusera på, jag kommer fortsätta tävla/träningstävla LA:1 i höst, men på träningarna kommer vi lägga in mer moment från LA:2 som är lite knepigare, då kommer vi ju lite framåt samtidigt. Eftersom jag tyckte galoppdelen var knepigast jobbade vi en del med den. Dels tycker jag det är knepigt att lägga 10-metersvolter på kortsidan, eftersom jag inte riktigt förstått vilka riktmärken jag ska ta och hur jag ska rida. Så det övade vi på, jag behöver tänka på att svänga lite hela tiden kan vi säga och använda ytterhjälperna. Sedan är det också en övergång till skritt och fatta ny galopp på diagonalen. Vi började med att öva på volten, öka/minska tempo några språng och sedan ner till skritt. Hur bra det blir beror till stor del på mig, lättar jag det minsta i sitsen så blir det pannkaka, så vi övade på att jag skulle sitta kvar och använda rösten som hjälp. Blev några bra, sedan gick vi in på diagonalen och började om.... På slutet övade vi lite på skänkelvikningarna så som de ligger på diagonalen, men vi fick också öva på långsidan och flytta in bakdelen innanför spåret, här behöver jag vara strängare och verkligen be honom flytta, för nu kan han och jag måste inse det och inte nöja mig med för lite. Så det fick vi i läxa att öva på, bra övning att få till känslan och även se i spegeln när han flyttar ordentligt. Måste dock tänka på att det ska vara några steg och sedan rakt fram, inte nöta hela långsidan. Avslutade med att trava av och försöka länga formen och där var han jätteduktig! Längde verkligen ut direkt när jag bad honom och var så mjuk och fin.
 
Vi tog en ensamtur på torsdagsmorgonen i blåsten, men med härligt morgonljus, Maxim var på G, men ändå blev det en hyffsad avslappnad tur vilket gav en bra start på dagen. 40 minuter var vi ute i skritt och trav, jobbade lite i skritten med tempo och form varvat med långa tyglar. Sedan jobbade vi i lite längre form i traven, kändes som ett lagom pass efter galopparbetet på träningen.
 
 
Även fredagen bjöd på uteritt, nu mer lite mer galoppinslag, men ändå en hyffsat lugn tur. Sedan hade vi arbetsdag på lördagen i stallet. Jag lyckades pallra mig upp och rida i ridhuset på morgonen innan, jobbade lite med skänkelvikningarna på långsidan, men det var en hel del andra vi samsades med så ibland svårt att ta plats och göra de övningar jag tänkt, nåja, ganska mjuk och trevlig kändes han i allafall.
 
Vi avslutade veckan med skritt på långa tyglar över stock och sten, lite off road och upptäcksfärd och bara mysa tillsammans.
 
Det Positiva: Mysstunder
Det Negativa: Detta höstgräs alltså...
 
Vad du är söt min kära lilla ponny
 
Over and Out

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0