Dressyr, program, funderingar

Vi hade vår ridhuskväll i ridhuset på tisdagen, med mest uppmjukande övningar, försöka oss på lite tempoväxlingar och bara jobba förberedande inför träningen.
 
Hos Maritha fick vi öva och öva på skänkelvikningar, vilket är superbra, hon försökte få in känslan i mig när jag ska ge hjälpen, när bakbenet som ska flyttas är i luften och jag ska skänkla för att få det är flytta sig och därmed få till tajmingen, svårt som tusan! Vi jobbade lite förvända galopper på serpentinbåge och lite enkla byten, även med tempoväxlingarna i galopp så jag ska kunna samla honom ner till skritt, ibland blir det bra, ibland släpper matten lite i rumpan och så blir det mindre bra. Men han vill så gärna göra rätt och blir så nöjd med sig själv när han får beröm.
 
Sedan blev det markarbete på torsdagen med medryttaren, han hade varit duktig, men blivit lite trött mot slutet, fullt förståligt. På fredagen promenerade vi i sväng och kollade in kossorna och åt lite gräs. Ut i skogen kom vi på lördagen, bort till sandbacken och öva lite galoppintervaller och att våga låta honom gå på framåt, men även att han ska lyssna tillbaka några steg innan vi går framåt igen. Trevlig tur med de bästa gula öronen som utsikt. Lite tittig och busig var han, men matten lyckades sitta kvar. Vila på söndagen för att orka med veckan som väntade.
 
På måndagen tog vi en kombinerad uteritt och jogging i ridhuset. Fortfarande lite tittig häst som drog en rivstart för en cyklist och blängde misstänksamt mot korna och hararna som invarderat omgivningen. I ridhuset var det varmt, men han pinnade på rätt så bra, red mest lite serpentiner i trav, checkade av att han svarade på framåt och mjukade upp sig. Lite lika i galoppen, rulla på och ställa lite åt båda hållen.
 
Lyckan är en gul häst
 
Hade semesterdag på tisdagen och åkte först ut till hovslagaren på förmiddagen sedan var det dags för programridning hemma i ridhuset för Roger Ohlsson igen. Vi tog även denna gång och red La:1 för nu börjar ju tävlingen närma sig. Ordentligt varmt, men Maxim kändes ändå hyffsat pigg, skrittade fram ute, travade och galopperade lite inne, varvade volter och fyrkantsspår. Kändes ganska mjuk redan från början så det var nog ett bra upplägg dagen innan kändes det som.  
 
Vi red vårt program, gjorde ett misstag i första travlängningen så det blev galopp, men den fick vi göra om direkt. Kan inte bara släppa tyglarna och driva, måste ha kvar kontakten.... Annars tyckte jag själv att det flöt på bra, det jag vet att vi kan göra bättre är uppridningen och halten, han fick syn på något och höjde huvudet, men så är det ju ibland, inte mycket man kan göra åt det. Galoppvolten i vänster varv kan vi också göra bättre om matten anstränger sig lite och använder ytterhjälperna när hon ska. De förvända galopperna blev det tidigt avbrott i också, matten måste få in i sitt huvud att hon ska rida som om vi ska genom kortsidan och sedan ändra sig precis vid avbrottspunkten, för bryta av är ju en av de grejer han reagerar snabbt på... Det är väl de grejerna jag kan råda över, övrigt kan bli bättre med mer träning och styrka, till exempel längningen av formen i trav och även skritten, där jag också behöver låta honom få lite mer tygel.  Vi fick öva vidare på den förvända vägen lite extra och även länga lite på formen i trav innan vi avslutade. Det känns bra att ha ridit igenom programmet så pass som vi har inför tävlingen, för varje gång tycker jag att jag varit mer närvarande och kunnat korrigera vissa saker och ligga lite före i tänket i hur jag ska rida de olika momenten. Det känns också kul att vi fick lite högre på flera moment denna gång än förra gången för Roger, även om det kanske inte är realistiska tävlingsprocent så känns det ju ändå som om vi går åt rätt håll från de har tre programridningarna.
 
Nu behöver jag behålla lugnet, fokusera på samma vis som inför dessa träningar och bara göra vårt bästa.
 
Körde på med Marithaträning i värmen på onsdagen också, inte lika pigg Maxim, men vi kämpade på bra ändå. Jobbade med galoppen först, en del övergångar till och från trav fick vi börja med, bryta av för innertygeln, på med innerskänkel och runda i avbrottet, förvänd genom kortsidan och verkligen försöka få in den ridningen i matten, vänster var jobbig, men i höger flöt han på riktigt bra och stadigt. Sedan fokuserade vi återigen på skänkelvikningar, gjorde så att vi gick in på diagonalen i trav och började flytta, när det blev kaos efter en bit gick vi ner i skritt och fick honom att flytta ordentligt där. Vi får se om det fungerar, men Maritha trodde det kunde vara en bra grej, börja i trav få till några steg, när man känner att han inte orkar och vi tappar det, ner i skritt och gör våra super-skänkelvikningar där, så han förstår att han ska fortsätta flytta mot väggen och med mer styrka kommer sträckan i trav att ökas succesivt.
 
Vi fick avsluta med lite slutor i trav, vi kan inte så många steg ännu, men han förstår vad han ska göra. Matten också på ett ungefär. I vänster varv gick det ganska bra först, men när vi skulle försöka åt höger så blev det lite för mycket, så då gjorde vi dem i skritt ett par gånger, sedan fick vi trava av och försöka länga ut halsen.
 
Sedan blev det träning även på torsdagen med medryttaren igen! Kul att de börjar komma igång lite, fick prioritera lite annat så kunde inte titta på dem. De hade hoppat fler hinder i rad på 1 m och han hade flugit över. Så glad att han får göra sådan roligheter med någon som tycker det är lika roligt ibland. Matten gillar små stockar i skogen ungefär... Promenad på fredagen och lugnt tur i skogen vi två på lördagen. Sedan hade han fått jobba lite mer med medryttaren idag och övat galoppfattningar och att fnysa misstänksamt på kor. 
 
Det Positiva: De finaste gula öronen spetsade
Det Negativa: Ombytlighet
 
Vem vore jag utan er
 
Over and Out 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0