Omväxlande

Nya vecka nya tag, en vecka som haft behov av att vara välplanerad för att hinna med det som måste göras. Därför blev lite för lite kvalitetstid med finaste gula. Och två tidiga mornar i stallet. Samt en måndagskväll vi fick tillbringa i ridhuset. Ibland är livet inte helt lätt att hantera och dessa veckor vill man inte ha för ofta. i alla fall jobbade vi mest på att bli mjuka och fina, så som vi brukar, varva fyrkansspår med volter och lite olika övningar.
 
 
På tisdagsmorgonen tog vi en barbackatur i skogen på en halvtimme, matten orkade inte pulsa sig fram i snön, men ville att han skulle vila från sadeln i alla fall. Och sedan hade vi träning som vanligt på onsdagen. Jag har fortfarande inte tagit tag i mig själ och planerat tävlingsterminen, men vi diskuterade lite i alla fall med Maritha och har en liten plan. Ska bara ta tag i mig själv och fixa licenser och pengar i tdb så ska vi snart vara igång igen. Han kändes hyffsat mjuk och med redan från start tyckte jag. Vi fick göra krångliga övningar med öppnor och slutor och mattens huvud hängde helt klart inte med riktigt så snabbt och bra som det borde. Tanken var att vi skulle göra öppna halva långsidan, gå in på en kort diagonal och öka traven, sedan ta öppna på andra halvan av nästa långsida, vända över och avsluta med sluta innan vi började om igen. Vi är ju nybörjare på det här kan vi ju säga, men börjar väl få kläm på det ibland. Det verkar som om sluta är lättare än öppna för oss, vilket inte är helt logiskt. Vi fick skrota idén om att blanda in någon ökning också, det blev inte alls bra, vi behöver öva mer enskilt på dem och jag måste vara himla noggrann med att ha honom rakare redan i hörnet så vi kommer ut på en bra linje, är han det minsta böjd så blir det mest pannkaka.
 
 
Sedan fick vi öva förvänd galopp en omgång också. Först vända halvt igenom, fortsätta genom kortsidan och sedan genom nästa diagonal så vi kom ut i rättvänd. Inga problem, så då övade vi på tre serpentinbågar också, där den i mitten med förvända fick bli något större än de i rättvänd. Gick också bra åt båda hållen, men jag märkte att han kändes lite trött i galoppen. Något jag märkt denna vecka under ridhuspassen, kanske är det ett styrkeproblem, kanske är det fällningen som spökar lite.
 
Promenad på torsdagmorgonen och så tog vi ett kort pass i ridhuset på fredagen, gick bara igenom allt från träningen i princip, öppna och sluta åt båda hållen och så samma övningar i galoppen i princip, försökte hålla det kort och lägga in korta skrittpauser mellan och han kändes fin och gjorde allt på första försöket så vi tjatade inte på. Även på lördagen hade han fått gå i ridhuset med medryttaren, även hon tyckte att han kändes trött.
  
Så på söndagen red vi ut han och jag. Orkade ärligt talat inte försöka pussla ihop med något sällskap så vi gav oss ut i skogen på den långa rundan i ensamt majistät. Mycket snöpulsning och njuta av förmodligen en av de sista vinterdagarna för denna gång. Dryga två timmar var vi ute och någon trött häst hade jag inte. Nu blir det ju annat jobb ute med friare form och inte lika mycket samlande jobb så kanske är det en kombination av att det fattas styrka, han fäller och kanske är lite uttråkad i ridhuset. Första långa galoppen var han kanske inte helt framme och på, men jag försökte stå upp i lätt sits och bara tänka framåt utan att forcera. Sedan förvandlades han till en snöplog som bara ville på framåt. Bitvis kunde jag också slappna av och stå där med ett brett leende och låta honom jobba på. Träningsvärk kände jag av på kvällen, men tror mest den kom från att försöka rida lätt i turbotrav med benlyft i djupsnö...
 
 
Vila på måndagen och bara bearbeta pälsen som vissa dagar vill komma av i drivor och vissa dagar håller sig fast på kroppen. På tisdagen så tömkörde vi för första gången på en halv evighet. Lite trassel med tömmarna, men det gick ändå okej tycker jag. Försökte oss på att flytta bakben och det kändes som om vi båda fick lite ljusglimtar av vad det är meningen att vi ska göra. Annars så joggade vi mest runt i trav och försökte mjuka upp inför träningen.
 
Vilket det kändes som om det lyckades. Lite småtrött kändes han fortfarande, men mjuk och fin. Bitvis i traven är han helt fantastisk. Sedan latar vi till oss i skritten och stånkar och stönar lite i galoppen. Vi fick jobba på med lite skänkelvikningar i traven, kändes som om vi kom ytterligare ett steg framåt där. Sedan jobbade vi på med sluta också, där går det fint åt ena hållet och i det andra behöver vi jobba på mer i skritt innan det kan sitta i trav. Kul med nya svårigheter tycker vi båda. I galoppen jobbade vi mest med att gå på framåt, jobba på diagonaler även mot de läskiga hörnet, han blev lite arg på mig en gång och bockade lite, vilket ju inte händer så ofta. Jobbade även lite enkla byten för att han skulle bli på bättre humör och så lite förvänd galopp, men det känns att det tar imot och vi får jobba oss igenom hörnen. Ska klura lite på hur upplägget ska bli framöver, kanske ska vi gå tillbaka någon vecka och inte pressa gränserna på det vis vi gjort sista tiden. Vi är anmälda till en programridning nu den 25:e mars och sedan är ju tanken att i ska komma ut på tävling igen också, får klura lite framöver vad som kan passa.
 
Morgonpromenad på torsdagen, har lyckats bra på sistone att få in rutinerna tycker jag och det känns som ett bra upplägg för oss just nu. Helst ska det in lite bommar och hoppning också, men tyvärr kan man inte få till allt alltid. På fredagskvällen avslutade vi veckan med en lugn och fin uteritt och njöt av något tittig, men pigg häst.
Sedan gjorde matten lite andra saker under lördagen, så kom inte dit förrän på kvällen, så vi tog en sväng i ridhuset, försökte jobba lite med öppna och sluta i skritt, men annars gjorde vi inga avancerade grejer. Och på söndagen red vi ut igen.
 
Det Positiva: Lurviga öron
Det Negativa: En hel del...
 
Could we please move on from this place.
 
Over and Out
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0