Snurr på livet

Julledigheten kom och försvann i en rasande fart och innan jag hann njuta av första veckan på 2018 och ledighet däckade jag i feber och förkylning. Men här nedan sammanfattas den sista tiden av 2017 och ett gäng med Marithaträningar under december som jag ännu inte kommit mig för att publicera.
 
Då ska vi se, förra helgen blev det en uteritt bort till sandbacken och träna lite galopp på lördagen och sedan ännu mer galopp med medryttaren på söndagen. Matten har haft en hektisk jobbvecka och med nöd och näppe orkat hålla igång på kvällarna. På tisdagen red vi i ridhuset i alla fall, matten var väl inte helt där och närvarande kan man säga, men fick till det hyffsat och han kändes ganska mjuk och redo för träning.
 
Till onsdagsträningen kom en matte uppe i varv och lite ofokuserad i början, men som alltid är det så fantastiskt hur stressen släpper när man sitter där uppe och följer Marithas instruktioner. Inget utrymme för att tänka på annat och allt på jobbet bara sjunker undan. Så som det ska vara. Vi fick börja med att jobba på en del i traven och göra mycket tempoväxlingar och att han verkligen ska svara på framåt. Det är sjukt stor skillnad mot förut, men vi behöver påminna oss själva om hur det ska vara. Sedan var det också lite stelt åt höger så jag behöver jobba med att vara noggrann i övergångarna så att han fortsätter vara ställd och kvar i formen. Och Maritha är sjukt imponerad av hur mycket bättre hans trav blivit mot förut, nu tar han verkligen i från bakbenen och kan använda dem. Galopp sedan och även där var han fin, hade lite problem med övergångarna till och från trav, mest i höger varv, där behöver jag bli mer stilla i innerhanden och hålla ut den lite för att hjälpa honom att behålla ställningen. Nästan så det var lättare med skrittövergångarna denna dag, för de gick rätt så fint, så länge matten sitter på rumpan så... Enkla byten över medellinjen gjorde vi också och så skänkelvikningarna som också blir bättre och bättre för varje gång.
 
Efter en tio timmars arbetsdag på torsdagen och dåligt med mellanmål var det en trött matte som kom till stallet, vi tog i alla fall en liten promenad och hittade ett nedblåst träd som gjort sönder ett staket, så någon mening med det hela kanske det fanns. På fredagskvällen plockade vi fram longerlinan och stuffade runt för oss själva i ridhuset, tog fram en bom som jag lade upp på sockerbitar som han fick galoppera över. Svårt i vänster sa han, där kan man byta till höger galopp över hindret, för det är enklare att gå i förvänd på liten volt än att behålla rätt galopp.... Nåja, vi fick rätt på det till slut ändå. Matten och hussen hade helgplaner, men matten lyckades ta sig upp hyffsat på lördagsmorgonen och kunde ge sig iväg på en pigg med något konfunderad Maxim strax efter åtta. Vi hade lite diskussioner om man verkligen kan rida så här tidigt på morgonen, speciellt när någon ställt en släpvagn med blått kapell längs med vägen. Vem gör så egentligen? Förbi kom vi i alla fall och väl i skogen pinnande herr gul på bra, öronen framåt och sträcka ut i galopp var väl lite melodin för dagen. Drygt 50 minuter var vi ute och det var en nöjd Maxim som fick gå ut i hagen efteråt. På söndagen hade han skött sig fint i ridhuset med medryttaren. Och på måndagen hade vi hovslagare och vila.
 
Tisdagskvällen i tomt ridhus var okej också, rullade mest runt i alla gångarter och varvade fyrkansspår och volter av olika slag för att försöka mjuka upp Maximkroppen. Tempoväxlingar lade vi också in och tyckte att han svarade på bra framåt på travdiagonalerna vi gjorde. Någon skänkelvikning som avslutning och så kände vi oss då hyffsat redo för träning på onsdagen.
 
Ganska mycket blandade övningar fick vi göra. I början var han lite stel och dan i vänstervarvet för omväxlingsskull. Fick jobba på med små volter i skritt och trav och försöka mjuka upp och böja igenom ordentligt. I traven fick vi också nosa på öppnor med "bogen in" längs med långsidan. Lättast i vänstervarvet, svårare i höger, men vi ska fortsätta jobba på det, behöver få in lite bättre kordination från mattens sida så ska nog poletten trilla ner snart. I galoppen fick vi först komma igång lite, koncentration på fattningarna och övergångarna till trav där jag får kämpa lite, speciellt ner till trav, men det tar sig allt eftersom. Vi körde halvt igenom och fortsätta i förvänd genom kortsidan, sedan fick vi en ny övning, tre serpentinbågar över ridhuset där den mittersta skulle vara större och ske i förvänd galopp. Hua tänkte matten, inga problem sa Maxim och klarade fint båda hållen, vi skulle fortsätta in på diagonalen sen och öka lite, vilket gick okej, men med lite tidiga avbrott. Behöver vara noggrann med vägen så att den blir bra och vi inte siktar för mycket på hörnet. Imponerad över att han gjorde det så bra och stadigt redan första gången. Fick rida lite enkla byten sedan för det gillar han, blev superbra de också, lite kvar att jobba på i avsaktningen och att jag behöver vara kvickare att bli redo och fatta nya galoppen, men övning ger färdighet. Vi gjorde också lite halt och ryggning vid medellinjen och skänkelvikningar så som de ligger i La:1, det ska vi nämligen rida för Maritha nästa vecka som julavslutning. I skänkelvikningarna kämpar han verkligen, för han tycker det är svårt, men mer och mer flyttas bakbenen varje gång.
 

Den allra sista träningen för året skedde alldeles innan jul. Ända in i kaklet kan man ju säga och vi kämpade på med att hålla igång för att vara redo för den träningen. Vi har tränat delar ur LA:1 större delen av året och hunnit igenom det mesta, men någon dag innan träningen när jag skulle gå igenom programmet för att faktiskt lära mig det insåg jag att inridningen ju sker i galopp fram till halt och hälsning. Det gick väl ärligt talat sådär när vi gav oss på det själva, men på onsdagen med bästa tränaren på marken fick jag lite tips och knep. Perfektionist-matte måste slappna av lite och ta det steg för steg och bygga upp oss inför nya svårigheter. Efter några övningsomgångar och uppvärmning så satte vi igång och red program! Och som vi genomförde det hela! En bra avslutning på året och inga större misstag, lite dålig volt i vänstergaloppen kan jag själv tycka och diagonalen i galopp kan vi göra bättre, men allt som allt bra flyt och energi genom hela programmet och positiv anda skulle jag säga. Maritha var nöjd och matten var nöjd, Maximen var nog också lite nöjd med sig själv! Vi ägnade oss sedan åt lite förvänd galopp lite varsom i ridhuset och han börjar förstå att han ska lyssna vilken galopp han ska fatta, inte alltid det blir rätt, men mer och mer. Vi lekte med lite öppnor och även här börjar poletten trilla ner för oss båda. Nöjt ekipage som kunde summera en helt fantastisk träningstermin.
 
Maxim fick lite ledigt efter det över julhelgen, lite latmansdagar i mellandagarna med lek och bus i naturen och så börja året med kurs i markarbete/hoppning med medryttaren. Vi ser fram imot ett 2018 som förhoppningsvis ska fortsätta bjuda på härliga träningspass med Maritha.
 
Det Positiva: Bästa tränaren och bästa hästen
Det Negativa: En trött ryttarkropp
 
Growing stronger
 
Over and Out   
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0