På väg någonstans

Mattens sista semestervecka blev lite på teamt "Tillbaka till rutinerna och jobba undan så mycket som möjligt innan det riktiga jobbet börjar". Med en häst är det ju sällan så att det "bara" är det vanliga stalljobbet och ridningen som ska göras. Hagar ska mockas, helst kontinuerligt så det inte blir ett jäkla jobba när man väl måste göra det, det är mycket stallpyssel runt omkring som också ska göras och diverse städuppgifter. I år är ju också ett år med enorm foderbrist vilket för matten gav lite merjobb (stallets normala höbonde som vi gör gemensamma beställningar av har ännu inte fått in till sina kor... så det var att söka sig till andra leverantörer), som hon gärna gör ska tilläggas eftersom vi nu har allt foder för kommande år hemma (eller hos mattens föräldrar). Men som sagt är det skönt att göra extrajobbet på dagar när man inte behöver jobba heltid först. Därför ägnades tre av veckans dagar åt att köra transport totalt 40 mil (i tre omgångar) och lassa i och ur 2 ton hö. Som sagt behöver man inte gå på gym när man har häst, en dag kom också spånleveransen till stallet, så jag bubbade och bar in drygt 60 spånpelltssäckar eftersom det kommer vara skönt i vinter att ha dem inomhus.
 
Men hästen kan ju inte vila bara på grund av extrajobbet, i allafall inte när man bokat in tävlingar och kommit igång med träningen igen. Så vi började veckan med uteritt tillsammans med islandshästarna, bort mot de närmaste sandvägarna för lite trav och galopp och skön skritt på dit och hemväg. Maxim skötte sig okej, matten är ju feg och vill inte springa så fort, men vi kunde öva samlade galopp bakom töltande isis och lite snabbare galopp upp för en backe. Sedan red jag ett pass i ridhuset på tisdag morgon, försöka fokusera lite mer på traven, övergångar, några halter och skänkelvikningar. Men jag är dålig på trav när jag rider själv, fick en fin känsla mot slutet tycker jag i allafall.
 
Veckans träning blev något av en fullträff, svalare väder, lite fläktande vind och inte lika ansträngande för varken häst eller ryttare. Fick rida en del skänkelvikningar för Maritha och nöta lite och det börjar kännas som om jag hittar mer och mer rätt. Fick också öva lite ryggningar och ibland får vi till det riktigt bra, men har kommit fram till att mycket beror på halten innan. Har jag honom med mig i halten så blir ryggningen nästan alltid bra, men annars blir det mest vingligt och pannkaka. Lite galopp hann vi också med och att ställa åt båda hållen oavsett vilken galopp vi hade. Vi fick till det korta stunder i vänster, det går ju hela tiden åt rätt håll och i höger känns han väldigt stark och stabil. Travade av med en fin känsla. Sedan så frågar Maritha om hon inte kan få skritta av honom, hon opererade höften i början av juni och har inte suttit på en häst på 3 månader. "Du är den enda jag känner som har en häst jag vågar testa på" utryckte hon sig. Så Maxim fick ställa upp, vilket han gjorde utan problem, hon var mest orolig för upp och avsittning, men det gick fint så snart kanske hon vågar sig upp på sin egen något känsligare häst hemma.
 
 
Torsdagen blev det vila på och på fredagen skrittade vi ut och jobbade i skogen. Kände för en mystur efter den arbetssamma veckan och Maxim var ganska med på noterna. Hann innan åskan och regnet gjorde vi också. Sedan blev det jogging i ridhuset på lördagen medan regnet smattrade på, bara mjuka upp och hålla oss fina helt enkelt. 
 
Avslutade veckan och min semester med ännu en träning, denna gång i bruksridning. Åkte ut till Tunaborg i Dalby och försökte komma ihåg vad det är vi ska kunna egentligen, DM går den 2 september och vi har ju mer eller mindre lagt bruksen på hyllan sedan förra året. Visst har vi övat lite vändningar och backningar ibland, men så mycket mer har det inte blivit. Därför kändes det bra att vi fick till denna träning i allafall. Och jag får väl inse att hästen, han vet ju vad han ska göra, bara matten där uppepå sköter sitt och styr allt i rätt ordning. Han skötte sig verkligen superbra och jag var så glad. En timme stannade vi kvar och tränade på de hinder som fanns uppe. Med lite tips ibland från de runt omkring. Föremålen gick bra att flytta, vi fick till gatubrunnen några gånger så det klånkade, bryggan nosade han knappt på och backningen gick faktiskt väldigt bra när jag fått koll på mig själv. Om jag ska klaga så hade vi lite svårt att få in tajmingen till nedförshalten, men det beror ju också på mig att jag måste få in avståndet så att man kan reglera med ett lagom kort steg framåt. Vi fick agera lite ankare i vattenhindret också och Maxim skötte sig jättebra, kunde till och med trava genom det utan att han stannade och försökte dricka. Så jag var väldigt nöjd med min prins den dagen också. Vi ska försöka halvladda oss till DMet och göra mattens bästa, något mer kan vi inte göra, vi har ju inte tränat så som vi gjorde förra året, men jag hoppas såklart på en runda utan u:n. 
 
Det Positiva: Igång med rutiner
Det Negativa: Mörker
 
Ibland blir det bara för mycket. 
 
Over and Out

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0