En SM-historia

I år blir mitt 4:e Fjordhäst-SM i raden. Inte så många i jämförelse med många andra, men ändå en återkommande händelse har det blivit och så hoppas jag att det fortsätter, för dessa helger då man andas fjordhäst och umgås med likasinnade är så otroligt trevliga.
 
Mitt första SM var i Örebro 2011, då som hästskötare och nästan noll erfarenhet av större tävlingar. Men den helgen kommer stanna kvar i minnet hela mitt liv, för det var den helgen önskan och drömmen om en egen fjordhäst väcktes ordentligt och inte långt därefter påbörjades det letande som ledde fram till att Maxim blev min, inte många veckor efteråt. Den kommer också att stanna kvar eftersom det är ett av de starkaste minnerna jag har kvar av Jossan. Och när jag minns det SM:et minns jag också vägen dit, som var krokig på så många sätt, men som också bevisade att envishet lönar sig.  
 
Året därpå åkte jag till Västervik, som publik, även det trevligt, men inte riktigt samma känsla blev det. Kanske för att förhoppningarna för att delta även detta år grusades redan under föregående höst.  
 
Förra året på Öknaskolan då min egen lokalförening var med som arrangör debuterade jag som funktionär. Och trots en del missar från eget håll blev det tillslut en väldigt fin helg som jag fick dela med dels en massa härliga fjordhästmänniskor och dels med Johan som var med. Och det är mycket jobb som funktionär, men man blir också mer delaktig, får uppleva mer av tävlingen.
 
Och så i år är det dags för Töreboda. För första gången har jag med mig en häst och ska själv tävla ett par öppna klasser. Men jag tänkte att jag skulle göra som förra året, gå igenom SM-klasserna och fundera lite på vilka som kan ha en chans att hamna i topp.
 
Så här kommer det:
 
Bruksridning
Är som vanligt väldigt svårtippad och mycket starter! Hårdast tummar håller jag för Josefin och Joker, för jag är partisk och jag vet vilken fantastisk häst som finns där inne. Annars så finns det några riktiga veteraner som jag tror kommer vara väldigt starka även i år. Fanny Jernér och Torps Gusten 197, Lida Sjödin och Hälge Viking och Maria Nordqvist med Velox för att nämna några. Madelen Malmgren och hennes hästar brukar också göra bra ifrån sig. Lite extra tumhållning för Furubäcks Io och Hälge Thun Unik också så klart. 
 
Brukskörning
Förra årets vinnare Ingemar Roselin med Gunde finns i startlistan i år igen, liksom veteranerna Torps Gusten 197 och Cheen Femtio 207. Jag håller också tummarna för Hirtheguten och Hälge Thun Unik. Det kan gå lite hur som helst, kanske blir resultatet en total överraskning.
 
Dressyr
Sjuk många startande i år igen. Inte förra årets vinnare Lyckängs Dajm tyvärr, men en hel del andra som hamnat högt upp i resultatlistan tidigare år. Jag hoppas att Josefin och Fiona ska få till en riktigt bra ritt. Sedan håller jag såklart tummarna för "Stolplyckangänget" med Furubäcks Io 210 och Stolplyckans Lucidor. Alvedon Kry 214, Calippo, Haldol Kry, Roxelina och Humira Kry tror jag också kan göra bra ifrån sig. Men det är ett riktigt bra startfält så allt kan såklart hända.
 
Precision
Elin Andersson och Filippa är med och ska försöka försvara förra årets titel och det tror jag att de har en god chans att göra. Det stoet är en riktig gul räserhäst. Sedan finns det såklart utmanare som Cheen, Hälge och Torps Alex för att nämna några.
 
Hoppning
Tyvärr kommer Sofia och Hubert inte att starta på SM pga sjukdom, kommer att sakna deras fart och fläkt (och stegringar på prisutdelningen). Men det finns många duktiga ekipage med i år. Elin Holmgren och Sol Grönkulla är med och de har flera SM-vinster i bagaget. Förra årets två Emelie Jansson och Hannibal är även med i år och sugna på att ta det efterlängtade guldet. Sedan finns lilla Trine från Norrbotten som hoppar små hus och är sjukt snabb i svängarna, Solhems Myckle 225 som också verkar fin och många fler.
 
Allround
Tio startande i år. Torps Gusten 197 får nog räknas som favorit, men även Cheen, Hälge och Filippa har vunnit/hamnat högt upp i resultatlistan tidigare år. Ska som vanligt bli väldigt spännande.
 
Många starter blir det, många hästar är det. Förutom SM-klasserna finns det många öppna klasser att vara med i, totalt är det 72 fjordhästar som ska delta och mellan 250 och 300 starter ska göras.
 
Over and Out
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0