Brukstävling och annat

Sådär nu är jag igång igen. Tänkte börja lite med att berätta läget på hästfronten. Förra helgen så var vi ju iväg på brukstävling. Relativt väl förberedda, ridit ut på fredagen och en sväng i ridhuset på lördagen innan kvällen ängades åt putsande och fejande och packetering av häst som fick inviga sin nya tävlingspyamas. Enda gången han har täcke i stallet är nämligen när han är nyduschad och ska iväg morgonen efter.
 
Blöt bebis
 
Nåväl, ren häst och spånig häst på söndag morgon. En häst som kände av mattes nervositet så pass att jag insåg att det var lönlöst att jag ledde in honom i transporten när han började krångla. Tur att husse var med och kunde sköta jobbet galant. Väl framme gick vi banan, många klurigheter var det, men såg fram i mot att rida.
 
Pyamas
 
Häst ur transporten och med kompishjälp gick det bra att göra i ordning också, husse var utlånad som funktionär. Ledde bort till ridbanan (förbi tävlingsbanan) och satte upp där. Han var ganska lugn, sneglade på allt runt omkring med höll sig fin och lyssnade. Jobbade med skritten först och volter, samma i trav och så ett var i varje galopp på stora mittvolten. Lagom uppvärmda tills vi skulle in till funktionskontrollen. Där skötte han sig ganska bra, lite otålig och svårt att stå stilla när jag sadlade. Skrittade runt ett tag i väntan på start och övade lite halter och lite backning.
 
Reseklar
 
Gick över starten med spetsade öron och första hindret var två halter på 20 sekunder, en i uppförsbacke och en nedför. Fina hästen stod jättefint och försökte äta upp en pinne. Lilla rutan krånglade vi oss igenom också, snabbt som vanligt eftersom matte inte för sitt liv kan planera innan hur hon ska rida. Tredje hindret var bryggan vilket denna gång bestod av en grön traktorvagn. Maxim var skeptisk, men efter att få kolla och nosa så gick han fram till den och vi stod ganska bra till tyckte jag, släpper stigbyglarna och sätter ner vänsterfoten på vagnen. "Nä, nä, nu hände något hemskt" tyckte Maxim och kastade sig åt höger  och sprang sin väg. Jag hängde kvar en bit men sen for jag i backen, sträckte till vänsterbaklår, slog i höger skenben och en liten dunk i huvudet också. Det gjorde ont och var nog lite i chocktillstånd också då det hände snabbt. Fick återhämta mig i värmen inne i en husvagn och Maximen fick låna en box, vilket nog var väldigt spännande. Efter ett tag så kändes det lite bättre och vi gick ut och kollade lite på tävlingen istället. I pausen tog jag ut Maxim och så gick vi bort till den stora farliga vagnen tillsammans med husse. Vi gick runt, nosade, fick godis och husse hoppade upp och visade att vagnen inte alls var farlig. Passade på att leda honom över presseningen också och det var inga problem.
Äta pinne :) Foto: Mia Ewerskog
Sedan packade vi in honom igen, efter ett tag kan sägas, fick krångla lite, först med husse och sedan med matte, men tillslut gick han in, det tar ju fortfarande under 15 minuter, men vi får nog ta och öva lite snart. Trött matte och trött häst. Hästen fick komma ut i hagen och matten fick åka hem och vila sig. Stäckning i baklåret gjorde ont och gjorde att jag haltade fram i några dagar, men den lilla huvudvärken (berodde förmodligen mer på utmattning än på den lilla smällen) gick över till måndagen och blåmärkerna på det andra benet började först göra ont i slutet av veckan.
 
Så någon Lenaträning för mattes del på måndagen blev det inte. Maximen slapp dock inte undan utan blev tömkörd av bästa Lena som tyckte det var skoj att känna på vilken skillnad det är nu motför när vi började och vad mycket starkare han är. Duktig var han och vi höll väl på en dryg halvtimme, alla gångarter.
 
Vända i ruta. Foto: Mia Ewerskog
Vila på tisdagen och sedan tömkörde jag liten kortis på onsdagen och så tog vi en skrittpromenad på torsdagen. Fungerade bra, lite stel var jag i benen, men de blir mjukare om man rör på sig. På fredagen följde bästa sambon med och så löshoppade vi i ridhuset, matten var sämst på att bygga med bra avstånd och insåg det tack och lov ganska snabbt. Plockade bort ett hinder och körde lite höjdhoppning på bara en oxer först och så några språng på ett räcke åt andra hållet i slutet. Nytt höjdrekort, 1 m, han blev lite trött och slarvade med tempot lite, men med god fart så blev det fina språng. Nästa gång så ska matte se till att avstånden stämmer och så blir det inga höjde utan mer gymnastikhoppning.
 
Så vilade han på lördagen eftersom jag var iväg på annat och idag så satte jag mig i sadeln igen. Hade morgonen i stallet, alldeles ensam var jag hela förmiddagen. Pysslade runt och släppte ut alla hästarna vilket gick bra. Fixade åt Maxim och gjorde i ordning honom. Kom upp med hjälp av pallen eftersom jag fortfarande inte kan börja benet riktigt så mycket som det krävs för att nå till stigbygeln. Lite stelt och ont gjorde det, men allt eftersom jag slappande av gick det bättre. Blev en tur på grusvägen över åkern i skritt och trav, rida lätt var inga problem, jobbigare att gunga med i skritten då tyckte jag. Pigg var han såklart, men lyssnade bra.
 
Planen för veckan är träning för lena imorgon, får se om jag kan rida eller om det blir tömkörning. Sedan är det lite flytande, ska försöka rida ut en dag onsdag/torsdag och jobba från marken resten av dagarna, kanske en ridhusdag ockdå.
 
Det Positiva: Tiden läker alla sår
Det Negativa: Hade lite för höga förväntningar.
 
Next time will be better
 
Over and Out
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0