Frantastiska häst!

Så mycket att dela med mig av, men jag tänkte börja med det viktigaste!

Idag så var det nämligen dags för Bruksridning på Sörbyholm. Jag skulle göra en start på Joker och en på Hampus och Jossan en på Joker. Jossans mål var att ta sig runt utan underkända moment, för då, tillsammans med sin godkända runda i höstas, skulle hon kvala in för SM i sommar. Mitt mål med Joker var att inte ramla av och med Hampus att gå en runda utan U vilket vi inte har lyckats med tidigare starter i bruksridning.

Dagen började såklart tidigt, som den alltid gör tävlingsdagar, extra jobbigt när man varit uppe tidigre (och sent) dagen innan, åkte sju timmar bil och studentfirat. Mådde inte som bäst imorse kan jag säga, men efter lite frukost och senare en banan så piggnade jag till. Blev upphämtad av Jossans pappa som körde hästarna åt oss och for ut till stallet. Hampus var laddad och på G, knallade in i transporten och började slita i hönätet och sedan gick Joker in utan att ens testa dra i linan, bra början med andra ord. Vi lyckades också komma fram i tid till bangenomgången och kunde knalla runt och inspektera den. Den började ute i en gräshage där det var rida slalom mellan koner (och inte ha ner bollar) i trav, skritta genom en grävd vattengrav, skritta vidare till hindret "vändning i trångt utrymme", en rätt så liten spånade fyrkant där man först ska in genom en port (två bollar ovanpå två avsågade plaströr), sedan ska man vända hästen utan att den går utanför med hovarna, bakohovarna får man straff för om de hamnar utanför och framhovarna blir man underkända för. Sedan skulle man skritta vidare, ut ur hagen och fra mtill en traktorvagn där man skulle flytta en hink från ena änden till den andra. Den första 20 sek. halten kom sedan i nedförsbacke och ingången till ridbanan. Vidare in på ridbanan blev det galoppmarkering och tre små hinder, sakta av till skritta och "Bryggan" där man ska kliva av, leda hästen till andra änden och hoppa på igen. Vidare till "Back i vinkel, återigen spånat och straff om man trampar utanför med bak, U om man trampar utanför med fram. "Brunslocket" var sista hindret på ridbanan, där ska man gå i en spånad "korridor" där det ligger en träplatta, meningen är att hästarna ska trampa på denna. Dags för halt igen, nu i uppförsbacke och sedan skritta vidare och flytta jacka mellan hinderstöd och avsluta med sen spånad "korridor" som man skulle ta i trav, denna blir smalare och smalare och så ska hovarna hålla sig innanför hela tiden, MÅL!


Jossan, Joker och brunnslocket, Jokers specialitet!

Jag och Joker var först ut, vilket var väldigt nervöst, men när Jossan hjälpt oss lite så kändes det ganska lugnt. Inne på banan så gick de första konerna bra, kändes lite vingligt och svajigt ibland, men fortfarande kändes det bra. Sedan kom vattnet och Joker var plötsligt 30 meter åt sidan och på väg någon helt annanstans. Efter lite diskussion så gick han igenom och blev väldigt uppspelt till på köpet, meningen var ju sedan att man skulle skritta, men det blev mest stuts, varken han eller jag var tillräckligt fokuserade för att ta oss igenom vändningen i trångt utrymme, så där drog vi på oss ett U, då vi efter bästa förmåga försökte förstöra hindret så mycket vi bara kunde. Fortfarande stutsandet tog vi oss ut ur hagen och skulle flytta hink, lite oense om att stå stilla så att vi kunde lämna av hinken igen, men det gick tillslut. Dags för halt och där stod han helt plötsligt klockrent! Hindern tog vi med ljusets hastighet och sedan tror jag att vi klarade av bryggan i rena förskräckelsen, aldrig har det gått så fort där, men jag kravlade mig av och sedan kastade jag mig på igen. Backningen i vinkel gick över förväntan, lite bråk, några tramp utanför och i hög hastighet, men frambenen höll sig innanför och det är huvudsaken. Även på brunnslocket vinglade han lite och trampade utanför, så även om han sparkade på brunnslocket så fick vli lite straffpoäng. Halten ut från ridbanan sket sig, men att flytta jacka och trava igenom korridoren var inga problem! Så vi var nöjda och glada ändå.


Laddade!

Sedan så var det bara att byta ryttare och så fick han köra ännu en gång. Förhoppningen var att han skulle ha lugnat ner sig lite till andra rundan, men det var inte så märkbart. Det gick i allafall bra, han gick igenom vattnet utan problem denna gång och även om det blev lite trampningar utanför både i det trånga utrymmet och korridoren så blev det inget U. Kvalade till SM och jag ska vara förste hästskötare och medhjälpare!

Efter lunch och lite väntan så var det dags för mig och den stora stjärnan! Vi har ju alltid vetat att Hampus är bäst, men när vi ska visa världen så har det oftast i bruksridningen blivit stolpe ut, våra kugghinder är vändningen i trångt utrymme och backa i vinkel, i någon av dem har vi alltid fått U tidigare starter.

Började i allafall med att skritta lite och trava på en skogsväg och han kändes laddad. Tjatade inte på honom om halter, ryggningar och framdelsvändningar, testade allt en gång och när det funkade så struntade vi i dem utan kollade på kor istället och sprang som vinden upp för en backe. När vi gått igenom funktionskontrollen och stod och väntade på startsignal så stod vi så att vi såg ut över hela banan och då stod han verkligen och spanade in vad som var på gång. Han är så söt!

Trava mellan koner var inget problem, han gick också lugnt och fint genom vattnet och hade en fin skritt när vi närmade oss vändningen och som han vändet, in, vänd och ut, blev några straff för bakhovarna, men fram stannade inne. Sedan skrittade vi vidare och flyttade hinken i förbifarten, satte första halten och flög över hindren i en svindlande hastighet. Lyckades också stanna efteråt och gå ner i skritt, bryggan tog vi också galant och så var det backa i vinkel. Det var första och enda gången han bråkade, tack och lov så gav han med sig och backade i världens fart, mest tur att jag var med och styrde, lite bakhovar återigen, men framhovarna inne! Satte halt i uppförsbacke flyttade en jacka återigen i farten. Sedan travade vi korridor som aldrig tidigare och när vi gick i mål hängde jag om halsen på honom för jag var så glad! En sådan fantastisk häst jag får sköta om!

Totalt blev det 40 straffpoäng, alla kom på våra två problemhinder, resten nollade vi! Efter att ha ställt in stjärnan i transporten gick vi och kikade på protokollen och med en ryttare kvar såg det bra ut, tvåa låg vi och tvåa blev vi! Det trodde jag aldrig, för vi har så många fina bruksekipage i Östergötland, men äntligen fick vi visa hur fin vår Hampus är.


The star!

Jossan hamnade på 6:e plats och glad och mycket nöjda åkte vi hem igen! Jag och Joker kom på 11:e plats så i mitten är inte illa för första gången. Lång dag för både oss och hästarna, när vi kom hem så gick jag upp med dem till gräshagen, var två väldigt ivriga hästar som knatade upp för backen och väl i hagen existerade jag inte längre.


Maat

Det Positiva: Hampushästen
Det Negativa: Hundallergi

My star shines brighter then ever <3

Over and Out

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0