Sumi Seminar 2011

Ojoj, vad jag har tränat kendo i helgen som var. (Och det här inlägget har bearbetats under flera dagar, så mycket som har hänt, det tar tid att tänka igenom.)

Men som vanligt börjar vi från början, efter min exilenta packning (det enda jag missade att ta med var en spork, tänkte på den tio minuter innan jag gick från lägenheten, men var den med? Nej, såklart inte). Rullade mig och min packning i sakta mak ner mot stationen (på Söndagskvällen var det betydligt tyngre och jag önskade att jag tagit bussen, men nu vet jag till nästa gång). Halvvägs där ringer Lollo och undrar var jag är, efter lite utklarande om när tåget gick så fortsatte jag rulla, rustningen ramlade inte av en enda gång! Väl på stationen skulle jag inhandla lite middag som kunde ätas på tåget och då upptäckte vi att Lollos plånbok var glömd hemma, tur att det mesta redan var betalt! Så skönt det var att slå sig ner på tåget och bara vila sig på färden upp till Stockholm, där blev det ett byte, inte så betungande även om man fick släpa sakerna en bit, innan vi efter ännu en tågresa var framme i Uppsla. Där inhandlade vi lite nattmat och eftersom jag varit förutseende och kollat på karta över stationsområdet, hittade vi också till busshållplatsen och kom på rätt buss, klev av på rätt hållplats (bussar som ropar ut nästa hållplats är den bästa uppfinningen i historien) och då kände vi faktiskt igen oss så vi kunde utan problem lokalisera Budohuset och blev där välkomnade av en Uppslakendoka som visade oss tillrätta. Efter den smidiga resan (tänk, inget vilse här inte!) åt vi vår mat med god aptit och rullade ut sovsäckarna för att kunna sova och förbereda oss för en hård träningsdag på lördagen.

Det var inte speciellt roligt eller peppande på något sätt att stiga upp på lördagen, var inte speciellt taggade på kendo, men vi tog oss till Fyrishov och var ombytta och klara till nio då Sensei klev in i salen. Det var lite roligt att se honom igen och han såg precis ut som han gjorde för ett år sedan. Lägret började med att alla blev indelade i fem grupper, alla kyugraderade ingick i grupp fem. Det första passet fick vi köra grund med Sumi Sensei medan resten övade med rustning och Tashiro Sensei. Det var ett jobbigt pass, jag tycker ändå att jag kört mycket grund denna termin, men ändå dyker blåsorna upp i händerna. Det första vi gjorde var dock att gå igenom rustningen klärderna så att allt var korrekt, bland annat knytandet av Do-öglorna, veck på Gin och att tarebanden ska vara under plattan bak på hakaman. Han återkom till detta senare under lägret när vi hade graderingsgenomgång, att var korrekt klädd och ha en korrekt regi är något som man inte ska tänka på bara vid graderingstillfällen utan det ska vara en naturlig del av den vanliga träningen, så nu ska jag försöka var noggrann så det slipper bli ett extramoment vid en redan nervös gradering. I övrigt fick vi öva mycket först med bara fotarbete och sedan med bara armövningar och hur man ska hugga. I slutet så sattes det hela ihop också.

Efter detta pass så var det snabb dusch och sedan lunch innan det första eftermiddagspasset tog vid. Detta pass kallades i schemat Shimpan, vilket betyder domare, så vi hade i princip domare eller matchträning. Det här upplägget var också på förra årets pass så jag visste ungefär vad jag hade att vända mig. Det går till så att först hade Sumi en genomgång för allesammans, tre stycken som hade domarerfarenhet fick döma och åtta andra körde fyra matcher. Domarna skulle döma som vanligt, men då de dömde ippon så kunde Sumi fråga "Why ippon?" "How many procent ippon?" och ibland när det blev en träff och de inte dömde kunde han avbryta och fråga "Why not ippon?" och så säger han sin åsikt om det hela. Blev dock helt chockad när Sumi Sensei pekar på mig och frågar "Matilda, what kind of waza?" eller något sådant, kunde jag inte svara på kan tilläggas, jag såg inte ens var de träffade någonstans, det var ingen annan som kunde svara på det heller. Jag fattade så långt att det var en Men, men sedan kunde jag verkligen inte tänka ut att det var en debana, men som tur är dröjer det ett tag innan dömning är något jag behöver oroa mig för. Efter den gemensamma genomgången så delade hela gruppen upp sig på två banor, vi hamnade hos Tashiro Sensei. Först fick vi gå match med den grupp vi var med i och sedan så bytte grupperna plats så det var dags för vår grupp att döma. Först så tänkte vi att vi inte skulle döma, men i slutet blev det så att både jag och Lollo fick var med och testa i varsin match med två andra som var erfarna och så hjälpte de oss med alla saker man ska göra, rulla flaggor och gå på ett speciellt vis. Dock rullade jag fraggorna fel, men fick hjälp av flaggornas ägare med hur det skulle se ut, den vita flaggan ska helst inte synas så mycket, så den ska man rulla ett par varv först innan den röda rullas på utanpå, detta är specieltt viktigt längst ut där flaggan syns, den del som ligger i handen kan man dölja om det visa syns lite. Jag kände mig mest förvirrad hela tiden, men nu har jag provtestat i allafall.  

Pass nummer tre, direkt efter en kort rast, blev det lite rustningsträning i allafall för alla. Vi var uppdelade i grupperna då och fick rotera om vart annat. Vi övade på "ett andetagsattacker" minst fem skulle man hinna med på ett andetag, den sista skulle alltid ha ipponkänsla. Övningarna varierades något, ibland skulle det vara Ai-Men in och ibland så skulle mottagaren gå för Men och en själv för valfri attack. Det viktiga var i allafall ipponkänslan. I slutet skulle man försöka med ippon redan på första attacken och blev det ingen ippon så fick man fortsätta attackera tills det blev så. Avslutade med lite haiasuburi mot varandra och sairu-Men, det var kul, den vill jag göra igen. Sedan blev det lite missförstånd med tiden, så då fick vi göra bokkenövningarna, fast med shinai, 1,2 och 3 gjorde vi. Det skulle vara Seme-Attack-Zanchin-Teturn-(Together) som var som en mall för alla övningarna.

Efter middagen så var det dags för två timmar kata. Jippi! Eller nått, egentligen är två timmar lite väl långt, men det blev ett bra pass så det gick fort. Vi gick igenom kata 1-6 och hade kote på oss för efter att ha kört igenom alla katorna så gjorde vi lite olika övningar på varje kata för att träna specifika moment. Orkar inte riktigt med att skriva ner dem här, men jag har antecknat flitigt och hoppas på att kunna använda dessa i framtiden. I slutet gjorde vi också parövningarna med bokken, Men-Kaichi-Men varannan gång och på samma sätt Kote-suriagi-Kote, det hjälpte lite, men när han sa att vi skulle göra 100 av varje blev vi lite förskräckta, vi tappade bort oss i räkningen, men hundra sa han nog bara på skoj, när han blåste i visselpipan fick vi sluta.

Efter nattmacka och lite antecknade kollade vi på melodifestivalen innan jag slocknade som en sten.


Första passet efter frukost på söndagen handlade om gradering, han gick igenom ungefär som han gjorde förra året, kände igen en hel del. Han fårgade också om vi tyckte att ji-geiko på träning, graderingskendo och tävlingskendo var samma sak eller skillde sig åt. Han var av den åsikten att det var samma, eller man ska sträva efter att det ska vara samma. Man ska alltid göra sitt bästa, alltid vara på topp och alltid göra bra tekniker. Efter den lilla genomgången hade vi rustningsträning med lite olika roliga övningar. Bland annat en kirikachiövning på ett andetag. Men in, fem sairu-Men framåt och sedan ut på avstånd och Men förbi. Vi hade också Men-hiki-Men, Men-hiki-kote, Men-hiki-Do och sedan Men/Kote/Kote-Men/Kote-Do som slutattack. Övade även på att kontra Do. En annan sak som övades på var kiaien, han var väldigt noga med att det skulle höras att det var Men/Kote/Do och inget annat mummel.

Lunch var det sedan, lassade på ganska mycket och det gick inte obemärkt förbi, Sumi undrade om jag verkligen skulle äta allt, men det var många som hade mycket mat, han gick omkring och skrockade för sig själv över att alla var så hungriga. Sista passet så, först var det graderingövningar som gällde. Kyu och shodan hamnade hos Tashiro Sensei och övriga hos Sumi. Vi fick köra två gånger var, första körde jag mot Lollo och det gick väl ganska bra, fick tillsägelse om mina händer som gärna vill vara tillsammans, annars så tyckte han att vi båda såg "pigga" ut (han talade mest japanska så vi hade en tolk som översatte så), men att det var bra spirit och att vi skulle fortsätta kämpa. Nästa körde jag mot en längre kille från Uppsala, då visade han hur man skulle göra mot någon som var längre och att man måste gå in lite för att nå t.ex Men. Att man ska använda sig av seme och kliva in, antingen för att attackera själv eller för att inbjuda motståndaren att attackera så att man kan kontra. Generellt sa han sedan till hela gruppen att man ska röra på fötterna hela tiden och inte bli fast i en ställning. Framåt, bakåt, känna av lite och inte blir stillastående.

När alla hade visat upp sig så gick vi över till kata igen. Nummer sju var ju nämligen kvar sedan gårdagen. De som var över shodan fick också genomgång på kortsvärdskatorna. Nu var inte koncentrationen på topp under denna kata så jag minns inte så mycket och har inte antecknat så mycket. När jag diskuterade den med Lollo här om dagen insåg jag också att jag fattat lite fel, så jag går inte in på några detaljer här. Måste försöka reda ut det hela i mitt huvud först. När Sumi var nöjd med katorna så blev det ji-geiko de sista 45 minuterna. Jag hann med fyra stycken mot en malmökille, två luleåkillar och en tjej från stockholm. Jag orkade inte ställa mig i någon av köerna till senserierna, men jag hade roligt ändå. Tilllsut tog tiden slut och alla avslutade och kollade på när Sumi och Tashiro körde mot varandra.

Sedan åkte vi hem, direkttåg denna gång och kupé till och med. Riktigt trevligt hade vi och babblade om kendo så att våra medpassagerare nog trodde vi var lite knäppa. En lång helg gick till ända tillslut. Sov ungefär 16 h från söndagen till måndagen. Det behövdes kan man säga.

En bra uppladdning för Taikai som är, ojdå, imorgon minsann, kendo, kendo, kendo!

Blev lite mycket text här märker jag, men det är så svårt att ta kort på kendo, jag filmade när Sumi och Tashiro körde sin keiko, men just nu oskar jag inte fixa in den här, men snart så, i en inte allt för avlägsen framtid kan ni få beskåda riktigt kendo här på bloggen.

Det Positiva: Kollektivtrafik
Det Negativa: Otaggad

Please enjoy Kendo.

Over and Out

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0