Kärlek och Historia

Idag fick vi en ny kunglighet i Sverige. Inte varje dag precis, speciellt inte en ny prins. Ofta så är det en ny prinsessa som gifts in i kungahuset.

Jag följer ju en del bloggar och ja, är allmänt beroende av internet och överallt pratas det om detta bröllop och debatten om hurvida vi ska behålla monarkin eller inte. Jag kan inte diekt påstå att jag har engagerat mig varken i det ena eller andra, men ändå slog jag på tv:n i morse innan jag åkte till Motala och ändå blev jag lite glad när jag kunde höra vigseln som sändes på storbildsskärm under Vätternrundan, nu sitter jag hemma med tv:n på igen och spanade först på lite sammandrag och nu på direktsändningen.

Jag är ju lite romantiskt lagd och det känns verkligen som en prinsessaga som utspelat sig framför allas ögon. Det var nog inte många som trodde att vi skulle få en prins från Ockelbo. De ser så glada och kära ut på alla bilder och man rycks liksom med i deras glädje. För att inte tala om hennes klänning... Vill också ha, delar av den i allafall, vi kan skippa släpet som mest verkar vara i vägen, men annars, får man kopiera hennes klänning om man gifter sig själv?

Sen är jag ju lite historieintresserad och en stor del av Sveriges historia är kungar. Kungar och krig, vad vore historien utan dem? Man kan naturligvis fundera om en sådan historisk instutition som kungahuset har en plats i en modern värld. De kostar skattepengar, en del av traditionerna som omger dem är gammaldagsa och förlegade. De föds in i ett liv de inte kommer undan, de får inte uttala sig och ha åsikter, de får inte rösta eller välja själva. De måste be om lov både från kungahuset och regeringen innan de väljer den de ska spendera sitt liv med. För att inte välja fel och röra upp något som blir en skandal, enbart för att de är kungligheter, i verkliga världen skiljer sig folk åt höger och vänster, måste de välja väl och helst välja rätt från första början. Jag skulle bli rädd för kärleken för mindre. Vem vid sina sinnes fulla bruk skulle välja detta som liv, så jag tror att detta är äkta kärlek, för han ger verkligen upp väldigt mycket för att få vara med henne.

Inte för att han inte får saker nu när han är prins. De har ju också privilegier och får uppleva saker när den åker omkring och representerar Sverige i omvärlden.

Monarkins vara eller icke vara? Jag tycker vi fokuserar på kärleken just nu och så lämnar vi diskussionen om det till en annan gång. En dag som denna känns det som om kärleken är större än det mesta.

Så välkommen Prins Daniel av huset Bernadotte, Hertig av Västergötland och riddare.

 

Kärleken är större

 

Over and Out


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0