Det senaste

Vi började förra veckan med vila på måndagen, sedan tömkörde vi i härlig kvällssol på tisdagen, började med skritt längs järnvägen eftersom vi behöver jobba på vårt mål att kunna jogga tillsammans ute i skogen, tror vi kommer ta oss en bra bit på det. På onsdagen sken solen och det var över tio grader varmt, vi hade möte mellan ett till tre nere på stan och när det var slut tog jag en timmes flex och satt i sadeln vid fyratiden. Ut på mil-rundan med herr gul som för dagen började med att vara tittig och spänd, gick inte att gå förbi hundarna som vi passerat säkert hundra gånger tidigare, matten fick hoppa av och leda. Också spänd över vallarna, så vi travade lite, men varvade med skritt ibland, inte bästa underlaget heller, men det gick okej. Sedan där imot när asfalten tog slut och grusvägarna började då blev det ingen rast och ingen ro, trav blandat med galopp i de 3-4 km som kom innan det blev skritt på nya vägen med större grus och så galopp och trav i klätterbackarna på vägen hem. Då tyckte jag han var duktig och turen blev faktiskt riktigt trevlig, övade en del galoppfattningarn och de tar sig, övergångarna till trav där imot var väl inte världens snyggaste. Varm häst efteråt och trött ryttare, han höll i bra i allafall och hade tempot i traven och galoppen, i galoppen blir det lite avbrott när han tittar till för saker i dikeskanten om jag inte är med och driver i rätt ögonblick, men annars verkade han inte överdrivet trött ute i skogen, skrittade på ordentligt under skrittpauserna också utan större protester. På torsdagen red vi på ridbanan, skritt och trav och med målet att mjuka upp eventuella stela och trötta muskler, tycker det var riktigt bra, skänkelvikningar i båda gångarterna och så övade vi tiometersvolter i trav och lite uppridningar på medellinjen med halter. Det tar sig långsamt åt rätt håll.
 

På fredagen var matten ute och roade sig, eller rättare sagt stannade på jobbet och roade sig med kollegorna på fest, så Maxim fick nöja sig med hussen som susade ut och in och fixade allting. I lördags red vi ut igen i alla fall en ganska okej ensamtur med tittig häst där det kokade över en gång när det var hundar, människor och bilar på ett ställe där det ALDRIG är det. Så det så, vilket resulterade i en rivstart på 20 meter och drakblåsande. sedan fick matten hoppa av och skydda honom förbi det livsfarliga. Så ganska bra drag under hovarna. På söndagen var tur med stora svarta inbokad, även denna gång blev vi lite förhindrade i våra planer eftersom det kom snö som klampade en del, lite trav fick vi till i uppförsbackarna, men sedan red vi hem istället eftersom vi båda var livrädda nedför.

Så började så denna vecka med att vi löshoppade grabbarna grus. Kul tyckte de alla tre Maxim glänste faktiskt och var jätteduktig! 

Igår höll vi också till på ridbanan. Sista passet för matten på två veckor. Maxim ska lära känna några nya på ryggen under min frånvaro. Hoppas på att allt ska gå smidigt.  I allafall hade vi ett trevligt pass.  Bra tryck i traven och relativt mjuk och jämn. Okej galoppfattningar och jobb på volten och så gav vi oss på den förvänd och gjorde det bra också. Så motiverad, så stolt. Finaste guldprinsen! 

Det Positiva: att känna sig lycklig
Det Negativa: att vilja så mycket

Mot körsbärsblommnimgen i fjärran land 

Over and Out

Days that went by

Så denna vecka började vi med promenad i snö och is-slasket, tur att man har en häst som kan stödja en när det är halt. Han går säkert med sina 16 broddar och jag känner mig trygga att borra in ena handen i hans man, då blir jag stadigare. Tisdagen gjorde vi ett försök till tömkörning både ute och på ridbanan, målet är att framöver ta upp tömkörning i skogen, där jag kan jogga med honom, men vi får ta det i små steg för mattens skull. Dessutom vänta tills underlaget är bättre, men det är bra att skritta fram längs vägen tycker jag så blir det inte bara runt, runt på ridbanan. 
 
Vi skulle ha haft träning på onsdagen för Maritha, men tyvärr blev hon sjuk, så nu får vi vänta en hel månad, vilket inte känns så optimalt, får se om vi kan få till någon annan träning innan semestern. Vi åkte till vårt ridhus istället och försökte för oss själva. Det gick hyffsat, Maxim var duktig, men jag är missnöjd med hur jag löste problemen som uppstod utan Marithas hjälp. Vi fick till lite bra övergångar i galoppen i alla fall, men vi få nog tåla oss och öva på dem i skogen fram till nästa träning, där brukar det gå bättre. Traven kändes bra i alla fall, vi gjorde lite skänkelvikningar och så övade vi på uppridningar och halter, där var han duktig, förutom att han skulle fåna sig för ena kortsidan.

 
Torsdagen var vi hemma och blandade lite, först skrittade vi fram och tillbaka längs järnvägen, på långa tyglar dit och jobbade hemåt. Försökte koncentrera mig på mig själv en del, hur jag satt och hur långa tyglarna var. Vi gjorde lite skänkelvikningar över vägen samt  övade på halter och lite ökningar på längre tyglar, men stanna kvar i form. Det kändes superduper, sådär så man tillslut bara sitter med ett fånleende när han bara jobbar på under en. Vi gick in på ridbanan när vi kom hem där två stallkompisar var, vi brukar bli lite självmedvetna när vi rider med andra och tappar en del fokus, men nu tycker jag faktiskt att vi hanterade det bra, visst det är annat på tävling med främmande hästar, men vi måste ju börjar någonstans. Vi travade runt lite, varvade fyrkantsspår och volter och gjorde lite skänkelvikningar på diagonalerna, han kändes fin och framåt, dock var det lite lerigt och mjukt så han halkade till en gång, så vi höll oss till traven och kände oss duktiga istället. Övade lite halter och igångsättningar och det kändes fint så vi red inte så mycket längre och kände oss nog båda ganska nöjda.
 
Sedan följde tre dagar av uteritter, varav nästan ingen blev som jag tänkt mig, men det får man ta ibland. På fredagen red vi själva, vår fredagsrunda och den fungerade ganska bra, glad häst, stressad matte, men jag kom in i fredagsmoodet efter ett tag, dryga två timmar mer på jobbet än vad jag i mitt huvud hade tänkt, men så blir det ibland, lite kvällsljus hann vi rida i i alla fall. På lördagen red vi med stallmatte och fullblod, hade tänkt att jag skulle få galoppdraghjälp, men de skulle iväg på söndagen och behövde spara lite krafter. Travade dock en hel del och Maxim skötte sig bra. På söndagen då, ut på milrundan med stora svarta, som blev ojämn mitt i och känslig för underlaget, så mest skritt och lite travövergångar för att komma ikapp. Så nästa helg ska jag ta en runda själv och galoppera så det ryker, om det inte är en massa is i vägen. 

Det Positiva: massa roligt
Det Negativa: att hinna andas

Klättrar uppåt

Over and Out  

Veckan som passerat

Efter söndagens äventyr tog vi det lugnt på måndagen och promenerade en sväng tillsammans. Även på tisdagen blev det motionering från marken. Denna gång i longerlina, vi ska försöka fokusera på galoppen så mycket vi kan nu och därför måste jag lära mig att uppvärmning också kan ske i galopp, skrittade lite först på längs vägen, travade några varv och sedan försökte vi galoppera så mycket som möjligt. Lade ut två bommar på marken som han fick gå över efter ett tag också, jobbigt, jobbigt, men han var duktig och höll för det mesta galoppen så bra som jag ville. Han fick springa lite lös på slutet också och ladda ur lite, fanns inte så mycket att ladda ur, men något litet skutt blev det.
 
På onsdagen åkte vi till ridhuset och tränade lite för oss själva. Satte ut en bom på sockerbitar längs med medellinjen som jag tyckte vi kunde ta om allt det andra gick bra. Han halkade till några gånger när vi kom igång och galopperade sedan, men vi försökte så gott vi vågade. Som vanligt började vi i skritt och gjorde våra skänkelvikningar, samma i trav sedan under lättridning, hade mina ridskor utan chaps och det var ju lite av ett misstag, jäklar vad ostadig jag kände mig. Ska försöka laga ridstövlarna i en nära framtid, men samtidigt ska jag också köpa ett par nya, de jag använt nu är egentligen min systers, vilket gör att inte heller de är optimala (läs någon storlek för stor i foten). I alla fall så fick vi till det ganska bra ändå. I galoppen försökte vi få till bra fattningar och rulla på lite längre sträckor i början, på volterna försökte jag flytta lite inåt och utåt och bitvis gick det bra. Vi övade på diagonaler också, i högergaloppen gick det jättebra, men i vänster fick vi kämpa lite mer. Försökte att avsluta övningarna när han gjorde rätt och det gick bra. Sist så gick vi över bommen på en volt och det skötte han bra, högervarvet kändes mjukt och fint, lite mer kämpande i vänster, men även det varvet fick fullt godkänt. Travade sedan av på lite längre tyglar och han kändes relativt mjuk och fin.
 

I torsdags var vi båda trötta så det blev kli-i-öronen-mys och inte så mycket mer gjort.
Hade jobbat tillräckligt bra för att sluta lite tidigare på fredagen och åka till stallet medans dagsljuset (så ljust det nu blir med grå moln och dimmig omgivning) inte hade övergett oss helt. Vi tog vår lilla runda på dryga timmen vilket för det mesta känns dem den perfekta avslutningen på veckan. Det fanns en hel del att titta på sa Maxim, stenar, trädgrenar som droppade av smältsnö och så vidare, matten fick tänka framåt och förbi och så tog vi oss runt i alla fall med inte allt för många tvärstopp. Skritt och trav höll vi oss till och han kändes pigg och glad.
 
Lördagen åter i skogen med sällskap av stora svarta och en inte allt för pigg medryttare, men en skritt-tur klarade vi av med klättring i de branta backarna, bitvis nöjd häst som egentligen hade velat ha lite mer fart, men ibland får man tåla sig och skritta uppför galopp-klätterbacken. Vi tog igen det på söndagen med vår långrunda som jag mätt upp till ca 1 mil på google maps. Red över vallarna först och travade en hel del där det kändes säkert, han lyssnade bra och så, men han är ju ganska snubblig ibland så vi tog det försiktigt, skritt borta vid fjällnora sedan och på bilvägen, sedan rask trav när vi kom in på grusvägen, ca 3 km med avbrott för skritt förbi några hus endast. Han var glad och ville springa på så då fick han fortsätta, verkade inte trött alls så när vi kom ut på vanliga back-vägen tränade vi galoppfattningar också där det passade, i princip galopp uppför alla backar och skritt nedför. Glad häst som tog i och jobbade på bra, några riktigt trevliga fattningar åt båda hållen blev det så när vi kom till asfalten hoppade jag av och gick hem. Lite varm häst, men fortfarande pigg och glad, behövde nog ladda ur lite.   
Idag har vi promenarat i snömodden, måndagströttheten slog till. 
 
Det Positiva: Gula spetsade öron
Det Negativa: När matten gör fel
 
Going up
 
Over and Out
 
 

RSS 2.0