Flygvapenmuséeum

Söndagen blev verklighet och vi styrde kosan mot dagens fösta utflyktsmål: Flygvapenmuséet! Måste börja med att stäma in i kören av positiva röster jag hört om stället. Det var fantastiskt roligt och jag måste absolut dit igen och gå mer noggrant igenom det hela. Vi började med utställningen Det svenska millitärflyget 1910-1945. Här fanns de allra första planen som användes. De allra första tyckte jag såg rätt så icke-flygvänliga, men tekniken gick ju framåt. Numera behöver piloterna inte bära byxor och jacka i päls.



Tillslut blev förarhytten inbyggd iallafall, men planen började också bli mer och mer lömska med kulsprutor lite här och var. Det fanns plan som hade kulsprutor som sköt genom propellern, de synkroniserade på något vis så att man inte sköt sönder sin egen propeller och så kunde man överraska fienden och anfalla fast det inte syntes att man hade vapen. Slutligen kom vi fram till mordern tid och fick se ett JAS 39 Gripen.



Pappa gick och muttrade något om att han ville se ett speciellt plan, ett sånt som användes när han gjorde lumpen och var flygplans mekaniker. Det jag gillade mest med denna utställning var att man, förutom allmän fakta om flygplanstypen, även fick veta vad just det planet som stod framför en hade används till. Vissa av dem finns bara i ett eller två exemplar kvar i världen och då kändes det kul att man lyckats bevara så många och ställt ut dem i Linköping. Vi tog e tur upp till flyglabbet också där man kunde testa lite olika saker, bland annat en Gripen simulator, men det skulle man ha bokat i förväg så det får bli en annan gång. Pappa såg lite sugen ut.

Vi gick vidare mot nästa utställing Om kiget kommer-Sverige under kalla kriget och nu blev det lite intressant historia tyckte jag. Även om jag verkligen inte orkade läsa allt. Jag och pappa fastnade dessutom lite då han hittade sitt plan, AJS 37 Viggen. AJS står för Attack-Jakt-Spaning har jag lärt mig, liksom JAS står för Jakt-Attack-Spaning.



Sedan blev det hela ännu lite roligare då vi hittade en informationsdator med filmer på planet in action. Pappa mindes att hans grupp minsann hade blivit filmade när han låg inne, men de hade aldrig fått se filmen. Det fick han nu istället eftersom vi hittade honom i en (eller kanske två filmer). Det var awsome! Vi var tvungna att spela klippet om och om igen. Så min pappa är på muséeum minsann!

Vi avslutade det hela med att gå ner i källaren och den bästa utställnigen: Hemliga handlingar-DC-3:an som fösvann. Jag minns ju faktiskt när de bärgade planet 2004 och det var med på nyheterna. Nu var det kul att få lära sig historien bakom det hela. Fick se en filmsnutt från bärgningen och läsa om vad som skett från nedskjutningen till bärgningen på en tidslinje som satt på väggen. De hade naturligtvis hela vraket uppställt också. Det var coolt men bilderna blev tyvärr inte så bra.



Vi åt lite lunch också och kollade på transportplanen som stod utomhus, ett av dem hade över 30 000 flygtimmar.

När vi åkte vidare mot Gamla Linköping började det regna. Mamma lyckades ändå kolla och köpa lite hantverk och vi besökte chokladboden och shoppade loss. Sedan åkte de hemåt och jag ska försöka avsluta helgen i lite lugn och ro och kanske lite ones på tv. Spekulerade lite i om en film skulle fixas fram, men nu börjar det bli sen och jag ska sova lite skönhetssömn innan jobbveckan drar igång på nytt.

Det Positiva: Rolig dag
Det Negativa: Regn som förstör.

You will catch me if I fall

Over and Out

Kommentarer
Postat av: Elinor

ÅÅÅÅÅÅH jag blir så avis!!! nästa gång du besöket museet blir det när jag är på besök!!! jag vill också dit!! det finns en stor hangar med flygplan här i götet också som jag vill besöka så jag ska försöka ta mig dit så fort jag kan, sen vill jag till Linköping!! :D:D:D



Jag blev riktigt avis faktiskt! Jag vill dit, Jag vill dit!! :D



låter som det var en kanonhelg!! :D



kram <3

2010-08-30 @ 21:40:33
URL: http://ellenelinor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0