Att bara vara oss

Just nu är vi inne i en period som flyter på fint vill jag säga. Kanske börde jag stanna upp och njuta av det mer än vad jag hunnit med hittills, men får nog jobba vidare på det.
 
På tisdagskvällen fick vi ridhuset för oss själva igen och kunde röja runt bäst vi ville. Maxim var ganska pigg och mjuknade snabbt, vi började med våra serpentiner och tiometersvolter och så övade vi på skänkelvikningarna över meldellinjen. Tyckte det kändes bra och fick god hjälp av spegeln där jag även kunde se hur det såg ut. Lade in några uppridningar också eftersom man måste blanda lite övningar man göra annars tror han att det alltid är skänkelvikning som gäller när man vänder upp och förekommer en. Vill så gärna göra rätt lilla hästen <3 Gjorde ett par ryggningar också och det kändes helt okej, bättre än vad de kan göra om man säger så. Jag ska försöka bli bättre att lägga in någon då och då så vi blir vana och får in tekniken. I galoppen blev det mest jobb på volt och tempoväxlingar, vilket är vårt fokus just nu. I alla gångarter egentligen, men vi lägger lite extra jobb på galoppen.
Tycker att det blir stor skillnad för varje vecka som går.
 
Träningen denna vecka var så kul! Maxim var med mig hela tiden, vi hade några kommunikationsmissar som berodde på mig, men annars flöt det på väldigt bra. Började med skänkelvikningarna över medellinjen, lede in en volt på mitten innan övergången till nästa och då fick jag tag på honom bättre. Behöver vara noga med att han inte blir förböjd. Sedan jobbade vi med några på diagonalen in mot meldelinjen också som vi också fick till ganska bra, det går hela tiden framåt får jag säga. Tycker väl själv att jag behöver jobba mer med min egen teknik så jag inte blir så yvig och vill hjälpa till för mycket. I galoppen sedan jobbade vi med tempoväxlingarna, i höger känns det superlätt och jag tycker vi får till vår kommunikation bra, i vänster är det lite svårare för oss båda fysiskt, men även den blev bättre och bättre. Måste vara noga med mjuk hand, inte dra i innertygel och jobba med ytterhjälperna. Fick ha spöet i ytterhanden och dutta med och det hjälpte också. Mellan varven övade vi lite bakdelsvändningar, innertygel och ytterskänkel är mitt mantra där, men vill gärna hjälpa till med alla hjälper jag har. Vi jobbade även med en del små tempoväxlingar i traven och ibland får vi verkligen till den där fantastiska känslan när han vara skjuter iväg eller kommer tillbaka på vad som det känns bara mina tankar. Det börjar krävas lite annan ridning av mig nu också, tajming och sits och mjuka händer. Superkul är det! 
 
Promenad på torsdagsmorgonen och sedan bara mys och vila på fredagen. Putsade manen, borstade lite längre stund och bara försökte skaka av mig en arbetsvecka som dragit på ganska ordentligt.
 
 
 
Helgen bestod av uteritter, på lördagen fick vi sällskap av snabbskrittande häst. Maxim försökte tappert hänga på, vilket gick bra fram till slutet av turen när energin inte rikgit höll sig. Fin tur i kallt väder, men fortfarande gick det att trava en bit inne i skogen. På söndagen fick det bli en tur i ensamt majestät. Glittrande granskog och fin häst. Återigen mest skritt, men lite trav kunde vi också klämma in.
 
Vi skippade vår vilodag på måndagen, men tog det lite halvlugnt med longering på morgonkvisten. Sedan var det ridhusdags igen på tisdagskvällen och återigen fick vi jobba på ostörda i vår ensamhet. Han var så fin! Passade på att jobba lite mer med den förvända galoppen, utnyttja hela ridhuset och rida precis vart jag vill. Så det blev en del runt fyrkanten, men även in på storamittvolten med tillägg av någon tiometersvolt i rättvänd någon gång. Sjukt jobbigt sa Maxim, men han var duktig. Jobbade med några övergångar till skritt också. Men annars fokuserade vi på våra tempoväxlingar i både trav och galopp, får inte till det riktigt lika bra ensam, men ibland så glimmar vi till. Jobbade med några diagonaler i trav också för att inte tappa bort dem. Allt som allt en bra pass där han kändes mjuk på slutet.
 
 
 
Träningen för Marita... Ja vad ska jag säga mer än WOW. Vilken häst jag har. Ibland kan jag nästan gråta av lycka över att få den känsla vi får tillsammans. Han fick mycket beröm och klappar denna träning vilket numera kanske kan kännas som vardagsmat, i allafall om man läser den här bloggen. Men vilka kliv vi tar! Fick jobba med våra tempoväxlingar lade in vissling/väsning som framåtdrivande och Maritha präntade in i mig att jag behöver använda det ljudet endast när vi ska framåt. Har ju av och till jobbat med det tidigare, så han fattade snabbt. Vi försökte oss på lite öppna längs med långsidan, visade sig vara något svårt i trav, men i skritt så fick vi till det i båda varven. Ska försöka lägga in det själv också mer. Har ju speglar hemma att titta i. Skänkelvikningarna lade vi som de ligger i La:1-programmet efterso mdet var ett tag sedan. Och som de förbättrats, jag tror att när vi gör dem på olika vägar och sedan går tillbaka till "orginalvägen" så tycker liksom både han och jag att det inte är så svårt längre. Förvända galoppen var inga problem, blev lite trött i vänster varv bara, men sedan var han superfin när vi jobbade tempoväxlingar i båda varven. Bakdelsvändningarna fick vi också jobba lite på, vilket går bra när matten slappnar av lite och inte tänker för mycket. Han var så otroligt positiv hela passet, blev lite irriterad på mig bara när jag petade till honom med spöet i en öppna och bankade lite med bakfötterna, inte ofta det händer, men när han gör så så får man backa av lite (vi gick ner i skritt och gjorde om öppnan). Fin och mjuk när vi travade av och gjorde sitt bästa för att länga lilla halsen <3
 
På torsdagen hade vi hovslagare, tog en längre promenad i skogen på morgonen innan dess och sedan ägnade jag eftermiddagen åt att bygga en isolerad vattenbalja. Eller en första prototyp så får vi se hur länge det håller. Vila på fredagen för Maximen, matten åkte och fixade på morgonen, drog till Stockholm och kollade horse show, kollade på hingstar i ett stall som mer liknade en fästning och fick äntligen se hur syster bor! Mina två "lediga" dagar i slutet av veckan gjorde att jag däckade på lördagen. Balansen blev inte rikgit bra och även om det är roliga saker så tar det energi. En något pigg Maxim som var trött på att vila fick sig i allafall en promenad i halvmörkret och spolade ben och lite mys.
 
 
 
På söndagen tog jag mig samman och tog mig ut på eftermiddagen, tog på oss reflexer, men hann nästan hem innan mörkret föll helt. En tur ut i skogen där stigarna hade tinat upp igen och det bra underlaget var tillbaka. En hel del trav i överilat tempo, galopp med försök till bus och till slut en mer avslappnad häst som kunde gå och frusta för sig själv på hemvägen. Det är ju kul att han är glad försökte jag tänka och hålla i mig.
 
Vi startade veckan med tömkörning på måndagsmorgonen. Blev helt okej mot slutet, men det märks så väl när man inte ridit dressyr på några dagar. Även på tisdagen blev det morgonridning, red igenom lite inför onsdagsträningen. Med målet att han skulle mjuka upp sig lite, vilket jag tycker att vi lyckades bra med. Jobbade med våra serpentiner i både trav och galopp så fick vi med den förvända också. Helt okej känsla på slutet.
 
Träningen gick också super. Lite seg igång, men sedan tuffade han på bra. Vi fick rulla på i galopp ganska så snabbt för att få igång honom (och matten med för den delen). Fick en ny ävning att jobba med också, galopp, övergång till skritt, bakdelsvändning och så ny galopp och så vidare. Svårt! Matten fick träna på att bli kvickare, men vi fick några riktigt bra fattningar och avsaktningar. Sedan jobbade vi med skänkelvikningarna vilket nog var träningens höjdpunkt, jag kände verkligen att jag kunde sitta rakt, driva åt sidan och framåt, ha koll på ytterbogen och vi bara flöt fram kändes det som. Maxim fick massa klapp och godis, så han var nog ganska nöjd med sig själv. Sedan jobbade vi lite till med galoppen och övergångar till skritt, nu är det enklar att gå ner från vänster galopp... vissa av dem blir super, andra inte lika bra, men jag börjar känna mig mer och mer säker på vad som är det rätta och hur jag ska göra för att nå dit. Ibland får man ju helt enkelt inte till tajmingen. Gjorde lite enkla byten på serpentinbågar över medellinjen och sedan avslutade vi med att rida serpentinen i förvänd galopp så vi får lite olika övningar på samma vägar, innan vi travade av. Han var duktig och skötte sig, matten kunde varit lite mer skärpt.
 
Sedan blev det torsdag och morgonpromenad och så fredagskväll som vi tillbringade i ridhuset. Mest bara jogga runt och han kändes mjuk och fin efter träningen.
 
Helgen bestod av en resa till Linköping för människorna och Maxim fick ta det lugnt, blev en promenad i mörkret på söndagskvällen. På måndagen passade jag på när ridhuset var tomt och vi var ensamma att ta fram först lite upphöjda travbommar och sedan bygga ett sockerbitshinder. Och så longerade vi över det, det gick bra, han var duktig, lite lat i traven ibland, meni galoppen sprang han på sing och skuttade över. Behöver bli bättre på att orka och att vara på plats tider när det funkar att ta fram grejer.
 
 
 
Ridhus på tisdagskvällen och ganska fullt i ridhuset. Fungerade ändå bra, även om jag inte fick någon superkänsla direkt. Han kändes lite tung och hängig i handen, lite stel och ja, lite som om man inte ridit ordentligt på några dagar. Men så blir det ibland, denna vecka var vår sist träning för terminen. Jag ställde in kommande vecka. Ibland måste man ställa in även roliga saker som man helst inte alls vill missa, men för att jag inte ska ligga helt utslagen när ledigheten kommer om 1,5 vecka är det vad som krävs.
 
Men en sista träning hade vi kvar, årets mest stressade matte som sladdade in på stallplan tjugo minuter innan vi skulle åka. Fick lämna allt utom det nödvändigaste till senare på kvällen. Maxim hade redan fått komma in och hunnit äta i allafall så honom gick det ingen nöd på. Kanske kunde jag pga av det här inte vara riktigt så koncentrerad och närvarande som jag kan, men det blev ändå en bra träning. Vi körde på med skänkelvikningar och enkla byten. Skänkelvikningarna går nu bäst undan vänster skänkel och det spelar inte så stor roll vilken väg vi gör dem på. Jag fick beröm för att jag kunde sitta mer stilla och mer rakt över hästen och det känns som om den biten utvecklats ganska mycket under hösten, även min sits har fått sig en skjuts framåt. I början satt han lite fast i vänstervarvet, men det lossnade allt eftersom och blev riktigt fin efter ett tag. I galoppen jobbade vi mest med enkla byten, fick rida på små volter innan avsaktningen och då blev han mer kvar och det var lättare att ta bort travstegen, han blev riktigt fin i vänstervarvet också, hade inget i handen och han gick i en låg avslappnad form. Sedan vände vi rätt upp några gånger, gjorde tiometersvolt och så halt. Någon gång var ganska perfekt (så bra vi kan för tillfället). Sedan rörde vi till det i mattens hjärna och övade lite bakdelsvändningar.
 
Vi har en del att öva på framöver också och jag ska försöka få till det själv hemma också. Han kommer få vila en del över julhelgen, men sedan är planen att komma igång så smått igen, hinna med en träning i början av januari, ta ett uppehåll på två veckor då matten och hussen ska på kurs, men sedan köra igång vårträningen igen!
 
Det Positiva: en träningshöst till ända
Det Negativa: trött, trött, trött
 
Du ger mig så mycket att leva för
 
Over and Out

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0