Ut, ut på tur

Morgonpromenad blev det på torsdagen. Kalla nätter och varma dagar säger att våren är på väg, så nu börjar vi på allvar avskaffa täcken på den gula hästen. Han njuter av att känna vinden i håret och gnugga bort päls. Ridstigarna närmast stallet ha tinat upp fint och på fredagskvällen sprang vi ut på tur, en hel del galopp och lite travarbete blev det. Mestadels harmoniskt och fint, vi övade på korta, korta tempoväxlingar i galoppen och hade en allmänt trevlig kväll.
 
På lördagen snackade vi till oss sällskap och gav oss ut för att kolla av ridvägarna längre bort. Det blev att skruva i några broddar innan, men det gick att ta sig fram. Maxim ganska seg på bortvägen , men piggade på sig. När underlaget tillät sprang vi också, Maxim först och två islandshästar bakom. Lite tävlingsinstinkt fick han och ville inte gärna släppa förbi och kul tror jag att han hade också. Drygt två timmar var vi ute, men längtar tills underlaget är ännu bättre och man kan ligga på lite mer. Ut fick han gå med medryttaren på söndagen också, hade varit lite loj och tittig, men blivit bättre allt eftersom.
 
 
Vila började vi veckan med och sedan ett kort ridhuspass på tisdagen. Joggade mest runt, försökte variera tempo i galoppen och få honom mjuk. Några bakdelsvändningar testade vi på för att se om vi kunde själva också, vilket gick helt okej tyckte jag.
 
Sedan kom vi då till onsdagens träning, härligt väder och premiär för att rida i t-shirt! Maxim kändes fin mest hela tiden, i början jobbade vi mycket med tempoväxlingar i trav och sedan även i galopp, måste tänka på att variera ofta och bli kvickare. I galoppen övade vi en hel del samlande också, vilket jag tycker är svårt, när vi skulle fatta galopp in i den samlade och sedan bryta av till skritt efter några språng får jag problem och blir fast i handen så han inte vågar gå upp i galopp. Måste mer tänka på att vara stark i sätet och bålen och bromsa där och ha mjuk hand. Vi tog lite förvänd galopp också, serpentinbågar blev det och sedan snett igenom för att ta oss igenom även den kortsidan i förvänd galopp. Fick lite problem i vänster, måste vara noggrannare med att flytta ut honom mot väggen och inte låta oss gena överallt. Lite skänkelvikningar blev det sedan, fick försöka rida dem på kortare linjer, vända upp, flytta mot väggen, rida rakt och öka, vända upp, flytta rid rakt och öka. Måste försöka öva mer hemma, även fast jag tycker det är svårt när jag är själv. Hade lite tid kvar så vi fick rida på volten, Maritha i mitten, sedan skulle vi minska och rida på en ca 8 metersvolt runt Maritha, startade i galopp, men eftersom matten är trög fick vi gå ner i trav så att hon fick till det där först innan vi testade i galopp igen. Viktigast för mig är att sitta mitt över hästen och hålla honom rak i halsen, leda med innertygel och ha ytterskänkeln långt fram. Nya saker att öva på hela tiden. Trötta var vi båda två efteråt.
 
 
Morgonpromenad på torsdagen och så checkade vi av träningen i ridhuset på fredagskvällen, fint kändes det, bara matten styr ordentligt som sagt... På lördagen hade vi kanonväder och vi red ut i skogen och tränade galoppintervaller i sandbacken. Fin Maxim som gasade upp sig lite men ändå tillräckligt hanterlig för hans fega matte. Söndagen blev också skogsdag med sällskap i fint väder i över en timme, fint att låta hästarna gå på över stock och sten och bara njuta. Vila på måndagen, matten passade på att träna simning och äta middag på stan. Sedan försökte vi kamma till oss på tisdagen, det gick okej, även om jag inte fick superkänsla direkt, framåt var han, men lite stel och dragig i munnen. 
 
Men något måste vi ha åstakommit för på träningen kändes han fin. Jag har ju insett att jag får göra det bästa av situationen när jag rider själv, har ju några övningar nu att falla tillbaka på och då får man fokusera på det och kanske inte ge sig på svårare saker just en sådan dag när han inte riktigt är med mig. För några år sedan kanske jag hade gjort på andra sätt och försökt rida enligt någon plan som då blev pannkaka för att jag inte klarade av att rida igenom och göra oss mjuka. Men ju längre man tränar desto fler verktyg får man att jobba med. Klart att jag fortfarande blir frustrerad ibland när han är disträ, stel och inte lyssnar, men nu har jag övningar att ta till som får honom att fokusera mer på mig utan att jag "tvingar" honom.
 
Vi gick jobba en del på förvända galoppen med "glasstruten", mattens främsta uppgift är att titta vart vi ska och styra åt det hållet ungefär. Gjorde även några serpentinbågar där jag mest ska försöka tänka på att få ut honom till väggen. I travarbetet blev det mycket små tempoväxlingar, där ska jag väl mest hitta känslan av vad som är ett bra tempo och en bra form.
 
Det Positiva: varje lyckligt ögonblick
Det Negativa: varje stund av tvivel
 
Mina hjärtan, för alltid
 
Over and Out

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0