Inför Fjordhäst-SM

Så från och med ungefär, precis NU går Fjordhäst-SM 2013 av stapeln på Öknaskolan.
 
Det kommer att börja med två dressyrklasser nu på eftermiddagen, en öppen klass och så allrounddressyren. Fredagen kommer bjuda på ännu en öppen dressyrklass och så SM-dressyren, samt bruksridning och brukskörning. Lördagen bjuder på precision och hoppning och så avslutas allt på söndagen med allroundhoppningen och SM-hoppningen. Mycket klasser och mycket hästar ska det bli och jag hoppas jag hinner se några av mina många favoriter. Imorgon ska jag och Johan räkna mest hela dagen, så så mycket bruks kommer jag nog inte att se, men förmodligen kommer jag i allafall ha koll på resultatet.
 
I allafall tänkte jag skriva ner lite om mina favoriter och vad jag tror om resultatet i klasserna, jag känner verkligen inte alla hästar och ryttare som ska vara med, men internet är bra på det viset och vår Fjordhäst-grupp på facebook och alla bloggar jag följer gör att man känner sig lite närmare vissa, även om man knappt träffats i verkligenheten. Naturligtvis håller jag lite extra på de ÖFF:are som kommer vara med. Någon gång hoppas jag att jag och Maxim också kan åka på ett SM, kanske inte nästa år, men året där på är det ett klart och tydligt mål.
 
Tar det lite klass för klass.
 
Bruksridning

Min stora favorit i denna svåra gren är såklart Edwin (med matte Sara). Jag tror jag har nämnt Edwin i bloggen tidigare, men Edwin är så som jag vill att Maxim ska vara om tio år. Jag tror att om han är på brukshumör så kommer han att hamna högt upp i resultatlistan. 
 
Förra årets vinnare Ia med Maria Nordqvist i sadeln är med även i år och det verkar vara ett stencoolt ekipage, tror att Ia är en bra bit över 20 nu, men still going strong som man säger.
 
Hoppas också att det ska gå bra för Furubäcks Io 210 (Maxims morfar), Hälge Thun Unik (Maxims morbror), Cheen Femtio 207 (Floras pappa) och alla andra hästar och ryttare jag känner mer ellerm indre bra.
 
Brukskörning

Denna gren måste jag ändå säga att är den svåraste jag vet. Jag tycker ridningen är svår, men att backa och ha sig med en vagn är så mycket svårare och jag är så imponerad av dem som är med.
 
Det är hår konkurrans i denna gren om förstaplatsen. Det brukar stå mellan Per Axelsson på Cheen Femtio 207 och Per-Inge Andersson på Trops Gusten 197. Jag håller även lite extra på Dollar och Gunnar Nilsson för det är ett av de häftigaste ekipagen jag vet (Gunnar är typ i 60-70-årsåldern). Sedan är även Hirtheguten med detta år, honom föll jag för ganska rejält i Brunnstorp när han var med på ridningen där, han är ung, men jag hoppas att han gör bra ifrån sig.
 
Precisionskörning
 

Även i denna klass är Dollar med, han placerade sig förra året, så inget är ju omöjligt! Annars så är denna klass ganska full med hästar som bor runt om i Östergötland, även om de på SM tvälar för lite olika föreningar. Hälge Thun Unik, Cheen Femtio 207, Mirexo, Belgarion 286, Edwin och Filippa. Filippa vann förra året och där går det undan i svängarna. Ganska så öppet vad som kan hända och ske, hoppas på att jag kan hinna se denna klass. 
 
Hoppning

Alla mina tummar och tår hålls i hoppningen för Sofie Dahlgren och Hubert, de har blivit tvåa två år i rad nu tror jag och jag hoppas, hoppas så innerligt att hon kan lyckas knipa segern detta år. Dock är det hård konkuranns även här. Elin Holmgen och Sol Grönkulla har vunnit de senaste åren och blir nog farliga även i år. Emelie Jansson och Hannibal (samma uppfödare och Maxim och Joker) finns också och de verkar grymt sugna på att vara med och slåss om placerningarna. Madelene Malmgren och Victor brukar också placera sig högt. Sedan finns Pärla och Solhems Myckle 225, vars mattes bloggar jag följer och som det ska bli kul att se i verkligheten.
 
Dressyr

Stort startfält, många fina hästar, svårt att tro och tycka något. Förra årets SM-vinnare Magne kommer tyvärr inte till start i år, därimot är förra årets tvåa Simon med. Nåja, personligen hoppas jag på Furubäcks Io 210 och Stolplyckans Lucidor. Ibland känns det som om man lär känna hästar och människor genom deras bloggar och lite så är det med Lucidor, han är från samma ställe som Maxim från början och jag följer hans matte Moas blogg ganska regelbundet. Han är bara sex år, men åh så fin. Maxims morfar Io (Joker och Lucidors pappa) är också himla fin. Sedan finns Haldol Kry, Desolett Kry, Roxelina, Fiona, Cirkus 251, Curry och såklart Edwin. 30 startande är det och en helt gäng med fina hästar. Tyvärr kommer jag räkna hela dagen när klassen går, men kanske att jag lyckas stjäla mig till någon glimt i allafall.
 
Allround

Denna gren är ganska unik, hela helgen samlar man poäng i allroundklasserna som går i Brukskörning, Precisionskörning, Dressyr och Hoppning. Den som får flest vinner helt enkelt, det här är en gren som verkligen visar hur allsidig fjordhästen är. 8 starter i år och svårtippat även här. Cheen Femtio 207, Torps Gusten 197 och Filippa har alla vunnit tidigare. Wilmer och Hälge Thun Unik är båda ganska unga, men duktiga båda två. Det kommer att bli mycket spännande att se hur det hela slutar på söndag förmiddag.
 
Det här är lite vad jag har att se fram imot i helgen. Får se om jag kan uppdatera med bilder och lite resultat eller om det får vänta tills jag är hemma igen. Jag ska i allafall försöka fånga lite fina hästar på bild. Alla fjordingar i stallet har släktingar på SM, så speciellt dem tänkte jag försöka få fina kort på.
 
Over and Out
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0