Olycksfåglarna

Nu ska vi se, tror att jag är på onsdagens hästdag i mitt bloggande. Jag fick som jag kanske nämt tidigare jobba en timme mer än vad jag hade tänkt så blev väldigt sen till stallet. Hästarna var isiga och stod vid grinden och väntade. Blev så att jag slängde på några täcken och gick en promenad med dem, då blev de lagom uppvärmda och torra.

Igår hade jag lite bättre flyt, i allafall till en början. Kom ut i tid till stallet, fortfarande ljust och Maxim fick sadel och träns och så gav vi oss modigt iväg på äventyr. Först lilla rundan med gräsvägen först, vi travade lite, han var pigg, men låg inte på så mycket. Sedan fortsatte vi på asfaltsvägen, men inte hemåt utan åt andra hållet. Nu blev det spännande tyckte Maxim, speciellt när det var främmande hästar vid sidan av vägen. Efter några hundra meter på vägen, då vi mötte en bil utan större problem, så sängde vi in på en ny grusväg, som hade helt okej underlag med snön. Maxim tyckte allt var väldigt spännande och ibland var han tungen att stanna och fnysa för att sedan inspektera någon sten eller stock lite närmare. Vägen går ungefär 2 km upp till en vändplan, vi blandade skritt och trav både på dit och hemvägen. När vi var ute på asfalten igen så utmanade jag mig själv och fortsatte sitta på ett tag till. Sedan hoppade jag av och skulle gå hem. Det gick himla bra, tills vi är 100 meter ifrån infaten hem. Först så ser jag tre skuggor längre fram på vägen, tre älgar så vi stannar och spanar lite, Maxim är nyfiken. Sedan kommer det en buss bakom oss. Vi stod på en mötesplats så jag trodde att det skulle gå bra, men icke. Den pös och höll på precis när det åkte förbi oss, Maxim, som förmodligen var lite uppe i varv på grund av älgarna, blir livrädd och kastar sig åt sidan och sliter sig. Sedan springar han så långt bort han kan komma från det stånkande vidundret. Vilket innebär att han springer genom en ståltråd och över ett hygge innan han kommer ner på en äng/åker.

Jag halkar efter med hjärtat i halsgropen. Väl nere på ängen så springer han omkring en stund innan han kommer fram till mig. Jag kunde inte se att han skadat sig något då, men hade ju bara pannlampan till hjälp. Så vi tar oss hemåt så vi kan inspektera ordentligt. Ett skrapsår blev det på ena frambenet, väldigt ytligt så jag sprejade med sårsprej och idag såg det redan bättre ut. Desstuom var det blod kring munnen så jag försökte kolla vad det kom i från. Första gången såg jag bara att det blödde lite från ett sår i tandköttet i överkäken, men andra gången så upptäckte jag även att han slagit sönder en flisa på en av framtänderna i underkäken. Igårkväll hängde flisan kvar, men idag på morgonen var den borta. Ringde till jourhavande veterinär som undrade om han åt som han skulle och han åt väldigt gärna hö när jag testade så då tyckte hon att vi kunde vänta till morgonen och att jag skulle ringa på telefontiden mellan 8 och 9. Så hästarna fick mat som vanligt, minus morötter för Maxim och jag åkte hem.


Sötaste!

I morse blev det ut och ge frukost och mocka. Sedan ringde jag veterinären, beskrev skadan igen, de skulle ringa upp efter klockan nio. Så jag släppte ut hästarna i hagen, städade lite i stallet. Sedan så bestämde jag mig för att kolla hur Jokers humör var så vi longerade en kortis på vallen, skritt och lite trav. Vid halv tio ringde samma veterinär som kvällen innan upp och hon skulle komma ut vid tolv. Så ytterligare några timmar kvar. Sysselsatte mig dock rätt så bra, sopade de två tomma boxarna så vi slipper det när vi städar ut stallet om två veckor. Jag kommer nämligen att flytta lördagen den 25:e. Städade också lite i stallådorna, lade alla träns som Jossan hade i en och alla reflexer i en, gick också igenom grimmorna och hängde de hela på en krok och de "Jokerangripna" på en annan. Tog också ut Maxim på nästan en timmes promenad för att kolla av lite hur han rörde sig och hur humöret verkade. Vad jag kunde se så klampade han på som vanligt och var sitt vanliga goa jag. Vi myste lite i hagen alla tre också, det är skönt att bli kliade på de rätta ställerna tyckte Maxim, Joker han ville mest pussas han. Sorterade lite schabrak och tog hem några som behöver tvättas, sedan så kom äntligen veterinären.

Maxim fick komma in i stallgången och undersökas. Sedan fick han lite lugnande också för att hon skulle komma åt och se. Hon tyckte inte att det såg så farligt ut, men skulle skriva en remiss till en tandläkare i Söderköping dit vi ska åka, förmodligen under vecka 8. Det känns skönt att kolla upp ordentligt, även om han inte verkar ha något besvär av det i nuläget. Stackars Maxim blev väldigt trött, hängde med huvudet och underläppen blev otroligt lång. Hon sa annars att han var väldigt fin, lyssnade på hjärtat och tog tempen, hon tyckte också att det var bra att jag varit så noggrann och undersökt munnen ordentligt och hittat tanden (nu på morgonen var flisan nämligen borta och tanden var väldigt rak så det syntes inte så mycket). Maxim skulle stå i boxen utan tillgång till mat under någon timme tills det lugnande gått ur. Så jag var in en sväng till stallhusse och uppdaterade läget, frågade också om han kunde släppa in så jag slapp vara kvar ända till kl 18. Det gick bra så då behövde jag bara vänta på att Maxim fick gå ut i hagen igen.


Jokis

Vid det här laget hade jag gett upp tanken på att jobba, känns lite ovärt att bara jobba tre timmar, så jag sms:ade och frågade om jag kunde ta hela dagen och när det gick bra tog jag ut Joker på en skogstur. Han var supermysig idag och lyssnade väldigt bra, red samma runda som jag gjorde med Maxim på torsdagen. Mycket skritt och trav, men även några galopper, fattade bra och höll en lugn fin galopp hela tiden. Kommer nog att sakna lilla Jokerbus en del i allafall.

När vi kom tillbaka var Maxim som han brukar. Vankade runt i boxen, tryckte sig mot boxgallret och gnäggade. Så hästarna fick komma ut i hagen igen och en liten tuss hö fick de också att tugga på. Jag åkte hemåt, men passade på att åka in på Hööks och handla lite hästapotek, fick lite panik igår, sårsprejen räckte ju till för det var ju inte så illa, men tänk om? Och så tänker jag som så här, nu när jag har handlat kompresser och lindor och jodpax så kommer jag förmodligen aldrig att behöva använda det, men de finns där som en trygghet. Något jag därimot ska använda är termometern jag inhandlade. Ska ta reda på Maxims normaltemperatur så att jag har koll på något i allafall. Sedan handlade jag ett par tyglar eftersom de gick av igår också och lite annat smått och gott jag behöver till flytten.


Maxim pigg och glad på promenad

Imorgon ska Johan följa med ut till stallet. Känns Maxim som vanligt ska vi prova att ta oss ut på en skrittur tillsammans med Joker och Johan, annars så får vi promenera i grimma.

Det Positiva: Ingen större skada
Det Negativa: Blod och tänder

An angel in the sky is watching over us.

Over and Out

Kommentarer
Postat av: Elinor

Jag kommer också att sakna Joker :( du får pussa lite på honom från mig :) fick förresten ett svar på annonsen jag mejlade på men hon hade redan hittat en tjej till sin häst, jag får leta vidare :)



Hoppas det inte blir något tokigt med Maxims tand!



KRAM!

systeryster

2012-02-10 @ 19:51:37
URL: http://ellenelinor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0