Maxims härstamning

Ett av mina (många) sidoprojekt är att få igång någon slags hemsida för Maxim, en sida för bara honom, de framtida (förhoppningsvis) tävlingsresultaten och lite annat som jag kan komma på. En av sakerna jag tänkte ha med där är lite om hans stamtavla och eftersom jag ändå surfar runt som en galning på diverse fjordhäst-sidor så kan jag ju lika gärna börja med ett inlägg här. En av mina drömmar är att någon gång föda upp ett (eller flera) föl, vekligen sätta sig in i och komma fram till en bra härstamning och få en häst som jag vill ha. Nu vet jag att det inte är så enkelt och förmodligen kräver många år innan man lyckas få den där hästen man tänkte sig, gener beter sig inte alltid som man vill och tänkt, men som sagt det skulle vara kul att testa någon gång. Dock är det många år till dess, men under tiden kan man ju lära sig så mycket man bara får in.
 
Maxim som bebis, bild lånad från Stolplyckans Fjordhästar.

Min Maxim är en riktig Östgötahäst, eller en Stolplyckan-häst från Söderköping.

Vi kan börja med hans pappa: Isidor 249 som härstammar från både Norge (pappan) och Tyskland (mamman)
Isidor är också född på Stolplyckans fjordhästar. Han blev godkänd 2006 och är premierad med bokstav B (40 poäng på riksutställningen i Vetlanda 2006). Numera exporterad till Norge och kastrerad. Av de bilder jag sett på honom så ser Maxim ut att vara ganska lik kroppsmässigt sätt, ibland kan jag också tycka mig se vissa drag och uttryck som det verkar ha gemensamma.

Maxims mamma heter Irma 3354, även hon är född på Stolplyckans fjordhästar, hon fick Diplom (40 p) 2007 och är numera exporterad till Finland. Henne har jag inte sett så mycket bilder på och vet heller inte så mycket om tyvärr.

Farfar till Maxim är den i Östergötland mycket välkända hingsten Hauk Thun. Hauk Thun blev godkänd för avel i Sverige 2002 med premeringsbokstav B. Och har i dagsläget 5 godkända hingstar och minst 6 diplomston (varav en blev riksetta på premeringen i Vetlanda 2009) plus en hel del klass I-hästar. Hauk Thun togs ur avel 2009 är numera kastrerad men bor kvar på Vikbolandet hos stuteri Unik som ridhäst. Jag har träffat honom och under Hubertusjakten fick även Maxim träffa sin farfar. Av det lilla jag sett verkar han vara en trevlig häst och hans förvärvning går ju inte att klaga på. I septemper 2012 erhöll han sin ELIT-utmärkelse i Vetlanda.
 
Hauk Thun 222

Morfar är ytterligare en hingst bosatt i Östergötland, Furubäcks Io 210 (Jokers pappa) han ägs av Stolplyckans fjordhästar är premierade A (tidigare AB både för prestation och extriör). Även denna häst har jag träffat ute på våra tävlingar och hälsat på. Han tävlas främst i dressyr och är riktigt snygg att titta på. Som högst har han fått 43 p på utställning.

Farmor är Froydis van Oderhaff 3222, importerad från Tyskland och premerad B. Henne har jag sett i hagen, men aldrig hälsat på.

Mormor är det Elitpremerade stoet Björkhems Heika 2512 som köptes in till Stolplyckan som 1-åring och levde där tills hon 23 år gammal fick vandra vidare till Trapalanda. 10 föl hann hon få och blev belönad med ELIT.
Vill man läsa mer om henne och kolla på bilder på Maxims släkt kan man gå in HÄR. Det är också därifrån jag hittat den mesta faktan om Maxims familj.

Trots en bra härstammning vet man ju aldrig riktigt vad det är man får, men det kan ändå ge en bild. I Maxims släkt finns SM-deltagare i de flesta grenar och även dröser av höga poäng på premeringar. Jag tycker naturligvis att jag har världens snyggaste häst, med en kropp som är rejäl och hållbar, men ändå rörlig och med ett steg som kommer att fungera utmärkt för det jag vill använda honom till, lättare tävling. Sedan om vi någonsin kommer att få bra poäng på en utställning eller delta i ett Fjord-SM, det är sekundärt, även om det är stora drömmar. Huvudsaken är att jag har en häst som gör mig lycklig och som jag kan uppleva mycket kul tillsammans med. Jag skulle aldrig vilja ha en häst som "bara" hoppade, bara dressyrade eller bara gick att rida i skogen.
 
Men visst är det roligt med lite släktforskning, att se drag av den individ man känner i hästar som är helt främmande för en.
 
Over and Out
Trackback
RSS 2.0