Bruks i Nykil

Igår så blev  det som utlovat tömkörning för hela slanten. I skritt och trav på volter mest. Det vill säga när vi kommit över rädslan för de nya hinderstöden som stod runt ridbanan och alla presseningar som ville bita i stora rumpan. Men han är helt underbar att ha och göra med, han gjorde små rusningar ett par-tre meter när han blev rädd, men när jag prrooade så stannade han och kollade på mig och så gick vi tillbaka till det läskiga, han fick nosa och så var det inte mer med det.

Han var jätteduktig på volten också, men jag kände mig ganska otillräcklig, vet inte riktigt hur jag ska stötta honom för att han inte ska vingla iväg ibland, men jag följde rådet och gick ner i skritt när det blev för jobbigt i trav. Vi klarade att trava ett varv på volten i både höger och vänster varv tillslut, utan att flyta iväg eller bli rädd eller skritta.

Det blev en snabb grovklippning av Jokis också så att han nästan såg ut som en tävlingshäst!

Fredagen bjöd på strålande väder, perfekt om man är ledig och ska tillbringa hela dagen på hästryggen. Först så åkte jag till Söderköping och hälsade på bästa Hampushästen och hans nya kompis Jasmin. Jag har ju berättat att Hampus har fått flytta, detta eftersom Jasmins kompis i hagen dog och hon behövde akut sällskap. Han såg ut att trivas ganska bra. När vi hämtade dem i hagen så snusade han mig i ansiktet innan han fortsatte att försöka snappa åt sig gräs. Jag och Ulla gav oss ut i skogen, de hade verkligen världens finaste ridstigar och härlig skog att rida i. Blev lite avundsjuk, ingen trafik, massor med stigar och skogsbackar som man kunde galoppera upp för. Dessutom grusvägar överallt som man förmodligen skulle kunna köra på om man vill. Tio minuters bilväg utanför samhället. Så vill jag också bo när jag blir stor!


Sötaste!

Jasmin

När vi hade ridit en sväng (och spanat på kantareller som inte plockades) tränade vi på att hämta posten och sedan fick Hampus träna lite bruksridning på gårdsplanen. Lite generalrepetetion inför söndagens tävling. Det gick bra tycker jag.

Efter en fikastund, kattmys och lite spaning i stamböcker (bland annat på Hampus snygga pappa), bar det av ut till nästa stall och Maxim. Vi gav oss ut i solen och red först över berget, travade på den fina gräsvägen och sedan galopperade vi på tillbakavägen. Fattade galopp två gånger och det gick superbra. Vi red igenom sommarhagen på hemvägen och skuttade den lilla stocken jag la dit förra veckan. Han var glad och lite förvirrad över att springa fort själv, men allt gick super!


Maxi
Efter en lång hästdag så bar det av till en vän på kvällen och lite fika och sällskapande. Riktigt trevligt och länge sedan vi träffades allihopa, får hoppas att det blir lite oftare nu. Som vanligt bjöds det på mycket gott fika.

Lördagen spenderades helt utan hästar, som flytthjälp i Västerås. Seg och trött (och visade det sig nästa dag på väg in i en förkylning) gick jag i trappor (så att jag fick träningsvärk) och bar grejer. Det var trevligt också, men kan ju säga att jag var mycket tacksam att Johan körde hela vägen hem och jag kunde sova.

För jag skulle ju upp tidigt på Söndagen, eller tidigt och tidigt, men vid nio skulle jag vara på plats på Kvarngården i Nykil där ÖFF höll sin höst bruksdag. Första gången jag var där och det var verkligen ett toppenställe! En träbro i hagen och en grävd vattengrav. En fin bruksbana hade de byggt upp också. Det började med två halter på 10 sekunder, en uppför och en nedför. Sedan kom skrittbommar, gatubrunnen, rygga i vinkel och vändning i trångt utrymme. Sedan var det trav genom portar (som denna gång inte var koner och bollar utan avkapade plogkäppar med golfbollar, galoppsträcka och hoppa tre hinder. Sedan trav igen över en bro, genom en vattengrav (med badankor) och sedan ett lydnadshinder där man skulle trava innanför en spånlinje nära en banderoll.

När jag anlände stod Hampus i en spilta och mådde bra och Joker i transporten. Jossan och Joker var först ut och de tog sig igenom alla hinder utan att få U! Som på SM tvekade han lite vid backning i vinkel, men de redde ut det och tog sig igenom, även vattnet gick de igenom utan allt för mycket tvekan.


Pinge och Torps Gusten som vann körklassen


Jossan och Joker redo för start!

Halt!

Rutan

Fina Belgarion!
Efter lunch så var det min och Hampus tur. Vi värmde upp lite lagom och spanade på banan. Började bra med att sätta första halten. Sedan så gick vi igenom den andra tyvärr, sånt som händer. Skrittbommarna tog vi oss över relativt bra, sedan klev han duktigt i korridoren och lyfte ordentligt på fötterna för att inte kliva på brunnen så lite straff där också. Vi tog oss igenom backa i vinkel och rutan utan U och då var det ju bara den "lätta" biten kvar. Hehe, eller inte, när vi skulle trava portarna så väljer Hampus att hoppa vissa av dem och några missade vi och jag visste inte att man kunde göra volt och ta dem igen om man missade. Om man gjorde volt så fick man straff, men om man inte tog dem igen fick man U. Mitt fel, nu vet jag till nästa gång. Galoppsträckan gick i en väldans fart och hindren hade vi hoppat innan jag hunnit blinka. Bron tog vi a vrena farten och så vattnet då. Hampus älskar att bada, vägrar aldrig att gå igenom vatten, men idag då skulle han minsann inte doppa tassarna. Det var ju ankor i och konstiga snurror på sidan! Så där drog vi på oss ett U till. Lydnadshindret klarade vi dock okej och så gick vi i mål.

Så dagen blev väl inte riktigt som jag ville, men det var roligt ändå. Han var pigg och glad och ville hälsa på alla hästar. Det här brukar han absolut inte vilja annars, så vi började fundera lite vad som var annorlunda. Det visade sig sedan att han börjat få betfor! Så det mesta hade nog sin naturliga förklaring. Vi får se om vi kan göra ett besök på vårens brukstävling också och kanske göra en runda utan U. När jag sa hejdå till honom innan jag åkte så kände jag att jag saknar honom en hel del i stallet. Visst är det skönt att kunna koncentrera sig helt på Maxim och inte ha dåligt samvete för att man inte hinner och orkar med Hampus, men samtidigt är det lilla Hampushästen, han kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.
Bilder på mig och Hampus kommer förhoppningsvis i veckan, får se när jag får dem.

Resultatet då: Efter att ha sett den fenomenale Edwin lotsas (eller lotsat beroende på hur man ser det) runt av tre ryttare så var det rätt så självklart vem som var den starkast lysande stjärnan denna dag. Etta blev han med sin ägare Sara och fyra med ryttaren Camilla, två blev Elin och Filippa och fyra Elin och Curry! Jossan och Joker blev 5:a! Sedan så minns jag inte mer, det var så många rosetter hit och dit.

Tyvärr blev ju denna helg väldigt Maximfri, han fick vila och ha det bra i hagen och jag tror att han var glad att se mig idag när jag kom. De fick lite mat inne i boxarna medan jag byggde upp två hinder som Maxim skulle få löshoppa. Han var riktigt duktig idag, pigg och glad och behövde knappt drivas på. Hoppade gjorde han riktigt bra, hade lite svårt att få med bakbenen ibland, men i slutet så fick vi flyt på det hela. Hoppade i både trav och galopp. Fattade galopp gjorde han när jag bad om det också. Superhästen fick beta lite medan jag plockade bort hinder. Sedan så myste vi lite i stallet, ryktade lite mer än vanligt och klippte man. Sedan fick han träna på att stå stilla i gången (vilket han klarade utmärkt, stod typ och sov) medan jag borstade Joker (som hade betydligt svårare att stå stilla i sin box). Sedan fick de komma ut igen och äta hö, mycket nöjda med sig själva.

Det Postivia: Sol
Det Negativa: Sjuk

In my heart you will stay

Over and Out



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0