Hästhelgen

Då ska vi se, jag lyckades faktiskt smita så pass tidigt från jobbet i fredags att det bara var skymning när jag kom ut till stallet. Maxim blev borstad och sadlad i en rasande fart och så begav vi oss ut på ridbanan. Vi red lite volter i skritt och trav och även lite andra ridvägar, gjorde lite halter och kollade mest av att han lyssnade. Jag försökte också ställa lite på volterna och böja honom, inte så mycket och gick det inte så gick det inte, men någon gång måste man ju prova. Känner att min egen kunskap är lite bristande för tillfället och måste ta tag i att hitta någon att rida för snart. Får kolla lite med Jossan, vi har ju ridit för en tjej som kom ut till gården en gång, men då får det vänta till i vår när det är ljust och jag har ju ingen tillgång till transport så man kan åka till något ridhus i vinter och börja träna. Så vi gör så gott vi kan så länge. Avslutade passet med att testa framdelsvändningar också, för vänster skänkel gick det som vanligt bra, men för höger lite sämre. Löste till slut det hela med att be honom flytta, när han tveksamt tog ett steg åt sidan så slutade jag ge hjälpen (han stannade) och ge en massa beröm, sedan gav jag hjälpen igen, man såg verkligen hur han tänkte så det knakade och prövande flyttade han sig ett steg till, så ännu mera beröm och så höll vi på tills vi kom runt. Sedan tänkte jag skritta lite på långa tyglar, vilket väl gick så där, han gick verkligen och väntade på att jag skulle be honom om något igen. Jag har planer på att rida på banan ungefär en gång i veckan bland annat så ska jag försöka få till lite galoppfattningar och även börja hoppa, eller "hoppa" lite mer regelbundet, bommar är ju också bra att öva på, speciellt för mig som bör ha något annat att koncentrera mig på när jag rider så jag inte sitter och stirrar ner i hästens man. Upp med blicken var det ja...


Nya ridbyxor!

Igår var det tidigt till stallet, rida ut på Maxim som fick både skritta, trava och galoppera. Inget speciellt som hände, han var pigg och glad. Även Joker fick komma ut, han fick gå på ridbanan och öva med lite bommar. Lade ut tre stycken längs med medellinjen, en vid vardera kortsida och en i mitten, tanken var sedan att rida serpentiner över dessa och mjuka upp honom. Hade tänkt rida serpentiner i galopp också och testa på att byta över mittenbommen, men fick revidera målet, låg lite över bådas förmåga för dagen. I traven var han jättefin och gansak mjuk, tänkte på det jag fått tips om och flyttade honom mycket in och ut från voltspåret för att komma åt honom lite mer. I galoppen höll vi oss på volterna och försökte ta båda bommarna i flyt. Det gick väl sådär, mest beroende på mig som inte kan sitta alls och tappar balansen så att jag stör honom och så blir det avbrott. Mer övning helt enkelt och lite extra hål i stiglädren så att jag får lite bättre stöd från dem. Var ändå ganska nöjd, fattningarna tog han utan problem mest hela tiden (när jag gjorde rätt) och traven kändes jättebra.


Idag så blev det uteritt med Joker som var tokladdad, vi höll på att ramla omkull två gånger när han trampade ner i hål som en lite långsammare häst kanske hunnit se. Men när han fått springa upp för en backe så lugnade han ner sig lite. Det blåste väldigt mycket, vilket gjorde mig lite orolig och sedan så gick vi ganska länge längs en trafikerad väg och även om jag satt på Joker som är 99% trafiksäker så högg det till lite när jag tyckte mig höra en bil (såg ingen på hela vägen hem), och jag insåg att jag måste arbeta bort den här rädslan, för rädsla är det, inte bara för trafik utan också för fart, att släppa iväg Joker var inte att tänka på, även om jag kände att han ville så vågade jag inte. Jag är så beredd hela tiden att det ska finnas saker i skogen hästen kan bli rädd för och kasta sig undan för. Men, idag så fick jag verkligen bevisat för mig att Joker tar han om sin ryttare, vilket Jossan har talat om många gånger, han kan bråka och ha sig, men så fort hon hostat eller annat så står han blick stilla och väntar på att hon ska bli bra igen. Det kändes lite liknande idag, jag satt och spände mig och Joker lunkade på i sakta mak hemåt, brydde sig inte om någonting alls, vinden som blåste eller konstiga ljud i skogen. Sedan när vi kom på grusvägen och jag slappande av och började öva skänkelvikningar i skritt (gick väldigt bra) och även galoppfattningar från skritt (gick bättre och bättre) så var det en höbal som naturligtvis var livsfarlig vid sidan om vägen, men man kan ju inte vara vuxen hela tiden.

Hemma väntade en nästan svettig Maxim som gått runt i sin box och ropat på Joker. Blev till att borsta honom och egentligen var planen att tömköra, men i gången kändes han väldigt stressad och när han nästan klev in med baken i mig två gånger och jag var tvungen att bli lite arg, kändes det som om det inte var en så bra idé att tömköra. När han väl stod stilla så borstade jag ordentligt och myste lite och så fick han gå ut i hagen och ha vilodag istället. Imorgon ska jag löshoppa båda tänkte jag så då kan han spara på energin tills dess istället.

Det Positiva: Frisk luft
Det Negativa: Storm

I can do this!

Over and Out

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0