Iaido, Kata: 8

Veckans Iaido var det dags för. Först uppvärmning, med Iaidon innebär det ofta att springa (tyst), hoppa lite i cirkel och töja och bända (fotfarande tyst). Sedan fick vi även sitta i seiza i cirkel och knyta händerna och räkna till tio. Här fick vi kläma i på nio och tio i allafall :D

Sedan gick vi igenom grundsteg som vi övade på förra gången. Vanlig kami, där fötterna, till skillnad från i kendo, är ganska nära varandra, vänster tå är ungefär i jämnhöjd med höger häl. Annars så ska fötterna vara parallella som i kendo. Sedan övade vi iaigoshi (tack Carro för ordet :D) och att gå fram och bakåt. Svårt och ganska vingligt om man inte hittade balansen. Sedan övade vi också på att hugga och sedan på att gå över salen och hugga. Jag ska lyfta händerna mer ovanför huvudet fick jag sagt till mig!

Vi fick lära oss en ny kata idag, kata nummer åtta! Den handlade om "stöt mot ansiktet". Vi övade alla delar i steg först och det var bra så man fick in de olika momenten och sedan satte vi ihop det hela. Denna stående istället för sittande som kata nummer ett. Ganska skönt för knäna. Istället hade den lite svåra vändninga där man skulle vrida sig på tårna 180 grader och stöta eller hugga. Detta eftersom man först hade en motståndare rakt fram som man stöter i ansiktet, sedan kommer det någon och smyger bakifrån så man vänder och stöter mitt i sola plexus på denna, men det första motståndaren är inte tillintergjord så man måste vända 180 grader igen och klyva den på mitten. Sedan får an skaka bort blodet och hölstra svärdet.

I slutet fick vi köra både den första katan som vi lärde oss förra gången Kata 1 eller Mae. Det är jättesvårt att förklara iaido, men för dem av er som aldrig har sett det förut så hittade jag ett klipp på youtube av den första katan Mae:



Jag har inte ett sådant häftigt svärd när jag övar, inte än, men om jag fortsätter så hägrar det någonstans i framtiden. Sedan ser det inte så häftigt ut när jag gör det heller föreställer jag mig, men ibland, vissa av gångerna när man upprepar och upprepar en kata då, då känns det häftigt inuti.

För övrigt blev både jag och Lollo kallde traitors igen, men vi stöttade varandra ;P Sedan fick vi abstinens i omklädningsrummet när det böade hoppas och hojta där ute så vi hoppade och hojtade med i omklädningsrummet. 

Nu blir det till att samla krafter till fredagen, sedan är det äntligen helg!

Det Positiva: Träning
Det Negativa: Mycket att göra

Balance, outside and in.

Over and Out

Kommentarer
Postat av: Caroline

Jag brukar också bli sugen på att hoppa och skrika i omklädningsrummet medan kendon värmer upp, härligt att ni faktiskt gjorde det! :D

2011-02-21 @ 12:59:57
URL: http://www.kendoka.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0