Crazy Kendo

Det går faktiskt att träna tre timmar på rad. Jag överlevde, så det går, dock kanske inget att rekommendera i längden.

Vi började på iaidon, ganska så jobbig uppvärmning, mest för att hakaman inte riktigt ville vara med, någon som har tips på vad man ska göra åt en hakama på glid. Knyta yberhårt och hoppas på det bästa?

Sedan så gick vi igenom kamai och en djupare kamai som kallasnågot speciellt som jag knappt kan uttala och så fick vi öva på att hugga. Sedan gick vi igenom ungefär som förra gången de olika stegen i den första katan. Hur man drar, hur man hugger, hur man skvätter bort blodet från svärdet och hur man hölstrar det igen. Det kändes ganska bra, jag kom ihåg rörelserna i alla fall, men det var svårt att försöka föreställa sig en person som var framför en och som man skulle attackera, svårt att liksom hamna på rätt höjd med svärdet också. Sedan hade jag lite problem med huggen kändes det som, jag var inte så koncentrerad i början och istället för parallella hugg så blev det ibland någon slags kote-hugg och i lite varierande höjder. Men det ger sig nog tillslut om jag får öva. Vi hade även en genomgång av hållningen som vi skulle tänka extra mycket på. Sedan så fick vi öva på hela katan själv ett tag och så fick vi visa upp den för de som tränat längre så att vi skulle få kommentarer på vad vi gjorde bra och vad som vi skulle förbättra. Både jag och Lollo hade Mattias som kollade på oss. Dels så visade han oss hur man sätter sig i seiza i iaido, i kendo går man framåt med ett ben innan man sätter sig ner, men i iaido så har man båda fötterna på plats och sjunker ner, det vänstra knäet tar i backen först och sedan det högra. Sedan var det även i ett av stegen i katan där man har dragit svärdet och sedan ska ta det över huvudet och hugga. Då skulle man göra något med armbågen som jag inte riktigt kommer ihåg, men det lät logiskt när han förklarade. Bra fokus hade vi båda i alla fall :)


Shinai :D

När klockan var halv nio sprang jag in i omklädningsrummet, möttes av en Johanna som hoppade upp och ner och ropade ”Kendo, Kendo, Kendo”. Jag knöt om hakama, hällde i mig lite vatten och åt en halv banan, sprang ut med rustningen och kastade på mig den. 12 stycken var vi, härligt med mycket människor! När alla var mer eller mindre samlade började en av de mer galnare passen jag varit på på sista tiden. Kalle hade lite issues att bearbeta och det gjorde han med oss. Först uppvärmning som var springande och ropandes ramsan. Jag gillar verkligen när vi är många och springer då, det låter så häftigt. Sedan hade vi även vanlig uppvärmning i ring, men med lite fler hugg än vanligt. På slutet skulle vi göra Haisuburi, Kalle sa 50, när han kom till 50 så bara fortsatte han och hade jätteroligt, för när vi räknat till tio gjorde sig alla beredda att attackera inåt, men Kalle bara fortsatte, så det var bara att hänga med. 100 tror jag det blev tillslut. Kalle var rätt nöjd med sig själv.


På med rustningarna fick vi till slut också, vi skulle träna snabbhet och ”kadouch” bättre träff och snärt i huggen. Jag var väl sådär nöjd med min teknik, tänkte nog lite för mycket och ville lite för mycket. Det blev inte superdåligt, men inte speciellt bra heller. Vi gjorde i alla fall övningar med stora och små Men, kote-Men, Men-hiki-Men, Kote-Men-hiki-Men, små Men på rad, små Kote på rad och små Kote-Men på rad, den sista strulade det till sig med avståndet på så den fick jag aldrig in någon känsla för. Eftersom vi var så många fick vi möta varandra på långsidorna så  salen blir inte så stor heller, men vi skulle försöka göra vårt bästa och mentalt fortsätta ut genom väggen om det behövdes. Så fick vi köra lite kakari-geiko också, den jag körde mot James var rätt så kul, det är kul att göra kakarigeiko med hiki, när man vet om att den ska komma och förstår vad man ska göra vill säga. Välbehövlig vattenpaus fick vi också, då gillade jag Kalle. Och så körde vi ji-geiko, min första var mot Kalle, det var ganska okej, kände mig ganska snabb ibland, men inget som riktigt fastnade i minnet. Han körde in shinaien i mig några gånger och jag ramlade in i väggen en gång. Sedan så körde jag mot två av förra terminens nybörjare, jag försökte hålla något slags tempo upp, men jag är ju lite lat av mig, så det gick väl sisådär med det. Sist fick jag köra mot James, det var också helt okej, men han verkade ganska trött och så träffade han min hand med spetsen av shinaien så jag fick ett till blåmärke. Min högra arm är ganska mörbultad idag.


Sedan så var tre timmars träning över och det blev lite styrkeövningar och stretching och sedan duscha och åka hem till min heta date som väntade.


Det bästa av allt var att jag inte var slutkörd efteråt. Jag höll aldrig på att ramla ihop av utmattning eller tappa shinaien för att jag inte orkade. Så det funkar!


Tyvärr gör också endorfinerna som man får av träningen att man inte kan sova på natten, så jag har varit trött idag på jobbet. Men nu har jag firat helgen med att klicka hem ett gäng böcker om kendo, iaido och svärd i allmänhet. Här ska läras och inspireras. Eller mest är det någon slags research för mitt evighetsprojekt som jag så smått börjar komma igång med igen, ibland får man inspiration från de mest underliga ställen, om det någonsin blir klart ska jag ska visa det för världen, men än så länge är det ara för mitt eget höga nöjes skull.

 

 

Det Positiva: Helg

Det Negativa: Snöstorm

 

Inspiation, kompromiss, tankar...

 

Over and Out


Kommentarer
Postat av: Caroline

Tricket med hakama är nog att skaffa obi, men kendohakama brukar vara lite hala (om de inte är bomull).



Det svåra ordet var gissningsvis iaigoshi?

2011-02-11 @ 21:14:13
URL: http://www.kendoka.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0