Bad i dammarna

Idag så försökte jag vara lite tidigare hos hästarna, men försov mig lite, kom i allafall dit vid elva. Började med att rida Joker en stund på ridbanan. Värmde upp ordentligt i skritt och försökte få honom mer framåt och jobba med i den. Han vill ju gärna springa fortare, men inte riktigt länga på stegen. Tillslut så fick vi några snett igenom som var bra och där han inte försökte trava iväg. Övade också på att flytta för skänklarna, lite skänkelvikningar och öka/minska volten. När vi gick över i trav så blev det lite voltarbete och serpentiner, vid nedsittningen försökte jag mest tänka på mig själv och att jag ska sitta rakt över hästen och inte snett som jag brukar. Vissa stunder kändes bättre än andra, även i trav övade vi på skänkelvikningar, serpentiner och även några långsidor med öppna. Han var duktig och jobbade på. Vi galopperade också och det kändes rätt så bra, jag orkar inte riktigt rida galoppen så när jag vill att den ska samlas lite så orkar jag inte rida tillräckligt så då blev det lite avbrott, men han gjorde en del riktigt bra fattningar både från skritt och trav. Framförallt är jag nöjd att han inte rusade på långsidorna utan galoppen var jämn hela vägen runt, från volt till rakt spår. Han gick även ganska stadigt i formen även i galoppen. Avslutade med trav och lättridning i lite volter och serpentiner innan vi gick tillbaka till stallet.

Joker fick stå inne och vila medan vi gjorde i ordning Maxim och Hampus för en tur upp till dammarna. Maxim har ju lite längre ben än vad Hampus har, så vi fick öva oss på att gå långsamt i Hampus svans. Det gick bra för det mesta, han var lite pigg idag också och ville gärna gå och undersöka saker. Det blir ju en bit på den asfalterade och ganska trafikerade vägen, men det gick bra, han reagerade på en bil som kom bakifrån, men annars gick det bra. När vi kom in på gräsvägen (där vi aldrig ridit förut) travde vi en rätt så lång sträcka och då var det inga problem att Hampus gick före, det fanns ju så mycket annat att kolla på istället för att springa fort.

När vi kom upp till dammarna så skulle vi då i vattnet. "Nä, nä, vill inte!" sa Maxim, men efter lite övertalning så gick han ner och nosade, drack lite, backade ifrån, gick fram, nosade, klev i med frambenen, drack, backade ifrån, nosade, drack, gick i med frambenen, plaskade med frambenen så att det stänkte, åt lite vass, backade därifrån, blev väldigt sårad när jag sa till honom att vi skulle gå i, plaskade lite med frambenen, och så vidare. Tillslut så fick vi i alla fyra hovarna så då kunde vi vända och gå hem. Han verkade mycket nöjd med sig själv och hade bråttom när det var hemväg, hade lite långa tyglar, men fick raskt korta upp dem när jag plötsligt satt på en travande häst. Då blev det till att öva på att gå långsamt igen, bredvid Hampusen. Hampus var också nöjd med livet, tänk, två dagar i rad när han har fått bada! Vi träffade på en bekant som bor i korsningen till asfaltsvägen så stannade där en stund och övade på att stå stilla och kolla på bilarna som åkte förbi. Maxim var rätt så duktig, efter ett tag blev han otålig så vi fick skritta runt lite och stanna lite kortare stunder på samma ställe.


Jossan fotade oss, nästan alla fötter i, bara en bakhov som "ankare"




Nam, nam


Det plaskar!

På hemvägen så kom det trafik, från alla håll och kanter och i alla möjliga former. Vi mötte en lastbil (dock utan släp tack och lov, skulle förmodligen hämta timmersläp i skogen), det gick bra, Jossan signalerade, han stannade snällt och vi kunde gå in på en lite avtagsväg och ställa oss och titta när den körde förbi. Sedan kom det en bil med släpvagn i ganska hög fart, Jossan signalerade att de skulle sakta ner (dessutom gick vi i bredd så Hampus var nästan i mitten av vägen), men istället håller de farten och kör så nära dikeskanten de kunde. Dumma människor. Maxim brydde sig som tur var inte utan gick på insidan av Hampus och kollade på träden i skogen istället. Men man vet ju aldrig. Jag menar, även om man känner igen hästarna och de brukar vara lugna (alla människor ser ju inte skillnad på fjordhästar så det vet ju inte att Maxim är tre och ovan) så bör man alltid ta det försiktigt när man passerar en häst med ett fordon. Ibland funderar jag på om man borde ta upp det här någonstans, det vore ju rätt så bra om det ingick i en uppkörning eller i allafall någon övningskörningslektion. Man kanske skulle kunna ansöka om att sätta upp en sån där hästskylt vissa stycken av vägen. Kul var det inte i allafall, men det gick ju bra denna gång.

Imorgon så planerar jag att försöka spola Maxim med slangen, även försöka tvätta honom lite (en liten lortgris är han allt), det har gått bra med sprayflaska och svamp hittills, men att bli spolad måste man också kunna. Klippte även man idag, eller försökte i allafall, inte det vackraste jag gjort, men kortare blev den. Han har lite svårt att stå stilla, men vi övar varje dag, det är skönare att bli borstad tycker han, då står han ofta stilla och njuter. Jag tror att han förstår att jag är hans människa, han kommer i hagen och håller koll på mig när jag håller på med någon av de andra i stallgången och han står i sin box. Och jag tycker mer och mer om honom för varje dag som går.

Sedan så åker jag bort över helgen igen så Maxim får vila lördag och söndag. Blir nog ganska lagom, vi fortsätter ju att utsätta honom för nya saker varje dag.

Det Positiva: Plaskande hästar
Det Negativa: Blåsor, börja rida med ridhanskar på ridbanan.

Vatten, vatten, bara vanligt vatten.

Over and Out


Kommentarer
Postat av: Mia Ewerskog

Vilket härligt hästliv Maxim verkar ha fått. Jag är verkligen glad att du köpte honom! Så kul att man kan följa era äventyr på bloggen också! Hälsn. Mia


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0