Kator som snurrar i huvudet.

Träning blev det tillslut i allafall. Stod en stund utanför Dojon och väntade och ingen som kom. Sedan kom Anders spatserande och sa att han bara skulle vara hjälptränare idag och inte träna själv och om ingen dök upp så skulle vi ställa in. Vi väntar och kollar på regnet. Sedan kommer Nisse susande, men någon mer dök inte upp så Anders gick hem och Nisse tränade kator med mig. Mycket välbehövligt! Jag börjar inse att jag är rätt så trög i huvudet när det gäller att trycka in en massa nya rörelser. Idag gick vi igenom Kata 1-5 väldigt grundligt och det tyckte jag var väldigt bra, 1:an och 2:an känns helt okej nu, men 3:an och 4:an har jag bara övat en gång tidigare, nämligen i lördags och 5:an var första gången idag.

Nu tänker jag skriva en massa från minnet hur man gör varje kata och vad man ska tänka på, skriver jag inte ner saker och ting har jag svårt att minnas dem ordentligt, eller rättare sagt jag minns olika saker varje gång jag tänker på det och aldrig allt samtidigt.

Kata 1: Hidari jodan (elev) eller Migi jodan (lärare) som utgångsposition, tre ordentliga steg framåt, börja med främre foten och möts i mitten. Lärare hugger Men, med översteg, elev backar med vänser fot och hugger Men med kendosteg. Läraren backar, elevens shinai pekar nu mot lärarens panna, tänk på att behålla trycket, sedan går eleven upp i Hidari jodan igen och stannar där tills läraren börjar höja bokken mot kamaj, då går man själv ner i kamaj, sänker bokken och backar fem korta steg med den bakre foten först.

Kata 2: Utgånsläget är "vanlig" kamaj för båda. In tre steg till mitten, spets mot spets, tänk på att bokken ska ha kontakt med varandra. Läraren hugger mot Kote, eleven tar då ett steg snett fram åt vänster till, inte för mycket fram och inte för mycket till vänster. Sänker bokken när man flyttar sig, i sin nya position hugger Kote på läraren, sikta med spetsen rakt in i magens mittpunkt ungefär. När läraren tycker att man hållit trycket tillräckligt tar han ett steg tillbaka och eleven flyttar tillbaka åt höger och för sin bokken över lärerens. Fäller bokken, backar fem steg.

Kata 3: Kommer inte ihåg var utgångspositionen heter, men bokkens spets ska vara ungefär i knähöjd. Går in på detta vis tre steg, höjer bokken tillsammans, kontakt är viktig och att man gör det i ungefär samma tempo. Läraren stöter, kraften ska komma från höften, bokken vrids liksom runt elevens bokken så den tillslut ligger lite på sidan, eleven tar ett steg tillbaka och stöter sedan mot läraren, läraren ska hindra genom att föra sin bokken under elevens och blocka med flatsidan, med höge fot bak trycker höften på. Eleven stöter igen och läraren blockar på samma vis åt andra hållet, sedan "ger" sig läraren och går tre steg bakåt då eleven följer med, bokken ska vara i lärarens panna då man stannar. När eleven backar ska man backa fem steg i jämt tempo och läraren följer med på tre-fyra-fem. Tillbaka i kamaj i mitten, fäller och backar ut fem steg.

Kata 4: Minns inte vad utgångspositionerna heter här heller. Läraren ska i allafall stå med vänster fot framåt och tsuba i munhöjd rätt så nära ansiktet, eggen ska var vänd mot eleven och rak, sedan ska bokken luta bakåt något så det är bekvämt. Eleven ska föra höger fot bakåt och sedan fälla bokken bakåt och "gömma" den. Tre steg framåt, sedan ska man gå upp i jodan kamaj, Migi för läraren och Hidari för eleven, helt enkelt i den position man står och bara snabbt upp med bokken över huvudet. Sedan ska man hugga Men och mötas i luften. Man går ner mot kamaj och läraren tar ett steg bakåt. Sedan ska läraren stöta mot elevens mage och eleven ska blocka genom att gå åt vänster, viktigt här att man gå med den bakre foten (vänster) först och att den förblir den bakre foten på den nya platsen eftersom man där ska hugga Men. Bokken ska man "snurra" på den andres bokken föra den ordentligt över huvudet och sedan hugga Men. Man liksom viker ner bokken nära kroppen, upp över huvudet och hugg. Svårt att förklara, men på detta vis minns jag rörelserna. Sedan backar läraren, eleven går tillbaka åt höger, över lärarens bokken och åter till kamaj, fäller och backar fem steg.

Kata 5:
Lärare har Hidari jodan som utgångsposition. Eleven ska stå i vanlig kamaj, men bokken ska vara lite vinklad åt höger och hota lärarens vänstra Kote. Tre steg framåt och när läraren hugger Men tar eleven ett steg bakåt och rycker sin bokken rakt uppåt och eftersom den är vinklad så träffar den lärarens bokken och slår undan den. Upp över huvudet steg fram och hugg Men. Håll trycket, ner mot lärarens ögon, backa och gå upp i hidari jodan. Sänk när läraren för upp sin bokken mot kamaj och ta sedan tre steg tillbaka till mitten, läraren går bakåt eleven framåt.

Hoppas på att jag fick till det hela rätt nu och att jag minns allt. Det är viktigt att behålla trycket hela tiden och inte tänka det hela i steg som en dans utan ett naturligt svar på någon annans rörelser.

Det var kul att träna kata, man känner sig rätt så snygg ibland, men längtar redan tills på lördag när det är rustning också.

Det Positiva: Kator som sitter.
Det Negativa: Snurrar i huvudet.

Ingen dans på rosor direkt...

Over and Out

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0